Status epilepticus

Wat zijn de symptomen van een status epilepticus?

Vermoedelijk weet u wel wat een epileptische aanval is. Een dier of mens schudt met zijn hele lichaam. Ze hebben geen enkele controle meer over hun lichaam. Meestal zijn ze ook buiten bewustzijn. Ze kunnen schuim uit hun bek krijgen en de ogen kunnen weggedraaid zijn. Daarnaast laten ze meestal hun urine en soms zelfs ontlasting lopen. Doorgaans komen dieren en mensen na 5 minuten weer bij bewustzijn. Ze zijn dan nog lang niet “normaal” maar het schudden en beven stopte. Stopt een aanval niet, dan is er sprake van een status epilepticus. 

Wanneer zo’n aanval na 30 minuten nog niet opgehouden is spreken we van een status epilepticus. In dit filmpje wordt gezegd dat er sprake is van status epilepticus als het langer duurt dan 5 minuten. Dit is niet juist. Wij laten echter wel dieren vast naar onze praktijk komen als ze langer dan 5 a 10 minuten in een epileptische aanval blijven. Omdat wij ook rekening moeten houden met de nog te komen reistijd en we een dier zeer snel moeten sederen om de schokken tegen te gaan zodat hij deze aanval kan overleven. 

Wat zijn de gevolgen van een status epilepticus?

Status epilepticus is een levensbedreigende situatie. Als gevolg van de spier samentrekkingen ontstaat er erg veel warmte in het lichaam van het dier. Hierdoor raakt het lichaam oververhit. Komt de lichaamstemperatuur boven de 42 graden dan veranderen eiwitten van vorm. Enzymen zijn eiwitten en zij worden in vrijwel alle lichaamsfuncties gebruikt. Veranderen de enzymen van vorm dan werken ze niet meer zoals ze moeten. De levensnoodzakelijke functies kunnen dan niet uitgevoerd worden. Het dier zal overlijden tenzij we als dierenarts die spiersamentrekkingen kunnen stoppen voordat er een lichaamstemperatuur van 42 graden bereikt is. 
Temperatuur meten bij de hond

Hoe stop je een epileptische aanval?

Zoals gezegd stoppen de meeste epileptische aanvallen binnen 5 minuten. Duurt zo’n aanval langer dan zijn er zetpillen (speciale pillen die in de anus gedaan kunnen worden) met de stof Diazepam. Dit is een veilig sederend middel dat u thuis kunt toedienen. Het middel onderdrukt de spierspasmen. Daardoor maakt het lichaam minder hitte aan. Ook kunt u uw hond zelf wat afkoelen. Bijvoorbeeld door midden van een koelvest. Dit houdt hem niet onder de 42 graden, maar remt de oververhitting wel af. Is het dier na 10 minuten nog altijd niet uit zijn epileptische aanval dan moet u contact zoeken met een spoedarts. Bij de dierenarts wordt dan een infuus aangelegd en uw dier met zijn status epilepticus met sterkere middelen gesedeerd. Daarbij kunnen wij goed zijn hartslag, ademhaling en temperatuur in de gaten houden. Op die manier rekken we tijd om het dier uit zijn aanval te krijgen. 

Medicatie tegen een status epilepticus

Tijdens zo’n status epilepticus gebruiken wij als dierenarts narcose-achtige middelen om die spierspasmen te stoppen. Zodra een dier weer goed genoeg is om naar huis te gaan (meestal ongeveer 24u na de aanval) start een dier met medicatie om epileptische aanvallen tegen te gaan. Zo gebruiken we meestal Phenoral of Pexion. In een enkel geval krijgen ze extra medicatie. 

Verdere onderzoeken om de oorzaak van epilepsie te achterhalen.

In principe komt epilepsie bij dieren van alle leeftijden voor. Bij dieren die jonger dan 6 jaar oud zijn, is dit meestal zonder onderliggend probleem. Is een dier ouder dan 6 jaar dan is er meestal wel een onderliggend probleem. Zo kan er een leverprobleem zijn of een hersenprobleem of zijn er bepaalde medicijnen gegeven die de oorzaak kunnen zijn. In de meeste gevallen beginnen we als dierenarts met een lichamelijk onderzoek. Vinden we geen duidelijke afwijkingen dan doen we een bloedonderzoek om te kijken of de organen nog wel goed werken. Is dat normaal, en een eigenaar is gemotiveerd, dan kiezen we voor het maken van een MRI-scan van de hersenen. Daarmee wordt gekeken of er een probleem in de hersenen zit dat de oorzaak van de epilepsie / status epilepticus is. 

Overlijden als gevolg van een status epilepticus

Wanneer er niet ingegrepen wordt en de lichaamstemperatuur komt boven de 42 graden, dan zal een dier hoogst waarschijnlijk sterven. Het is ook mogelijk dat het dier niet blijvend uit zijn aanval komt. Dus de infuus-medicatie stopt wel zijn aanval (dier is nog altijd buiten bewustzijn), maar stoppen we deze medicatie dan ontstaat er weer een status epilepticus. In principe kan dit een aantal dagen aangekeken worden. Exacte cijfers missen maar ongeveer 15% van de dieren met een status epilepticus sterft aan de aanval. Een deel sterft uit zichzelf, en een deel van de eigenaren kiest voor euthanasie. Hopelijk hoort uw hond niet bij die 15%…

Overleg met mij

Hopelijk is uw hond snel weer fit als hij een status epilepticus heeft meegemaakt. Mocht u vragen hebben over uw hond dan kunt u altijd even een whatsapp berichtje aan mij sturen. Ik hoop u dan van voldoende informatie te kunnen voorzien.