Een gebroken poot bij je kat

Hoe herken je dit?

Hoe herken je een gebroken poot bij je kat? Welke symptomen kun je opmerken bij je kat? Het is niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of je kat een gebroken poot heeft of “slechts” een kneuzing of abces. In veel gevallen is daar een bezoek aan de dierenarts voor nodig. En als de poot van je kat dan inderdaad gebroken blijkt te zijn, wat kost het dan om zijn poot te laten behandelen? En wat zijn de alternatieven? Je leest het allemaal in onderstaand artikel.  

Rontgenfoto van een gebroken poot bij een kat

Wat is een gebroken poot bij een kat?

Vermoedelijk weet iedereen wel wat een gebroken poot bij een kat is. Eén van de botten, die zorgen voor de stevigheid in de poot, is niet meer één geheel. Hierdoor is er geen stevigheid meer in de de poot en is het niet (goed) mogelijk voor je kat om zijn lichaamsgewicht op die poot te laten rusten. 

Hoe herken je een gebroken poot bij een kat?

In sommige gevallen is het heel duidelijk dat een poot gebroken is. Wanneer één van de lange botten in de poot gebroken is dan is er meestal een abnormale beweeglijkheid van de poot te voelen. Het onderste deel van de poot bungelt dan een beetje los aan het bovenste deel van de poot. Alsof er een gewricht zit halverwege het bot. Soms staat een poot ook in zo’n abnormale stand dat het heel duidelijk is dat er een breuk in een bot moet zitten. 

Maar in veel gevallen is het ook niet zo heel erg duidelijk. Er kan namelijk een breuk ontstaan zijn waarbij de beide bot-delen nog vrij goed tegen elkaar aan staan. Van buitenaf is dan geen afwijkende stand of abnormale beweeglijkheid van een poot te zien. 

In beide gevallen is een gebroken poot vrijwel altijd zo pijnlijk dat je kat er niet of nauwelijks op zal steunen. Hij loopt dan dus op 3 poten. Of zelfs helemaal niet meer. Maar als een kat helemaal niet op zijn poot steunt wil dat niet automatisch betekenen dat een poot gebroken is. Een abces in een poot kan namelijk ook zodanig pijnlijk zijn dat een kat besluit er niet op te gaan lopen. 

Zelfs voor een dierenarts is het soms niet geheel duidelijk of er sprake is van een gebroken poot bij een kat. Dat wil zeggen, het is voor een dierenarts niet altijd met het blote oog te zien. Daarom is het beter om bij twijfel een röntgenfoto te laten maken. Het is dus helaas soms voor jou als eigenaar ook niet door jezelf vast te stellen. 

 

Hoe zie je het verschil tussen een gebroken en een gekneusde poot?

Gebroken poot

 • Mogelijk een abnormale beweegslijkheid van de poot
 • Mogelijk een abnormale stand van de poot
 • Zeer pijnlijk
 • Je kat heeft geen koorts
 • Ontstaat zeer plotseling en is gelijk heel pijnlijk. 
 • Je kunt soms/vaak een knisperend gevoel ervaren als je de breuk betast
 • Soms kun je een hard bot-uitsteeksel voelen onder de huid.
 • Als er ook schade is van een zenuw dan kan je kat ook geen gevoel hebben in zijn poot, maar sleept de poot over de grond met zich mee. 

Gekneusde of ontstoken poot

 • Poot is enkel op de normale manier te bewegen, hoewel dit zeer pijnlijk voor je kat kan zijn. De poot kan dus niet een andere kant op buigen dan normaal. 
 • Je kat kan hem wel in een voor hem abnormale houding houden, maar hij staat niet gedraaid ten opzichte van het bovendeel. 
 • Het kan zeer pijnlijk zijn. Zeker als er sprake is van een abces. 
 • Je kat kan koorts hebben als hij een abces heeft. 
 • Het ontstaat plotseling, maar vaak verergert het mank lopen de volgende dag nog veel meer. 
 • Als er een abces op zijn poot zit, dan voel je vaak ook een zachte, warme zwelling die zeer pijnlijk is als je hem aanraakt. 
Kat met een gebroken poot wordt onderzocht door een dierenarts.

Kan een kat met een breuk in zijn poot lopen?

In de meeste gevallen zal een kat niet steunen op zijn gebroken poot. Simpelweg omdat dit te pijnlijk voor hem is. Maar is er sprake van een breuk van een klein botje, zoals bijvoorbeeld een botje in zijn teen, dan gebruiken veel katten hun poot wel tijdens het lopen. Wel lopen ze dan veel minder dan je van ze gewend bent. Ook op- en afspringen van meubels doen ze dan meestal niet zo graag meer. Maar er zitten echt taaie rakkers tussen die toch gebruik maken van hun gebroken poot. 

Daarnaast hebben we het ook al meegemaakt dat een kat meerdere poten gebroken had. Om dan toch thuis te komen hebben ze wel op hun poot of poten gelopen. Maar dit gaat wel altijd gepaard met pijn. Als er geen pijn is, dan kan er een belangrijke zenuw beschadigd zijn die de pijnprikkel hoort door te geven. Maar in dat geval kan een kat nagenoeg nooit zijn poot nog bewegen en er dus op gaan staan. 

 

Wat kan een gebroken poot bij een kat veroorzaken?

In veruit de meeste gevallen worden gebroken poten bij katten veroorzaakt door een aanrijding met een voertuig. Maar ook een schop van de boze buurman/vrouw, een aanvaring met een andere kat of een val van een grotere hoogte kan ervoor zorgen dat je kat een gebroken poot oplevert. Regelmatig horen we ook dat een hond probeerde te spelen met een kat, maar dat het spelletje iets te ruw verlopen is.

Volgens dit onderzoek dat in 2022 gepubliceerd werd ontstaan botbreuken in de poten van katten vaker bij jonge katten dan bij oudere katten. 65,54% van de breuken vinden we in katten jonger dan 1,5 jaar oud en 34,46% van de breuken komen voor bij katten die ouder zijn dan 1,5 jaar.

Meest kwetsbare botten in de poten van een kat

Volgens een Bulgaarse studie uitgevoerd tussen 2016 en 2020 blijken katers vaker een gebroken poot te hebben dan de poezen. Vermoedelijk is dit omdat katers vaker risico’s nemen dan poezen. Verder breekt hun bovenbeen van hun achterpoot (femur) het meest (52,06%), gevolgd door het onderbeen van hun achterpoot (tibia/fibula) (18,35%). Op de derde plaats staat hun onderbeen van de voorpoot (radius/ulna) (14,98%) en op de vierde plaats staat het bovenbeen van de voorpoot (humerus) (14,61%).
rontgenfoto van een kat met een gebroken poot
gebroken poot bij een kat wordt onderzocht door een dierenarts.

Diagnose van een fractuur bij een kat

Als een poot in een duidelijke abnormale stand staat of er is een heel duidelijke beweeglijkheid van de poot, dan is het stellen van de diagnose “gebroken poot” nog wel makkelijk. Maar in de meeste gevallen is het niet zo simpel om het met het blote oog vast te stellen. 

In dat geval zal er dus een röntgenfoto gemaakt moeten worden. Daarmee worden de botten zichtbaar en dus ook een eventuele breuk van de poot. 

Toch maken we ook vaak een röntgenfoto van een overduidelijk gebroken poot. We willen dan namelijk weten hoe de breuk eruit ziet om te bepalen wat de beste manier van behandelen is voor je kat. 

 

Een gebroken poot behandelen

De behandeling van een gebroken poot hangt af van hoe de botten eruit zien. In de meeste gevallen is een operatie de beste optie. Er wordt dan met speciaal metaal een pin in de gebroken poot gezet waarmee beide botten weer vast aan elkaar komen te zitten en het bot kan gaan genezen. Soms kunnen er ook metalen plaatjes gebruikt worden, maar meestal zijn de botten van een kat hiervoor te klein. Botoperaties zijn echter vaak behoorlijk duur en kunnen makkelijk ergens tussen de €750,- en €5000, – euro uitkomen. Geen lachtertje dus. 

Mocht het echt een heel “simpele” breuk zijn, dan is het ook soms mogelijk om een gips bij een kat aan te leggen. Dit is vaak veel goedkoper dan een operatie, maar levert wel meer last op voor de kat. Leren lopen met een gips is zwaarder en dus lastiger. Daar hebben ze met een operatie doorgaans veel minder last van. 

Uiteraard wordt er ook een pijnstiller aan je kat meegegeven en in veel gevallen ook een antibiotica-kuur.  

 

Wat zijn de kosten van een gebroken poot bij je kat?

Een consult bij een dierenarts kost vaak al €50,- en daar komt dan nog een röntgenfoto van ongeveer €100,- bij. En dan heb je dus nog geen behandeling. 

Het laten opereren van een gebroken poot bij een kat kan behoorlijk duur zijn. Hoe ingewikkelder de breuk is, hoe lastiger de operatie en dus hoe langer de operatie duurt en mogelijk ook meer materiaal. Daarom zit er zoveel verschil tussen de prijzen van de operatie. De meeste operaties van een gebroken poot bij een kat kosten ergens tussen de €750,- en €5000,-. 

Het plaatsen van een gips is vaak goedkoper. Maar dan nog kost het vaak wel €500,- minimaal. 

Het hangt ook allemaal natuurlijk nog eens af of je tijdens kantooruren bij je dierenarts komt of in de nacht. En de ene kat heeft meer nacontroles nodig dan de andere, wat ook weer extra kosten met zich meebrengt. En dan heb je nog altijd de pechvogels die meer dan één poot gebroken hebben.

 

Kan een gebroken poot bij je kat vanzelf genezen?

Een gebroken poot bij je kat kan inderdaad na ongeveer 4 tot 6 weken weer vanzelf aan elkaar gegroeid zijn. In de meeste gevallen is dit echter niet in de juiste stand van de poot waardoor er een aantal jaren later problemen komen met de gewrichten van een kat. Die worden dan immers op een abnormale manier belast en slijten dus makkelijker. Het gevolg is dat je kat de rest van zijn leven pijn in zijn poot overhoudt. En om dat te voorkomen is het dus beter om je kat te laten behandelen bij je dierenarts en de kosten voor lief te nemen. (Nou ja, de kosten met pijn in je hart te accepteren…)

 

een mank lopende kat wordt onderzocht door een dierenarts om een gebroken poot uit te sluiten.
kat likt aan een pootje waarmee hij mank loopt.

Hoe lang duurt de genezing van een gebroken poot bij je kat?

Is er een operatie uitgevoerd dan kan je kat doorgaans binnen enkele dagen weer beperkt gebruik maken van zijn poot. Hij moet er nog een beetje voorzichtig mee zijn en het zal nog wat pijnlijk zijn ter hoogte van de operatiewond, maar hij kan hem dan al wel weer gebruiken. De pin of plaatjes hoeven niet verwijderd te worden, tenzij ze later voor ellende gaan zorgen. 

Wordt er gekozen voor een gips dan is de breuk meestal na 4 tot 6 weken weer aan elkaar gegroeid. Na het verwijderen van het gips moet je kat nog wel zijn spieren van zijn poot opnieuw gaan trainen, maar met een maand of 2 hoort hij wel weer zo goed als nieuw te zijn. Hoe jonger de kat met een gebroken poot is, hoe sneller en beter hij zal genezen. 

 

 

Een kat met een gebroken poot laten inslapen

We vinden het erg vervelend, maar helaas gebeurt het maar al te vaak. Een kat heeft een gebroken poot gekregen en het geld om de operatie te laten uitvoeren is er simpelweg niet. Ofwel is de kat al zo oud dat een eigenaar besluit dat een operatie niet meer wenselijk is. Mocht jij er ook over denken om je kat met zijn gebroken poot te laten inslapen omdat je het geld niet bij elkaar kunt krijgen, kijk dan nog even op de pagina over hulporganisaties om de dierenartskosten te betalen. Wie weet kun je op die manier het geld wel bij elkaar krijgen. Je wilt vast je kat liever nog wat langer bij je houden. 

 

Beterschap!

Mocht je kat inderdaad een gebroken poot hebben dan wensen we jou en je kat veel succes, geluk en beterschap. Hopelijk is hij snel weer zijn blije zelf en ben je zelf de dierenarts kosten snel weer vergeten. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda