Hoe is het mogelijk dat je hond zo enorm uit zijn bek stinkt?

Je hond stinkt uit zijn bek. Als dit een enkele keer voor komt is de kans groot dat hij buiten iets heeft opgegeten wat de oorzaak van die enorme stank is. Zo eet een hond nog wel eens een lekkere hap poep van een ander dier op. Houdt de stank langer aan dan is de kans groot dat er iets medisch aan de hand is. Hieronder lees je meer over de mogelijke oorzaken

Hond stinkt uit bek als gevolg van tandsteen

Wanneer er tandsteen op het gebit van je hond zit dan kunnen hier vele bacteriën aan vasthechten. Deze bacteriën maken van voedselresten bepaalde gassen en die veroorzaken de stank uit de bek. Op de pagina over tandsteen lees je meer wat je er zelf aan kunt doen om dit tandsteen te verwijderen. 

Hond stinkt uit bek als gevolg van tandsteen

Ontstekingen als oorzaak van stank uit bek

Wanneer er ergens in de bek een ontsteking zit dan groeien daar meestal ook bacteriën in. We spreken dan van een infectie. Ook in dit geval, net als bij tandsteen, produceren de bacteriën gassen die zorgen voor de vieze lucht. Je hond stinkt dan uit de bek. Controleer dus goed de bek van je hond. Zitten er geen ontstekingen rond de tanden, onder de tong, op de lippen (vergeet eventuele lip-huidplooien niet!!!) en achter in de keel? Check dan nog even goed zijn gehemelte. Zeer dikwijls zit er een stok klem tussen de bovenkiezen waar het voor een ontstekingsreactie zorgt. 

Een kleine ontsteking kun je zelf met een wattenstaafje deppen met waterstofperoxide en zo laten genezen. Dep in dat geval even 2x daags de plek aan gedurende 5-7 dagen. Maar grotere ontstekingen hebben meestal een antibiotica-kuur nodig. En daarvoor moet je helaas even langs je dierenarts. 

Suikerziekte

Als gevolg van suikerziekte kan in de bek een verhoogde suikerspiegel voorkomen (net als in de rest van het lichaam). Dit suiker wordt door de normale mondbacteriën omgezet tot stinkende gassen en daarnaast zorgt de overmatige bacteriegroei voor infecties. Twee goede redenen om uit je bek te gaan stinken dus. Je kunt je hond zelf al screenen op suikerziekte. Vang zijn ochtendurine op en doop er even een urine-teststrip in. Het stripje hoeft alleen maar nat te worden van de urine. Het hoeft er niet in te blijven zitten. En 30 seconden later kunt u het vakje met de naam glucose aflezen. Deze moet blanco blijven. Zit er toch glucose in de urine van je hond? Dan is het belangrijk dat jouw dierenarts de oorzaak achterhaalt. In de meeste gevallen is er sprake van suikerziekte. De hond stinkt niet meer uit zijn bek zodra de suikerziekte behandeld wordt. 

Hond stinkt uit bek als gevolg van nierfalen

Wanneer er sprake is van nierfalen dan hopen zich onder andere de afvalstoffen ureum en creatinine op in het lichaam. Ook deze stofjes vinden bacteriën heerlijk om op te leven en zich voort te planten. Ook in dit geval zullen bacteriën dus gassen gaan produceren wat de stank uit de bek van je hond kan verklaren. In dit geval is het ook verstandig om een urine onderzoek te doen op ochtendurine. Deze urine teststrip bevat namelijk een manier om de waterigheid van de urine van je hond te meten. Een hond met te waterige urine heeft een medisch probleem. Eén van de oorzaken hiervan kan nierfalen zijn. De waterigheid van de ochtendurine van je hond hoort rond de 1.030 te zijn. Je hond stinkt uit zijn bek en heeft waterige urine? Dan kan nierfalen dus de oorzaak zijn. 

Darmproblemen als oorzaak van de stinkende lucht uit de bek van je hond.

Wanneer een hond problemen heeft met zijn darmen dan kan dit ook leiden tot het feit dat je hond stinkt uit zijn bek. Zo kan er bijvoorbeeld een voedselintolerantie of een voedselallergie de oorzaak van zijn. In beide gevallen kan er sprake zijn van diarree of enkel wat buikpijn. Soms braken ze ook. Maar je hoeft er niet altijd wat van te merken.

 Een voedselintolerantie lost zich op door Royal Canin Sensitivity Control te gaan geven als voeding. Doorgaans merk je binnen een paar dagen een verandering. Helpt het na een week nog niets? Dan kun je proberen of Royal Canin Anallergenic voeding je hond helpt. Deze voeding moet je echter wel minimaal 6 weken geven. De eerste 4 weken merk je geen verschil, maar als er sprake is van een voedselallergie dan stinkt je hond daarna niet meer uit zijn bek. Hier lees je meer over een voedselallergie bij de hond. 

Hond stinkt uit zijn bek, maar nog geen oorzaak gevonden?

Heb je op dit moment nog geen oorzaak gevonden voor het feit dat je hond uit zijn bek stinkt? Dan doe je er verstandig aan om je hond te laten nakijken door een dierenarts. Deze kan even extra aandacht schenken aan het feit dat hij uit zijn bek stinkt en kijken of hij een oorzaak kan vinden. Er zijn namelijk ook nog wat minder vaak voorkomende aandoeningen mogelijk die de oorzaak kunnen zijn van uit de bek stinken. Zoals leverproblemen, schildklierproblemen en tumoren. Het spreekt voor zich dat die ook opgelost moeten worden om uw hond een prettig leven te laten leiden. 

Is er geen sprake van een medisch probleem?

Wanneer er geen sprake is van een medisch probleem dan kun je de stank uit de bek ook te lijf gaan met Hexarinse. Dit is een smakelijke vloeistof die je over de tanden van je hond kunt gieten. De geur vanuit de bek van de hond zal dan verdwijnen. Maar een medisch probleem moet u natuurlijk wel eerst laten uitsluiten. 

Heb je nog vragen of behoefte aan overleg?

Je kunt gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om mij om advies te vragen. Op de Home pagina kun je meer lezen over de kosten hiervan.