Ooglid verwondingen bij je kat – Hoe behandel je dit zelf?

Inleiding

Als katteneigenaar is het van essentieel belang om verwondingen aan oogleden van katten te herkennen.  En ze vervolgens aan te pakken om de gezondheid en het welzijn van je kat te waarborgen. Ooglid verwondingen bij je kat kunnen pijnlijk voor hem zijn en kan mogelijk ook ernstige schade aan het oog veroorzaken. In dit artikel bespreken we veelvoorkomende oorzaken van ooglid verwondingen bij je kat. Hoe weet je of de ooglid verwondingen van je kat ernstig zijn? En wat moet je doen als een andere kat het ooglid van je kat beschadigd heeft?

Veelvoorkomende oorzaken van ooglid verwondingen bij je kat

Ooglid verwondingen bij je kat kunnen om verschillende redenen ontstaan. Bijvoorbeeld gevechten met andere dieren, ongelukken en infecties. Het kan ook worden veroorzaakt door vreemde voorwerpen die het ooglid verwonden. Katten krijgen ook gemakkelijk infecties in wonden. Het resultaat is een abces.

Diverse ooglid verwondingen bij een kat.

Kunnen ooglid verwondingen bij je kat vanzelf genezen?

Hoewel sommige kleine verwondingen aan het ooglid van een kat vanzelf kunnen genezen, is het essentieel om de wond van je kat in de gaten te houden. Je moet de hulp van een dierenarts inroepen als de klachten aanhouden of verergeren. Tekenen van verwondingen aan het ooglid kunnen zijn: zwelling, roodheid, afscheiding, overmatig knipperen, problemen met de oogbol en gedragsveranderingen.

Hoe je zelf een minder ernstige ooglid verwonding bij je kat kunt behandelen?

Minder ernstige ooglid verwondingen bij je kat kunt je zelf behandelen met de juiste thuiszorg. Je kunt de volgende stappen ondernemen:
    • Maak de wond voorzichtig schoon: Gebruik een schone, vochtige doek of een gaaskompress om het aangetaste gebied schoon te maken. Pas op dat je niet te veel druk uitoefent of de wond verder irriteert.
    • Breng een bacteriedodende zalf aan: Breng na het reinigen van de wond een kleine hoeveelheid bacteriedodende zalf aan op het ooglid. Dit helpt een infectie te voorkomen en genezing te bevorderen. Bij de volgende antibiotische oogdruppels is het geen probleem als de druppels in het oog komen. Breng deze druppels twee keer per dag aan op de wond gedurende 5 tot 7 dagen.
    • Houd het gedrag van de kat in de gaten: Houd het gedrag van de kat in de gaten voor tekenen van pijn of ongemak. Zoals overmatig knipperen, naar het oog klauwen of licht vermijden. Als de kat hevige pijn lijkt te hebben, kan het nodig zijn om naar de dierenarts te gaan.
    • Houd de wond schoon en droog: zorg ervoor dat de omgeving van de kat schoon is en vrij van vuil dat de wond kan irriteren.
    • Gebruik een beschermende halskraag voor je kat als hij veel aan zijn wond krabt of wrijft.

Als de snee in het ooglid niet binnen een paar dagen begint te genezen of tekenen van infectie vertoont, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Hoe weet je of de ooglid verwondingen ernstig zijn:

Sommige verwondingen aan het ooglid van katten kunnen ernstig zijn en vereisen onmiddellijke aandacht van een dierenarts. Tekenen van ernstig oogletsel kunnen zijn: een zichtbare kras of snee aan de oogbol, pus of stinkende afscheiding, en tekenen van ernstige pijn of ongemak.

Ooglid verwondingen bij een kat nadat hij in een vechtpartij met een andere kat terecht gekomen is.

Hoe lang duurt het voordat ooglid verwondingen bij je kat genezen zijn?

De typische genezingstijd voor ooglid verwondingen bij je kat kunnen variëren van enkele dagen tot een week. Dit is afhankelijk van de ernst van de verwondingen. Factoren die de genezingstijd kunnen beïnvloeden zijn onder meer de leeftijd en algehele gezondheid van de kat, het type verwonding, bijkomende infecties en het behandelplan. Als het is genezen, is het belangrijk om vervolgens te controleren op littekens. Soms kunnen littekens zorgen voor entropion (het naar binnen krullen van het ooglid) of ectropion (het naar buiten krullen van het ooglid) van het ooglid met alle gevolgen van dien. 

Wat te doen als een andere kat het ooglid van je kat heeft gekrabd:

Als een andere kat aan het ooglid van je kat gekrabt heeft, moet je de wond schoonmaken met schoon water. In Nederland is het water uit de kraan schoon genoeg. Twijfel je over de kwaliteit van het water dan is het verstandig om het water eerst te koken en te laten afkoelen. Na het reinigen is het verstandig om gedurende 5-7 dagen twee keer per dag een bacteriedodende vloeistof aan te brengen. De onderstaande oogdruppels kun je het beste gebruiken aangezien het daarmee geen enkel probleem is wanneer het per ongeluk in het oog van je kat terecht komt.

Controleer het gedrag van je kat op tekenen van pijn of ongemak en zoek medische hulp als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont. 

Conclusie

Ooglid verwondingen bij je kat kunnen pijnlijk zijn en mogelijk ernstige schade aan de ogen van je kat veroorzaken. Als huisdiereigenaar is het essentieel om de tekenen van ooglid verwondingen bij je kat te herkennen en te weten hoe ermee om te gaan. Als je vermoedt dat je kat een ooglid verwonding heeft dien je die in elk geval zelf te behandelen. Indien het om een ernstige verwonding gaat is het verstandig om even langs je dierenarts te gaan met je kat.