Bult op het tandvlees van je kat – Wat kan dit zijn?

Wat verstaan we onder een bult op het tandvlees van je kat?

In feite komt een bult op het tandvlees van een kat maar heel zelden voor. Gelukkig maar, want het is nagenoeg nooit goed nieuws voor zowel de kat als de eigenaar. In veruit de meeste gevallen gaat het hierbij om een vorm van kanker die we ook wel “orale plaveiselcelcarcinoom” noemen. Een bult in de vorm van epuliden zoals die bij de hond voorkomen, komt nog minder vaak bij de kat voor, dan deze vorm van kanker waar we het hier over hebben. 

Wat is een orale plaveiselcelcarcinoom?

Het is een vorm van kanker.  Hierbij gaan de cellen van de buitenste laag van het (in dit geval tandvlees-) slijmvlies ongecontroleerd vermenigvuldigen. Normaal gesproken worden cellen gevormd om andere cellen te vervangen. Zodra er genoeg cellen zijn dan wordt de celdeling gestopt. Maar bij kanker is dit niet het geval. De celdeling gaat onverminderd door. Op die manier ontstaat er dus een woekering van weefsel met als gevolg dat je een bult op het tandvlees van je kat zult zien. 

Het nare van deze vorm van kanker is echter ook nog eens dat hij door gezond weefsel heen zal groeien. Dat normale weefsel zal dan ook vernietigd worden. Er ontstaat een wond-achtig uiterlijk op de bult en dit is een makkelijke toegangsweg voor bacteriën. Er ontstaat dan ook vrijwel altijd een infectie in deze kanker. Meer pijn en meer problemen met eten zijn het gevolg voor je kat. 

Een bult op het tandvlees bij een kat aan de tongkant van de kiezen.

Wat zijn de symptomen van een bult op het tandvlees van je kat?

Kenmerkend is dat dit vooral voorkomt bij oud-volwassen katten. Dus zeg maar vanaf de leeftijd vanaf een jaar of tien. Hoewel er ook gevallen geweest zijn van veel jongere katten.

In eerste instantie kun je subtiele symptomen bij je kat zien zoals pijn in zijn bekje en kwijlen. Later, wanneer de kanker al groter geworden is dan kun je ook uitwendig een afwijkende vorm van zijn kaken zien. Met name op de plek van de kanker. Ook zullen tanden en kiezen los gaan zitten en uitvallen. Daarnaast zullen ze behoorlijk snel gewicht verliezen. Dat komt zowel doordat je kat pijn heeft bij het eten en dus minder zal eten. Maar ook doordat het groeien van de kanker enorm veel energie kost en dus je kat zal afvallen om aan die energiebehoefte te kunnen voldoen.

Diagnose van een bult op het tandvlees van je kat

Er is slechts één manier om de diagnose met zekerheid vast te stellen. En dat is door wat cellen of zelfs een heel stukje weefsel van de bult op het tandvlees van je kat af te nemen. Aangezien deze bult in de bek van je kat zit en het toch wel een beetje zeer doet om uit deze bult wat cellen af te nemen doen we dit nagenoeg altijd onder narcose. 

De afgenomen cellen of het stukje weefsel wordt opgestuurd naar een laboratorium waar ze weefsel kunnen onderzoeken. Hier zullen ze kunnen vaststellen wat de bult op het tandvlees van je kat is. De uitslag van het onderzoek zal de dierenarts met je bespreken. Is er sprake van een orale plaveiselcelcarcinoom dan is het advies om ook röntgenfoto’s van de longen te laten maken en om de lymfeknopen van die regio te laten onderzoeken. De kans bestaat namelijk dat de kanker inmiddels uitgezaaid is, hoewel dat op deze lokatie niet zo heel snel gebeurt. Maar dat wil je wel zeker weten voordat je zou besluiten om te behandelen. Zijn er uitzaaiingen dan heeft een behandeling nog minder zin. 

Er wordt een rontgenfoto gemaakt bij deze kat om uitzaaiingen van de bult op het tandvlees uit te sluiten.
Er wordt een rontgenfoto gemaakt bij deze kat om uitzaaiingen van de bult op het tandvlees uit te sluiten.

Behandeling van een orale plaveiselcel carcinoom

In de meeste gevallen wordt deze kanker pas vrij laat opgemerkt. De kanker is dan al ver gevorderd en omvat al een groot deel van de bek. Dit komt doordat de kanker door andere weefsels van de bek heen kan en zal groeien. In veruit de meeste gevallen is er dan ook helaas geen behandeling meer mogelijk en kiest de eigenaar vanwege de hoeveelheid pijn op korte termijn voor euthanasie. 

Maar mocht je er toch vroegtijdig bij zijn of echt een behandeling voor je kat willen proberen dan zijn er wel mogelijkheden. Een behandeling is duur en erg intensief voor je kat, maar het valt te proberen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan amputatie van (een deel van) de kaak, bestraling, chemotherapie, weg branden van de kanker of juist het bevriezen van de kanker met afsterven van de kanker tot gevolg. Geen van allen hebben een ideale uitkomst en geen van allen geeft een grote kans van slagen. Slechts ongeveer 1 op de 10 katten geneest van de kanker en leeft een jaar later nog steeds. 

Hoe ziet de toekomst eruit voor je kat met een bult op zijn tandvlees?

Wanneer er sprake is van een plaveiselcelcarcinoom dan ziet zijn toekomst er helaas erg slecht voor hem uit. Deze kanker is zoals gezegd in staat om door alle weefsels heen te groeien. Er ontstaan pijnlijke ontstekingen, uitval van tanden of kiezen, en de onmogelijkheid tot het bewegen van zijn tong. En die heb je nou eenmaal nodig om je eten door te slikken. Gemiddeld leven katten na het stellen van de diagnose nog 1,5 tot 3 maanden. Dit hangt vooral af van hoe ver gevorderd de kanker al is en dus hoeveel last je kat al van die bult op zijn tandvlees heeft. 

Is er bij jouw kat wel de mogelijkheid en de wens van jullie om je kat te behandelen dan is de kans ongeveer 10% om van de kanker te herstellen. Echter zit er dan in de bek, op de plek waar de kanker zat, geen weefsel meer. Met andere woorden: er zit vaak een holte op de plek waar de kanker gezeten heeft en waarin makkelijk voedsel, haren en vuil kan gaan zitten. Hierdoor ontstaan dan weer zeer regelmatig infecties. Daarom zijn we als dierenarts ook doorgaans niet heel erg proactief om eigenaren te adviseren het behandeltraject in te gaan. Hoe verdrietig dat ook is. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een bult op het tandvlees van je kat gezien en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dan zal dierenarts Nanda je zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je hier meer informatie over en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!