Rode huid op de rug van uw hond – Hoe behandelt u dit zelf?

Ontsteking de oorzaak van een rode huid op de rug

Een rode huid op de rug van uw hond houdt in dat er een ontsteking op die plek zit. De oorzaak kan soms lastig te achterhalen zijn. In principe kan het veroorzaakt worden door krabben als gevolg van jeuk door vlooien of mijten, er kan een wondje ontstaan zijn dat is gaan infecteren. De plek wordt dan steeds groter en groter. Of uw hond heeft een ongelukje gehad en is de huid gaan ontsteken als gevolg van de weefselschade die is ontstaan. Heel soms ontstaat het ook als gevolg van een huidschimmel, maar dat komt niet zo vaak voor. 

Parasieten behandelen

In de eerste plaats is het verstandig om een vlooien en teken behandeling in te zetten. Advantix is bijvoorbeeld een heel goed en niet al te duur middel. Ook de meeste mijten worden hiermee aangepakt. Zo zorg je er in elk geval al voor dat uw hond de ontsteking niet erger maakt door jeuk als gevolg van parasieten. 

Rode huid op de rug als gevolg van een bacteriële infectie

Is de rode huid ook een beetje nattig dan is er hoogstwaarschijnlijk ook sprake van een bacteriële infectie. In dat geval is het belangrijk om de bacteriegroei tegen te gaan. Dit kunt u doen door gebruik te maken van Vetramil met cardiospermum. Deze zalf is op basis van honing en hiervan is bekend dat het lokaal een beetje waterstofperoxide maakt waardoor bacteriën dood gaan. Smeer dit 3x daags op de plek gedurende 7 dagen en dan zou de plek al behoorlijk ver genezen moeten zijn. Meestal zie je al dat er na 2 dagen een wat rustigere huid ontstaat. 

Een hotspot als oorzaak van een rode huid op de rug

Wanneer de plek per dag veel groter lijkt te worden dan is er sprake van een hotspot. Ook dit is een bacteriële infectie. In de huid is een wondje gekomen. Daar is een bacterie in gaan zitten. Hierdoor is de huid gaan jeuken. En als gevolg gaat uw hond krabben, likken en bijten aan de wond. Die wond wordt lekker nat waardoor bacteriën goed kunnen groeien in een vochtige omgeving. Zij gaan zich vermeerderen waardoor er een grotere wond ontstaat.  Die gaat op zijn beurt weer meer jeuken, uw hond weer meer bijten en likken ect….

Ook in dit geval gebruikt u de vetramil met cardiospermum, maar daarnaast is het belangrijk dat u de wond en de huid er omheen kaal knipt/scheert. Liefst een cm of 3-5 om de plek heen. Zo kan de plek beter drogen en groeien bacteriën er minder goed in. Tevens is het belangrijk dat uw hond niet met zijn bek bij die plek kan komen. Gebruik dus desnoods even een halskraag. Het is belangrijk dat de plek zo droog mogelijk gehouden wordt. 

Een rode huid als gevolg van een hotspot behandel je mede door een halskraag bij een hond om te doen.

wanneer een hond heel vaak een rode huid op de rug of andere lichaamsdelen heeft.

Heeft uw hond hier nou regelmatig last van? Dan kan het zijn dat hij een allergie heeft.  Dit kan op basis van voedsel zijn, maar ook voor omgevingsfactoren zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Deze laatste noemen we ook wel een atopie. Vermoed u dat dit speelt dan kunt u even contact met uw dierenarts opnemen. Hij/zij kan dan doormiddel van een bloedonderzoek vaststellen waarvoor uw hond allergisch is. Een voedselallergie test kunt u wel zelf doen. Meer informatie hier over leest u op de pagina over een voedselallergie

Toch naar een dierenarts met een rode huid op de rug

Verbetert de huid niet binnen een dag of 4? Dan doet u er verstandig aan om toch even langs uw dierenarts te gaan. Hij/zij kan wat sterkere medicijnen voorschrijven. 

Advies via whatsapp

Twijfelt u over de plek op zijn rug? Dan mag u mij uiteraard via whatsapp om advies vragen.