Inleiding
Je zoekt informatie over knobbeltjes of tumoren aan katten oren op internet. Dan is de kans groot dat je kat er een heeft. Helaas is er in dat geval een reeële kans dat de knobbel of tumor aan het oor van je kat oorkanker is.
Een tumor aan het oor van je kat is een ernstige en mogelijk levensbedreigende aandoening. Het treft katten van elk ras en alle leeftijden. Uiteraard komt het vaker voor bij oudere katten. Het ontstaat in verschillende delen van het oor, waaronder de gehoorgang, oorschelp en middenoor. Vroegtijdige herkenning en behandeling zijn belangrijk voor een gunstige toekomst en goede kwaliteit van leven van katten met oorkanker. In dit artikel geven we een uitgebreid overzicht van tumoren aan het oor van je kat. Inclusief de oorzaken, tekenen en symptomen, diagnose, behandelingsopties en voorzorgsmaatregelen. Zorg er in elk geval voor dat jij en je kat snel naar de dierenarts gaan! Dat is gewoon het beste voor hem.
Wat is een tumor aan het oor van je kat?
Een tumor aan het oor van je kat is een vorm van kanker die de weefsels in of rond de oren van katten aantast. Er zijn verschillende soorten oorkanker die bij katten voorkomen, waaronder plaveiselcelcarcinoom (meest voorkomende soort), adenocarcinoom, melanoom, fibrosarcoom en basaalceltumoren.
Omdat er verschillende soorten tumoren aan het oor van je kat bestaan, heb je ook verschillende symptomen. Bij één vorm van kanker zie je alleen een rand met korstjes aan de oorschelp. De kanker “eet” daarbij het gezonde weefsel van het oor op. Bij de andere vorm van kanker zie je een soort paddestoel achtige woekering. En alles daar tussenin kun je ook zien.
Oorkanker kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren, longen en lever. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat, waaronder gewichtsverlies, lusteloosheid, moeite met eten of drinken en pijn. In sommige gevallen kan een tumor aan het oor van je kat ook leiden tot neurologische symptomen zoals kantelen van het hoofd, ongecontroleerde bewegingen en epileptische aanvallen als gevolg van uitzaaiingen in het middenoor of de hersenen.
Het is belangrijk om op te merken dat oorontstekingen, trauma’s en andere niet-kankerachtige aandoeningen ook soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om jouw kat door een dierenarts te laten onderzoeken als je tekenen van een tumor aan het oor van je kat opmerkt.
Komt een tumor aan het oor vaak voor bij katten?
Helaas is dat wel het geval. Volgens een studie van het Veterinary Medical Data Program is kanker aan de oren van een kat verantwoordelijk voor ongeveer 5% van alle bij de kat voorkomende kanker-soorten. Bepaalde rassen kunnen echter vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van oorkanker vanwege hun verhoogde gevoeligheid voor zonlicht. Bijvoorbeeld witte katten en katten met een lichtgekleurde of ongepigmenteerde huid rond de oren of zelfs kale katten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn hoe oorkanker bij katten eruit ziet. Vooral als jouw kat een hoger risico loopt. Zoek diergeneeskundige hulp als je je zorgen maakt.
Hoe weet je of jouw kat een tumor aan zijn oor heeft?
-
-
- Zwelling, knobbeltjes of korstjes die maar niet genezen aan of rond het oor
- Pijn of ongemak bij aanraking
- Vieze geur die uit het oor komt
- Kopschudden of krabben aan het oor
- Veranderingen in gehoor of evenwicht
- Verlies van eetlust of gewichtsverlies
- Sufheid of verminderde activiteit
-
Diagnose van een tumor aan het oor van je kat
Als er tekenen van een tumor aan het oor van je kat zijn, zal je dierenarts een grondig onderzoek uitvoeren. Dit om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Hij of zij kan een lichamelijk onderzoek doen, microscopisch onderzoek doen op cellen die afkomstig zijn van de tumor of zelfs een stukje weefsel afnemen van de tumor om te bepalen of je kat oorkanker heeft. Bij twijfelgevallen zal hij of zij andere diagnostische tests zoals röntgenfoto’s, CT-scans of MRI-scans adviseren.
Cytologie is een gebruikelijke diagnostische test die wordt gebruikt om de cellen van de tumor aan het oor van je kat te onderzoeken op tekenen van kanker. Bij deze oor-cytologie wordt er met een naaldje wat cellen uit de tumor aan het oor van je kat genomen. Daar is normaal gesproken geen narcose voor nodig. Dit monster zal onder een microscoop worden onderzocht om kankercellen te identificeren. Meestal moet het monster naar een speciaal laboratorium worden gestuurd om een diagnose te stellen. De uitslag is er meestal binnen 3 tot 4 werkdagen.
Behandeling van een tumor aan het oor van je kat
De behandelingsopties voor oorkanker bij katten kunnen variëren. Dit is afhankelijk van het type en de omvang van de kanker. Een operatie met verwijdering van de kanker en daarnaast een deel van zijn oor, bestralingstherapie en chemotherapie zijn de meest voorkomende behandelingen die worden gebruikt om een tumor aan het oor bij je kat te behandelen.
Een operatie
Een operatie omvat het verwijderen van de tumor aan het oor van je kat en het omliggende weefsel van het oor. Het is namelijk mogelijk dat er uitlopers van de kanker zitten in het op het oog gezonde deel van het oor. Daarom nemen we als dierenarts ook het liefst 3 cm aan normaal weefsel mee om de kans hierop te verkleinen. Uiteraard is dat bij een oor nagenoeg niet mogelijk. Er blijft een aannemelijke kans dat er kankercellen achterblijven nadat een operatie uitgevoerd werd. Maar in de meeste gevallen is een verwijdering van het oor voldoende om de kanker volledig te verwijderen. Het weggenomen deel van het oor kan vervolgens in een laboratorium onderzocht worden of er op de snijrand nog tumor cellen aanwezig zijn. Zo ja, dan is het noodzakelijk om een groter deel van het oor weg te nemen of om te kiezen voor bestraling en chemotherapie.
Bestraling en chemotherapie
Bestralingstherapie wordt gebruikt om kankercellen te doden met hoogenergetische straling en wordt vaak gebruikt in combinatie met chirurgie. Zeker als de kans bestaat dat de kanker nog niet helemaal is verwijderd. Chemotherapie kan ook worden gebruikt om tumoren te verkleinen zodat het verwijderen beter zal gaan. Ofwel wordt het ingezet om symptomen te verminderen en de groei van de kanker te vertragen. Dit wordt vooral ingezet wanneer de kankercellen zich via de lymfevaten of het bloed verspreid hebben naar andere weefsels.
Combinatietherapie
Combinatietherapie met een combinatie van chirurgie, bestraling en chemotherapie kan worden gebruikt om het best mogelijke resultaat voor je kat te bieden. Het behandelplan is afhankelijk van verschillende factoren. Inclusief het type en de locatie van de kanker, de leeftijd en algehele gezondheid van je kat, en of de kanker zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. Daarnaast zijn jouw wensen als eigenaar natuurlijk ook belangrijk in het behandelplan. Niet iedereen wil immers chemotherapie of bestraling toepassen om het leven van zijn kat te verlengen.
Bespreek de mogelijkheden met je dierenarts
Het is belangrijk om de mogelijke risico’s en voordelen van elke behandelingsoptie met je dierenarts te bespreken. Dit om de beste handelwijze voor jouw kat te bepalen. Regelmatige vervolgafspraken en controles zijn ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de tumor aan het oor van je kat niet ongemerkt terugkeert of zich verspreidt naar andere delen van het lichaam.
Hoe lang overleeft je kat met een tumor aan zijn oor?
De prognose en levensverwachting bij een tumor aan het oor van je kat variëren afhankelijk van verschillende factoren. Inclusief het type tumor en de omvang van de kanker. En daarnaast natuurlijk hoe vroeg de kanker wordt ontdekt en behandeld. Ook de algehele gezondheid en leeftijd van de kat speelt een rol.
Indien de tumor aan het oor van je kat in een vroeg stadium wordt behandeld met een operatie of bestralingstherapie geeft een grotere kans op een gunstig resultaat dan katten met meer gevorderde kanker die zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam. Maar zelfs met een agressieve behandeling kunnen sommige soorten oorkanker een uitdaging zijn om te behandelen en kunnen ze een slechte prognose hebben.
De overlevingskansen voor katten met oorkanker variëren ook afhankelijk van het type kanker. Plaveiselcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van een tumor aan het oor van je kat, heeft bijvoorbeeld een betere overlevingskans dan andere soorten oorkanker. Bij die vorm van kanker overleven de katten zonder behandeling vaak nog wel één tot twee jaar.
Voorzorgsmaatregelen
Er is geen gegarandeerde manier om een tumor aan het oor van je kat te voorkomen. Maar er zijn verschillende maatregelen die jij als eigenaar van een gezellige kat kunt nemen om het risico op het ontstaan van een tumor aan het oor van je kat te verkleinen.
Regelmatige dierenarts controles zijn belangrijk om de algehele gezondheid van je kat te controleren en mogelijke gezondheidsproblemen in een vroeg stadium te identificeren. Dit kan ook helpen om tumoren aan het oor van je kat in een vroeg stadium op te sporen, waardoor de kans op een succesvolle behandeling groter wordt.
Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen ook stappen ondernemen om de blootstelling van hun kat aan risicofactoren die verband houden met een tumor aan het oor van je kat te verminderen. Bijvoorbeeld door het beperken van de blootstelling van hun kat aan de zon zodat hun oren minder UV licht ontvangen. Of een schaduwrijke plek bieden om buiten te zijn. Je kunt ook zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor op de punt van de oren smeren. Het vermijden van blootstelling aan tabaksrook en andere kankerverwekkende stoffen kan ook helpen om het risico op het ontwikkelen van oorkanker te verminderen.
Het is belangrijk om te vertellen dat sommige katten vatbaarder kunnen zijn voor het ontwikkelen van tumoren aan het oor vanwege genetische factoren of door bestaande andere gezondheidsproblemen. Regelmatige dierenarts controles en vroegtijdige opsporing zijn belangrijk voor het gezond houden van jouw kat.
Conclusie
Een tumor aan het oor bij je kat is een ernstig gezondheidsprobleem dat onmiddellijke diergeneeskundige aandacht vereist voor het best mogelijke resultaat. Vroegtijdige opsporing en behandeling zijn belangrijk om de kans op een succesvolle behandeling te vergroten. Hiermee verbeter je de toekomstige kansen en kwaliteit van leven van je kat.
Als je vermoedt dat er sprake kan zijn van een tumor aan het oor van jouw kat, dan is het belangrijk om op korte termijn naar een dierenarts te gaan. Enkele veel voorkomende tekenen en symptomen van oorkanker zijn oorafscheiding, zwelling of knobbeltjes in het oorgebied, veranderingen in het gedrag of de eetlust van jouw kat en kopschudden of krabben. Deze symptomen kunnen echter ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. het is dus van groot belang om een dierenarts te raadplegen om de onderliggende oorzaak en het juiste behandelplan te bepalen.
Behandelingsopties voor oorkanker bij katten kunnen een operatie, bestralingstherapie, chemotherapie of een combinatie van deze benaderingen omvatten. De toekomstige verwachting en levenskwaliteit bij een tumor aan het oor van je kat kan variëren en hangt af van verschillende factoren. Onder andere het type en de omvang van de kanker, hoe vroeg de kanker wordt ontdekt en behandeld, en de algehele gezondheid en leeftijd van de kat.
Eigenaren van katten kunnen stappen ondernemen om de blootstelling van hun kat aan risicofactoren die verband houden met tumoren aan het oor van hun kat te verminderen, zoals het beperken van hun blootstelling aan de zon, het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van blootstelling aan tabaksrook en andere kankerverwekkende stoffen.
Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?
In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.