Je hond heeft een afgebroken nagel

Hoe behandel je dit?

Het gebeurt regelmatig: je hond geeft een gil tijdens een wandeling en blijkt een afgebroken nagel te hebben. Er kan zelfs behoorlijk wat bloed bij komen kijken. Je kunt hier behoorlijk van schrikken, maar gelukkig kunnen we je vertellen dat het meestal geen ernstig probleem is. Wel is het belangrijk dat je de afgebroken nagel op de juiste manier behandeld om problemen tijdens de genezing te voorkomen. Er kunnen immers makkelijk infecties van het nagelbed ontstaan en dat kan ervoor zorgen dat er nooit meer een nagel terug zal groeien. In dit artikel lees je dan ook wat de beste manier is om een afgebroken nagel bij je hond te verzorgen.  

Poot van een hond waarvan een nagel afgebroken is en bloedt.
hond houdt poot in de lucht

Symptomen bij een afgebroken nagel bij je hond

De doorbloeding van de nagels is zeer goed. Een afgebroken nagel kan dan ook flink bloeden en er heel dramatisch uitzien. Gelukkig is dit maar zelden echt ernstig voor je hond. Het bloeden zal binnen 10 minuten vanzelf stoppen en nog sneller wanneer je er wat druk op uitoefent.

Hoe ernstig is een afgebroken nagel bij je hond?

Bekijk de gescheurde of afgebroken nagel van je hond goed. Zo kun je bepalen hoe ernstig de nagel van je hond beschadigd geraakt is. Dit kan soms wat pijnlijk voor je hond zijn, dus wees voorzichtig.

Zit de gebroken nagel nog stevig vast en is er geen bloeding? Dan hoef je in principe niets te doen. De afgebroken nagel groeit vanzelf weer verder. Het afgebroken deel slijt er vanzelf af. Wel is de  afgebroken nagel kwetsbaarder geworden. Let er dus extra goed op dat je hond nergens aan blijft hangen waardoor de nagel erger beschadigd. Eventueel kun je een scheurtje of haaltje met een nagelvijl wat minder scherp maken.

Is de nagel er helemaal af bij je hond? Ook dat is over het algemeen geen ramp. Maar pijnlijk is het wel. In dat geval moet je het nagelstompje goed beschermen zoals we verderop in dit artikel uitleggen.

Zit de afgebroken nagel nog slechts voor een klein deel vast of bloedt het? Dan blijft het losse deel steeds bewegen ten opzichte van het nog vast zittende deel van de nagel. Ook dat is op zich niet ernstig, maar dit is het meest pijnlijke voor je hond. Je kunt dan ook het beste het losse afgebroken deel van de nagel afknippen of eraf trekken. 

Hoe stop je het bloeden van de afgebroken nagel bij je hond?

Als de nagel helemaal afgebroken is en er is een bloeding, dan moet je als eerste de bloeding stoppen. Dit kun je doen door zachtjes druk uit te oefenen op het nagelbed of het overgebleven stompje van de nagel. Een gaaskompres of een schone doek is het beste om hiervoor te gebruiken. Mocht je hond een beetje bang worden van het feit dat je op zijn zere teen zit te drukken dan kun je ook gebruik maken van een zelfklevend verband om het pootje. Dit zal ook voldoende tegendruk geven om het bloeden te laten stoppen. Mogelijk zal je hond proberen het eraf te halen, dus blijf er wel even bij en geef je hond wat afleiding. 

Indien je bij het stoppen van de bloeding al ziet dat de afgebroken nagel zeer los zit dan kun je die er nu ook al gelijk met een rukje vanaf trekken. Staat de nagel van je hond scheef dan is de kans groot dat de nagel aan de basis gescheurd is. Dus op de plek waar hij uit de teen van je hond komt. Zie je duidelijk dat de nagel aan de basis afgebroken is, dan kun je hem ook in dat geval er met een rukje vanaf trekken. Maar kijk wel goed of zijn teen niet gebroken is en de nagel niet om die reden in een scheve stand staat.

Het los trekken van de afgebroken nagel doet hem uiteraard heel even zeer, maar een bewegende losse nagel doet ook zeer en dat duurt dan minimaal een week. Beter om dus nu even een rukje te geven en daarna de bloeding goed dicht drukken. De pijn is dan het minst voor je hond. De bloeding zal na een paar minuten gestopt zijn. De rest van de dag zal je hond er nog wat pijn of irritatie van hebben, maar in de meeste gevallen is dat de volgende dag weer over.

Hond krijgt een verband om zijn poot om bloeden tegen te gaan.

Het afknippen van de gebroken nagel bij je hond

Als de afgebroken nagel nog goed vast zit is en er is een bloeding, dan kun je proberen de afgebroken nagel zelf te knippen. Hierbij kan in sommige gevallen weer een bloeding ontstaan. Gebruik voor het knippen van de afgebroken nagel een nagelknipper die voor honden ontworpen is. Knip het afgebroken deel van de nagel af. Het heeft de voorkeur om niet in het leven van de nagel van je hond te knippen, maar soms ontkom je er gewoon niet aan. 

 

Als je het niet durft om de afgebroken nagel zelf te knippen, dan is het verstandig om hulp te zoeken bij een dierenarts of professionele trimmer. Of wellicht durft een buurman of buurvrouw je te helpen.

 

De nagels van een klein hondje worden geknipt

De afgebroken nagel van je hond beschermen​

Nadat je de afgebroken nagel hebt geknipt of los getrokken is het verstandig om het nagelstompje of het nagelbed te ontsmetten met betadine-zalf. Dit doodt bacteriën en virussen, waardoor de kans op een wondinfectie aanzienlijk afneemt. De dagen daarna kun je de wondgenezing stimuleren en infecties tegen gaan door er 2x daags, gedurende 5 dagen lang honingzalf op te smeren. Zorg er wel voor dat je hond de zalf er niet gelijk weer aflikt. Speel bijvoorbeeld even met hem terwijl de zalf intrekt of geef hem wat te eten. 

 

Hoe lang duurt het herstel van een afgebroken nagel bij de hond?

Zolang het nagelbed van de afgebroken nagel niet te erg beschadigd is en er geen infectie ontstond doordat je het goed ingesmeerd hebt met betadine-zalf en honingzalf, dan zal de nagel vanzelf weer terug gaan groeien.

In de eerste plaats moet het nagelbed herstellen wanneer deze beschadigd geraakt is. Dit duurt doorgaans ongeveer een week. Daarna zal de nagel langzaam aan terug gaan groeien. Met uiterlijk een maand hoor je weer een duidelijke nagel te zien terugkomen. Zolang het nagelbed nog bloot ligt is het gevoelig voor je hond wanneer er iets tegenaan komt. 

Is het nagelbed bij je hond niet beschadigd? Dan zal de nagel met zijn gewone snelheid blijven doorgroeien als normaal. 

Is het nagelbed toch teveel beschadigd dan kan de nagel in een scheve stand terug groeien of zelfs een afwijkende vorm nagel gaan krijgen. Is dit het geval bij jouw hond dan is het verstandig om door je dierenarts te laten bepalen of dit kwaad kan voor je hond. In de meeste gevallen zul je de nagel zelf vaker moeten bijknippen, maar hoeft er verder niets aan gedaan te worden. 

 

Hond wil niet lopen vanwege pijn aan zijn nagels door SLO

Mijn hond heeft continue afgebroken nagels​

Heeft je hond heel vaak last van afgebroken nagels, soms zelfs meerdere tegelijk? Dan kan het zo zijn dat je hond last heeft van de aandoening SLO (symmetrische lupoïde onychodystrofie). Dit is een medische afwijking waarbij het afweersysteem van je hond zijn eigen nagelbed aanvalt en dus beschadigd, waardoor zijn nagels erg broos worden. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk afbreken aan de basis. Het is een zeer pijnlijke aandoening waardoor je hond vaak liever niet meer wil wandelen. Je dierenarts kan je hond voorzien van een behandeling waardoor de klachten verdwijnen, maar genezen zal het helaas nooit. 

Daarnaast is het ook mogelijk dat je hond last heeft van schimmelnagels. Dit komt, net als bij mensen, ook bij honden voor. Door de schimmel kunnen zijn nagels heel broos worden en gemakkelijk afbreken. Ook in dit geval is het noodzakelijk om bij je dierenarts een behandeling te krijgen om dit probleem op te lossen. 

Zoek medische hulp voor je hond als je twijfelt over zijn afgebroken nagel​

Is er sprake van hevig bloeden dat niet na 10 minuten is gestopt? Of is de stand van de beschadigde nagel heel afwijkend? Dan is het belangrijk om medische hulp in te roepen. Een klein beetje bloedverlies na die 10 minuten in de vorm van teen-afdrukjes kan geen kwaad. Maar ligt er steeds een plasje bloed dan is dit teveel. Een dierenarts kan de afgebroken of gescheurde nagel correct behandelen en bepalen of er onderliggende problemen zijn die aangepakt moeten worden. 

Hond met een afgebroken nagel wordt onderzocht door een dierenarts.

Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om het bloedende bloedvaatje van het nagelbed dicht te schroeien zodat de bloeding stopt. Ofwel kan er een speciaal soort poeder op gedaan worden dat de bloedstolling stimuleert (styptic powder) waardoor de bloeding stopt. Je kunt dit ook zelf aanschaffen, maar dat heb je natuurlijk nooit in huis als je het nodig hebt. 

Beterschap voor je hond!

Hopelijk hebben bovenstaande adviezen je geholpen om de afgebroken nagel van je hond te behandelen. Maar weet je niet goed wat je moet doen, of vind je het lastig om in te schatten hoe erg de nagel van je hond stuk is? In dat geval kun je advies vragen aan onze dierenarts Nanda. Hieronder vind je hoe je met haar in contact komt. Maar hopelijk heb je haar niet nodig. Veel succes!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda