Een scheve onderkaak bij een hond

Wat is er mis?

Je hond heeft een scheve onderkaak en nu zoek je naar meer informatie daarover. Dan ben je dus op de goede plek. In dit artikel bespreken we alles over een scheve onderkaak bij je hond en hoe je kunt handelen om erachter te komen waarom zijn kaak scheef staat. Ook vertellen we je wat je moet doen als er sprake is van een gebroken kaak. Lees dus snel verder om je hond zo goed mogelijk te kunnen helpen en hem zo snel mogelijk te verlossen van de pijn. 

 

Chihuahua hond met een scheve onderkaak
Normale stand van de onderkaak en bovenkaak bij een hond

Hoe ontstaat een scheve onderkaak bij je hond?

Wanneer de onderkaak en bovenkaak niet in de juiste stand ten opzichte van elkaar staan, zul je een scheve bek bij je hond opmerken. 

De onjuiste stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan een aangeboren probleem zijn. Maar dan heeft je hond er geen pijn aan. In het geval dat je hond pijn heeft bij het eten en een scheve onderkaak heeft dan bestaat de kans dat zijn onderkaak gebroken of uit de kom is en hij als gevolg daarvan een scheve onderkaak heeft. Dat is dus een ernstig probleem!

 

Symptomen in geval van een scheve onderkaak bij je hond

Wanneer er sprake is van een scheve onderkaak bij je hond en dit niet aangeboren is dan kun je de volgende symptomen bij je hond opmerken:

  • Onderkaak staat opzij ten opzichte van de bovenkaak
  • De tanden kunnen ineens niet meer in een rechte rij staan. 
  • Pijn bij het eten of bij bewegen van de bek
  • Overmatig kwijlen
  • Bloed in of rond de bek
  • Zwelling in de onderkaak of in het kaakgewricht. 

 

Oorzaken van een gebroken scheve onderkaak bij je hond

  • In veruit de meeste gevallen wordt een scheve onderkaak veroorzaakt doordat er sprake was van een aanrijding met een voertuig, bijvoorbeeld een auto.
  • Er kan ook een valpartij geweest zijn.
  • Een hevige knokpartij met een sterke andere hond
  • Maar ook is het mogelijk dat een kaak breekt als gevolg van botontkalking door een verkeerde, niet-uitgebalanceerde voeding, nierproblemen of botkanker in de kaak (zeldzaam) en er daardoor een scheve onderkaak ontstaat. 
  • En soms ontstaat een gebroken kaak helaas ook doordat een dierenarts een tand of kies probeerde te trekken. 

 

Rassen met meer risico op kaakfracturen en dus een scheve onderkaak

Bij bepaalde rassen zien we relatief vaker een gebroken en dus scheve onderkaak.

  • Miniatuur-rassen hebben behoorlijk dunne kaakbotten. Deze kunnen dan ook gemakkelijker breken. Zo hebben chihuahua’s en yorkshire terriers relatief vaak een gebroken en dus scheve onderkaak.
  • Windhonden hebben lange slanke kaakbotten die minder compact zijn. Gezien hun snelheid en slanke kaakbotten ontstaan er relatief gemakkelijk bij hen kaakfracturen en dus een scheve onderkaak in geval van een aanrijding. 
  • Vechthonden hebben vaak hele krachtige kauwspieren. De kracht die deze spieren kunnen opleveren kan in sommige gevallen groter zijn dan de kracht die hun kaakbotten kunnen opvangen, met een kaakfractuur tot gevolg van “gewoon” op een kauwbot kauwen. 
Hond met een scheve bek als gevolg van een gebroken kaak

Hoe stel je de oorzaak van een scheve onderkaak vast?

De definitieve diagnose van de reden van de scheve onderkaak kun je het beste aan je dierenarts over laten. Maar je kunt al een goede indicatie krijgen wanneer je ziet dat de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak opzij staat. Daarnaast zijn er vaak in de bek ergens tussen de tanden wondjes te zien die eventueel ook flink kunnen bloeden. Daarnaast doet een kaakfractuur uiteraard behoorlijk zeer en zal je hond pijnuitingen hebben tijdens het eten of zelfs helemaal niet meer willen eten. 

Maar zoals we al schreven is het beter om de definitieve diagnose aan je dierenarts over te laten. Deze weet exact hoe de stand van de tanden ten opzichte van elkaar horen te zijn, hoe het aanvoelt als een kaak gebroken is en welke symptomen er ook bij passen. Je dierenarts kan ook een röntgenfoto nemen van de kaak van je hond. Zo kan deze met 100% zekerheid vaststellen of een kaakfractuur de oorzaak is van de scheve onderkaak. 

 

Wat moet je doen in geval van een scheve onderkaak bij je hond?

Bekijk eerst voorzichtig of je zelf kunt achterhalen waardoor de scheve onderkaak veroorzaakt wordt. Let hierbij op dat dit onderzoek je hond pijn kan doen en hij je mogelijk kan bijten. Ook de vriendelijkste hond zal bijten wanneer je hem herhaaldelijk in zijn bek probeert te kijken en je hem daarbij pijn doet. 

Laat je hond dit goed genoeg toe dan kijk je of je ergens een wondje of bloed ziet terwijl je zijn lippen optilt. Dus open nog niet gelijk zijn kaken. Kijk eerst even vanaf de zijkant. Kijk ook of je geen losse of afgebroken tanden ziet zitten. 

Mogelijk heb je dan al in beeld welke kant het meest pijnlijk voor je hond is. Hou er echter wel rekening mee dat een kaakbreuk vrijwel altijd 2 breuklijnen bevat. Het is dus heel goed mogelijk is dat de andere kant ook gebroken is. Ook die kant zal dus zeer doen. 

Als het lukt en er op die plek geen wondjes zitten, dan kun je je duim (of een andere vinger) achter zijn grote hoektand voorzichtig naar binnen duwen en wat druk met je duim uitoefenen op zijn gehemelte. Je hond doet dan in de meeste gevallen zelf zijn kaak iets open. Je kunt dan kijken of dit op een normale manier gaat. Is dat het geval dan kun je proberen met je andere hand voorzichtig zijn onderkaak verder naar beneden te duwen om het zo nog beter te beoordelen.

Heb je het gevoel dat de beweging van zijn kaak abnormaal is? Of staan zijn tanden niet netjes in een rijtje? Dan is de kans groot dat zijn kaak gebroken is. Het is dan verstandig om je dierenarts verder uit te laten zoeken of een kaakbreuk werkelijk de oorzaak is van de scheve onderkaak bij je hond.  

 

Beugel om kaakfractuur en scheve kaak te stabiliseren.
dierenarts onderzoekt de scheve kaak bij een hond

Hoe behandelt een dierenarts de scheve onderkaak bij je hond?

Nadat er een diagnose gesteld werd waardoor je hond een scheve onderkaak heeft, dan hangt het af van de dierenarts of die in staat is de kaak weer vast te zetten. In sommige gevallen heeft een dierenarts daar te weinig ervaring mee. Dan zul je doorverwezen worden naar een tandarts voor dieren. 

In de meeste gevallen maken ze de beide kaak-fragmenten weer aan elkaar door van metaaldraad een soort van beugel te maken om de kiezen heen. Soms gebruiken ze hier ook een soort van stevig plastic voor (zie foto). Deze behandeling is pijnlijk en duurt redelijk lang. Vandaar dat dit onder narcose zal moeten plaatsvinden. Eventuele wonden worden ook gehecht. Vervolgens wordt beoordeeld of de stand van de tanden en kiezen goed genoeg op elkaar komen. In sommige gevallen wordt er voor gekozen om bepaalde tanden bij te slijpen of zelfs helemaal te trekken, wanneer ze verwachten dat die voor ellende gaan zorgen. 

Na 6 tot 8 weken zou de breuk genezen moeten zijn. Als dit het geval is dan wordt (wederom onder narcose) de “beugel” verwijderd. 

Als er geen sprake was van een ongeluk of knokpartij, dan zal je dierenarts ook verder onderzoek doen naar de reden dat de kaak gebroken is. In sommige gevallen kan dit ervoor zorgen dat je hond een andere voeding moet krijgen. Of ze adviseren een bloedonderzoek om zijn nierfunctie te bepalen. 

 

Hoe ondersteun je jouw hond wanneer hij een scheve gebroken onderkaak heeft?

Voeding

Het grootste probleem bij een scheve onderkaak als gevolg van een kaakfractuur is dat je hond pijn heeft bij het bewegen van zijn bek. Eten zal hem dus behoorlijk pijn doen. In sommige gevallen is het nodig dat je dierenarts een voedingssonde aanlegt. Dit is een soort van slangetje door zijn neusgat die uitmondt in zijn maag. Op die manier zul jij als eigenaar je hond via dat slangetje van voeding kunnen voorzien.

Wanneer je hond wel zelf wil eten is het wel zo prettig voor hem als hij niet hard hoeft te kauwen op zijn voeding. Zorg dus voor natvoer of brokjes die je hond in zijn geheel kan doorslikken. Natvoer kun je ook iets opwarmen zodat je hond er nog meer zin in krijgt en nog meer geneigd is om het wel op te eten. De volgende voeding bevat heel veel calorieën en dus hoeft je hond er wat minder van binnen te krijgen om toch aan zijn dagelijkse behoefte te komen. Dat scheelt aanzienlijk voor je hond.

Water

Uiteraard is het ook belangrijk dat je hond voldoende water binnen krijgt. Hou dus in de gaten dat hij voldoende water drinkt op een dag. Als indicatie geldt dat hij ongeveer 50ml per kilogram lichaamsgewicht binnen zou moeten krijgen in 24u. Dus dat is voor een hond van 10kg (50×10=) 500ml water per 24u. Nu zit er in het natvoer ook al flink wat water dus in dat geval mag hij wel wat minder drinken. Drinkt hij te weinig, dan kun je zelf door zijn voeding wat extra water doen.

Rust

Laat hem veel uitrusten en voorkom dat hij druk wil spelen met andere honden. Zijn lichaam moet nu eerst de kans krijgen om zijn inmiddels niet meer scheve onderkaak te genezen.

Pijnstilling

Geef je hond een pijnstiller. Je dierenarts zal deze ongetwijfeld hebben voorgeschreven. Gebruik hem dan ook. Heb je het niet van je dierenarts gekregen, vraag er dan om. Het is niet nodig dat je hond dit doorstaat zonder pijnstillers.

Kijk uit voor complicaties

Let op complicaties zoals extra zwelling, minder fit gedrag, etterige uitvloei etc. In het geval je twijfelt neem je contact op met je dierenarts.

TLC

Geef je hond extra tender loving care (TLC). Hij zal best geschrokken zijn en mogelijk zelfs een trauma hebben opgelopen op het moment dat de kaak brak. Sommige honden kunnen dan ook helemaal panisch worden wanneer ze later weer een auto zien als ze een aanrijding gehad hebben. Neem hier de tijd en rust voor om je hond zijn trauma te laten verwerken en zoek hulp bij een gedragsdeskundige voor dieren indien het na een paar weken nog niet minder is geworden.

Veel beterschap!

Hopelijk is je hond snel weer in staat om normaal te eten en knapt hij vlot op van zijn scheve onderkaak. Heel veel beterschap voor hem en succes met hem in de watten leggen. Indien je behoefte hebt om extra advies te krijgen over een scheve onderkaak bij je hond of je hebt nog vragen dan kun je contact opnemen met onze eigen dierenarts Nanda. Zij zal je proberen zo goed mogelijk te helpen. Hieronder lees je hoe je met haar in contact komt. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda