Zwarte stipjes op de anus van je kat

Wat zijn dat?

In dit artikel bespreken we wat de zwarte stipjes op de anus van je kat kunnen zijn. Ook vertellen we je meer over de diagnose en de behandeling ervan. In de meeste gevallen gaat het om overvolle anaalklieren bij je kat waardoor je twee kleine zwarte stipjes aan de zijkant van de anus van je kat zult zien. Hopelijk vind je in dit artikel de antwoorden op je vragen over de zwarte stipjes op de anus van je kat. Veel leesplezier!

 

anus van een poes
Een kat met een vieze anus zit voor een bordje waarop staat "een beetje privacy a.u.b..

Wat zijn die zwarte stipjes op de anus van je kat?

In veruit de meeste gevallen zijn de zwarte stipjes op de anus van je kat de uitmondingen van zijn anaalklieren. Je kat heeft twee anaalklieren in de huid van zijn anus zitten. Hiermee maakt hij anaalkliervloeistof. Deze stof smeert hij telkens een beetje over zijn ontlasting als hij aan het poepen is. Daardoor geeft hij zijn eigen specifieke geur mee aan die poep. En daarmee laat hij aan andere katten weten dat hij daar gepoept heeft. En dus dat het zìjn territorium is. 

Die anaalkliervloeistof kan zeer licht gekleurd zijn, maar ook donkerbruin of zelfs nagenoeg zwart. Je kunt deze kleur dan ook zien doorschemeren onder zijn huid zodat je twee zwarte stipjes op de anus van je kat ziet zitten. Ze zitten op ongeveer 4u en 8u, als je zijn anus zou vergelijken met een analoge klok. 

Maar naast de anaalklieren is het ook mogelijk dat je kleine stukjes achtergebleven ontlasting bij je kat zit zitten of er zitten korreltjes vlooienpoep rond zijn anus. Maar dan zie je ook op de rest van zijn lichaam vlooienpoepjes, met name rond de staartbasis op zijn rug. Is het niet vuil dat je ziet, maar wel zwarte vlekken? Dan kan het ook nog gaan om gewone pigmentvlekken in zijn anus-huid.  

Hoe weet ik wat de oorzaak is van de zwarte stipjes op de anus van mijn kat?

In de eerste plaats is het verstandig om de anus van je kat even goed schoon te maken met chloorhexidine doekjes. Deze doekjes met chloorhexidine zorgen ervoor dat de anus van je kat makkelijk schoongemaakt kan worden zonder dat je eventuele wondjes of beschadigingen extra schade toe brengt. Reinig hier de anus goed mee. Als je de zwarte stipjes op de anus van je kat kunt wegpoetsen, dan was het ontlasting (bijvoorbeeld diarree), vuil of zaten er vlooienpoepjes. Of aarde, dat kan natuurlijk ook. In elk geval was het vuil als je het weg kunt poetsen. Zijn de zwarte stipjes op de anus van je kat niet weg te poetsen? Dan zijn het zeer waarschijnlijk de uitmondingen van zijn anaalklieren die je ziet zitten. Steekt zijn anus ook te ver naar buiten uit, dan kun je daar hier meer over lezen

 

Behandeling van de zwarte stipjes op de anus van je kat

Reinigen en haren knippen of scheren

Door met bovenstaande doekjes de anus van je kat schoon te maken heb je in elk geval al kunnen zien of er sprake was van vuil of iets anders. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is dat de anus van je kat schoon is. Was het vuil en heb je een langharige kat? Dan kun je de langere haren rond de anus van je kat wat kort knippen zodat vuil wat makkelijker door je kat zelf weg te poetsen is. 

 

Vlooien behandelen

Controleer ook goed of je kat geen vlooien heeft. Zie je allemaal kleine zwarte “zandkorreltjes” tussen de haren van je kat zitten? Dan is dat waarschijnlijk geen zand, maar vlooienpoep. Het verschil tussen de twee kun je herkennen door wat van die korreltjes op een wit papier te doen en er met een natte vingen overheen te vegen. Korreltjes aarde geven een zwart-grijze veeg en vlooienpoep een roest-bruine veeg. Als er sprake is van vlooienpoep dan kun je gebruik maken van de volgende druppels om je kat weer vlo-vrij te krijgen.

 

Anaalklieren behandelen

Heb je het idee dat het toch om de anaalklieren van je kat gaat? Dan zie je dus aan beide kanten van de anus een klein stipje van 1 à 2 mm zitten en die krijg je niet weggepoetst met de chloorhexidine doekjes. In dat geval is het van belang dat je gaat opletten of je kat last heeft van zijn anaalklieren. Je zou dan kunnen zien dat hij vaker dan normaal zijn anus schoon probeert te likken. Of hij schuift met zijn billen over de grond omdat hij er wat jeuk aan heeft. Heeft hij er geen last van? Dan hoef je niets te doen aan de zwarte stipjes. Ze kunnen geen kwaad. 

Als dat het geval is dan is het verstandig om de anaalkieren van je kat te legen. Doe hiervoor wel even wegwerp handschoenen aan, want dat spul is nauwelijks van je handen af te wassen. Je kunt de anaalklieren legen door door zo’n chloorhexidine doekje tegen de anus van je kat te houden en dan de zijkanten van de anus van je kat rustig in te knijpen vanaf de zijkant naar het midden van de anus toe. Dus alsof je de 4u en 8u op een klok richting het midden van de klok knijpt. Je voelt dan dat er “iets” uit de anus komt sijpelen. 

Zorg dat je uit beide kanten wat vloeistof hebt kunnen halen. Als het goed is zie je dan op het doekje een vieze troep zitten. Je kat zal even zijn anus goed gaan wassen en likken, maar daarna zou je geen zwarte stipjes meer moeten zien zitten en mag je kat ook geen last meer hebben van zijn anaalklieren.

Pigmentvlekken behandelen

Als er pigmentvlekken op de anus van je kat ontstaan zijn dan kan dit komen omdat je kat al wat ouder geworden is. Of misschien is het je gewoon nog nooit eeder opgevallen. In elk geval kunnen de pigment vlekken op de anus van je kat geen kwaad en hoeven ze dan ook geen behandeling te ondergaan. 

Het voorkomen van zwarte stipjes op de anus van je kat

In de eerste plaats is het belangrijk dat je kat goed zijn eigen anus kan schoonmaken. Hiermee ontdoet hij het van vuil en zorgt hij ervoor dat er minder kans is op ontstekingen en infecties van zijn anus. Maar als je kat lang haar heeft dan kan hij hier weleens wat moeite mee hebben. Zorg dan ook dat de haren rond de anus van je kat wat kort gehouden worden met behulp van een stompe schaar of een (makkelijker) scheerapparaatje. Onderstaand scheerapparaat is super stil en zeer gemakkelijk in gebruik. 

 

Uiteraard is het ook belangrijk om je kat vlo-vrij te houden door hem elke maand te voorzien van vlooiendruppels zoals Advantage. 

Wil je voorkomen dat je weer zwarte stipjes aan de anus van je kat zult zien van zijn anaalklieren? Dan is het verstandig om je kat voeding te geven waar meer vezels in zitten zodat hij wat harder moet persen en hij op die manier zijn anaalklieren zelf vaker leegt. Ofwel geef je hem dagelijks een schepje Glandex over zijn voer. Daarmee wordt de kwaliteit van de anaalkiervloeistof beter en kunnen de anaalklieren zichzelf beter legen. 

Succes met het tegen gaan van de zwarte stipjes op de anus van je kat!

Hopelijk heb je voldoende tips gekregen om weer mooie schone billen bij je kat te zien verschijnen. Veel succes. 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda