Vieze ogen bij je kat – Hoe los je dit op?

Inleiding

Katten staan bekend om hun mooie, expressieve ogen. Maar soms kunnen die ogen vuil en geïrriteerd worden. Vieze ogen bij je kat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren.  Bijvoorbeeld door infecties, allergieën en andere onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de oorzaken en symptomen van vuile ogen bij katten te begrijpen.  Alleen op die manier kun je je katten vriendje helpen om zijn ogen weer beter te maken. 

vieze ogen bij een kat.

Oorzaken van vieze ogen bij je kat

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van vieze ogen bij je kat, waaronder:

   • Ooginfecties: ooginfecties bij katten kunnen worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Symptomen van een ooginfectie kunnen onder meer roodheid, afscheiding en zwelling van de oogleden zijn.

   • Allergieën: Katten kunnen allergieën ontwikkelen voor verschillende dingen. Bijvoorbeeld voor voedsel, omgevingsallergenen en bepaalde medicijnen. Allergische reacties kunnen waterige, jeukende ogen veroorzaken.

   • Hoornvliesbeschadigingen: Hoornvliesbeschadigingen zijn wondjes op het oppervlak van de oogbol die kunnen worden veroorzaakt door trauma, infecties of andere onderliggende gezondheidsproblemen. Symptomen kunnen afscheiding, roodheid en pijn zijn.

   • Andere onderliggende gezondheidsproblemen: Vieze ogen bij je kat kunnen ook een symptoom zijn van andere onderliggende gezondheidsproblemen, zoals luchtweginfecties of niesziekte.

Kitten met een vies oogje als gevolg van een infectie.

Symptomen van vieze ogen bij katten

Als je vieze ogen bij je kat hebt opgemerkt, kun je ook de volgende symptomen zien:

   • Afscheiding: Je kunt gele of groene afscheiding uit de ogen van je kat opmerken. Dit is meestal een teken van een (bacteriële) infectie. 

   • Roodheid: Het witte deel van het oog van je kat kan rood of opgezwollen lijken.

   • Waterige ogen: De ogen van je kat kunnen waterig zijn, wat een teken kan zijn van een allergie of  virale infectie.

   • Knijpen: Als je kat met zijn ogen knijpt of pijn lijkt te hebben, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

   • Wrijven of krabben: Als je kat aan zijn ogen wrijft of krabt, kan dit een teken zijn dat hij pijn of jeuk heeft aan zijn ogen. 

Vieze ogen bij je kat moet je even schoonmaken.

Behandelingsopties voor vieze ogen bij je kat

Schoonmaken van de vieze ogen

In de eerste plaats moet het vuil bij de ogen van je kat verwijderd worden. Hiervoor kun je een gaaskompres gebruiken die je nat maakt met wat kraanwater. Het mag gekookt afgekoeld kraanwater zijn. Maar het water in Nederland is zodanig goed schoon dat koken niet heel veel meerwaarde heeft. 

Ook kun je afgekoelde kamillethee gebruiken om de vieze ogen bij je kat schoon te maken. Dit heeft een kalmerende werking op de ogen. 

zoeken van de oorzaak van de vieze ogen

Nu de oogjes van je kat weer helemaal schoon zijn kun je de ogen van je kat goed bekijken. Kijk of je afwijkende dingen ziet zoals roodheid, zwelling, wittige vlekken op het oog etc. Zie je iets afwijkend aan de ogen? Doorloop dan het zelfdiagnose schema van het oog bij je kat om te kijken wat je aan het probleem kunt doen. 

Je kunt niets vinden aan het oog van je kat?

Dikke kans dat er dan sprake is van een virale infectie. Helaas kun jijzelf daar niet zoveel tegen doen. Je kat moet dit virus zelf gaan oplossen. Zeer vaak gaat het hierbij om een niesziekte-virus. In dit geval kun je de ogen ondersteunen met een oogdruppel dat de weerstand van de ogen ondersteunt en dat ervoor zorgt dat bacteriën minder kans krijgen om er ook nog eens bij te komen in het oog. Bacteriën zorgen namelijk vaak voor wat wij noemen een “secundaire infectie”. Als gevolg van de verminderde weerstand in het oog door een virus kan een bacterie er makkelijker in gaan groeien en zo voor extra problemen zorgen. 

De oogdruppel die je in dit geval kunt geven is die van TraumaPet. Deze moet je 3x daags in de ogen druppelen. In principe meestal voor ongeveer 5 tot 7 dagen. Daarna zijn de vieze ogen bij je kat als het goed is weer opgelost. 

Wanneer moet je naar een dierenarts?

Zie je enkel vieze ogen bij je kat? En geen andere afwijkingen aan de ogen? Dan hoef je niet gelijk naar een dierenarts toe te gaan. Een paar dagen de ogen ondersteunen met de oogdruppels en het goed schoonhouden van de ogen is in de meeste gevallen voldoende. 

Wanneer het echter gaat om een zeer oude of zeer jonge kat (jonger dan 15 weken) dan is hun weerstand minder krachtig. In dat geval ga je dus het beste wel even langs een dierenarts. Ook wanneer je ziet dat het alleen maar erger wordt of wanneer je kat erg veel pijn heeft aan zijn ogen is het verstandig om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen. 

Een kat heeft vieze ogen dus een dierenarts onderzoekt de kat.

Twijfel je over de ogen van je kat?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Daarmee kun je een bericht sturen aan dierenarts Nanda en haar om advies vragen over de vieze ogen bij je kat. Op de Home-pagina staat meer informatie over het krijgen van advies. Ook de kosten ervoor kunt u daar terug lezen.