Dikke lip bij je kat – Hoe behandel je dit?

Waardoor ontstaat een dikke lip bij je kat

Er zijn vele mogelijke oorzaken die een dikke lip bij je kat tot gevolg hebben. Denk hierbij aan ontstekingen, infecties, allergische reacties, insecten steek, gebitsproblemen of in een ernstig geval een tumor. Ook verdikkingen zoals wratjes zien we af en toe voorbij komen. Hieronder gaan we de oorzaken verder uitleggen. 

Ontstekingen als oorzaak van een dikke lip bij je kat

Ontstekingen ontstaan als gevolg van weefselschade in de lip van je kat. De weefselschade zorgt ervoor dat bepaalde stoffen uit de cellen van je lip vrij komen. Dit zorgt ervoor dat er een herstelmechanisme in gang gezet wordt in de dikke lip van je kat. Dat de lip zichzelf probeert te herstellen is fijn, maar dat kan wel voor een enorm opgezwollen lip zorgen. Ook wanneer je kat gestoken is door een insect kan er een zwelling ontstaan als gevolg van de ontstekingsreactie op het gif. In principe hoef je niets te doen aan een ontstekingsreactie. Maar je moet wel zeker weten dat het geen infectie is. 

Kat met een abces en als gevolg daarvan een dikke lip.

Een infectie als oorzaak voor de dikke lip

We spreken van een infectie wanneer er een bacteriële besmetting ontstaan is. Bij een infectie speelt ook altijd een ontstekingsreactie. Dit ontstaat bijvoorbeeld vaak na een vechtpartij met een andere kat. De nagel of tand van een andere kat bevat bacteriën en bij een vechtpartij kan dus tijdens een gevecht een wondje ontstaan op de lip van je kat, waarbij gelijk een bacterie achter gelaten wordt. Deze bacterie gaat zich vermeerderen en het lichaam van de kat gaat dit proberen op te ruimen met behulp van afweercellen. Deze afweercellen heten neutrofielen. Ze zijn ook wel bekend onder de naam etter-cellen. Op die manier kan er een met etter gevulde holte in de lip van je kat ontstaan. Dat heet een abces. Zit de infectie meer oppervlakkig dan is het meer een geïnfecteerde wond waarop etter zichtbaar kan zijn. 

Een allergische reactie bij je kat

Is er sprake van een allergische reactie dan zwellen de lippen en vaak ook andere delen van het lichaam van je kat binnen een uur enorm op. Deze allergische reactie ontstaat vaak op een insecten steek. Maar ook op basis van bepaalde medicijnen die voor het eerst gegeven worden zien we dit wel. Ook verdenken we sommige katten ervan dat ze iets opgegeten moeten hebben waar ze allergisch voor zijn. Helaas melden de katten nooit wat ze dan gegeten hebben…

Kat speelt met een insect en wordt gestoken in zijn lip. Hierdoor krijgt hij een dikke lip.

Gebitsproblemen als oorzaak voor een dikke lip bij je kat

Katten kunnen gebitsproblemen krijgen en als gevolg daarvan ontstekingen in hun tandvlees en lippen. De grootste boosdoener van gebitsproblemen is tandsteen. Net als bij mensen ontstaat er door eten een laagje tandplak op de tanden. Aangezien katten hun tanden niet poetsen kunnen op termijn mineralen gaan vasthechten in deze tandplak. Hierdoor ontstaat het tandsteen. Wordt het tandsteen te erg, dan gaan er ontstekingen ontstaan in het tandvlees en in ernstige gevallen ook in de lippen. Heeft je kat een dikke lip, kijk dan vooral ook even aan de binnenkant van die dikke lip. Is de lip aan de binnenkant van die zwelling ook rood en zit er op de tanden of kiezen op die plek veel bruin tandsteen? Dan is de kans groot dat dit tandsteen de oorzaak is van de dikke lip bij je kat. 

Het eosinofiel granuloom complex

Eigenlijk hoort dit stukje bij het eerste deel, de ontstekingen. Het eosinofiel granuloom complex is een onsteking met het uiterlijk van een geïnfecteerd wondje. Meestal zit dit aan de binnenkant van de bovenlip ter hoogte van de hoektanden. Er is op die plek een ophoping van eosinofiele cellen. Dit zijn cellen die te maken hebben met de afweer. Toch is veel over deze aandoening ook nog niet duidelijk. Wel weten we dat dit zelden uit zichzelf geneest. Doorgaans geven we als dierenarts heel sterke ontstekingsremmers in combinatie met een allergie-dieet. Soms geven we er zelfs antibiotica bij omdat er vaak ook nog eens sprake is van een infectie. Dit probleem kun je helaas dus niet zelf oplossen. Je zult met je kat naar een dierenarts toe moeten gaan. 

Eosinofiel granuloom complex bij de kat als oorzaak van een dikke lip bij je kat.
Typische voorbeeld van een eosinofiel granuloom complex bij de kat waardoor hij een dikke lip heeft gekregen.

Tumor op de lip van je kat

Tumoren op de lippen van een kat komen niet heel erg veel voor. Maar als we het zien dan is het vrijwel altijd en seniore kat. Normaal gesproken gaan cellen vermeerderen op het moment dat het nodig is. En ze stoppen met vermeerderen zodra er genoeg cellen zijn. Bij tumoren is het zo dat ze ongecontroleerd gaan vermeerderen en niet meer stoppen. Daardoor ontstaat er een wildgroei van weefsel waardoor je kat een dikke lip krijgt. Heb je het vermoeden dat je kat een tumor op zijn lip heeft? Dan kun je het beste ook naar je dierenarts toe gaan. 

Hoe behandel je een dikke lip bij je kat?

Uitsluiten insectensteek

Is de lip van je kat in een uur tijd ineens heel dik geworden? Dan moet je even kijken of je in het midden ook een klein gaatje ziet zitten. De kans is groot dat het hier gaat om een insectensteek. Is het snel ontstaan dan is het ofwel een insectensteek, ofwel een allergische reactie. Dit kun je even 24u aankijken. Waarschijnlijk is de zwelling morgen alweer een stuk minder. Laat je kat echter niet zonder toezicht. De kans bestaat dat de allergische reactie zich uitbreid ofwel dat hij een allergische reactie krijgt op de steek. In dat geval kan zijn hele gezicht opzwellen inclusief zijn keel en luchtwegen. Hierdoor kan hij stikken en dus is het belangrijk dat er iemand in zijn buurt blijft om hem in de gaten te blijven houden. 

Gebitsinspectie

Lijkt een insectensteek onwaarschijnlijk? Dan kijk je in de bek van je kat even al zijn tanden en kiezen na. Vooral ter hoogte van de plek waar de dikke lip zit. Kijk ook even goed aan de binnenkant van de lip of je daar geen ontsteking ziet zitten. Is tandsteen de oorzaak van de ontsteking? Dan kun je het beste langs je dierenarts gaan. Doorgaans moet je kat dan onder narcose een gebitsbehandeling ondergaan. Als de hoeveelheid tandsteen nog niet voor extreme ontstekingen gezorgd heeft dan kun je het bij sommige katten ook nog wel zelf schoon maken met een tandsteen krabber. Kijk hoe je dit kunt doen op de pagina over tandsteen

tandsteen bij de kat kan ontstekingen in de bek van een kat veroorzaken met een dikke lip tot gevolg.
Tandsteen (bruin) op de kiezen van een kat
Onderzoek de binnenkant van de lip van je kat

Dit heb je waarschijnlijk al gedaan bij de gebitsinspectie. Maar het is in elk geval belangrijk om te kijken aan de binnenkant van de lip van je kat of daar een wond zit. Zo ja, dan zit daar nagenoeg altijd een infectie in. Je kunt deze wondinfectie aan de binnenkant van de lip van je kat behandelen met waterstofperoxide. Doe dit 3x daags op een wattenstaafje en dep hiermee het wondje aan de binnenzijde van de lip van je kat. Dit moet je minimaal 5 dagen doen. Doorgaans zie je na een dag of 2-3 verbetering ontstaan. Verslechtering mag vanaf de eerste dag al niet meer optreden. 

Ga op zoek naar wondjes op het lichaam van je kat

Op het lichaam van je kat??? Ja! Dus niet alleen op zijn lip. Heel vaak is de oorzaak van een abces namelijk een vechtpartij. En zeer vaak heeft de kat dan op andere plekjes op zijn lichaam ook kleine wondjes of krasjes. Als je die ziet dan is de kans dat de dikke lip van je kat veroorzaakt wordt door een abces. Heeft hij meerdere wondjes op zijn lichaam? Controleer dan of die goed aan het genezen zijn. Ook is het verstandig om de temperatuur van je kat op te meten. Bij katten met een abces ontstaat vaak koorts. Heeft je kat dus een dikke lip, wondjes op zijn lichaam en koorts? Dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een abces. 

De temperatuur van je kat kun je opmeten met een rectale thermometer voor mensen. Op de pagina over koorts meten bij de hond of kat lees je hoe je te werk moet gaan. 

Hoe behandel je een abces?

Wanneer er een abces speelt kun je het beste met je kat naar een dierenarts toe gaan. Deze kan eventueel het abces openen, een antibiotica kuur voorschrijven en een pijnstiller aan je kat geven. Abcessen breken echter ook vanzelf open waardoor de infectie zichzelf ook oplost. In de meeste gevallen dan tenminste. De genezing duurt dan echter wel langer en dus heeft je kat er langer pijn van. 

Om dit proces te versnellen kun je kijken of je in het midden van de zwelling een klein plekje ziet zitten met een iets andere structuur huid. Dat is namelijk de plek waar het abces gaat open breken. Door het abces in te knijpen als een puist waarbij je de druk richting dat zwakke plekje uitoefent bestaat de kans dat je het abces dan open breekt. Dit kan pijnlijk voor je kat zijn en schrik niet van de hoeveelheid vieze, stinkende rommel die eruit zal komen. Maar zodra de druk van het abces af is zal je kat zich een stuk prettiger voelen. Laat je kat zijn lip ook veel wassen als hij dat wil. Hiermee masseert hij de etter eruit en zo geneest het sneller. Zwelt de lip na het openen weer op? Dan zul je toch even naar een dierenarts toe moeten gaan voor een antibiotica kuur. 

zit er een wondje op de buitenkant van de lip van je kat?

Zie je aan de buitenkant van de dikke lip bij je kat een wondje zitten? Dan is dat wondje mogelijk geïnfecteerd en is dat de verklaring voor de dikke lip bij je kat. Je kunt dit wondje dan behandelen met honingzalf. Honing heeft als werking dat het op het wondje een heel klein beetje waterstofperoxide maakt waardoor bacteriën niet meer zullen groeien. Je kat zal dan zelf het wondje verder genezen. Smeer de honingzalf 3x daags op het wondje gedurende 5-7 dagen. Na een dag of 2-3 zou de zwelling van de lip al moeten gaan afnemen en moet het wondje er beter uit gaan zien. Is het na een week nog niets verbeterd? Dan zul je toch even met hem langs je dierenarts moeten gaan. 

Behandeling van het eosinofiel granuloom complex

Deze aandoening is zeer hardnekkig om te onderdrukken. Vaak heeft een kat levenslang medicatie nodig om het tegen te gaan. Je kunt in elk geval wel zelf al proberen of bij jouw kat een anallergeen dieet de oplossing zal zijn. Meer informatie hierover lees je op de pagina over een ontsteking aan de lip van je kat. Maar weet dat het een lastig probleem is en er niet een quick-fix bestaat. 

Behandeling van een tumor als oorzaak van een dikke lip bij je kat

Zoals gezegd is een tumor een probleem in de celdeling. Dit kun je helaas niet zelf oplossen. Je moet voor een oplossing contact opnemen met je dierenarts. Hij of zij zal uit de dikke lip van je kat met een naald wat cellen afnemen. Dit hoeft meestal niet onder narcose. Deze afgenomen cellen zullen opgestuurd worden naar een laboratorium om een diagnose te stellen. Indien het gaat om een goedaardig tumor, dan hoeft deze op zich niet verwijderd of behandeld te worden tenzij je kat er mechanisch last van krijgt. Bijvoorbeeld bij het eten. Is er sprake van kanker dan is het belangrijk om te weten welke vorm van kanker en wat de toekomst hem mogelijk zal brengen. Op basis daarvan kunnen jullie dan samen een plan opstellen hoe je kat behandeld kan worden. En weet dat niet iedereen besluit om ook werkelijk te behandelen. 

tumor aan de lip van een kat waardoor hij een dikke lip heeft gekregen.

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem aan de lip van je kat te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose en behandel tips te geven. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van zijn dikke lip af.