Hond met bolle rug

Inleiding

Een hond die normaal gesproken een “gewone” rug heeft en nu ineens met een bolle rug staat heeft ofwel buikpijn ofwel rugpijn. Het onderscheid is soms moeilijk te maken. 

Buikpijn of rugpijn oorzaak van bolle rug?

Het kan lastig zijn om uit te vinden welke van de twee bij jouw hond speelt. Maar in principe is het zo dat een hond met buikpijn zijn buikspieren opspant en dat daardoor zijn buik harder aanvoelt dan normaal. Een hond met rugpijn reageert pijnlijk wanneer je op een bepaald punt op de rug drukt. Laat je hond even gaan staan en dan druk je op de ruggewervels van voren naar achteren. Steeds een klein stukje verder. Wanneer je een pijnlijk punt bereikt gaan ze ofwel dit duidelijk laten merken door te piepen ofwel bewegen ze hun rug naar beneden weg van je drukkende hand. De bolle rug wordt dan vaak heel even een holle rug. 

Droevig kijkende hond. Hij zou zomaar buikpijn of rugpijn kunnen hebben.

Buikpijn de oorzaak van de bolle rug

Is er buikpijn? Dan moet je op zoek gaan naar de oorzaak hiervan. Kan uw hond iets opgegeten hebben dat klem is komen te zitten in zijn maag of darmen dan moet u naar de dierenarts. Kan het zijn dat hij iets gegeten heeft dat maag-darmklachten veroorzaakt dan kunt u het een paar dagen aankijken als uw hond niet al te erg aan het lijden is. Bij twijfel kunt u toch beter naar de dierenarts gaan. Ga ook even met uw hond een stukje wandelen om te kijken of hij wellicht diarree heeft of de behoefte heeft om gras te eten. In dit laatste geval heeft hij last van zijn maag en is hij waarschijnlijk misselijk. De maagpijn is in dat geval de oorzaak van de bolle rug. 

Rugpijn de oorzaak van de bolle rug

Is rugpijn de oorzaak van de bolle rug? Dan is het belangrijk dat u uw hond even een aantal dagen rust geeft. Een wat uitgebreider verhaal over rugpijn leest u hier. Geen lange wandelingen en geen spel met andere honden of mensen. Controleer voor de zekerheid wel even of uw hond geen zenuwproblemen heeft. Dit doet u door de ondervoetjes ondersteboven op de grond te zetten. Uw hond hoort ze heel vlot weer in de normale stand te zetten. Op dit filmpje kunt u zien hoe dit moet.Is deze reactie bij uw hond vertraagd of zelfs geheel afwezig? Dan moet u naar uw dierenarts met uw hond. Er is mogelijk sprake van een blokkade in het ruggemerg en dit moet zo snel mogelijk opgelost worden. Uw dierenarts kan dit het beste beoordelen en advies hierover geven. 
Vrouw onderzoekt haar hond of hij rugpijn heeft

Pijnstillers

Wanneer u van mening bent dat uw hond (nog) niet naar de dierenarts hoeft met zijn bolle rug dan is het wellicht wel fijn voor hem om een pijnstiller te krijgen. De dierenarts is de enige die een krachtige pijnstiller mag voorschrijven maar hier leest u nog wat alternatieven die u vrij kunt verkrijgen. 

Naar de dierenarts met een bolle rug

Heeft uw hond na een dag of 3 nog steeds een bolle rug? Dan moet u toch even langs uw dierenarts. Maar in veruit de meeste gevallen zal uw hond zich inmiddels weer beter voelen. 

Vraag mij om advies over die bolle rug

Twijfelt u over uw hond en zijn klachten? Dan mag u uiteraard even contact met dierenarts Nanda opnemen via whatsapp!