Misselijkheid bij je kat verhelpen – Hoe doe je dat?

Hoe ontstaat misselijkheid bij je kat?

Het exacte mechanisme waardoor katten misselijkheid ervaren, is nog niet volledig duidelijk. Wel is duidelijk dat katten verschillende manieren hebben waardoor ze misselijk kunnen worden. 

Chemoreceptor Trigger Zone

In de hersenen van katten bevindt zich een gebied dat de chemoreceptor trigger zone (CTZ) heet. Dit gebied merkt veranderingen in de chemische samenstelling van het bloed op. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van bepaalde gifstoffen of ongewone stoffen. Wanneer deze veranderingen worden opgemerkt, kan deze zone signalen sturen naar andere delen van de hersenen die betrokken zijn bij braken en misselijkheid. 

Vestibulair Systeem

Het vestibulaire systeem, dat zich in het binnenoor bevindt, is verantwoordelijk voor het handhaven van het evenwicht. Op die manier weet je kat op welke manier hij zich in de omgeving bevindt. Dus liggend of zittend of op zijn kop. Problemen met het vestibulaire systeem kunnen duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij reisziekte.

Irritatie van maag-darmkanaal

Irritatie van het maag-darmkanaal wordt veroorzaakt door voedsel, gifstoffen, bacteriële of virale infecties. Hierbij kunnen signalen naar de hersenen gestuurd worden die misselijkheid opwekken. Dit is een van de manieren om het lichaam te waarschuwen en te behandelen voor mogelijke gevaren.

Stress en angst

Emotionele stress en angst kunnen ook het braakcentrum in de hersenen beïnvloeden en misselijkheid veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij bepaalde omgevingsveranderingen, medische procedures of andere stressvolle situaties.

Een misselijke kat geeft in dit geval ook over.

Symptomen bij een kat met misselijkheid

Een kat met misselijkheid kan behoorlijk kwijlen. Hele kwijl-draden kunnen aan hun kin hangen. Daarnaast kunnen ze gaan spugen. In sommige gevallen is er alleen sprake van kokhalzen en zie je geen braaksel naar buiten komen. Doordat ze misselijk zijn willen ze ook meestal niet eten en drinken. En in de meeste gevallen is een misselijke kat ook wat minder actief tot zelfs een beetje apatisch. Andere katten kunnen juist heel onrustig worden en op een abnormale en onrustige manier gaan rondlopen. Heel vaak houden ze hun kop dan ook lager dan dat je van ze gewend bent. Als een kat ook erg duizelig is dan kunnen ze ook hun kop scheef houden of zelfs dronken rondlopen. Dit zijn de ernstigere gevallen. 

Wat moet je doen als je kat misselijk is?

Voedsel aanpassen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je kat te ondersteunen als er sprake van misselijkheid bij hem is. Bij katten is het belangrijk dat ze wel eten binnen krijgen. Vaak wordt geadviseerd om het voedsel gedurende 24u niet te geven. Daar ben ik het niet mee eens. Juist bij katten is het belangrijk dat ze wel wat voedsel binnen krijgen om de kans op een leververvetting tegen te gaan. Het hoeft geen volledige maaltijd te zijn, maar in 24u zou het mooi zijn als hij toch ongeveer de helft zou binnen krijgen. Wel kun je even een paar uur wachten tot de misselijkheid wellicht wat gezakt is.

De voeding die je gaat geven moet zo snel mogelijk uit de maag doorgegeven worden naar de darmen om de misselijkheid bij je kat zo min mogelijk erger te maken. Dat houdt in dat je dus het liefst een zeer licht verteerbare voeding aan je kat geeft. Je kunt hiervoor in de supermarkt kipfilet kopen (voor menselijke consumptie!) en dit thuis koken in water. Je kunt je kat dit dan handwarm aanbieden. Doordat het warm is geeft het een sterkere geur af en is je kat meer geneigd om het op te eten wanneer hij misselijk is. Geef kleine stukjes in kleine hoeveelheden zodat de maag nauwelijks uitrekt en het snel kan verteren. Als je kat dit binnen kan houden zonder te spugen dan kun je dit om de paar uur aan hem geven.

Indien de misselijkheid langer aanhoudt dan kun je beter Royal Canin Gastro-intestinal voeding voor hem kopen. Deze voeding is ook licht verteerbaar maar wel een uitgebalanceerde voeding. Dat is kipfilet helaas niet. 

Observeer je kat

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van misselijkheid bij je kat is dat je hem goed in de gaten houdt. Niet obcessief, want daar wordt hij zenuwachtig van. Maar gewoon een beetje terloops. Je wilt weten of hij zelf drinkt, hoe zijn ontlasting is, of hij buikpijn lijkt te hebben en natuurlijk of hij verslechtert. 

Gebruik maag kalmerende middelen

Om de maagwand te ondersteunen en de misselijkheid tegen te gaan kun je proberen of Phytonics Gastri je misselijke kat helpt. Dit helpt met name als je kat misselijkheid heeft als gevolg van irritatie van het maag-darm kanaal. 

misselijkheid als gevolg van stress behandelen met reisziekte medicatie

Wanneer stress de grootste reden is dat je kat misselijk lijkt te zijn dan kun je proberen of middelen tegen reisziekte bij katten de misselijkheid bij je kat kunnen onderdrukken. Zo bevat Reisfit van Beaphar een middel dat de werking van histamine tegen gaat waardoor je kat wellicht wat suf en sloom kan worden, maar ook minder misselijk is. 

Vraag medicatie aan je dierenarts

Als je kat erg last blijft houden van zijn misselijkheid, dan is het verstandig met hem naar je dierenarts toe te gaan. Deze zal eerst je kat helemaal nakijken, maar als er niet echt iets bijzonders gevonden wordt dan kan je dierenarts je kat een injectie geven met een middel dat misselijkheid bij je kat tegen gaat in de chemoreceptor trigger zone in de hersenen. 

Je kunt ditzelfde middel ook vrij verkrijgen in tablet vorm aan de balie van je dierenarts. Je moet dan vragen naar Cerenia tabletten voor katten. Het nadeel is alleen dat wanneer je kat misselijk is de kans bestaat dat hij de tablet weer uitspuugt. Door je dierenarts eerst een injectie met hetzelfde middel te laten geven en vervolgens het middel in tablet vorm 1x per dag te blijven geven heb je een grotere kans van slagen dat het middel niet uitgespuugd wordt. Maar daarvoor moet je helaas wel op consult bij je dierenarts. 

Misselijke kat krijgt medicijnen om zijn symptomen tegen te gaan.

Je kat is misselijk en wil niet eten

Indien je kat door zijn misselijkheid niet zelf wil eten dan is het verstandig om bovenstaande behandelingen te proberen. Het is echter wel belangrijk dat je kat eten binnen krijgt om een leververvetting tegen te gaan. Eet hij niet zelfstandig dan is het belangrijk dat je hem kleine beetjes voeding om de paar uur dwingt te eten. Dit kun je doen door hem voeding toe te dienen met een spuitje. Hiervoor kun je zeer energierijke vlees voeding gebruiken. Je kunt dit ook een klein beetje warm maken in de magnetron zodat het extra smakelijk wordt voor je kat. Ook kun je er wat water doorheen mengen zodat hij wat meer vocht binnen krijgt en je het makkelijker via het spuitje bij hem binnen krijgt. Probeer hem in elk geval een half blikje per dag in te geven, maar liever nog een heel blikje. 

Je kat is misselijk door narcose

Als gevolg van een narcose kan je kat behoorlijk last van misselijkheid hebben. Dit kan zowel komen door de narcose-medicijnen die inwerken op de chemoreceptor trigger zone als van de stress die je kat ervaren heeft bij je dierenarts. In principe zijn de meeste katten de volgende dag alweer wat misselijkheid betreft de oude en eten ze doorgaans weer vanzelf. Mocht je je toch erg zorgen maken dan kun je contact opnemen met je dierenarts om te overleggen wat je kunt doen. Dat hangt namelijk af van de behandeling die je kat ondergaan heeft. Maar over het algemeen hoef je je niet al te veel zorgen te maken als het op dit moment nog dezelfde dag van de narcose is. Je hoeft er vandaag dan ook nog niets tegen te doen. 

Je kat is misselijk door antibiotica

Als gevolg van antibiotica kan je darmflora afgebroken worden. Hierdoor gaat de werking van de darmen achteruit en kan er misselijkheid bij je kat ontstaan en kan hij diarree krijgen. De antibiotica-kuur zal niet voor niets gegeven worden en moet ook afgemaakt worden. Eet je kat er echter helemaal niet meer van dan is het verstandig dat je overlegt met je dierenarts.  Wellicht kan er een andere antibiotica-kuur gegeven worden. In sommige gevallen kan er ook besloten worden om dan af te wachten wat er gaat gebeuren zonder de antibiotica, maar dat moet je altijd doen in overleg met je dierenarts!

Een kat kun je medicijnen geven tegen misselijkheid.

Je kat is misselijk na ontwormen

Een ontwormings tablet bevat stoffen die inwerken op het zenuwstelsel van de wormen. Hierdoor gaan ze dood. Het werkt echter ook heel iets in op de hersenen en de darmen van je kat. Daardoor kan misselijkheid bij je kat ontstaan. Dit zien we vooral bij middelen die al wat langer op de markt zijn en minder bij de nieuwste middelen om te ontwormen. Zo zien we het over het algemeen veel minder bij het geven van de werkzame stoffen milbemycineoxime+praziquantel en dat zit op dit moment in minimaal de helft van alle ontwormingsmiddelen. De verwachting is dan ook dat nog weinig katten echt heel misselijk zijn na het geven van een ontworming. Heeft jouw kat daar wel last van? Geef hem 3u voordat je een ontworming geeft dan een tablet cerenia. Deze tabletten (tegen reisziekte) kun je ophalen aan de balie van je dierenarts. Dit gaat de misselijkheid tegen. 

Heb je behoefte aan overleg over de misselijkheid bij je kat?

Is er sprake van misselijkheid bij je kat en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!