Korstjes bij de staart van een kat

Beste remedies

In dit artikel vertellen we je meer over korstjes op of bij de staart van je kat. We vertellen je wat de oorzaak kan zijn, welke symptomen je kunt opmerken naast de korstjes op de staart van je kat. En waarschijnlijk het meest belangrijke voor jou: wat je zelf kunt doen om die korstjes bij de staart van je kat te behandelen. Aangezien de behandeling van de korstjes afhangt van de oorzaak zul je eerst een stuk uitleg lezen voordat we de behandeling bespreken. Maar je kunt natuurlijk ook gelijk door-scrollen naar het deel over de behandeling. Hopelijk kun je met onze adviezen de korstjes op de staart van je kat oplossen!

 

Korstjes bij de staart van een kat

Hoe ontstaan korstjes op de staart van je kat?

Korstjes op of bij de staart van je kat ontstaan doordat er een beschadiging van de huid op de staart ontstaan is. Via die beschadiging sijpelt er vocht uit de huid. Op het oppervlak aangekomen droogt dit op met de vorming van korstjes. Is de beschadiging wat dieper dan kan er zelfs wat bloed uit de huid sijpelen. De korstjes die dan op de staart van je kat ontstaan zijn voor jou als eigenaar dan vaak beter als gewone korstjes te herkennen. 

In de meeste gevallen veroorzaakt je kat zelf de korstjes doordat hij jeuk ervaart aan zijn staart en zijn staart dan zelf kapot bijt en likt. 

 

Welke symptomen zie je nog meer bij korstjes op de staart van je kat?

 

Oorzaken van korstjes bij de staart van een kat

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die korstjes op of rond de staart van je kat kunnen veroorzaken. We leggen hieronder per oorzaak uit hoe de korstjes ontstaan.

Parasieten

In veruit de meeste gevallen van korstjes op de staartaanzet en de staart zelf is er sprake van een vlooienallergie. Dit noemen we ook wel een vlooienallergie-dermatitis. Het gaat hierbij niet om het hebben van vlooien op zich. Bij een gewoon vlooienprobleem zijn er veel vlooien die je kat bijten om bloed te zuigen en die zorgen voor jeuk als gevolg van dit bijten het het lopen over je kat. Ook zeker erg vervelend, maar een vlooienallergie gaat verder. In geval van een vlooienallergie is je kat namelijk allergisch voor het speeksel van de vlo. Er hoeft dan maar 1 vlo je kat te bijten in ongeveer 7 tot 10 dagen om je kat pertinent van een extreme jeuk te voorzien. Deze jeuk zit met name op de onderrug, staartbasis en de staart zelf.

Veel mensen zeggen dan dat hun kat geen vlooien heeft, maar het is vrij gemakkelijk om 1 enkele vlo per 10 dagen niet op te merken. Dus ja, je kat zit niet helemaal vol met vlooien zoals bij een gewone vlooien infestatie. Maar heb je korstjes en kaalheid op de staart(aanzet) van je kat gezien dan is het zeer waarschijnlijk dat het hier gaat om een vlooienallergie waardoor je kat zelf zijn staart kapot bijt en er korstjes op de staart van je kat ontstaan.  

Maar ook mijten kunnen de oorzaak zijn van korstjes bij de staart van je kat, hoewel dat minder vaak de oorzaak is dan een vlooienallergie. Het gaat dan vooral om de Sarcoptesmijt die de huid van je kat beschadigd en voor jeuk zorgt. Incidenteel kan er ook sprake zijn van de Demodex mijt. Volgens een onderzoek gedaan door o.a. Richard Malik krijgen katten vooral mijten door contact met wilde dieren zoals ratten en muizen. 

Allergie voor omgevingsstoffen (atopie)

 De oorzaak van korstjes op de staart van je kat kan ook liggen aan stoffen in zijn omgeving. Bijvoorbeeld boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. De klachten bij deze allergie zijn over het algemeen veel meer over het hele lichaam van je kat verspreid en dus zitten er niet alleen korstjes op zijn staart. Maar het is wel mogelijk dat het zich alleen daar uit. 

Bij een atopie ontstaan er huidontstekingen doordat het immuunsysteem van je kat overactief reageert op de oorzaak van de allergie. Dus de boompollen, graspollen of huisstofmijt. Je ziet dan in de meeste gevallen een heel rode, natte en gezwollen huid op de staart van je kat. De nattigheid kan opdrogen en dan zichtbaar worden als korstjes. Maar je kat kan ook zichzelf door de jeuk tot bloedens toe kapot krabben.  

Voedselallergie

In geval van een voedselallergie is er sprake van een allergische reactie op een bestanddeel uit zijn voeding. En vaak worden de snoepjes dan vergeten. Maar ook daar kan je kat allergisch voor zijn. De voedingsstoffen worden opgenomen in de darmen en komen in de bloedbaan van je kat terecht waar ze naar het hele lichaam verspreid worden. Daar moeten ze immers gebruikt worden als bouwstof. En dus kan er bij een voedselallergie overal op het lichaam van je kat een ontstekingsreactie ontstaan doordat het immuunsysteem van je kat er heel hard tegen zal gaan vechten. Veel harder dan bij een “normale” kat.

Ook in dit geval zul je dus over het hele lichaam problemen kunnen opmerken en dus kun je ook korstjes bij de staart van je kat aantreffen. De huid op de staart van je kat ziet er dan rood, nattig en gezwollen uit. Het vocht kan opdrogen tot korstjes op de staart van je kat.  

kat met korstjes op de staart basis als gevolg van een schimmel.

Huidschimmel

Er zijn bepaalde schimmels die graag groeien op de huid van katten. Er hecht zich een schimmelspore vast aan de huid en deze groeit uit tot een heel systeem van schimmels. Dit noemen we ook wel ringworm, hoewel het helemaal geen worm is. In veel gevallen zie je dat er ronde kale plekken ontstaan die aan de rand een veel rodere huid bevatten dan in het midden van de ring. Het lijkt daardoor soms op een ring, vandaar de naam ringworm. De schimmel blijft zich vaak maar verder en verder uitbreiden. 

Katten kunnen drager zijn van deze huidschimmel, zonder dat zij zelf klachten hebben. Heb jij dus een kat met korstjes bij zijn staart, dan is het mogelijk dat de bron van deze schimmel bij een andere kat in jouw huis ligt. En aangezien schimmel ook besmettelijk is voor mensen is het mogelijk dat jijzelf ook klachten krijgt. Vooral mensen met een verminderde weerstand zijn er dan gevoelig voor. Dit omvat kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een weerstandsprobleem. 

Stress

Katten zijn heel gevoelig voor stress. Bij de kleinste verandering kun je al zien dat je kat compleet van slag geraakt is. Maar er zijn ook katten die last hebben van chronische stress. Om zichzelf te ontladen van die stress gaan ze zichzelf vaak wassen. Indien ze zichzelf overmatig vaak gaan wassen dan kunnen ze hun huid kapot wassen. Hun tong is immers behoorlijk ruw met al die haakjes erop. Over het algemeen is de kaalheid van het likken goed te zien en zijn de korstjes op de staart van je kat  minder uitgebreid dan de kale plekken.  

Katerstaart

Op de staart aan de bovenkant op ongeveer 1/4e vanaf de staartbasis zit een geurklier in de huid. Deze klier wordt gebruikt om tegen voorwerpen aan te wrijven om zo hun territorium af te zetten. Wanneer deze klier wat overactief wordt dan kun je een vettige vacht zien met allemaal zwarte korreltjes in die vacht. Die korreltjes zitten dan alleen op die plek op de staart, in tegenstelling tot vlooienpoepjes die overal zitten. 

We zien dit probleem vooral veel bij ongecastreerde katers, maar ook gecastreerde katers en poezen kunnen hier last van hebben. Het is dus een heel lokale plek op de staart waar het ontstaat en er is normaal gesproken geen sprake van andere huidklachten zoals roodheid, jeuk of pijn. Zo’n katerstaart hoeft niet behandeld te worden. Hooguit helpen omega-3 vetzuren hem om te verbeteren. 

 

Vechtwondjes

Katten hebben nogal eens een aanvaring met een andere kat in de buurt. Wanneer een kat dan weg rent dan kan de andere kat nog net even zijn tanden of nagels in de staart van je kat zetten. Je ziet dan vaak niet allemaal korstjes die vlak tegen elkaar aan liggen, maar slechts enkele die een centimeter uit elkaar liggen. Deze wondjes kunnen echter gaan ontwikkelen tot abcessen als er onder de korstjes een bacterie achtergelaten is. Meestal is de staart veel pijnlijker dan je aan de hand van enkel de wondjes zou denken en hij zwelt ook elke dag een flink stuk erger op. Na een dag of 3 kan het abces op de staart van je kat dan open barsten waarbij er zeer veel stinkende, bloederige etter naar buiten komt. 

 

vechtende katten zorgen vaak voor korstjes op de staart van een kat
een hotspot bij een kat

Hotspot

Als gevolg van bovenstaande oorzaken kan de huid behoorlijk gaan ontsteken. Als er een beschadiging ontstaan is kan er een gewone huidbacterie in de beschadiging gaan zitten en zich daar vermenigvuldigen. Het gevolg is een snel uitbreidende rode, pijnlijke en natte huid waar je kat veel aan likt of bijt. Een hotspot kan ook deels opdrogen met als gevolg dat er korstjes ontstaan op de staart van je kat. Een hotspot kan behoorlijk hardnekkig zijn, maar ontstaat dus altijd als gevolg van een andere oorzaak. Je kunt een hotspot behandelen met betadine-zalf. Meer hierover lees je bij het hoofdstuk over behandelingen. 

Hoe behandel je korstjes op de staart van je kat?

Hoe je de korstjes op de staart van je kat behandeld hangt af van wat de oorzaak is. Mocht je geen idee hebben wat de oorzaak zou kunnen zijn dan is het verstandig om onderstaande behandelingen in diezelfde volgorde uit te voeren. 

 

Parasieten bestrijden

In veruit de meeste gevallen is er toch echt sprake van een parasitaire infectie. Ook als je ze niet ziet zitten. Het is dan ook sterk aan te raken om een behandeling te geven tegen parasieten. Je kunt ervoor kiezen om een vlooienmiddel te geven, maar in dit geval is het beter om een middel te geven aan je kat dat zowel tegen vlooien als tegen mijten werkt. Dan weet je helemaal zeker dat alle parasieten dood zijn. Je kunt die middelen aan de balie van je dierenartspraktijk kopen ofwel een recept aanvragen voor €10,- bij onze dierenarts Nanda. Je kunt vervolgens zelf online bij een dieren-apotheek het middel kopen.

Wil je toch liever alleen een goed vlooienmiddel aan je kat geven? Gebruik dan Vectra voor de kat. Dit middel heeft van alle vlooien middelen nog de beste remmende werking op mijten. Na het opdoen van het middel om parasieten te bestrijden hoor je na uiterlijk een week te gaan zien dat er minder jeuk ontstaat en dat de korstjes zich beginnen op te lossen. 

Schimmelcreme proberen

Is er na 7 dagen geen duidelijke verbetering opgetreden? Dan kun je proberen of miconazol creme zorgt voor genezing. Dit kun je alleen doen als de plek van de korstjes op de staart van je kat niet al te groot is. Smeer de creme er 2x daags op. Je zou na een dag of 3 al verbetering moeten gaan zien. Is dit het geval? Dan moet je minimaal 10 dagen langer door blijven smeren vanaf het moment dat de huid compleet genezen lijkt te zijn. De kans is echter wel groot dat je kat ook al schimmelsporen heeft op de rest van zijn lichaam en dus dat er op andere lichaamsdelen ook korstjes gaan ontstaan. Is dit het geval dan is het beter om een schimmel-behandeling van je dierenarts te gebruiken. Je zult dan helaas eerst bij je dierenarts langs moeten gaan.

Essentiële vetzuren geven

Om de weerstand in de huid van je kat en dus ook in de huid van zijn staart zo optimaal mogelijk te krijgen is het verstandig om je kat essentiële vetzuren te geven. Met name omega-3 is een zeer krachtige ontstekingsremmer van de huid waardoor allerlei huidaandoeningen verbeteren met het geven ervan aan je kat. Na een week of twee hoor je wel duidelijk verbetering te zien optreden. 

Bacteriële infecties behandelen

Is de huid van je kat ook erg nat? Zonder dat je kat eraan gelikt heeft? Dan is de kans groot dat er een bacteriële infectie van de huid ontstaan is. Naast het oplossen van de oorspronkelijke oorzaak is het dan ook belangrijk om de infectie te stoppen. Dit kun je doen door de korstjes op de staart van je kat 2x daags in te smeren met wat betadine-zalf. Het is dan echter wel belangrijk dat je kat een kraag om krijgt. Likt hij de betadine-zalf op dan bestaat de kans dat hij diarree krijgt. En daar zit je niet bepaald op te wachten. Iets minder krachtig dan betadine-zalf is honingzalf. Ook dit werkt antibacterieel en is minder een probleem wanneer je kat het oplikt. Zorg er echter wel voor dat het de kans krijgt om in te trekken gedurende 15 minuten. Na 3 dagen hoort het zo te zijn dat je de korstjes op de staart van je kat meer ziet opdrogen en verminderen. 

Stress verminderen

Het spreekt voor zich dat je de bron van de stress voor je kat moet verwijderen. Maar in veel gevallen heb je geen idee wat de bron is. Weet in elk geval dat je kat vooral behoefte heeft aan een vaste routine door de dag heen. Op de pagina over trillen met zijn staart staan veel tips waar je stress en angst bij je kat mee kunt verminderen. 

Voedselallergie test doen

Indien niets lijkt te helpen dan is het verstandig om zelf nog een voedselallergie test te doen. Dit houdt in dat je je kat een voedsel geeft waar hij niet allergisch op kan reageren. De beste die hiervoor op dit moment op de markt is, is Royal Canin Anallergenic voor de kat.
Je geeft je kat dan gedurende 8 weken niets anders te eten dan deze voeding. Wil je hem een snoepje geven? Dan mag je enkel hiervan wat geven. Geef hem dus ook geen plakjes kaas of vlees uit je eigen koelkast! Want ook daar kan de allergie vandaan komen.

De eerste 4 weken zul je nog geen herstel zien omdat het 3 weken duurt voordat alle stoffen waar hij allergisch voor is uit zijn lichaam verdwenen zijn. Na de 3 weken herstelt zijn huid en zie je dus hopelijk vanaf de 4e week dat zijn huid er beter begint uit te zien. Is er na 8 weken nog geen resultaat en heb je echt niets anders aan je kat gegeven? Dan is er geen sprake van een voedselallergie.

Naar je dierenarts

Heb je op dit moment nog altijd geen resultaat gezien? Dan is het beter om toch even langs je dierenarts te gaan. De kans bestaat dat er sprake is van een allergische reactie op omgevingsstoffen zoals boompollen of graspollen. Dit kan vast gesteld worden met een bloedtest. In sommige gevallen besluit je dierenarts om je kat medicatie te geven zonder verder onderzoek. Let er in dat geval op dat je het niet levenslang geeft zonder dat de oorzaak gevonden werd.

Korstjes bij de staart van een kat

Het verhaal van Molly: Casus uit de praktijk

Molly is een 3-jarige binnenkat die onlangs is begonnen met het vertonen van ongewoon gedrag. Haar eigenaar, Sarah, merkte dat Molly voortdurend aan haar staart likte en beet, wat leidde tot de vorming van korstjes en kaalheid rond de basis van de staart. Sarah herinnert zich niet dat ze vlooien op Molly heeft gezien en ze is verward over de oorzaak van Molly’s plotselinge huidproblemen.

Symptomen:

  • Voortdurend likken en bijten aan de staart
  • Korstjes en kaalheid bij de staartbasis
  • Molly houdt haar staart lager dan normaal
  • Gebied lijkt rood en gezwollen

 

Zelfdiagnose en behandeling door de eigenaar:

  • Parasieten bestrijden: Sarah herinnert zich dat hoewel Molly een binnenkat is, ze onlangs een uitstapje naar het balkon heeft gemaakt waar ze mogelijk is blootgesteld aan vlooien. Ze besluit Vectra voor katten te gebruiken, een vlooienmiddel dat ook een remmende werking op mijten heeft. Ze past het middel toe volgens de instructies en hoopt op verbetering binnen een week.
  • Schimmelcrème proberen: Na een week ziet Sarah geen merkbare verbetering. Ze besluit echter om geen miconazolcrème te proberen omdat ze de plek op de staart van Molly te groot vindt.
  • Essentiële vetzuren geven: Sarah leest dat het toevoegen van omega-3 aan Molly’s dieet kan helpen de huidgezondheid te verbeteren. Ze koopt Arctic Blue Omega-3 Visolie specifiek voor huisdieren en mengt dit volgens de aanwijzingen door Molly’s voer.
  • Behandeling van bacteriële infecties: Omdat Molly’s huid nog steeds nat en gezwollen lijkt, gebruikt Sarah betadine-zalf om de mogelijkheid van een bacteriële infectie aan te pakken. Ze zorgt ervoor dat Molly een beschermkraag draagt om te voorkomen dat ze de zalf oplikt.
  • Voedselallergie test: Als er na het uitproberen van de bovenstaande stappen nog steeds geen verbetering is, besluit Sarah Molly op een strikt eliminatiedieet te zetten met Royal Canin Anallergenic. Ze volgt het dieet strikt gedurende 8 weken om te zien of er een verbetering in Molly’s huidconditie is.

Resultaat: Na vijf weken merkt Sarah dat Molly’s huidconditie aanzienlijk is verbeterd. Molly likt en bijt niet meer aan haar staart, en de korstjes en kaalheid zijn bijna verdwenen. Sarah concludeert dat Molly’s huidprobleem mogelijk het resultaat was van een voedselallergie, gecombineerd met een lichte vlooienbesmetting. Ze zal nu elke maand 1 soort voedsel of snoepje aan haar dieet toevoegen en kijken of de klachten weer terug gaan komen. Indien dit het geval is zal Sarah Molly de rest van haar leven het speciale dieet blijven geven om haar klachtenvrij te houden.

 

Veel succes!

Hopelijk kun je je kat goed helpen met bovenstaande adviezen om van de korstjes op zijn staart af te komen. We wensen je veel succes en beterschap voor je kat. En mocht je behoefte hebben aan overleg met een dierenarts dan kun je gebruik maken van onderstaande manier om in contact te komen met onze dierenarts Nanda. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda