Rode huid op de borst van je hond – Hoe verhelp je dit?

Ontsteking de oorzaak van een rode huid op de borst van je hond

Een rode huid op de borst van je hond houdt in dat er een ontsteking op die plek zit. De oorzaak kan soms lastig te achterhalen zijn. In principe kan het veroorzaakt worden door krabben als gevolg van jeuk door vlooien of mijten. Er kan een wondje ontstaan zijn dat is gaan infecteren. Bacteriën zorgen er dan voor dat het snel erger wordt. De plek wordt steeds groter en groter. Of je hond heeft een ongelukje gehad en is de huid als gevolg van de weefselschade die is ontstaan gaan ontsteken. Heel soms ontstaat een rode huid op de borst van je hond ook als gevolg van een huidschimmel, maar dat komt niet zo vaak voor. 

Hond met een rode huid op zijn buik

Parasieten tegen gaan

Eén van de meest voorkomende oorzaken van jeuk zijn vlooien. In het geval er een rode huid op de borst ontstaan is wil je dus in elk geval iets tegen jeuk doen. Advantix pipetten zijn bijvoorbeeld een heel goed en niet al te duur middel. Ook een aantal mijten worden hiermee aangepakt. Zo zorg je er in elk geval al voor dat jouw hond de ontsteking niet erger maakt door het krabben als gevolg van parasieten. 

Zwemt jouw hond echter graag, dan is een pipet in de nek minder geschikt. Je kunt in dat geval beter een vlooienproduct gebruiken dat hij moet opeten, zoals Frontpro. 

Rode huid op de borst als gevolg van een bacteriële infectie

Is de rode huid op de borst ook een beetje nattig dan is er hoogstwaarschijnlijk ook sprake van een bacteriële infectie. In dat geval is het belangrijk om de bacteriegroei tegen te gaan. Dit kunt u doen door gebruik te maken van Vetramil met cardiospermum. Deze zalf is op basis van honing en hiervan is bekend dat het lokaal een beetje waterstofperoxide maakt waardoor bacteriën dood gaan. Smeer dit 3x daags op de plek gedurende 7 dagen en dan zou de plek al behoorlijk ver genezen moeten zijn. Meestal zie je al dat er na 2 dagen een wat rustigere huid ontstaat. 

Een hotspot als oorzaak van een rode huid op de borst

Wanneer de rode huid op de borst per dag veel groter lijkt te worden dan is er sprake van een hotspot. Ook dit is een bacteriële infectie. In de huid is een wondje gekomen. Daar is een bacterie in gaan zitten. Hierdoor is de huid gaan jeuken. En als gevolg gaat uw hond krabben, likken en bijten aan de wond. Die wond wordt lekker nat waardoor bacteriën goed kunnen groeien in een vochtige omgeving. Zij gaan zich vermeerderen waardoor er een grotere wond ontstaat.  Die gaat op zijn beurt weer meer jeuken, uw hond weer meer bijten en likken ect….

Ook in dit geval gebruikt u de vetramil met cardiospermum, maar daarnaast is het belangrijk dat u de wond en de huid er omheen kaal knipt/scheert. Liefst een cm of 3-5 om de plek heen. Zo kan de rode huid op de borst beter drogen en groeien bacteriën er minder goed in. Tevens is het belangrijk dat uw hond niet met zijn bek bij die plek kan komen. Gebruik dus desnoods even een halskraag. Het is belangrijk dat de plek zo droog mogelijk gehouden wordt. 

Heeft je hond vaak een rode huid op de borst?

Heeft uw hond nou regelmatig last van een rode huid op de borst? Dan kan het zijn dat hij een allergie heeft.  Dit kan op basis van voedsel zijn, maar ook voor omgevingsfactoren zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Deze laatste noemen we ook wel een atopie. Vermoed u dat dit speelt dan kunt u even contact met uw dierenarts opnemen. Hij of zij kan dan door middel van een bloedonderzoek vaststellen waarvoor uw hond allergisch is. Een voedselallergie test kunt u wel zelf doen. Meer informatie hierover leest u op de pagina over een voedselallergie

Rode plek op de huid van een hond wordt kaal geknipt om de wond te helpen genezen.

Toch naar een dierenarts met een rode huid op de borst

Verbetert de rode huid op de borst niet binnen een dag of 4? Dan doet u er verstandig aan om toch even langs uw dierenarts te gaan. Hij/zij kan wat sterkere medicijnen zoals antibiotica-tabletten of een prednison-zalf voorschrijven die het probleem dan als het goed is wel laten oplossen. 

Advies via whatsapp

Twijfel je over de rode plek op zijn borst? Dan mag je uiteraard via whatsapp dierenarts Nanda om advies vragen. Stuur gerust scherpe foto’s of fimpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer informatie over hoe dit dit advies vragen werkt en wat de kosten zijn.