Hoeveel water is te veel?

Heeft u een kat die vroeger nauwelijks water dronk? Maar uw kat drinkt nu ineens veel water? Dat is zorgwekkend. Een gemiddelde huiskat weegt 3,5kg. Een kat van 3,5kg drinkt normaal gesproken niet meer dan 175ml per etmaal. En veel katten halen die hoeveelheid zelfs niet. Maar drinkt een kat van dit gewicht meer dan 350ml water per etmaal? Dan is dat sterk afwijkend en reden om je zorgen te maken. 

Hoe meet je de hoeveelheid water die je kat drinkt?

Dat kan heel simpel zijn! Vul een bakje met water en zet het op een keukenweegschaal. Vervolgens laat je je kat hier 24u uit drinken. Daarna zet je het bakje met water weer op de weegschaal. Het eerste gewicht min het tweede gewicht is de hoeveelheid water die je kat gedronken heeft. Let er uiteraard wel op dat niemand in de tussentijd het bakje stiekem gevuld heeft. 

Maar soms is het meten van de hoeveelheid die ze drinken nauwelijks mogelijk. Katten drinken namelijk soms ook buiten uit vijvers of poeltjes. En die heb je natuurlijk niet allemaal vooraf kunnen wegen. In dat geval is het enkel mogelijk om een indicatie te hebben. Een kat drinkt veel water als hij bijvoorbeeld langer dan vroeger bij de vijver of zit hij er vaker bij. Dan is dat een goede indicatie dat er iets in zijn lichaam voor zorgt dat hij dorst heeft. 

Kat drinkt veel water: eerste stap is water afmeten

Kat drinkt veel water als gevolg van...

Het is maar zeldzaam dat een kat veel water drinkt omdat hij daar gewoon zin in heeft. In de meeste gevallen heeft hij meer vocht verloren. Om niet uit te drogen moet hij meer gaan drinken om het te compenseren. En op welke manieren kan een kat veel vocht verliezen? Door te braken, door gigantisch aan de diarree te zijn of door veel te plassen. De eerste twee zou u wel gemerkt hebben en als grootste probleem gezien hebben. En dan was uw vraag niet geweest waarom uw kat zoveel drinkt. Dus in dit artikel beperk ik mij tot het plassen van grotere hoeveelheden urine. Met andere woorden: veel drinken en veel plassen. 

Uw kat drinkt veel water? Er zijn helaas heel veel mogelijke oorzaken voor. Ik beperk mij dan ook slechts tot de meest voorkomende oorzaken bij de kat. Zo is suikerziekte een oorzaak, maar ook (chronisch) nierfalen, problemen met de lever, een baarmoederontsteking of een te hard werkende schildklier. Ook hebben sommige medicaties als bijwerking dat een kat veel meer gaat plassen. Maar naast deze veel voorkomende oorzaken zijn  er ook nog minimaal 15 zeldzamere oorzaken die veel plassen bij de kat als gevolg hebben. Die zijn alleen wat lastiger vast te stellen. Je dierenarts weet hier meer over. 

Suikerziekte

Een kat drinkt veel water als hij suikerziekte heeft. Suikerziekte ontstaat wanneer de kat onvoldoende insuline aanmaakt. Maar ook wanneer de gemaakte insuline niet goed werkt. Het bloedsuikergehalte wordt dan te hoog. Daardoor gaan de nieren de suiker uit het lichaam halen. Dit verwijderde suiker trekt alleen ook extra water met zich mee. In de urine zit als gevolg daarvan suiker en de urine is veel te waterig. De eerste test die we dan ook doen bij een kat met veel drinken en veel plassen is een urine onderzoek. Zit er suiker in de urine, dan is de kans zeer groot dat er suikerziekte speelt. Een nog uitgebreidere uitleg over suikerziekte leest u op de betreffende pagina. 

Nierfalen

Een kat drinkt ook veel water wanneer hij last van nierfalen heeft. In het geval van nierfalen kan het zo zijn dat de nieren geen enkele urine meer produceren. Maar het kan ook zijn dat ze teveel urine produceren. Bij het filterproces horen ze eerst water door een soort van zeefje te gooien en het daarna weer op te zuigen. Wanneer dat opzuigen niet goed verloopt dan spreken we van chronisch nierfalen. Uw kat gaat dan waterige urine produceren. En in wat verder gevorderde gevallen gaan de nieren ook eiwitten doorlaten in de urine. De urine is dan dus waterig en bevat eiwitten tijdens een urine onderzoek. Meer informatie hierover kunt u op de pagina over nierfalen lezen. 

Leverfalen

Een kat drinkt veel water wanneer hij een probleem met zijn lever heeft. Als een lever niet naar behoren werkt dan worden sommige stofjes in het lichaam niet aangemaakt. En andere stofjes hopen zich juist op omdat de lever ze niet verwijdert. Dit alles zet vele mechanismen in het lichaam in gang die als gevolg hebben dat de nieren meer water uit het lichaam gaan wegwerken. Zo ontstaat er dus meer urine. Het zijn meerdere zeer ingewikkelde processen die lang duren om uit te leggen. Daarom wijdt ik er hier niet verder over uit. De urine is doorgaans enkel te waterig tijdens een urine onderzoek. In sommige gevallen kan er ook een verhoogde hoeveelheid bilirubine zitten in de urine. 

Kat drinkt veel water als gevolg van veel plassen
Baarmoederontsteking

Eigenlijk komt deze oorzaak in de praktijk niet zo vaak voor. Heb je een kater, dan hoef je je hier uiteraard geen zorgen om te maken. Heb je een poes, dan is de kans op een baarmoederontsteking enkel aanwezig wanneer de poes niet gesteriliseerd is. En de meeste poezen worden vroegtijdig gesteriliseerd. Daarom komt het niet zo vaak meer voor. Dus je kat drinkt veel water en is nog niet gesteriliseerd? Dan even goed alert zijn! 

Wanneer er sprake is van een baarmoederontsteking dan zitten er bacteriën in de baarmoeder. Het lichaam probeert die te verwijderen door er antistoffen en ettercellen op af te sturen. Dit vormt samen een verbinding waardoor de bacterie niet meer schadelijk is. De grootste hoeveelheid blijft dan in de baarmoeder zitten, maar een klein deel komt in de bloedbaan. Hiervandaan gaan ze naar de nieren waar ze de filter van de nieren gaan blokkeren. Daardoor gaan de nieren hun werk niet meer goed kunnen doen en produceren ze veel waterige urine. 

Een baarmoederontsteking kun je herkennen aan een etterige uitvloei uit de vulva. Maar in sommige gevallen is de baarmoedermond gesloten en komt de etter niet uit de vulva. De enige manier om dan een baarmoederontsteking vast te stellen is door middel van een echo of een röntgenfoto die je dierenarts kan maken. Verdenk je je kat van een baarmoederontsteking, dan is het noodzaak om zo snel mogelijk naar je dierenarts toe te gaan. Dus ook in het weekend of ’s avonds. De baarmoeder kan scheuren als gevolg van de grote hoeveelheid etter. Loopt de etter in de buikholte dan ontstaat er een buikvliesontsteking en dit kan op zeer korte termijn dodelijk aflopen. 

Hyperthyroïdie

Een kat drinkt veel als gevolg van een overactieve schildklier. Dit noemen we ook wel hyperthyroïdie. We spreken van hyperthyroïdie wanneer een schildklier teveel hormoon aan maakt. De schildklier is een kliertje dat in de hals ligt. Het schildklierhormoon heeft als effect dat het hele lichaam geactiveerd wordt. Heeft een kat dus een te hard werkende schildklier, dus hyperthyroïdie, dan wordt zijn hele lichaam overmatig actief. Ook de bloeddruk in het lichaam stijgt. Hierdoor worden systemen in het lichaam in gang gezet om de bloeddruk omlaag te krijgen. Eén van die systemen zorgt ervoor dat water uit de bloedbaan gehaald wordt en via de urine het lichaam gaat verlaten. Hoe minder water in de bloedvaten zit hoe lager de bloeddruk immers is. Op deze pagina leest u meer over hyperthyroidie

Medicatie

Uw kat drinkt veel water sinds hij bepaalde medicatie krijgt? Diverse soorten medicatie kunnen veroorzaken dat een kat meer gaat plassen en dus meer gaat drinken. Een voorbeeld hiervan zijn de plas-tabletten die aan hartpatiënten gegeven worden. Maar een ander vaak gebruikt medicijn bij katten is prednison. Ook dit medicijn heeft als gevolg dat een kat er veel van gaat plassen. En daardoor dus ook veel gaat drinken. Verdenkt u dat medicatie de oorzaak van het vele plassen en dus vele drinken bij uw kat is? Dan doet u er verstandig aan om de bijsluiter op het internet op te zoeken en te kijken of het als bijwerking vermeld wordt. Twijfelt u? Dan kunt u dit ook aan uw dierenarts vragen.  

Uw kat drinkt veel water, wat moet u dan doen?

Belangrijk is in elk geval dat u het serieus neemt. Het lijkt zo onbenullig. “Mijn kat drinkt veel water”. Maar de ziekte die hier de oorzaak van is kan op (korte of langere) termijn dodelijk zijn voor uw kat. Het is dus belangrijk dat de oorzaak achterhaald wordt. En vervolgens uiteraard behandeld wordt. Dit hoeft niet op stel en sprong tijdens een spoeddienst (behalve wanneer u een baarmoederontsteking vermoedt). Maar neem wel de eerst volgende werkdag even contact op met uw dierenarts om te bespreken hoe jullie het beste te werk kunnen gaan. Zeer waarschijnlijk gaat hij een urine onderzoek en/of een bloedonderzoek voorstellen. 

Kat drinkt veel water en wordt daarom onderzocht door een dierenarts

Je kat drinkt veel water. Kun je ook zelf testen?

Ja dat kan zeker. Je kunt zelf de urine van je kat opvangen en al een eerste onderzoek doen. Let wel op: je dierenarts zal dit altijd willen herhalen. Om zelf te testen kun je gebruik maken van Katkor en een urinetest. Je moet je kat even binnen houden op een plek waar geen andere katten zitten. Je kat drinkt veel water, dus zet er ook altijd een bakje water bij in die ruimte. De kattenbak maak je leeg en schoon met water. Zeep-resten kunnen de test wat laten afwijken. Dus zorg dat die er niet in achter blijven. Daarna doe je de katkor-korrels in de kattenbak. Dit zijn kleine plastic balletjes die geen vocht opnemen. Maar je kat denkt wel dat het kattengrid is. Het lijkt heel weinig zodra je het zakje leeg gooit in de kattenbak. Maar het is echt voldoende. 

Zodra je kat op de bak geplast heeft kun je met de bijgeleverde pipet de urine in het testbuisje doen. Ook die zit in de testkit. Vervolgens doop je het stripje in de urine en haalt het er gelijk weer uit. Het hoeft dus alleen even nat te worden. Na 30 seconden kun je de kleurvlakjes vergelijken met de waarden op het testblad. Hieronder staat daar meer over uitgelegd. Let op: de katkor-korrels kunt u gewoon met water goed schoonmaken en dan in een zeef laten drogen. Daarna kunt u ze bewaren tot u ze wederom een keer nodig heeft. 

Kat drinkt veel water dus wordt de urine onderzocht met een teststrip

Welke waarden heb je bij welke aandoening?

pH

Het teststripje in de testset toont eerst de pH, oftewel de zuurtegraad van de urine. Dit is belangrijk bij een blaasontsteking, maar is voor het constateren van de oorzaak van meer plassen niet van toepassing. 

Glucose en ketonen

Het tweede vakje op de teststrip toont glucose. Dit is het bloedsuiker. In normale urine hoort geen suiker te zitten. Zit dit er wel in dan is er zeer waarschijnlijk sprake van suikerziekte. Is die suikerziekte al ernstig dan vormt het lichaam ook ketonen. Zitten er dus ketonen in de urine dan is uw kat al echt behoorlijk ziek en gaat u het beste snel naar een dierenarts. 

Leukocyten

Leukocyten zijn afweercellen. Dit teststripje zijn bij veel katten vals positief. Dat wil zeggen dat er volgens het stripje wel afweercellen in de urine zitten terwijl die er in werkelijkheid niet zijn. In dit geval kijken we hier dan ook even niet naar. Maar het zou een indicatie kunnen zijn dat er een ontstekingsreactie in de urine wegen van uw kat zit. 

Nitriet

Nitriet wordt gemaakt door bacteriën. Wanneer er dus nitriet in de urine zit dan is er waarschijnlijk een bacteriële blaasontsteking gaande. Hiermee kun je het beste naar je dierenarts toe gaan want er is waarschijnlijk een antibiotica-kuur nodig. Dit is echter zeer zelden de oorzaak van veel plassen en veel drinken. 

Eiwit

Zit er eiwit in de urine dan is er ofwel ergens weefselschade in de urinewegen ofwel laten de nieren eiwitten door die in het bloed horen achter te blijven. In dit laatste geval is er sprake van nierfalen. Treft u eiwit aan in de urine van uw kat dan moet er uitgezocht gaan worden waar dat vandaan komt. Mogelijk is er in dit geval sprake van nierfalen. 

Rode bloedcellen en Hemoglobine

Deze horen beiden niet thuis in normale urine. Ze ontstaan wanneer er schade is in de urinewegen. In de meeste gevallen is er een blaasontsteking. Maar soms kan er ook bloedafbraak zijn waardoor hemoglobine (een eiwit in de rode bloedcellen) vrij komt. Beide stoffen staan in principe in de meeste gevallen los van het feit dat uw kat veel water drinkt. 

kat drinkt veel water: urine dichtheid meten met refractometer

Hoe weet je hoe waterig de urine is?

Het jammere van de teststrip die bij de katkor geleverd wordt is dat er geen indicator veldje is voor het soortelijk gewicht (=hoe waterig de urine is). Het beste kun je de urine testen op waterigheid door het te testen met een refractometer. Hoe dat werkt kun je op dit filmpje zien. De urine dichtheid hoort meer dan 1030 te zijn in de urine van een kat. Is het (veel) lager dus bijvoorbeeld 1015 dan is deze urine te waterig. Een refractometer is echter niet goedkoop en gebruik je niet vaak. Dus ik vraag me af of het nuttig is om deze aan te schaffen. Daarom hieronder nog een (iets minder goed werkend) alternatief.  

Makkelijker is het om gebruik te maken van de teststrips die we hierboven al adviseerden. Hier zit een indicator stripje op voor het soortelijk gewicht (specific gravity). Oftewel de urine concentratie. Deze strips geven echter een indicatie, maar niet een perfecte waarde. Daarvoor is de refractometer wel beter. Deze manier is alleen veel gemakkelijker. Het beste is dus een waarde die hoger is dan 1030. Is de waarde (veel) lager, dan is de urine te waterig. Je kat drinkt te veel water wanneer de dichtheid ruim onder de 1030 zit. 

Kat drinkt veel water. Dus op naar de dierenarts

Uw kat drinkt veel water en u heeft een vermoeden van de oorzaak. En nu?

Het is mogelijk dat u nu een indicatie heeft wat uw kat mankeert. Zit er suiker in de urine dan is er waarschijnlijk sprake van suikerziekte. Zitten er eiwitten in de urine dan is er een mogelijkheid op nierfalen. Is het enkel te waterig dan is er de kans op leverfalen, te hard werkende schildklier of een baarmoederontsteking. Op basis van uw bevindingen is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts om te bespreken wat de vervolgstappen moeten zijn om tot een behandeling te komen. In veel gevallen zal uw dierenarts het urine onderzoek willen herhalen en daarnaast een bloedonderzoek willen uitvoeren voordat hij of zij medicatie voor wil schrijven. Zoals al eerder gezegd, het is belangrijk dat uw kat een behandeling krijgt. Anders kan het mogelijk zijn dat uw kat binnen enkele weken tot maanden zal overlijden aan de gevolgen van zijn ziekte. 

Overleg met mij?

Heeft u nog bepaalde vragen over uw kat en het feit dat hij veel water drinkt? Dan kunt u contact met mij opnemen via onderstaande whatsapp knop. Lees op de home pagina meer over hoe ik werk en wat de kosten zijn.