Een bult op de borst van je kat – Wat kan dit zijn?

Zachte bult versus harde bult op de borst van je kat

In dit artikel bespreken we enkel de bulten afkomstig van de zachte weefsels op de borst van een kat. Over botachtige uitsteeksels op de borst van katten is een aparte pagina geschreven. Een bult afkomstig van de zachte weefsels op de borst van je kat kan ook soms wel heel hard aanvoelen. Echter is het verschil tussen een bot-achtige bult en een harde bult afkomstig van andere weefsels wel over het algemeen vrij gemakkelijk te voelen. 

Welke soorten bulten op de borst van je kat zijn er mogelijk?

Abces

In veruit de meeste gevallen van een bult op de borst van je kat wordt dit veroorzaakt door een abces. Een abces is een met etter gevulde holte onder de huid die in een vrij korte periode, meestal een dag of 2-3, kan verschijnen. De bult is meestal pijnlijk en kan ook behoorlijk hard aan voelen. Veel katten hebben er ook koorts bij. 

Het ontstaat doordat er een wondje was en er via dat wondje onder de huid een bacterie gekomen is. Meestal is dit als gevolg van een vechtpartij met een andere kat ontstaan. Schrik niet als deze bult ineens open gaat en er zeer veel etter, bloed en stank vrij komt. Het ziet er dramatisch uit, maar het is juist goed dat de rommel eruit komt. Op de foto bovenaan deze pagina zie je een abces in de oksel bij een kat. Maar meestal zie enkel een verdikking op de borst van je kat. Hieronder zie je een open abces op de kop van een kat. De bult op de borst van een kat is na het open barsten heel veel kleiner geworden. 

Een abces bij de kat
Een abces op de kop van een kat. Op de borst van een kat ziet dit er hetzelfde uit.

Melkkliertumor

Bij oudere poezen (en heel zelden ook katers) kan een melkklier een tumor gaan vormen. Dit herken je als een bult op de borst van je kat op de plek van een melkklier. Deze kunnen goedaardig zijn, maar bij katten zijn ze helaas meestal kwaadaardig. Dus kanker. Aangezien de meeste katten in Nederland en België gesteriliseerd worden zien we dit niet zo vaak meer. De sterilisatie neemt de geslachtshormonen weg waardoor de melkklieren minder kans krijgen op tumor vorming. Maar is jouw poes niet gesteriliseerd of werd ze pas op latere leeftijd gesteriliseerd dan kan het gaan om een melkklier-tumor. 

Zolang er geen wondjes zichtbaar zijn op deze bult dan is een melkklier-tumor nagenoeg pijnloos. De bult zit in dat geval op de borst in de buurt van een tepel. Ze voelen vaak wat knobbelig aan, alsof ze uit meerdere bultjes bestaan, hoewel dat echt niet altijd het geval is. De bult is meestal ook redelijk hard of stevig te noemen. En er is een duidelijke grens tussen de bult en de omliggende huid te voelen. 

Een andere tumor

Ook andere tumoren op de borst van je kat zijn een mogelijke oorzaak als er een bult op de borst van je kat zit. Dit komt echter niet zo vaak voor. Het ontstaat daarbij ook nog eens nagenoeg alleen bij oudere katten. Een tumor is een woekering van cellen. Het kan dus afkomstig zijn van meerdere soorten weefsels zoals bindweefsel, zenuwweefsel, spierweefsel etcetera. Elke tumor kan goedaardig zijn, maar ook kwaadaardig en kunnen erg veel verschillen van vorm. Ze groeien in een periode van maanden tot jaren en ontstaan niet van de een op de andere dag. 

Een wratje

Ook dit komt met name voor bij oudere katten. De bovenste laag van de huid gaat uitstulpen. Het doet geen pijn en ziet er een beetje uit als een soort van paddestoeltje of flubje aan de huid. Heel soms kunnen ze gaan ontsteken, maar meestal is de huid van het wratje en eromheen normaal. Hieronder zie je een bult op de borst van een kat wat een wratje blijkt te zijn. 

Een bult op de borst bij een kat blijkt een wratje te zijn. Deze wordt met vloeibare stikstof behandeld.
Een bult op de borst bij een kat blijkt een wratje te zijn. Deze wordt met vloeibare stikstof behandeld.

Een insectensteek

Katten worden met enige regelmaat gestoken door een insect. Meestal op de kop of poten, maar op de borst is zeker geen zeldzaamheid. Deze bult op de borst van je kat voelt zacht aan en is aan de rand niet duidelijk omlijnd. Dus de bult loopt langzaam over in de normale huid. Uiteraard zit de bult op de borst van je kat er ook zeer plotseling. 

Een cyste

Katten hebben af en toe een cyste. Dit is een met lichaamsvocht gevulde holte. Hierbij kan het gaan om een met waterig vocht gevulde cyste of een cyste met talg. De bult op de borst van je kat is in dit geval meestal ongeveer zo groot als een knikker en je kunt met een beetje fantasie wel voelen dat er een vloeistof in zit. Hij is als het ware wat in te drukken. De bult van een cyste op de borst van een kat heeft ook weer een duidelijke aflijning ten opzichte van de huid van je kat en is niet pijnlijk. Hoewel ze soms wel gaan ontsteken en dan worden ze wel pijnlijk. 

Ontstekingsreacties

Als gevolg van (een milde) schade onder de huid van je kat kan er een bult op de borst van je kat ontstaan. Dit zien we onder andere vaak gebeuren op de plek waar een kat een vaccinatie of een andere injectie gekregen heeft. Maar ook kan dit het gevolg zijn van een minder ernstig ongeluk. 

Een vetbult

Een vetbult is een woekering van vetcellen. De vetcellen vermenigvuldigen zich ongecontroleerd en slaan vervolgens vet op. Deze bult heeft dezelfde hardheid als onze eigen vetrolletjes en zijn over het algemeen duidelijk begrensd in de huid. Ze groeien in een periode van maanden en ontstaan zeker niet in een dag. Ze zijn niet pijnlijk wanneer we ze aanraken en voelen ook niet warm aan. 

Cartoon van een kat met een bult op zijn borst.

Wat moet je doen als je een bult op de borst van je kat hebt opgemerkt?

Een bult op de borst bij je kat die recent ontstaan is.

In de eerste plaats is het belangrijk om je af te vragen of de bult er wellicht al langer zit. Is de bult al een centimeter of groter en ben je er vrij zeker van dat hij er eerder niet zat? Dan is het waarschijnlijk een abces, een insectensteek of een ontsteking. In dat geval is het verstandig om de temperatuur van je kat op te meten. Heeft hij koorts dan speelt er waarschijnlijk een abces. Een ontsteking of insectensteek hoef je niet te behandelen. Dit lost zich doorgaans vanzelf op na een dag of 7. 

In het geval van een abces zal de bult binnenkort gaan openbarsten. Hierbij komt een hele hoop etter, bloed en vooral stank vrij. Het ziet er dramatisch uit! Je kunt dit met een gaaskompress schoonmaken. De ergste rommel verwijder je met droge gaaskompressen en als je bijna alles weg hebt kun je de gaas kompressen nat maken met wat schoon kraanwater of flessenwater. Het hoeft niet te gaan om gekookt en afgekoeld water aangezien er toch al heel veel bacteriën in het abces aanwezig zijn. Ben je echter in een land waar het kraanwater niet zo schoon is, dan kun je wel beter flessenwater gebruiken. 

Als je alles schoon gemaakt hebt dan druppel je wat betadine-oplossing in de opening. Dit zorgt ervoor dat bacteriën dood gaan. Twee keer per dag moet je het abces zoveel mogelijk leeg knijpen en er vervolgens een paar druppels betadine-oplossing in doen. Mocht het na een dag of drie niet aan de beterende hand zijn dan is het verstandig om bij je dierenarts langs te gaan zodat je een antibiotica kuur kunt ophalen. Overigens kan het best wat pijnlijk zijn voor je kat als je het abces leeg drukt. Maar het is wel belangrijk dat het gebeurt. 

Een bult op de borst van je kat die er al wat langer zit

Is de bult in verloop van weken tot maanden ontstaan? En is je kat al wat ouder? In dat geval is de kans aanwezig dat het gaat om een tumor. Het is dan ook belangrijk om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan de bult op de borst van je kat aanprikken met een naaldje en er wat cellen of vloeistof uit halen. Op basis daarvan kan een diagnose gesteld worden. Soms is het echter nodig om hierbij gebruik te maken van een laboratorium. Je dierenarts zal je hier meer over vertellen. Gelukkig zijn niet alle tumoren ook werkelijk kanker. Veel van de bulten kunnen dan ook gewoon met rust gelaten worden zolang je kat er geen last van heeft. Zo laten we vaak cystes, wratjes en vetbulten lekker zitten. Alleen wanneer het om kanker gaat zal je geadviseerd worden om het te laten verwijderen. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met een bult op zijn borst en wil je er graag advies over hebben? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!