Inleiding

Uw hond heeft overgegeven, oftewel hij heeft gekotst. Dit is altijd erg vervelend, zowel voor uw hond als voor uzelf. Braaksel opruimen is doorgaans niemands favoriete bezigheid, behalve van de meeste honden. Honden helpen je graag bij het weer opruimen van het braaksel! Elke hond geeft incidenteel wel eens over. Dat hoort nou eenmaal bij dieren. Maar wanneer het meerdere keren op een dag is kan er toch meer aan de hand zijn. Het kan wit schuim/slijm zijn, het kan voedsel zijn, maar het kan ook geel gal zijn. En soms zitten er ook wat spoortjes bloed bij. 

Meer over overgeven of kotsen bij de hond

Overgeven kan heel plotseling opkomen en van de een op de andere dag een hond geven die een zieke indruk maakt. We noemen dit acuut braken. In veruit de meeste gevallen lost dit acuut braken zichzelf weer op na een dag of 2-3. 

Maar naast acuut braken komt er ook chronisch braken voor. Bij chronisch braken braakt de hond al meerdere weken achter elkaar meerdere keren op een dag. In dat geval is het braken dus niet opgelost na een paar dagen. 

Hond gaat vaak eerst gras eten als hij de kans krijgt voordat hij gaat overgeven.

Acuut braken

Heeft uw hond van de een op de andere dag last van overgeven? Dit is doorgaans geen ernstig probleem. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het niet heel vervelend is dat uw hond overgeeft. Maar in de meeste gevallen is het maag-darmstelsel gewoon even van slag geraakt door iets verkeerds te eten of door een virus.

Overgeven door giftige stoffen

Heel vaak komt het voor dat een hond buiten iets heeft opgegeten dat bedorven was. Een dood en rottend konijn bijvoorbeeld, vindt mijn eigen hond erg lekker om op te peuzelen. Hierdoor kan het maagslijmvlies en darmslijmvlies wat gaan irriteren waardoor een hond misselijk wordt en kan overgeven. Sommige honden smekken dan ook wat met hun bek. Soms komen er zelfs hele kwijl-draden uit de mond. Dit herstelt zich vanzelf weer na een paar dagen, zolang ze maar niet meer opeten waar hun maag-darmstelsel van van slag geraakt is. Mijn eigen hond eet vaak de volgende dag gewoon weer lekker verder. (Wie is er dan dom, de hond of de eigenaar?)

Andere giftige stoffen eten honden soms ook op. Het komt soms voor dat een hond een bepaald gif of medicatie die niet voor hem bedoelt was opeet. Mocht je dat gezien hebben dan dien je direct contact op te nemen met je eigen (spoed)dierenarts om te vragen wat je moet gaan doen. Een voorbeeld hiervan is het opeten van chocolade door je hond

Virusinfecties

Ook kunnen honden, net als wij mensen, soms last hebben van een virus. Dit virus kan het maagslijmvlies en eventueel het darmslijmvlies aantasten. Ook in dit geval gaat het overgeven meestal na een dag of 3-4 weer vanzelf over. Mocht uw hond echt een zieke indruk maken dan is het verstandig om even zijn temperatuur te meten. Met enige regelmaat heeft een hond koorts als hij een virus onder de leden heeft. Zijn normale temperatuur hoort onder de 39,0 graden Celsius te zijn. Zit hij er boven dan kunt u met hem naar de dierenarts gaan. Deze zal hem dan wat tegen de misselijkheid geven en daarnaast een koortsremmer voorschrijven. Dan voelt hij zich een stuk beter. 

Hoe behandel je acuut overgeven?

In feite hoeft u er zelf niet veel tegen te doen. Zoals gezegd lossen honden doorgaans het braken zelf op binnen een dag of 3-4. Wel is het belangrijk dat uw hond voldoende vocht binnen blijft houden en niet zal uitdrogen. Uitdrogen kun je herkennen aan dat een hond erg sloom wordt, de glans in de ogen minder wordt en speeksel plakkerig wordt. Daarnaast blijft een huidplooi te lang omhoog staan wanneer je je zijn vacht wat omhoog trekt. Op dit filmpje kun je zien hoe je zelf kunt beoordelen of je hond uitgedroogd is.  Bij twijfel is het belangrijk dat je toch even langs je dierenarts gaat. Deze kan je hond eventueel wat extra vocht toedienen indien het nodig is. 

Verder hoeft je hond geen normale hoeveelheden voeding binnen te krijgen. Wel is het belangrijk dat er af en toe een beetje naar binnen gaat. Biedt hem om de 2 uur maar een klein beetje voer aan. Het liefst iets dat hij lekker vindt en lichtverteerbaar is. Zoals gekookte kipfilet, gekookte witte rijst of pasta bijvoorbeeld. Het heeft de voorkeur om dit meerdere keren op een dag in kleine beetjes te geven zodat zijn maag er niet extra last van krijgt. 

Geeft je hond een heel zieke indruk of zelfs buikpijn aan? Dan moet u zelfs die 3 dagen niet afwachten maar onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Dus ook in het weekend. In dat geval kan er namelijk een voorwerp klem zitten in de darm. Als gevolg hiervan kan uw hond zelfs overlijden. Dus geen risico’s nemen. Vooral pups en seniore honden hebben een verminderde afweer en zijn dus veel gevoeliger. 

Chronisch braken

Maar nu komt het serieuzere werk. Wanneer er dus al langere tijd sprake is van meerdere keren op een dag braken, dan lost het zich overduidelijk niet vanzelf op. Het is in dat geval verstandig om samen met je dierenarts op zoek te gaan naar de oorzaak van het overgeven bij uw hond. Dit kan heel diverse oorzaken hebben. Van een voedselovergevoeligheid, stress tot aan nierfalen aan toe. Hieronder vindt u wat meer uitleg over de verschillende oorzaken. 

Geïrriteerd maagslijmvlies als gevolg van ontstekingen in de maag

Wanneer een hond veel braakt kan de oorzaak zijn dat hij een ontstoken maag heeft. Dit kan als gevolg van een voedselovergevoeligheid zijn. Maar ook als gevolg van een voedselallergie. Deze beide aandoeningen beginnen vroeg in het leven van een hond. Is uw hond al 10 jaar oud dan is dit hoogst waarschijnlijk niet het probleem bij uw hond. Tenzij u recent van voeding veranderd bent. Maar is uw hond een jaar of twee dan is het zeker de moeite waard om dit te proberen. In beide gevallen is de oplossing speciaal voer te proberen.

In de eerste plaats starten we met een licht verteerbare voeding die geschikt is voor maag-darm-problemen om een voedsel overgevoeligheid vast te stellen. Zelf adviseer ik dan Royal Canin Gastro-intestinal. 

Na uiterlijk een week zou het braken over moeten zijn als er sprake is van een voedselovergevoeligheid. Is dit niet het geval dan schakelen we over op de Royal Canin anallergenic. 

Dit moet u vervolgens 8 weken geven. Naast deze voeding mag hij niets anders te eten krijgen. Doorgaans heeft een lichaam 3-4 weken nodig om de voedselallergie te stoppen. Dus op zijn vroegst is er pas na 4 weken herstel te zien en stopt uw hond met overgeven als een voedselallergie de oorzaak is. Is er na 8 weken nog geen verschil te merken, dan gaat het ook niet meer gebeuren. Dan moet u dus op zoek naar een andere oorzaak. 

Hond eet een speciale voeding voor zijn voedselallergie.
Stress als oorzaak van chronisch overgeven

Wanneer honden last van stress hebben dan kunnen ze ook chronisch gaan overgeven. Het exacte mechanisme hoe dit in zijn gang gezet wordt is nog niet bekend. Maar wel weten ze dat het zenuwsysteem bij uw hond dan overprikkelt raakt. Hierdoor geeft het vagus-zenuwstelsel van uw hond signalen af aan zijn hersenen. In zijn hersenen ontstaat dan een gevoel van misselijkheid, met overgeven als gevolg. De enige oplossing is dan om stress te verminderen. Maar dat is alleen makkelijk als u weet wat de oorzaak van de stress is. En in de meeste gevallen weet u dat helaas niet. In dat geval kunt u gebruik maken van voedingssuplementen ofwel van feromonen. Als voedingssupplementen die stress verlagend werken kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Zylkène. Het heeft bij veel honden effect, maar verwacht niet dat uw hond ineens super relaxed wordt. Het is geen wondermiddel (helaas).

Als feromoon werkt de Adaptil calm halsband heel goed. Maar ook dit is helaas geen wondermiddel. Dit middel simuleert een feromoon afkomstig van de melkklieren van de moederhond. heeft heeft als effect dat het een gevoel van geborgenheid en veiligheid ontstaat voor je hond. 

Mocht u het willen dan kunt u ook beide middelen tegelijk gebruiken. Naast deze middelen hoor ik ook vaak mensen zeggen dat ze CBD olie zijn gaan geven en dat dat de oplossing was. CBD olie heeft een ontstekingsremmende werking (in dit geval dus om een geirriteerde maag tegen te gaan) en daarbij een stress verlagende werking. Geef uw hond 2 tot 3 keer per dag 1 druppel CBD olie. Merkt u na een week of twee nog geen verschil bij uw hond dan heeft het ook geen zin om langer door te gaan met de CBD olie. 

Overgeven als gevolg van nierfalen, leverfalen of alvleesklierontsteking

Wanneer de nieren of de lever van een hond niet meer goed werken dan worden afvalstoffen niet meer goed het lichaam uit gewerkt. Als gevolg van deze stoffen kan het maagslijmvlies gaan ontsteken met overgeven als gevolg. Maar dat niet alleen. Ook kunnen de gifstoffen zelf in de hersenen het misselijkheids-centrum stimuleren. Als gevolg daarvan kan een hond gaan overgeven. Nierfalen en leverfalen komt met name voor bij oudere honden. Maar ook jongere honden kunnen hier problemen mee hebben. Bijvoorbeeld als gevolg van het oplikken van antivriesmiddel. 

Wanneer uw hond dus al langere tijd overgeeft en al wat ouder is dan is het verstandig om naar uw dierenarts toe te gaan en een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Tijdens dat bloedonderzoek worden dan meerdere organen beoordeeld op hun functioneren. 

Overgeven en diarree

Zeer vaak begint een hond met overgeven maar raakt hij daarna ook aan de diarree. Dit houdt in dat de oorzaak van het braken nu ook in de darmen terecht gekomen is. Zeer dikwijls lost ook dit zich weer na een dag of 3 op. Alleen is in dit geval wel een extra risico op uitdroging ontstaan dus houdt uw hond wel heel goed in de gaten!

Hond omwikkeld met wc papier omdat hij aan de diarree is.

Hond braken na eten

Wanneer een hond zijn eten vrijwel onmiddellijk weer uitbraakt dan spreken we eigenlijk meer van regurgiteren. Zeer dikwijls heeft een hond dan ook nauwelijks een samentrekking van de buik en is ook helemaal niet misselijk. Over het algemeen eet uw hond dan te gulzig waardoor de maag te snel uitrekt. Als reactie hierop trekt de maag zich weer samen en duwt de voeding er weer uit. De oplossing is om uw hond dan trager te laten eten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een speciale anti-schrok-voerbak. Hierdoor moet uw hond meer moeite doen om zijn eten op te kunnen eten en krijgt hij dus langzamer voeding binnen. 

Slokdarm verwijding

Wanneer een slokdarm bij een hond geen goedwerkende spieren meer heeft dan wordt hij wijder. In dat geval kan voedsel ook slecht door de slokdarm naar de maag gebracht worden en blijft het in de slokdarm zitten. Het lichaam werkt het daar dan weer uit door de hond het te laten uitbraken. Dit is een ernstige aandoening dat helaas niet genezen kan worden. De enige optie is om de zwaartekracht te laten helpen om de voeding in de maag te krijgen. Dit houdt in de hond op zijn achterpoten te laten staan bij het eten. Bijvoorbeeld door zijn voeding op een extra hoge standaard of stoel neer te zetten. Zo zakt de voeding beter vanuit de slokdarm naar de maag en kan het van daaruit verder verteerd worden. 

Wat extra advies nodig?

Heeft u wat extra advies van een dierenarts nodig? Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kunt u via whatsapp een bericht aan mij sturen met uw vraag.