Geïrriteerde huid op de buik van je kat – Hoe behandel je dit?

Wat is een geïrriteerde huid op de buik bij de kat?

Wanneer de huid op de buik van je kat om de een of andere reden beschadigd raakte, ontstaat er een ontstekingsreactie in de huid. Er ontstaat dan een geïrriteerde huid op de buik bij je kat. Uit het beschadigde weefsel komen stoffen vrij die zorgen dat bloedvaten wijd gaan staan en op die manier meer bloed naar de huid toe brengen. En dat zorgt er dan weer voor dat er meer opruimende cellen naar het beschadigde weefsel toe komt. Het gevolg hiervan is dat de huid er rood uitziet en wat beschadigd is. Er kan ook een bacterie vanuit de omgeving in de wondjes komen, met een infectie tot gevolg. Dit geeft dan weer jeuk aan je kat waardoor hij het meer gaat likken, bijten en krabben. Op die manier raakt de geïrriteerde huid op de buik bij je kat nog meer beschadigd en begint het proces opnieuw. 

Wat zijn de symptomen bij een geïrriteerde huid op de buik van je kat

Meestal is de beharing op de buik bij katten niet overdreven compact. Maar als gevolg van de geïrriteerde huid op de buik van je kat kan er ook kaalheid ontstaan. Door de kalende vacht zie je ook nog eens dat de huid roder is dan normaal. Wanneer er ook een infectie speelt dan zijn de wondjes ook nog eens behoorlijk vochtig. Maar droge korstjes kun je ook zien. Als je kat er veel aan likt dan kun je ook kleine haarstoppeltjes zien omdat je kat zijn haartjes weg gelikt heeft. Het jeukt dan ook meestal behoorlijk dus je kat is er vaak wel overdreven veel mee in de weer om het te wassen. 

Kat is zich aan het wassen omdat hij een geïrriteerde huid op zijn buik heeft.

Hoe behandel je een geïrriteerde huid op de buik van je kat?

Als de huid een beetje een vochtig uiterlijk heeft dan speelt er hoogst waarschijnlijk een bacteriële infectie. Zolang die infectie niet tegen gegaan wordt zal de huid niet kunnen genezen. Het beste kun je hier betadine-zalf op smeren. Dit moet je dan 2x daags doen. Doorgaans is 5-7 dagen voldoende. Je kat zal dit echter gaan oplikken en kan dan aan de diarree gaan. Je kun dan ook het beste een medical pet-shirt aan doen zodat je kat er niet bij kan. Fijn vindt hij het niet, maar effectief is het wel. 

Is de geïrriteerde huid bij je kat niet vochtig? Dan kun je volstaan met honingzalf. Ook deze moet je 2x daags op de wond smeren gedurende 5-7 dagen. Als je wilt kun je de honingzalf ook een half uur na de betadine behandeling opsmeren. Honing heeft een bacterie-remmende werking door op de wond een heel klein beetje waterstofperoxide te maken. Daardoor groeien bacteriën niet goed. En daarnaast heeft honing een wondgenezing stimulerende werking. Maar wat nog fijner is, is dat het irriterende gevoel voor je kat wat onderdrukt. In principe hoort de huid na een week heel duidelijk verbeterd te zijn. Is dit niet het geval, dan speelt er een onderliggende oorzaak. 

Onderliggende oorzaak van een geïrriteerde huid

Wanneer de huid niet geneest met bovenstaande behandeling speelt er helaas meer. In dat geval kan er sprake zijn van een parasitaire infectie, een schimmelinfectie of een allergische reactie. Ook stress of buikpijn kan zorgen voor een geïrriteerde huid op de buik van je kat. 

Een parasitaire infectie

Met name vlooien en mijten spelen in dit geval een rol. Je doet er dan ook verstandig aan om je kat een behandeling te geven tegen vlooien en mijten. Helaas is dit middel alleen te verkrijgen bij je dierenarts aan de balie. Ofwel kun je bij onze dierenarts Nanda een recept aanvragen waarmee je het zelf online kunt kopen. Dit kost €10,00. Met name de middelen Stronghold, Advocate of Bravecto werken goed tegen mijten. Je kunt een recept bij dierenarts Nanda aanvragen door op onderstaande whatsapp knop te drukken. Na het gebruiken van één van deze middelen zouden de huidklachten na een week heel duidelijk moeten verbeteren. Terwijl dit middel zijn werk doet is het nog wel verstandig om door te gaan met de honingzalf behandeling. 

Een huidschimmel

Over het algemeen komen huidschimmel plekken niet zo vaak voor op de buik van een kat. Maar het is mogelijk. Over het algemeen zitten deze plekken meer op de kop of op de poten. Eventueel op de rug en flanken. Wanneer de niet genezende plek op de buik van je kat niet geneest kun je wel proberen of een schimmelcrème zijn huidontsteking wel tegen gaat. Hiervoor kun je gebruik maken van een voetschimmel zalf voor mensen met miconazolnitraat. Deze moet je 3x daags op de kleine plek smeren en ook hierbij moet je opletten dat je kat het niet oplikt. Gebruik dus een medical pet shirt om dit te voorkomen. 

Als de geïrriteerde huid bij je kat groter is dan is het verstandig om je dierenarts hier naar te laten kijken. Je kat kan ook drager blijven van de schimmel wat dan inhoudt dat hij jou en de rest van je gezin zou kunnen besmetten met de schimmel. Hebben jullie zelf huidletsels dan is het sowieso verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Je kat moet dan een veel intensievere behandeling krijgen. 

Een allergische reactie

Een niet genezende geïrriteerde huid op de buik van je kat kan ook voorkomens als er sprake is van een allergie. Over het algemeen is er de meeste kans op een voedselallergie bij klachten op de buik. Maar een allergie voor stoffen in de lucht zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt etc is ook een mogelijkheid. Daarnaast komen er soms contact allergiën voor. 

Voedselallergie

Een voedselallergie-test kun je zelf doen. Maar je hebt wel even wat geduld nodig. Om dat vast te stellen mag je kat 8 weken lang alleen maar een speciale voeding binnen krijgen waar geen stoffen in zitten waarop hij allergisch kan reageren. De beste voeding voor een voedselallergie is Royal Canin Anallergenic. Gedurende de 8 weken dat je kat dit krijgt mag hij dan absoluut geen andere dingen binnen krijgen. Geen snoepjes, geen dingen uit je koelkast, niets. Enkel en alleen die brokjes. 

De eerste 4 weken zul je nog niets zien veranderen. Maar in de laatste 4 weken zie je de geïrriteerde huid op zijn buik herstellen als hij werkelijk een voedselallergie heeft. Als duidelijk is dat hij een allergie heeft dan kun je proberen of de minder sterke, en dus goedkopere voedingen tegen allergieën ook voldoende werken bij jouw kat. Maar eerst moet je zeker weten of het om een voedselallergie gaat. 

Atopie, een allergische reactie voor stoffen in de lucht

De enige allergie die je niet zelf kunt oplossen is de atopie. Dit is een allergische reactie op basis van omgevingsstoffen in de lucht. Dus boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Heb je het idee dat dit de oorzaak van de geïrriteerde huid op de buik van jouw kat zou kunnen zijn? Dan is het verstandig om naar een dierenarts toe te gaan. Deze kan verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld een bloedonderzoek. Ook kan hij of zij kiezen om medicatie voor te schrijven die de klachten zullen gaan onderdrukken. 

Contact allergie

Een contactallergie is een allergische reactie op een stof waarmee de huid van je kat in contact komt. Op de buik speelt dan vooral iets waarop je kat slaapt. Dus bijvoorbeeld een allergie voor een bepaald dekentje, voor een schoonmaakmiddel, of voor een wasmiddel dat je gebruikt om zijn dekentje te wassen. Gebruik als schoonmaakmiddel in dat geval (tijdelijk) zoveel mogelijk alleen water. Indien er echt een schoonmaakmiddel nodig is dan is groene zeep een optie. Zijn dekentje kun je eventueel wassen zonder wasmiddel op een wat hogere temperatuur. Zodra zijn huid niet meer in contact komt met de stof waar hij allergisch voor is dan hoort zijn huid er binnen een dag of 3 al veel beter uit te gaan zien. 

Stress

Als een kat last heeft van stress dan kan hij zichzelf overmatig gaan wassen. Dit doen ze dan vaak vooral op hun buik. Door dit overmatige wassen kunnen er wondjes op de huid ontstaan die gaan ontsteken. Vaak weten eigenaren wel of hun kat last van stress zou kunnen hebben. Is dit het geval dan kun je het beste gebruik maken van Zylkène tabletten. Zie je het geven van tabletten niet zitten? Dan is een Feliway behandeling een goed alternatief. 

Buikpijn

We zien vaak katten die hun buik kaal likken en als de gewone behandeling niet werkt dan gaan we verder zoeken. Heel vaak blijkt er dan een milde vorm van buikpijn te spelen waardoor de kat steeds zijn buik gaat likken om die pijn te onderdrukken. In de meeste gevallen blijkt er dan een milde blaasontsteking te spelen. En dat wordt dan weer in de meeste gevallen veroorzaakt door urinekristallen in de blaas. Dit kan je dierenarts eventueel voor je uitzoeken met behulp van een urine monster van je kat. Dit kun je opvangen met behulp van katkor korrels. Deze doe je in zijn kattenbak en zodra hij er in geplast heeft kun je dit met de bijgeleverde pipet opzuigen en in het urinebuisje doen. De korrels nemen geen vocht op dus kun je het gemakkelijk opzuigen. Vervolgens breng je de urine naar je dierenarts. 

Je kunt ook je kat op een blaasgruis dieet overzetten zonder dat je zeker weet of hij blaasgruis heeft. Zijn buikpijn zou dan na een paar dagen al veel minder moeten worden. En de geïrriteerde huid op zijn buik zou dan na een week of twee wel duidelijk moeten verbeteren.  

Wanneer ga je naar je dierenarts met een geïrriteerde huid op de buik van je kat?

Wanneer de geïrriteerde huid op de buik van je kat er ernstige uitziet of wanneer hij er erg veel last van heeft is het verstandig om gelijk met hem naar je dierenarts te gaan. Hij of zij kan je dan sterkere medicatie voorschijven zodat de klachten sneller herstellen. Ook kan er beter onderzocht worden wat nu exact de oorzaak lijkt te zijn bij jouw kat. De onderliggende oorzaak bedoel ik dan. 

Een buikverband bij de kat voorkomt dat hij gaat likken aan de geïrriteerde huid op zijn buik.

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een geïrriteerde huid op de buik van je kat gezien en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!