Nieuwe wetgeving

Sinds 1 november 2021 is de honden-registratie in Europa nog strenger geworden. Super goed natuurlijk, want zo worden de dramatische gevolgen van de illegale hondenhandel heel erg beperkt. Maar voor een nieuwe eigenaar is het haast niet meer te volgen allemaal. Waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een pup en wat moet je daarna zelf nog regelen?

Wettelijke eisen voor een nieuwe pup

Wanneer je een pup aanschaft moet deze een paspoort en een chip hebben. Dit is al zo sinds 2013. Heeft hij of zij die niet dan is deze hond niet volgens de wetgeving aangemeld bij de betreffende instanties. Hij is dus officieel illegaal in Nederland. In principe hebben alle honden die in de Europese unie geboren zijn een paspoort en chip gekregen. Dat zou zo moeten zijn althans, in de praktijk blijkt dat nog niet altijd het geval te zijn. Dat geldt dus voor zowel rashonden als kruisingen!

Heeft een pup geen paspoort en/of geen chip? koop hem dan niet! De kans is groot dat hij op een illegale manier Nederland binnen is gekomen en kan daarmee allerlei ziektes meebrengen. Incidenteel zelfs ziektes die voor mensen gevaarlijk zijn. Om nog maar niet te spreken over de manier waarop hij/zij wellicht die eerste weken geleefd zou kunnen hebben. Niet kopen dus, hoe schattig hij/zij ook is. Laat je ook niets wijs maken door de verkopende partij. Ik hoor de meest mooie redenen waarom een pup geen paspoort of chip heeft gekregen. Het is en blijft echter een illegaal gefokte hond als hij geen paspoort of chip heeft! Ik denk dat ook u de dier-onvriendelijke honden-massa-fokkerijen ook niet in stand wilt houden. 

Schattige nieuwe pup.

Wat is er sinds 1 november 2021 dan veranderd?

Eerder kon elke willekeurige hond door een dierenarts gechipt worden en geregistreerd worden. Dus ook honden uit de illegale hondenhandel. Op dit moment is het zo veranderd dat elk huishouden/bedrijf waar pups geboren gaan worden een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) moeten aanvragen met als subcategorie Honden fokker. Dus ook mensen die slechts één keer een nestje krijgen moeten dat aanvragen. Met dat UBN kunnen ze een organisatie die mag chippen vragen of ze de pups kunnen chippen. 

Die organisatie zal de pups de chip toedienen, en de registratie in de databank verzorgen. In diezelfde registratie wordt dus ook gezet bij wie de pup geboren is, welke persoon de chip geplaatst heeft en welke persoon zijn paspoort afgegeven heeft. Enkel een dierenarts mag een paspoort afgeven en ook dat gaat via een strikte registratie. Zodra de pup van de “fokker” verhuisd naar de nieuwe eigenaar moet de “fokker” de pup (zijn chipnummer) afmelden. De nieuwe eigenaar moet de chipcode van de pup vervolgens aanmelden. En dat geldt ook voor de eventuele verdere veranderingen van eigenaren. Ten alle tijden moet dus van een bepaalde hond te bepalen zijn waar de hond op welk moment in zijn leven geweest is. En ook wie er verantwoordelijk geweest is voor de identificatie en registratie van deze hond. 

NVWA

Wanneer er iets niet in de haak is bij een bepaalde hond dan kan hiervan melding gedaan worden bij de NVWA. Zijn er meerdere honden afkomstig van een bepaalde persoon niet in de haak, of is een bepaalde dierenarts wat vreemde dingen aan het doen om wat extra geld te verdienen dan kunnen ze op een gegeven moment een patroon zien bij de aanmeldingen. Op dat moment kan er uitgezocht worden wat de oorzaak is. Als er dan sprake is van illegale praktijken dan zullen er gevolgen zijn voor de betreffende persoon. 

Nieuwe pup aanschaffen vanuit het buitenland.

Maar hoe zit dat dan wanneer u een hond aanschaft vanuit het buitenland? Als de hond geen paspoort heeft dan moet u binnen 2 weken na aankomst in NL de hond bij een dierenarts brengen. Deze zal de hond dan van een paspoort voorzien. Elke hond die Nederland in komt moet al een chip hebben. De persoon die de hond importeert moet dan een UBN aanvragen. Daarmee kan de dierenarts het afgeven van het paspoort en de registratie van de chip in Nederland voltooien. Een hond uit de EU zal al een paspoort hebben, maar honden die van buiten de EU komen hebben meestal nog geen paspoort. 

Op dit moment is het nog niet het geval, maar over een jaar of tien zal dus van elke hond in de Europese Unie te achterhalen zijn wat zijn oorsprong is. Fijn toch, dat je als eigenaar zeker weet dat jouw hond niet een pup was die met een vrachtwagen vol met honderden pups Nederland binnen gekomen is? En waarvan 30% dood ging voor de aankomst als gevolg van de slechte omstandigheden tijdens de reis? 

Niet verplicht, maar wel verstandig.

Maar ehh, zodra je de pup hebt en de chip op jouw naam hebt gezet ben je wettelijk gezien wel klaar. Maar de pup moet daarna natuurlijk ook nog gevaccineerd, ontwormd en ontvlooid worden. En ja, dat is echt nodig. In Nederland komen de dodelijke ziektes waartegen je vaccineert echt nog met enige regelmaat voor. En vergeet de vuurwerktraining niet!!!

Ik begrijp heel goed dat het een ingewikkeld verhaal is. Mocht u dus vragen hebben bij de aanschaf van een pup dan mag u mij uiteraard om advies vragen door mij een whatsapp bericht te sturen.