Lente

Het is weer lente! Tijd om te gaan verharen, lijken alle katten spontaan te denken. Iedereen weet dat katten zich wassen door zichzelf te likken. In de verharings-periode krijgen ze extra veel haren binnen. Ze hebben kleine haakjes op hun tong om dode haren uit hun vacht te verwijderen. Die haakjes wijzen in de richting van de keel. Een kat heeft dus weinig andere keus dan zijn opgelikte haren in te slikken. Zo vormt er zich een haarbal bij je kat. 

Lost een haarbal bij een kat vanzelf op?

De meeste haren komen met de ontlasting mee naar buiten. Maar soms hoopt er een klontje haren op in de maag en vormt een haarbal bij uw kat. Dit is normaal. De kat verwijdert dit weer uit zijn maag door even uitgebreid te gaan overgeven en het balletje met haar (en andere maaginhoud) op de grond te deponeren. En nee, ze ruimen dit helaas niet zelf op. Wanneer het een kat niet goed lukt om de haarbal uit zijn maag te verwijderen dan blijven ze meerdere keren op een dag proberen om dit te verwijderen. Meerdere keren krijgen ze dus een braakreflex met mogelijk ook wat maaginhoud dat naar buiten komt. 

Geen andere klachten

Zie je jouw kat dus herhaaldelijk (pogingen doen om te) braken, dan kan de oorzaak een haarbal zijn. Mocht je kat verder ook een zieke indruk maken en/of slecht eten dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Maar in het geval van een haarbal bij je kat doen ze tussen de braakneigingen door volstrekt normaal. 

Behandeling van een haarbal bij je kat

Wat kun je nou doen om je kat te helpen? Simpel! Geef hem/haar een anti-haarbal-pasta. Er zijn er vele op de markt maar als dierenarts geef ik al jaren lax-a-past aan eigenaren mee. Het blijft naar mijn idee de beste! Dit is een soort pasta en deze moet u 3 dagen achter elkaar, 1x per dag 2,5cm pasta op uw vinger doen. De meeste katten likken dit dan van uw vinger af, vooral als het eigenlijk etenstijd is. Werkt dat niet, smeer het dan maar aan de bovenkant van zijn pootje. Hij zal zich gaan wassen en het middel zo oplikken. Zijn klachten moeten na die drie dagen verdwenen zijn. Anders is er mogelijk iets anders aan de hand. 

Preventie van een haarbal bij je kat

Mocht je kat vaak last van haarballen hebben, dan mag je de pasta ook geven ter voorkoming van het maken van haarballen. U geeft dan 1x per week 1cm lax-a-past. Hij zou met die dosering in principe geen haarballen mogen krijgen. Vooral katten met lang haar hebben hier vaak baat bij. 

Kat heeft overgegeven doordat hij een haarbal klem heeft zitten in zijn maag.

Speciale brokken tegen haarballen

Ook kunt u gebruik maken van voeding die haarbal vorming tegen gaat. Bijvoorbeeld Royal Canin gastrointestinal hairball. Deze voeding bevat veel vezels zodat de kat beter de haren uit zijn maag en darmen kan verwijderen en zorgt door middel van mineralen en vetzuren voor dat de vacht in optimale conditie verkeert. Hierdoor ontstaan er minder dode haren en wat er niet is, kan ook geen problemen veroorzaken. Geeft u ook graag vlees aan uw kat? Dan is er Royal Canin hairball care

Andere oorzaken van braken

Uiteraard kan overgeven bij katten zoals gezegd ook een andere reden hebben. Is uw kat al wat ouder bijvoorbeeld boven de 10 jaar oud dan kan een kat ook meer gaan verharen als gevolg van medische problemen. Bijvoorbeeld door nierfalen, diabetes of een schildklierprobleem. U kunt de haarbal-pasta geven om te proberen, maar werkt het niet binnen een week dan is het advies om toch even langs uw dierenarts te gaan voor verder onderzoek. 

Overmatig wassen door jeuk

Daarnaast is het mogelijk dat uw kat zich overmatig gaat wassen als hij jeuk heeft. Bijvoorbeeld als gevolg van vlooien of een allergie (voedselallergie of atopie). Het is dan ook verstandig om dit even te controleren. 

Advies van Nanda

Mocht u nog even willen overleggen over uw kat, dan mag u natuurlijk altijd even een whatsapp bericht sturen.