Hoe ontstaat pijn in het oog?
Wanneer een hond zijn oog dichtknijpt dan is er vrijwel altijd sprake van irritatie of pijn in het oog. Maar in sommige gevallen kan het ook zijn dat het oog niet goed tegen de hoeveelheid licht kan. Het is dan ook handig om even met hem in een schemerige ruimte te kijken of hij dan zijn oog wel helemaal open doet. Als dit het geval is dan is het verstandig om even een dierenarts naar het oog van uw hond te laten kijken. Het kan zijn dat er iets aan de hand is aan de binnenkant van het oog en dat is voor u als eigenaar niet zichtbaar. Knijpt hij het oog alsnog dicht in een schemerige ruimte, dan heeft hij er pijn aan, maar dan hoeft het niet altijd iets heel ernstigs te zijn.
Soms heeft een hond ook pijn in zijn oog doordat er een ontsteking in zijn kaakgewricht ontstaan is. Beoordeel dus ook of je hond pijn heeft bij het openen of sluiten van zijn bek.
Onderzoek de oorzaak van de pijn in het oog
U kunt het oog onderzoeken door met een goede hoeveelheid licht de oogleden open te doen en dan goed in het oog kijken. Een zaklamp kan hier soms handig bij zijn. Goed zoeken naar een vuiltje in het oog zoals een zandkorrel of een haartje dat de oorzaak van pijn in het oog kan zijn. Kijk ook goed of er een plekje op het oog zichtbaar is dat het licht van de omgeving anders reflecteert. Is dit het geval dan is er waarschijnlijk sprake van een beschadiging van het hoornvlies. Eventueel kunt u voorzichtig het derde ooglid optillen met een pincet. Door voorzichtig op de oogleden te drukken komt het 3e ooglid naar buiten aan de kant van de neus. Dan kunt u het vastpakken met een pincet. Doe dit echter alleen bij honden die rustig blijven zitten. Een pincet kan immers ook extra schade aan een oog toebrengen wanneer een hond wild spartelt.
Kijk ook goed naar de grootte van het oog, de kleur van het oogwit en de kleur van de binnenzijde van de oogleden. Het oogwit hoort wit te zijn met af en toe een klein bloedvaatje. De binnenkant van de oogleden horen licht roze te zijn en niet opgezwollen. Mocht de pijn in het oog zich aan één kant bevinden, dan kunt u het “slechte oog” vergelijken met het “goede oog”.
Behandelen van pijn in het oog
Een zandkorreltje of haartje kun je door middel van een nat gemaakt wattenstaafje uit het oog verwijderen. Kun je echt geen voorwerpje zien zitten dat de oorzaak van de pijn in het oog kan verklaren? En is de pijn niet extreem voor uw hond? Dan kunt u gebruik maken van een ontstekingsremmende oogzalf zonder antibiotica. Dit doet u 3x daags in het aangetaste oog gedurende 5 dagen. Daarna moet het probleem over zijn. Mocht u contactlenzen dragen dan kunt u het oogje ook eerst even spoelen met die contactlenzen vloeistof als u geen oogzalf in huis heeft. Maar koop daarna gelijk de oogzalf, want de lenzenvloeistof alleen is niet voldoende. Mocht de pijn na een dag of 2 zalven nog niet verdwenen zijn dan is het toch verstandig om even langs uw dierenarts te gaan.
Contact met mij
Twijfelt u over de pijn in het oog van uw hond dan kunt u natuurlijk altijd contact met mij opnemen via whatsapp. Dan kan ik samen met uw informatie beter inschatten of het nodig is dat u naar een dierenarts gaat.