Entropion bij de kat – Wat kun je eraan doen?

Inleiding

Entropion is een medische aandoening die katten van alle leeftijden en rassen kan treffen. Het treedt op wanneer het ooglid naar binnen vouwt. Hierdoor gaan de wimpers en het haar van het ooglid tegen het hoornvlies of de conjunctiva van het oog schuren. Dit veroorzaakt irritatie en ongemak. In dit artikel zullen we de oorzaken en symptomen van entropion bij katten bespreken. Evenals de verschillende behandelingsopties die beschikbaar zijn om de aandoening te onderdrukken. We zullen ook informatie verstrekken wat je zelf thuis al kunt doen aan dit probleem . Het begrijpen van entropion bij katten is cruciaal voor katten-eigenaren om de tekenen te herkennen. Alleen dan kunnen ze passende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hun katten-vrienden tijdig diergeneeskundige zorg krijgen.

Oorzaken van entropion bij katten

Entropion bij katten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

GENETISCHE FACTOREN

Sommige rassen zijn meer vatbaar voor entropion dan andere. Bij Perzische en Himalaya katten komt entropion vaker voor dan in andere rassen. Zij hebben een afwijking in hun DNA.

GEZICHTSOPBOUW

Katten met platte gezichten, zoals Perzen en Exotische Kortharen, hebben meer kans om entropion te ontwikkelen. Dit komt door de plattere vorm van hun aangezicht.

OOGINFECTIES OF OOGLID-VERWONDINGEN

Chronische ooginfecties of verwondingen kunnen leiden tot littekenvorming of ontsteking van de oogleden, waardoor ze naar binnen kunnen draaien.

ANDERE ONDERLIGGENDE GEZONDHEIDSAANDOENINGEN

Bepaalde gezondheidsproblemen zoals allergieën, zenuwbeschadiging of immuun-gemedieerde aandoeningen kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van entropion bij katten. Dit is echter zeldzaam. 

Kat met entropion in zijn linker oog.

Symptomen van entropion bij katten

Indien er sprake is van entropion bij katten kun je verschillende symptomen opmerken, waaronder:

  • Het meest voorkomende teken van entropion is het naar binnen rollen van het ooglid. Dit zorgt ervoor dat de wimpers en het haar tegen het hoornvlies of de conjunctiva schuren. Dit kan irritatie, roodheid van het oog en ongemak veroorzaken voor je kat.
  • Als je kat ongemak of pijn heeft, kunnen ze veranderingen in gedrag vertonen, zoals het wrijven in hun ogen.
  • Het is mogelijk dat je kat zijn derde ooglid over zijn oog trekt
  • Je kunt ook overmatig tranen of afscheiding van het aangetaste oog opmerken.

Je kunt het beste langs een dierenarts gaan als je vermoedt dat je kat entropion kan hebben. Een vroege diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en de algehele kwaliteit van leven van je kat verbeteren.

Diagnose van entropion bij katten

Als je vermoedt dat je kat lijdt aan entropion, is het belangrijk om een afspraak te maken met je dierenarts voor een uitgebreid onderzoek. Tijdens het onderzoek zal je dierenarts de algehele gezondheid van jouw kat beoordelen. Hij of zij zal ook een grondig oogonderzoek uitvoeren om de aanwezigheid van entropion te beoordelen.

Naast een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts aanvullende diagnostische tests aanbevelen, zoals een test waarmee gekeken wordt of er wel voldoende tranen aangemaakt worden. Of een fluoresceïnekleurstoftest, om te beoordelen of het hoornvlies nog heel is. Deze tests kunnen helpen bij het bepalen van de ernst van het probleem en de mogelijke opties om te behandelen.

Door entropion vroegtijdig vast te stellen, kan je kat zo goed mogelijk geholpen worden. De kans op complicaties zoals zichtverlies neemt dan af. 

Behandelingsmogelijkheden voor entropion bij katten

De behandeling van entropion bij katten hangt af van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaken. Behandelopties zijn onder andere:

MEDICIJNEN

Bij milde gevallen kunnen medicijnen voldoende zijn om de symptomen van entropion te behandelen. Dit kan het gebruik van oogzalven, kunsttranen of antibiotica omvatten om secundaire infecties te voorkomen of te behandelen. Daarmee neemt de zwelling in het ooglid af waardoor het ooglid weer meer een normale stand aan neemt. Zolang de haren het oog niet meer raken dan zijn de klachten meestal ook weer verdwenen. Je kunt de volgende zalf gebruiken om zwelling van het ooglid tegen te gaan indien je kat last heeft van een milde vorm van entropion.

CHIRURGISCHE CORRECTIE

Bij ernstigere gevallen kan chirurgische correctie noodzakelijk zijn. Chirurgische opties kunnen bestaan uit een ooglidreconstructie. Dit omvat het verwijderen van een klein lapje huid van het aangetaste ooglid. De huidrandjes van het ooglid worden daarna weer aan elkaar gehecht. Met deze operatie wordt het ooglid als het ware weer naar buiten terug getrokken. Je dierenarts zal de beste chirurgische opties voor de entropion bij je kat bespreken en gedetailleerde instructies geven over de nazorg.

KOSTEN

De kosten voor de behandeling van entropion bij katten kunnen sterk variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, de gekozen behandelingsmethode en de dierenkliniek. Het is belangrijk om de kosten van de behandeling vooraf te bespreken met je dierenarts zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  In de meeste gevallen is de prijs van de operatie ergens tussen de €300 en €500,-

BELANGRIJK

Het is belangrijk om op te merken dat zonder behandeling entropion bij katten zeer vervelend voelt, pijnlijk is en zelfs permanente schade zoals blindheid of verlies van het oog kan veroorzaken. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen complicaties voorkomen en de algehele kwaliteit van leven van je kat verbeteren.

Kat heeft pijn in zijn oog en wrijft er in.

Preventieve maatregelen

Wil je een kat in huis nemen van een ras dat vatbaar is voor entropion? Dan is het belangrijk om een betrouwbare fokker te kiezen die genetische tests uitvoert om het risico op de aandoening te minimaliseren. Daarnaast kan het vermijden van gezichtsverwondingen of ooginfecties en het handhaven van een goede ooghygiëne helpen om de kans op het ontwikkelen van entropion bij katten te verminderen.

Thuisbehandeling voor entropion bij katten

Hoewel entropion bij katten vaak medische of chirurgische ingrepen vereist, zijn er ook enkele preventieve maatregelen en tips voor thuiszorg die kunnen helpen om de klachten als gevolg van entropion te verminderen. Afhankelijk van de ernst van de entropion en de gekozen behandelmethode kan je dierenarts aanvullende thuiszorg-maatregelen aanbevelen. Hieronder volgen in elk geval al enkele algemene adviezen. 

WARMTE

Het aanbrengen van warme kompressen op het aangetaste oog zal helpen om ontstekingen en ongemak te verminderen. Doordat ontstekingen verminderen zal de zwelling in het ooglid afnemen. Hierdoor zullen ook de klachten verminderen doordat er minder haren over het oog zullen krassen. 

HYGIËNE

De ogen van je kat schoon en vrij van vuil of afscheiding houden. Gebruik oogdoekjes om het vuil te verwijderen. In het vuil kunnen veel bacteriën gaan groeien. Daardoor kan het ooglid verder opzwellen met verergeren van de klachten als gevolg. 

MEDICATIE

Het toedienen van voorgeschreven medicijnen, zoals oogdruppels of oogzalven, om infecties te voorkomen. Dit gaat onstekingen en dus zwelling van het ooglid tegen. Je kunt bijvoorbeeld onderstaande zalf voor de ogen van je kat gebruiken. Gebruik deze zalf 2x daags gedurende 7 dagen wanneer er een infectie speelt.  De infectie en de gepaard gaande ontsteking in het ooglid en het oog zal afnemen. Hierdoor vermindert de zwelling in het ooglid waardoor de mate van entropion afneemt. 

VOORKOM VERERGERING

Probeer gedrag te vermijden die de aandoening kunnen verergeren, zoals wrijven of krabben aan de ogen. Gebruik een halskraag bij je kat op het moment van ernstige klachten om verdere schade te voorkomen. Het spreekt echter voor zich dat je een kat niet de rest van zijn leven met een halskraag moet laten rondlopen. 

DIERENARTS ADVIES

Door nauw samen te werken met je dierenarts en preventieve maatregelen en thuiszorgtips toe te passen, kun je helpen de symptomen van entropion bij katten te verminderen en het welzijn en de kwaliteit van leven van je kat verbeteren.

Nazorg na een entropion operatie

Heeft jouw kat een chirurgische correctie nodig voor zijn entropion? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nodige nazorg die je hem moet geven. Dit levert een soepele en succesvolle herstelperiode. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

HERSTELPERIODE

De herstelperiode voor entropion chirurgie bij katten kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening, de leeftijd van de kat en de gekozen chirurgische techniek. Je dierenarts zal je een tijdschema geven voor het herstel van je kat. Ook zal hij een afspraak met je  plannen om te controleren hoe het herstel verloopt. In de meeste gevallen zijn de operatie wonden na 7 tot 10 dagen genezen en kunnen de hechtingen verwijderd worden. Daarna zou je kat van zijn oogproblemen af moeten zijn. 

INSTRUCTIES VOOR NA DE OPERATIE

Je dierenarts zal je ook specifieke instructies geven voor na de operatie van je kat, die het volgende kunnen omvatten:

  • Het toedienen van voorgeschreven medicijnen, zoals pijnstillers of antibiotica
  • Beperking van overmatige activiteit gedurende een bepaalde periode om een goede genezing mogelijk te maken.
  • Het in de gaten houden van de wond op tekenen van infectie of andere complicaties
  • Vermijd activiteiten die de wond kunnen irriteren, zoals krabben of wrijven in de ogen
CONTROLE NA EEN MAAND

Nazorg is een belangrijk onderdeel van het herstelproces voor katten met entropion. Na ongeveer een week is het ooglid genezen, maar gedurende de weken daarna zal er nog litteken vorming optreden. In de meeste gevallen verloopt dit zonder problemen, maar in een enkel geval kan dit het ooglid toch weer laten omkrullen. Dit kan weer in de vorm van entropion zijn, maar kan ook naar buiten omkrullen. In dat geval spreken we van ectropion

Door de instructies van je dierenarts op te volgen voor na de operatie en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het herstel van uw kat, kun je zorgen voor een succesvol resultaat. 

Is entropion erfelijk bij katten?

Entropion bij katten is een erfelijke aandoening die van een of beide ouders kan worden geërfd. Katten met entropion kunnen beter niet worden gebruikt om mee te fokken. Zij kunnen de aandoening aan hun nakomelingen doorgeven. Door nu te fokken met katten met entropion kan je ervoor zorgen dat er in latere generaties veel meer katten zullen zijn met entropion. 

Als je geïnteresseerd bent in het adopteren van een kat, is het belangrijk om de fokker of het asiel te vragen naar de medische geschiedenis van de kat. Vraag ook naar eventuele mogelijke gezondheidsproblemen, waaronder entropion. Door op de hoogte te zijn van de genetische achtergrond van de kat, kunt je een weloverwogen beslissing nemen over of de kat geschikt is voor jouw gezin en of je bereid bent eventuele gezondheidsproblemen te accepteren.

Het is ook belangrijk om samen te werken met een goede fokker die bekend is met het ras en die stappen onderneemt om te screenen op genetische gezondheidsproblemen. Verantwoordelijke fokkers laten hun katten doorgaans regelmatig screenen op gezondheid en fokken geen katten met bekende genetische gezondheidsproblemen, waaronder entropion.

Kat krabt met zijn achterpoot aan zijn oog.

Conclusie

Entropion bij de kat is een ernstige aandoening die ongemak en zelfs verlies van het gezichtsvermogen kan veroorzaken als het onbehandeld blijft. Het is belangrijk dat katten-eigenaren op de hoogte zijn van de mogelijke oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden voor deze aandoening. En dat je stappen neemt om te voorkomen dat het in de eerste plaats ontstaat.

Als je vermoedt dat je kat entropion heeft, is het belangrijk om onmiddellijk diergeneeskundige zorg te zoeken. Je dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren. Op basis van de individuele behoeften van je kat kan hij de beste behandeling aanbevelen.

Naast een medische behandeling en chirurgische correctie zijn er ook stappen die katteneigenaren thuis kunnen toepassen om de klachten van entropion te verkleinen en zelfs te voorkomen. Door samen te werken met je dierenarts en een actieve rol te spelen in de zorg voor jouw kat, kun je ervoor zorgen dat je katten-vriend gelukkig en gezond blijft voor de komende jaren.

Heb je behoefte aan advies?

Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kun je advies vragen aan dierenarts Nanda. Op de Home-pagina lees je hier meer informatie over. Ook vind je hier wat de kosten zijn voor het geven van advies. Stuur gerust (scherpe) foto’s mee van het probleem dat je ziet. Daarmee kan Nanda goed zien waar je kat last van heeft.