Een wond aan de staart van je kat

De beste thuisbehandeling

Het gebeurt elke kat wel eens. Een wond aan de staart van je kat ontstaat dan ook bij veel katten. Gelukkig is het niet altijd nodig om bij je dierenarts langs te gaan. In dit artikel vertellen we je wanneer je beter wel naar je dierenarts toe gaat als je kat een wond aan zijn staart heeft. Maar is dat niet nodig, dan lees je hier wat je zelf kunt doen om de wond vlot te laten genezen. We vertellen je meer over de wondreiniging, het ontsmetten van een wond op de staart bij je kat en hoe je de wondgenezing kan versnellen. Dus lees snel wat je zelf kunt doen aan de wond op de staart van je kat in onderstaand artikel! 

Kat met een gewonde staart ligt op een dekentje zielig te zijn.

Wanneer kun je de wond aan de staart van je kat thuis behandelen?

Als je kat een wond aan zijn staart heeft dan kun je dit vaak prima thuis zelf behandelen en laten genezen zonder dat je met je kat naar een dierenarts toe gaat.

Er zijn verschillende soorten wonden. Zo heb je de oppervlakkige schaafwond en de diepere wonden waarbij de huid volledig doorsneden is. In het geval van nog ernstigere wonden is er ook schade aan de onderliggende weefsels zoals spieren, pezen, zenuwen en bloedvaten. En in een nog vervelender geval ook aan zijn staartwervels. 

Een schaafwond is oppervlakkig wanneer je ziet dat de huid wel weg geschaafd is, maar nog wel één geheel vormt. Er kan wat bloed uit komen. Maar je ziet geen onderliggende weefsels zoals spieren en pezen. Dit soort wonden mag best wat groter zijn om toch thuis te kunnen behandelen. Een centimeter of 3 in diameter is doorgaans geen probleem. 

Is er sprake van een volledig doorkliefde huid dan mag de wond maximaal een halve centimeter groot zijn om thuis te kunnen behandelen. En de onderliggende weefsels zelf mogen niet beschadigd zijn. Is de wond groter, dan ga je beter toch even langs je dierenarts met je kat. 

 

 

Wanneer naar de dierenarts met een wond aan de staart van je kat?

Een ander verhaal is een wond waarbij de huid volledig doorkliefd is. Hierbij zijn er spierweefsel en pezen zichtbaar door de wond opening heen. Meestal kun je beide wondranden naar elkaar toe bewegen en zie je dat ze eigenlijk aan elkaar vast horen te zitten. Er is vaak wat meer bloed zichtbaar bij dit type wond. Dit soort wonden mogen hooguit een halve centimeter groot zijn om thuis te behandelen. Indien de wond groter is dan dat, dan is het beter om het te laten hechten door je dierenarts. Dit doen ze doorgaans onder narcose. Door het te laten hechten geneest het veel sneller, mooier en is er minder kans op een wondinfectie in de dagen van de genezing. 

Wanneer er ook schade is aan de onderliggende weefsels zoals spieren en pezen dan is het belangrijk dat er gekeken wordt of de functie van de staart nog goed is en of er geen botweefsel zichtbaar is. Diepere wonden zijn ook lastiger om bacterievrij te krijgen en te houden, waardoor er meestal wel een antibiotica-kuur nodig is. En dus een bezoek aan je dierenarts. 

En uiteraard is het beter om naar je dierenarts toe te gaan wanneer de wond na 5 minuten nog niet minder is gaan bloeden en de hoeveelheid bloed die eruit komt best wel veel is. Bij een slagaderlijke bloeding komt het bloed er in pulsjes uit. In dat geval moet je zelfs onmiddellijk naar je dierenarts gaan. 

 

Stap 1: Reinigen van de wond op de staart van je kat

Is de wond op de staart van je kat klein genoeg om thuis behandeld te kunnen worden? Dan is het in de eerste plaats belangrijk dat zoveel mogelijk vuil uit de wond verwijderd wordt. Vaak zit er namelijk wat zand of aarde in. Je kunt de wond op de staart van je kat het beste reinigen met gaas kompressen die je met schoon water nat maakt. Hiervoor kun je normaal gesproken gebruik maken van kraanwater, tenzij je in een land verblijft waar het kraanwater niet drinkbaar is. In dat geval kun je beter flessenwater gebruiken of in elk geval het water 10 minuten laten koken voordat je het gebruikt.

Met het nat gemaakte gaas kompres verwijder je zoveel mogelijk vuil uit de wond. Vooral als de wond wat dieper is, is dat belangrijk. Zitten er wat grotere voorwerpjes in zoals takjes of blaadjes? Dan kun je gebruik maken van een pincet. Deze hoeft niet steriel te zijn aangezien we in de volgende stap de wond nog gaan ontsmetten. 

In veel gevallen plakken de omliggende haren in de wond. Het is dan ook in dat geval beter om de haren op de rand van de wond weg te knippen. Hou hierbij een rand van ongeveer 2-3 cm aan. Gebruik een scherpe haar-knip-schaar met een botte punt om extra verwondingen als gevolg van dit knippen te voorkomen. Haren die hierbij weer in de wond vallen moeten wederom met een gaas kompres verwijderd worden. 

Stap 2: ontsmetten van de wond op de staart van je kat

Ziet de wond op de staart van je kat er inmiddels op het oog schoon uit? Dan is het tijd om het onzichtbare vuil aan te pakken. Dit zijn de virussen, bacteriën en andere infectie veroorzakende organismen. Deze kun je doden door de wond van je kat te behandelen met Betadine. Hierbij is de zalf makkelijker als het gaat om oppervlakkige schaafwondjes. Maar is de wond dieper dan kun je beter gebruik maken van Betadine oplossing. Deze is wateriger en zal dan ook beter in de diepte doorsijpelen waarbij het ook in de diepte dus zijn werk kan doen. Betadine zalf is wat dikker en zal niet of nauwelijks de diepte in sijpelen. Zorg ervoor dat de wond een okergeel uiterlijk gekregen heeft. In dat geval heb je er genoeg opgedaan. 

 

Stap 3: Wondgenezing stimuleren

Nu de wond schoon gemaakt is en ontdaan is van alle infectie-veroorzakende organismen is het nu tijd geworden om de wond te laten genezen. Dit kun je het beste doen door de wond aan de lucht te laten drogen. Bacteriën groeien namelijk graag in een vochtige, warme omgeving. Dek je de wond af dan zal het er vochtiger blijven en kan ook warmte minder goed weg. Door het aan de lucht te laten opdrogen beperk je dus al de vermeerdering van bacteriën die er eventueel toch weer in zullen komen. 

En ja, leg dan nu je kat maar eens uit om van die pijnlijke staart af te blijven. De meeste katten zullen er veelvuldig aan gaan likken. Een enkele keer een lik kan geen kwaad, maar likt jouw kat er vaker aan dan is het helaas beter om je kat een beschermkraag om te doen voor een dag of 5. En ja, dat is zielig voor je kat. Maar een niet genezende wond kan dodelijk voor je kat aflopen en dat is nog zieliger! Dus even de kiezen op elkaar. 

 

Naast dat je de wond laat opdrogen aan de lucht kun je er ook het beste 2x daags honingzalf op smeren. Honing zorgt er volgens een onderzoek gedaan door S. Melek et. al. voor dat bacteriën en virussen nog minder kunnen vermenigvuldigen in de wond en heeft daarnaast een celdeling-stimulerende, litteken verminderende en ontstekingsremmende werking. Je kunt dit gebruiken totdat de wond compleet genezen is. Maar meestal is ongeveer 7 dagen ook voldoende. 

Staart van een kat bevat een wond.

Hoe verloopt het herstel van een normale wond op de staart van je kat?

Onder normale omstandigheden zal de wond een droge korst vormen. Onder die korst zal vanuit de randjes nieuwe huid gevormd worden die langzaam naar het midden toe aangroeit. In het midden van de wond zal granulatieweefsel ontstaan. Dit is het begin van littekenweefsel. Hoe meer littekenweefsel er ontstaat hoe minder haren er in de toekomst terug zullen groeien op de nieuw gevormde huid. Vandaar dat het smeren van honingzalf ook beter is aangezien dit de littekenvorming tegen gaat.

Na één of twee weken zal de korst eraf vallen en is de huid weer dicht. Daarna zal de huid zich nog verder gaan herstellen en verbeteren. Zo zullen er in eerste instantie meer bloedvaten heen gemaakt zijn om de wond te laten genezen, maar die moeten later weer opgeruimd worden. De roodheid van de huid zal dan ook de eerste weken tot maanden nog wel zichtbaar zijn, maar met verloop van tijd verminderen.  En ook littekenweefsel zal nog een iets ander uiterlijk krijgen in de loop van de komende weken. 

Welke problemen mogen niet ontstaan tijdens de wondgenezing?

De wond mag niet nat blijven. De wond hoort na een dag mooi droog te zijn. Is dit niet het geval dan is er waarschijnlijk toch een infectie opgetreden in de wond. In dat geval is het extra belangrijk om die honingzalf te blijven smeren. Is het na twee dagen nog steeds niet droog? Dan is het beter om gebruik te maken van betadine-zalf. Deze heeft een minder goede helpende werking voor de genezing van de wond, maar werkt wel antibacteriëel. En zolang er nog een infectie speelt zal de wond sowieso niet genezen. Vandaar dus dat het in het in dit geval beter is om de wond op de staart van je kat in te smeren met betadine-zalf. Let er wel op dat je kat dit niet kan oplikken, anders zal hij ervan aan de diarree gaan. 

Zijn staart mag daarnaast ook niet veel dikker worden dan dat hij na een dag is. Wordt hij toch dikker dan kan er een abces ontstaan zijn onder zijn huid. Dit houdt in dat er een bacterie aan het vermeerderen is onder zijn huid en waarbij zijn lichaam dit aanvalt met ettercellen. Het gevolg is een holte gevuld met pus. Dit is erg pijnlijk en je kat voelt zich er meestal ook een beetje ziek bij, wil minder eten en kan zelfs koorts hebben. 

Succes!

Hopelijk geneest de wond op de staart van je kat vlot en voorspoedig. Dan kan hij snel weer lekker spelen en genieten van het leven! Heb je na het lezen van dit artikel toch nog even behoefte aan overleg met onze dierenarts Nanda? Dan kun je op onderstaande manier met haar in contact komen. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda