Ontstoken huid van de staart – Hoe verzorg je dat zelf?

Ontstoken staart

Een ontstoken staart is te herkennen aan een rode, geirriteerde huid met soms een zeer nat uiterlijk. Als de huid van uw hond rood is dan komt dat omdat het aan het ontsteken is. Meestal is de ontsteking een gevolg van een infectie. In de meeste gevallen gaat het dan om een “hotspot“. Dit is een ontsteking/infectie van de huid die overal op het lichaam kan voorkomen, dus ook op de staart. 

Infectie als oorzaak van een ontstoken staart

Wanneer er om de een of andere reden een beschadiging is ontstaan in de huid van de staart dan kan daar een bacterie in gaan groeien. Deze bacterie gaat zich vermeerderen en maakt daarbij weefselschade in de huid. Er komt wondvocht vrij en deze plek wordt een nog fijnere plek voor de bacteriën om zich te gaan vermeerderen. En daardoor komt er weer meer weefselschade, meer wondvocht en dus opnieuw een nog mooiere plek voor bacteriën om te groeien. En ga zo maar door. Het is van een piepklein plekje in no-time een grote ontstoken staart geworden. 

Uw hond maakt het erger.

Zo’n ontstoken staart is erg vervelend voor uw hond. Het doet zeer en het jeukt ook een beetje. Reden dus om er lekker extra aan te gaan likken of bijten. En daarmee maakt hij het nog fijner voor die bacteriën die zich daardoor gaan vermeerderen. Zo ontstaat er een hotspot. 

Bacteriegroei stoppen om herstel van de ontstoken staart te beginnen

Reden genoeg dus om die bacteriegroei tegen te gaan en de wond te laten genezen. Zodra de bacteriën dood zijn dan gaat de ontstoken staart vrij vlug weer herstellen. Maar hoe krijg je die bacteriën nou dood? Vrij simpel, met een antibioticum. Maar ja, dan moet je langs de dierenarts met je hond. Gelukkig zijn er ook alternatieven die over het algemeen ook goed werken. En ze zijn nog een stuk gezonder voor je hond ook. 

hond verstopt zich onder een deken. hij wil niet naar de dierenarts.
Neeeeee!! Niet de dierenarts!

Mogelijke behandelingen ontstoken staart

Hieronder som ik een aantal mogelijkheden op. Kijkt u zelf waar u zich het prettigst bij voelt. U hoeft niet alles samen te gebruiken. Slechts 1 product is voldoende.

Betadine

In de eerste plaats werkt de simpele betadine heel goed tegen bacteriën. U kunt dan gebruik maken van de betadine-oplossing of de betadine-zalf. De zalf heeft iets meer mijn voorkeur omdat het wat langer blijft zitten op de wond. U moet in elk geval 3x daags de ontstoken staart insmeren en dat voor minimaal 3 dagen langer dan dat de plek volledig genezen is. 

Honingzalf

Verder werkt honingzalf ook heel goed omdat honing op de wond een heel klein beetje waterstofperoxide produceert en dit is bacterie dodend. Een voorbeeld van honingzalf die goed werkt is Vetramil. Ook voor deze zalf geldt dat u het 3x daags op de ontstoken staart moet smeren. Honing heeft naast de antibacteriële werking ook een wondgenezende werking.

Wondgenezende zalven
Verder bestaan er diverse zalven die speciaal ontwikkeld zijn voor hotspots. Zo bestaat er Dermacool of Vetericyn plus. Zij hebben naast antibacteriële eigenschappen ook een jeukremmende werking. Wel zo prettig voor je hond. U kunt de gebruiksaanwijzing volgen voor de behandeling van een ontstoken staart, maar in de meeste gevallen is het toch verstandig om 3x daags de plek te behandelen. 

Voorkom een terugval

Wanneer de infectie onder controle is dan zal de huid van de ontstoken staart vanzelf weer gaan genezen. Voorkom wel herhaling als dat mogelijk is. Sommige honden hebben echt aanleg voor hotspots. Droog in dat geval bijvoorbeeld een hond goed af nadat hij gezwommen heeft en versterk zijn huidweerstand met zalmolie. Of stap over op een voeding met extra essentiële vetzuren om de huid sterker te maken. Een voorbeeld van een goede voeding hiervoor is Royal Canin Skin care

Gebruik een halskraag als hij aan zijn ontstoken staart blijft bijten of likken

Hopelijk geneest zijn hotspot snel en is hij er daarna voor de rest van zijn leven vanaf. Mocht uw hond steeds aan de ontstoken staart zitten likken of bijten dan is het wellicht verstandig om een paar dagen gebruik te maken van een halskraag. Maar dat zal uw hond u niet in dank afnemen…

Pijnstillers bij een ontstoken staart

Indien u van mening bent dat uw hond erg veel pijn heeft aan zijn ontstoken staart, dan dient u toch met uw hond naar de dierenarts te gaan. Deze kan u dan een goede pijnstiller voorschrijven. Op de pagina over pijnstillers bij de hond kunt u echter alternatieven lezen die u voor uw hond kunt inzetten zonder met hem naar een dierenarts toe te hoeven gaan. 

Overleg met mij

Heeft u twijfels over de ontstoken staart bij uw hond? Dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht met een foto aan mij sturen en mij om advies vragen.