Buikpijn bij honden: Symptomen, oorzaken en behandeling

In dit artikel bespreken we buikpijn bij honden. We vertellen je meer over hoe je kunt herkennen dat je hond buikpijn heeft, welke oorzaken buikpijn bij je hond kunnen opleveren en hoe je dit het beste kunt gaan behandelen. We geven je ook advies over het gebruik van aspirine als huismiddel voor buikpijn bij honden. Hopelijk is je hond met deze tips en adviezen weer snel van zijn buikpijn af!

Wat is buikpijn bij honden?

Buikpijn is een veelvoorkomend probleem bij honden. Het kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder iets verkeerds eten, infecties, ontstekingen en ernstigere aandoeningen zoals kanker, leverproblemen of alvleesklierontsteking. Ook andere buikorganen kunnen pijnprikkels afgeven. Het kan een milde buikpijn zijn tot een zeer pijnlijke. 

Symptomen van buikpijn bij honden

De symptomen van buikpijn bij honden kunnen variëren, maar kunnen onder andere zijn:

    • Kromme rug / opgespannen buik (de buikspieren voelen zeer hard aan)
    • Sufheid of sloomheid
    • Droevige blik in de ogen
    • verminderde eetlust
    • Opgezette buik
    • Braken
    • Diarree
    • Geen ontlasting maken
    • Borrelende buik en winden laten
Hond die een zieke indruk maakt. Hij heeft waarschijnlijk buikpijn.

Oorzaken van buikpijn bij honden

Er zijn veel mogelijke oorzaken van buikpijn bij honden, waaronder:

    • Iets verkeerds eten: dit gebeurt wanneer een hond iets eet wat hij niet zou moeten, zoals vuilnis of giftige stoffen. Dit merken we vooral veel op tijdens de feestdagen zoals sinterklaas en kerstmis. 
    • Het opeten van vreemde voorwerpen: de voorwerpen kunnen klem komen te zitten in de darmen en zo erge buikpijn veroorzaken. 
    • Infecties: bacteriële, virale of parasitaire infecties kunnen allemaal leiden tot buikpijn bij honden.
    • Ontsteking: ontsteking van de maag of darmen, ook bekend als gastritis of enteritis, kan buikpijn veroorzaken bij honden. Ook andere organen kunnen ontsteken met buikpijn tot gevolg zoals een baarmoederontsteking, leverontsteking of een nierbekken ontsteking
    • Andere aandoeningen: ernstigere aandoeningen zoals kanker, pancreatitis of blokkades kunnen ook buikpijn veroorzaken bij honden.

Hoe buikpijn behandelen bij honden​

Wanneer je hond pas net buikpijn ontwikkeld heeft en er niet al te ziek uit ziet en ook niet compleet apatisch op zijn kussen ligt dan kun je het even aankijken. Een enkele keer overgeven of diarree hebben kan voorkomen. Hij mag echter niet langdurig en vaak gaan overgeven. Is dit het geval of vertrouw je het niet helemaal dan kun je het beste toch even langs je dierenarts gaan. Besluit je de buikpijn te gaan aankijken dan kun je de volgende dingen zelf doen. 

Hond heeft buikpijn en komt hulp vragen bij zijn baasje.
Voeding aanpassen

Je kunt licht verteerbare voeding geven gedurende meerdere keren per dag. Wanneer een hond last heeft van buikpijn wil je zijn darmen zo min mogelijk belasten. Licht verteerbare voeding is bijvoorbeeld gekookte kipfilet, gekookte witte rijst of gekookte pasta. Deze voeding is geen uitgebalanceerde voeding en kan dus niet langdurig gegeven worden. Maar gedurende een paar dagen levert het je hond wel wat energie en voedingsstoffen op om te herstellen. Het zorgt ook voor minder buikkrampen doordat de darmen niet zo hard hoeven te werken. Met het geven van deze voeding geef je het maag-darm-stelsel even wat rust. Eventueel kun je ook Royal Canin gastro-intestinal geven gedurende een paar dagen. De gastro-intestinal is er ook in blikvoer. Door dit blikvoer op te warmen zal je hond iets meer geneigd zijn om het op te eten wanneer hij last heeft van buikpijn. 

Water

Uitdroging kan optreden bij niet drinkgen, langdurig overgeven of diarree. Zorg er dus voor dat je hond wat water binnen krijgt. Dit kun je doen door middel van een spuitje of een lepeltje. Hij moet ongeveer 50 ml per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur binnen krijgen en zelfs nog meer als hij veel overgeeft of diarree heeft. Een hond van 10kg moet dus ongeveer 50×10=500ml water in een etmaal binnen krijgen. Een deel daarvan zit echter ook al in de gekookte rijst, pasta en kipfilet. 

Mocht het echt lastig zijn om water bij hem binnen te krijgen dan kun je ook wat warme bouillon maken met een bouillon blokje. Dit geeft een sterke geur af en de meeste honden willen dan ook graag wat drinken. Let er echter wel op dat hij dan niet een te grote hoeveelheid in eens opdrinkt. Een maag die van slag is zal het dan vrij snel weer naar buiten werken in de vorm van braaksel. Dus ook weer meerdere kleine hoeveelheden per keer geven, net zoals bij de voeding. Zo zal hij niet uitdrogen als gevolg van het niet willen drinken door de buikpijn. 

Zieke hond krijgt water in zijn bek gespoten zodat hij niet zal uitdrogen.
Huismiddel tegen buikpijn

Buikpijn is heel vervelend! Daarom mag je je hond een pijnstiller geven. Een pijnstiller die speciaal voor honden is heeft de voorkeur. Dit is bijvoorbeeld Rimadyl, Novacam, Metacam of Carprodyl. De meeste mensen hebben dit echter niet in huis. Je dierenarts mag dit officieel alleen voorschrijven wanneer hij of zij de hond gezien heeft. Het is niet te koop bij de dierenwinkel of drogist. 

Bij honden met buikpijn zonder misselijkheid of diarree kun je wel gebruik maken van een huismiddel dat de meeste mensen in huis hebben: Aspirine (let op!! geen paracetamol, ibuprofen of iets anders. Echt alleen ASPIRINE!!!). De dosering bedraagt maximaal 10 mg per kg lichaamsgewicht twee keer op een dag. Dus een hond van 15kg mag maximaal 150 mg hebben 2x per dag. De tabletten zijn meestal 500mg en dus moet je de tablet dan in vieren delen. In veruit de meeste gevallen is dit slechts 1 a 2 dagen nodig. Let wel op want dit huismiddel aspirine zorgt voor een lichtelijk verminderde bloedstolling. Heeft je hond dus een medische aandoening waarbij er sprake is van bloedproblemen of een grote wond dan kun je dit beter niet aan hem geven. 

Het voorkomen van pijn in de buik bij honden

Om buikpijn bij je hond te voorkomen is het belangrijk om je hond weg te houden van potentieel schadelijke stoffen, voorwerpen die hij zou kunnen inslikken of bedorven voedsel.

Daarnaast is het belangrijk om een goede, evenwichtige en voedzame voeding te geven om buikpijn te voorkomen. Voor honden die vaker last van hun maag of darmen hebben kun je het beste compleet overstappen naar Royal Canin gastrointestinal  voor de rest van zijn leven. In zijn geval kan het namelijk zijn dat hij een voedselovergevoeligheid heeft. Helpt dat dan nog steeds niet dan kun je het verhaal lezen over een voedselallergie. Er kan namelijk ook een maag-darmonsteking zijn indien een hond een voedselallergie heeft. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een hond jeuk heeft bij een voedselallergie. 

Altijd rekening houden met een ernstige oorzaak voor de buikpijn!

Buikpijn bij honden kan iets heel onschuldigs zijn. Maar het kan ook een teken zijn van een ernstigere aandoening. Als u vermoedt dat je hond buikpijn heeft, kijk het dan niet te lang aan. Meet ook voor de zekerheid even zijn temperatuur.  Een dag of 2 a 3 bij een milde buikpijn is prima, maar wanneer de buikpijn erg heftig is of wanneer de milde buikpijn langer duurt dan 2 à 3 dagen dan dien je een dierenarts te raadplegen! Ook als er sprake is van koorts is het verstandig om in elk geval even te overleggen met een dierenarts. Er bestaat immers de kans dat je hond zal sterven als er echt iets ernstigs aan de hand is.

Behoefte aan overleg?

Twijfel je aan je hond en zijn buikpijn? Dan kun je dierenarts Nanda om advies vragen. Hoogst waarschijnlijk zal zij om een filmpje vragen van je hond. Op basis daarvan zal ze een gesprek met je aan gaan om meer info te krijgen zodat ze een goed advies kan geven. In sommige gevallen zal zij helaas toch adviseren om naar de dierenarts toe te gaan.  Meer informatie over deze mogelijkheid en de kosten ervoor vind je terug op de Home-pagina