Bloedoor bij je kat – Hoe behandel je dit?

Inleiding

Een bloedoor bij een kat is een een medisch probleem waarbij bloed zich ophoopt in de oorflap, waardoor het opzwelt als een ballon en pijnlijk wordt. In feite is het vergelijkbaar met een bloedblaar op een ander deel van het lichaam. Dit gebeurt als gevolg van een ongeluk, bijvoorbeeld na een gevecht met een andere kat, na oorontstekingen of als gevolg van onderliggende medische aandoeningen. Een bloedoor noemen we ook wel een oorhematoom of othematoom. Het herkennen en behandelen van een bloedoor bij een kat is essentieel om complicaties te voorkomen en hun kwaliteit van leven te verbeteren. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor een bloedoor bij een kat. We zullen ook tips geven voor eigenaren van gezelschapsdieren over hoe ze de tekenen van deze aandoening kunnen herkennen.

 

Oorzaken van een bloedoor bij je kat

Een bloedoor bij je kat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bijvoorbeeld een ongeluk of een gevecht met andere katten, oorinfecties of allergieën.  Maar ook als gevolg van onderliggende medische aandoeningen zoals bloedstollingsstoornissen. Een wond aan het oor, zoals door een gevecht of een val, kan ervoor zorgen dat bloedvaten in het kraakbeen van het oor scheuren en leiden tot de vorming van een bloedoor. Oorinfecties, of ze nu bacterieel, schimmelachtig of parasitair zijn, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een bloedoor bij een kat door irritatie en pijn te veroorzaken. Dit veroorzaakt kopschudden bij de kat.  En kopschudden kan dan weer op zijn beurt het scheuren van het bloedvat in het oorkraakbeen veroorzaken.

Allergieën voor voedsel of omgevingsallergieën kunnen ook ontstekingen en irritaties in het oor veroorzaken, wat leidt tot de vorming van een bloedoor. Ten slotte verhogen bepaalde medische aandoeningen, zoals bloedstollingsstoornissen of immuungemedieerde ziekten, het risico op een bloedoor bij een kat. Gelukkig zijn deze aandoeningen vrij zeldzaam bij katten.

Een bloedoor bij een kat herken je aan een dikke zachte zwelling op de oorschelp.

Symptomen van een bloedoor bij je kat

Symptomen van een bloedoor bij je kat zijn onder meer een gezwollen oorschelp. De oorschelp van de kat kan opgezwollen zijn als een ballon. Deze ballon kan warm aanvoelen en er eventueel rood of gekneusd uitzien. Katten met een bloedoor kunnen ook tekenen van pijn en ongemak vertonen, zoals aan hun oor krabben of met hun hoofd schudden. In sommige gevallen kan ook een bloederige afscheiding uit het bloedoor aanwezig zijn. Het is belangrijk om op te merken dat de ernst van deze symptomen kan variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en hoe lang het bloedoor al aanwezig is.

Diagnose van een bloedoor bij je kat

Het is niet moeilijk om een bloedoor te herkennen. Een bloedoor bij een kat ziet eruit als een ballon en voelt aan als een met vloeistof gevulde zachte bol. Het kan heel klein zijn, maar het kan ook de hele oorschelp omvatten. Meestal kan de zwelling aan beide zijden van één oor worden gevoeld. Het komt vrij zelden voor dat een kat een bloedoor aan beide oren heeft.

bloedoor bij de kat

Is een bloedoor bij je kat gevaarlijk?

Gelukkig is dat niet het geval. De komende dagen kan het bloedoor bij een kat groter worden. Maar daar kunnen dierenartsen niets tegen doen. De behandeling van een bloedoor bij een kat kan pas na 7 dagen beginnen. Je hoeft dus niet naar een dierenarts voor een spoedconsult wanneer je bij je kat een bloedoor gezien hebt. Indien je ook ziet dat hij een vies oorkanaal heeft dan bestaat de kans op een oorontsteking. Deze moet uiteraard wel behandeld worden. Afhankelijk van de ernst van zijn klachten kun je meestal wel wachten tot de volgende werkdag van je dierenarts. 

Wat te doen bij een bloedoor bij je kat?

Als je de symptomen van een bloedoor bij je kat ziet, moet je beslissen of en wat je eraan wilt doen. Je kunt het oor laten zoals het is (wel eventuele onderliggende oorzaken oplossen!). Hierdoor wordt het oor waarschijnlijk een bloemkooloor. Je kunt het bloedoor ook legen met een naald. In dit geval zal het oor op een mooiere manier genezen, maar het risico op een bloemkooloor bij je kat blijft bestaan. Hieronder staat beschreven hoe je dat kunt doen. Je kunt echter ook kiezen voor een operatie door je dierenarts. Dit geeft het mooiste resultaat bij een kat, maar is ook het duurst.

Behandeling door een dierenarts

Een dierenarts kan onder narcose een snee maken in de binnenkant van de oorschelp. Via deze snee in het bloedoor bij je kat verwijdert hij het bloed en de bloedstolsels uit het bloedoor. De twee huidlagen van het oor worden door middel van hechtingen door de oorschelp weer aan elkaar vastgemaakt. Dus van de binnenkant van de oorschelp via de oorschelp naar buiten en dan weer terug door de huid naar binnen. Deze hechtingen worden op verschillende plaatsen in de oorschelp geplaatst. De operatie kan pas ongeveer 7 dagen na het ontstaan van het bloedoor plaatsvinden. Het gaatje in het bloedvat moet immers eerst dicht gegroeid zijn. Anders blijft er bloedverlies zijn via de wond van de operatie. 

Bloedoor niet behandelen - Vanzelf over laten gaan

Er is niets mis mee om het bloedoor bij een kat te laten zoals het is. De bloedstolsels en het bloederige vocht worden op een natuurlijke wijze verwijderd uit het bloedoor. Maar er is een behoorlijke kans dat er littekenweefsel in de oorschelp ontstaat. Hierdoor gaat het oor rimpelen en op een bloemkool lijken. Dit bloemkooloor ziet er niet zo mooi uit, maar het doet je kat geen pijn. Hij kan een gelukkig leven leiden met dit unieke oor.

Thuisbehandeling bloedoor - Doe het zelf

In dit geval wordt het bloed door jou als eigenaar zelf uit het bloedoor bij je kat gehaald, maar de meeste bloedstolsels blijven in het oor achter. Er bestaat dus nog steeds een kans dat er littekenweefsel ontstaat waardoor het oor een bloemkooloor wordt. Maar het is een goedkope en vrij gemakkelijke manier om de kans op het vormen van een bloemkooloor te verkleinen.

Benodigdheden

Hoe leeg je zelf het bloedoor bij je kat? Na 7 dagen vanaf het begin van het ontstaan van het bloedoor zou de bloedvatscheur vanzelf genezen moeten zijn. Dus als je het bloedoor bij de kat leegt, zou het niet opnieuw moeten vol lopen. Je dierenarts kan deze procedure ook voor je uitvoeren. Je kunt het bloedoor bij je kat leeg maken door door met een holle naald aan de BINNENKANT van het oor te prikken in het midden van de zwelling en via de naald zoveel mogelijk bloed en bloedstolsels weg te halen.

Je kunt hiervoor de naald hierboven gebruiken. Dit is een dikke naald, maar aangezien er ook kleine bloedpropjes doorheen moeten, is dit de beste. Je kunt lidocaïnecrème gebruiken om de prik van de naald minder gevoelig te maken voor je kat. Deze creme smeer je een half uur van te voren op de oorbloeding bij een kat en laat je intrekken in de huid.

Zoek ondertussen een bakje dat je onder het oor kunt houden om het bloederige vocht op te vangen. Na een half uur kun je de zalf goed verwijderen en het midden van het bloedooroppervlak desinfecteren met wat alcohol. Je kunt hier alcoholdoekjes voor gebruiken zoals hieronder. Zorg ervoor dat de alcohol niet in de gehoorgang loopt. En zeker niet als het oor ontstoken is, want dan prikt het enorm bij je kat en heb je bij je kat echt geen tweede kans meer om die naald in het bloedoor te krijgen.

De procedure

Als de huid goed is ontsmet, kun je bij een kat met een niet-twijfelende beweging de naald in het bloedoor steken, waarbij de punt van de naald in de holte van het bloedoor terecht moet komen. Dus niet helemaal door beide kanten van het oor heen prikken. Prik in het midden van het bloedoor. Je kat zal misschien een korte tijd wat bewegen, dus houd daar rekening mee met je naald. Het werkt het beste als iemand anders je kat vasthoudt terwijl jij de naald gebruikt. Probeer de naald in het bloedoor te houden.

De naald is steriel (= bacterievrij) en je mag het metalen deel niet met je handen of vingers aanraken. U kunt het plastic gedeelte aanraken. Laat in de tussentijd iemand anders het bakje onder het oor houden. Zodra het vocht er niet meer vanzelf uitstroomt, kun je proberen om het er nog wat uit te masseren. Er moet zoveel mogelijk uitkomen. Hier zie je een video die laat zien hoe je zelf het oor kunt leegmaken. Het is een video van een bloedoor bij een hond, maar bij een kat gaat het op dezelfde manier.

Kan een bloedoor vanzelf genezen?

Ja dat kan zeker. maar de kans is groot dat er een bloemkooloor ontstaat. Daarvan heeft je kat later in zijn leven op geen enkele manier pijn of irritatie. Maar het ziet er gewoon niet erg mooi uit. Vergeet niet om de onderliggende oorzaak van het bloedoor bij een kat wel te behandelen als je besluit het vanzelf te laten genezen. Als je kat ook een oorontsteking heeft die het bloedoor heeft veroorzaakt, moet je die oorontsteking wel behandelen.

Hoe lang duurt genezing van een bloedoor bij je kat?

Laat je je kat door je dierenarts opereren? Dan is het probleem in principe na 10 dagen wel zo goed als opgelost. De hechtingen kunnen er op dat moment in elk geval wel uit en de dikke bult zal verdwenen zijn. Wellicht dat het lichaam van je kat nog het een en ander aan zijn oor verder moet herstellen, maar het zal nagenoeg genezen zijn. 

Wanneer je een bloedoor zelf zijn gang zal laten gaan dan kan het wel een dikke maand duren voordat de zwelling weg is. Wel zal er in de maanden daarna nog meer littekenvorming ontstaan waardoor de vorming van een bloemkooloor nog wel even door zal gaan. 

Het aanprikken van een bloedoor bij je kat zorgt ervoor dat het oor doorgaans ook binnen een week tot 10 dagen genezen is. Maar ook na die 10 dagen zal er nog litteken vorming gaan optreden en zal er de komende maanden nog kans bestaan op het vormen van een bloedoor. 

Een bloemkooloor bij een kat nadat hij een bloedoor gehad heeft.

Kosten van een bloedoor operatie bij een kat.

De kosten van een operatie aan een bloedoor bij een kat kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ernst van het bloedoor, het ligging waar de dierenkliniek is gevestigd en eventuele aanvullende medische procedures die nodig kunnen zijn. Gemiddeld kunnen eigenaren van gezelschapsdieren tussen de € 300 en € 600 betalen voor de chirurgische behandeling van een bloedoor bij een kat. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze kosten kunnen stijgen als de kat aanvullende tests of procedures nodig heeft.  

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies.