Je kat heeft een kale plek op zijn lip – Hoe los je dat op?

Wat gebeurt er bij een kale plek op de lip van je kat?

Kale plekjes ontstaan doordat ofwel haren met haarwortel en al uitvallen. Ofwel breken de haren af door een mechanische kracht. Zo kan je kat bijvoorbeeld een kale plek op zijn lip krijgen als gevolg van veelvuldig met zijn lip wrijven tegen een voorwerp omdat hij jeuk heeft. Maar ook kan hij een kale plek krijgen doordat zijn haarwortel zakjes kapot gegaan zijn en daardoor de haarwortel los gekomen is. Hieronder worden meerdere oorzaken uitgelegd die de kale plek op de lip van je kat kan verklaren. 

Een kale plek op de lip van een kat als gevolg van een verwonding.

Oorzaken van een kale plek op de lip van je kat.

huidontstekingen

Is de huid ontstoken dan functioneert de huid niet meer zoals hij hoor te doen. Meestal is er sprake van een bacteriële huidinfectie en deze infectie kan ook de haar wortel zakjes kapot maken, waardoor de haren los gelaten worden. Het gevolg is een kaal plekje op de lip van je kat. Meer over huidontstekingen op de lip van je kat kun je hier lezen. 

Huidschimmel

Huidschimmel is een veel voorkomende oorzaak van kale plekken op de lip van een kat. Deze schimmels lopen ze ofwel buiten op, ofwel via een andere kat. De schimmel kan haren verzwakken waardoor ze afbreken, maar ook haarwortelzakjes kapot maken waardoor de haren uitvallen. Het begint met een klein plekje en deze wordt steeds groter. Soms groeit er in het midden dan inmiddels weer haar. Dit noemen we ook wel ringworm, hoewel het helemaal geen worm is. 

Verwondingen

Wanneer je kat gevochten heeft met een andere kat of wanneer hij een aanvaring heeft gehad met een voertuig of een buurhond, dan kan de huid op de lip van je kat kaal geschuurd zijn, maar de haren kunnen ook als het ware geëpileerd zijn. Ook is het mogelijk dat er, als gevolg van een verwonding, een litteken ontstaan is. Op littekenweefsel groeit ook geen haar. 

Feliene acne

Dit is een veel voorkomende aandoening bij katten. Hierbij zie je dat de haarzakjes van de kin of onderlip gaan ontsteken en de haren uitvallen. De huid op de kin wordt wat gezwollen en kan ook wat vocht of zelfs etter verliezen. Doorgaans heeft een kat er niet heel erg veel last van. Daarom hebben ook weinig eigenaren de behoefte om hiervoor de dierenarts te bezoeken. 

Feliene acne is bij katten een veel voorkomende oorzaak van een kale onderste lip.
Allergieën

Als gevolg van allergieën kan een kat jeuk en huidontstekingen krijgen. Doorgaans is dit niet alleen op de lippen van de kat, maar komen de kale plekken en de jeuk over het hele lichaam voor. Hierbij kan het gaan om een voedselallergie of om een atopie. Deze laatste houdt een allergische reactie tegen boompollen, graspollen, huisstofmijt etc in. 

tumoren

Gelukkig komen tumoren aan de lippen van een kat niet zo heel vaak voor. Als ze al voorkomen, dan is de kat al van een seniore leeftijd. Het begint met een klein kaal plekje en deze wordt steeds groter en groeit ook boven het oppervlak van de huid uit. 

Behandeling van een kale plek op de lip van je kat

Het mooiste is het als je met je kat naar je dierenarts toe gaat zodat deze een huidafkrabsel kan maken en onder de microscoop kan bekijken. Vooral als je kat al senior is is het belangrijk dat de kans op kanker uitgesloten wordt. Echter is het bij jonge katten ook mogelijk om eerst zelf wat dingen te proberen om te kijken of je het zelf kunt oplossen. Je kat mag er dan echter niet al te veel irritatie van hebben, anders ga je toch beter even naar je eigen dierenarts. 

Antibacteriële behandeling

Zowel bij huidontstekingen, verwondingen als feliene acne is het verstandig om bacteriegroei tegen te gaan. Dit doe je door gebruik te maken van betadine oplossing op de lip. Zit de kale plek heel (te) dicht op het onbehaarde deel van de lip? Dan gebruik je beter honingzalf. Beide middelen moet je 3x daags op de kale plek smeren gedurende 5 tot 7 dagen. Daarna zou je duidelijk verbetering moeten zien. Probeer je kat na het opdoen van de middelen even af te leiden. Bijvoorbeeld door hem een beetje eten te geven. Op die manier kan het even intrekken zonder dat je kat het er gelijk weer af wast. 

Anti schimmelcrème

Helpt de antibacteriële behandeling niet? Dan kun je proberen of een anti-schimmelcrème werkt. Miconazole-nitraat zalf kun je daarvoor gebruiken. Dit middel wordt gebruikt in de meeste voetschimmelzalven voor mensen. De zalf doe je 2x daags op de kale plek en je gaat 7 dagen langer door met zalven dan dat het plekje compleet genezen is. Meestal zie je al na een paar dagen dat de huid gaat herstellen. 

Er is alleen een klein probleem bij huidschimmels. Sommige katten kunnen namelijk drager zijn van de schimmel zonder er huidklachten van te krijgen. Het is dus mogelijk dat een andere kat bij jou in huis de schimmel heeft en dus de bron van de huidklachten is voor de kat met een kale plek op zijn lip. Werkt de schimmelcrème goed, dan is er een grote kans dat het inderdaad gaat om een schimmel. Is de plek weg en blijft hij weg dan hoef je niets te doen. Maar de kans is groot dat de plek weer terug komt of er nieuwe plekken ontstaan bij de kat. Maar ook voor jou als eigenaar is er die kans. Met name kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte afweer zijn erg gevoelig voor huidschimmel. 

Hebben dus ook mensen of andere dieren in jullie huishouden klachten dan kun je het beste even contact opnemen met je dierenarts. De behandeling zal in dat geval even wat lastiger in elkaar steken en daar heb je wel even wat begeleiding bij nodig. 

anallergene voeding

Helpt bovenstaande ook nog niet? Dan is nu wel de tijd aangekomen om toch naar je eigen dierenarts te gaan. Maar als je dat nou echt nog niet wilt dan kun je nog de voedselallergie-test gaan doen. Zoals boven al beschreven is een allergie meestal probleem dat zich over het hele lichaam van je kat verspreid. Maar toch is doorgaans de kop, en daarmee de lippen wel de lokatie die het ergst aangetast wordt. Dus de test valt te proberen. 

In het geval van een allergie geldt dat het een alles-of-niets-reactie is. Al krijgt jouw kat maar 1 kruimel binnen van een voeding waar hij allergisch aan is, dan kan hij toch de volledige hoeveelheid klachten krijgen. Dus belangrijk is dat hij een voeding krijgt die geen stoffen bevat waar hij allergisch op kan reageren. Hiervoor gebruiken we meestal Royal Canin Anallergenic. 

Vanaf het moment dat je kat alleen nog maar deze voeding krijgt en absoluut geen enkele andere vorm van voeding, snoep of beloning krijgt start de test. Gedurende de eerste 4 weken merk je doorgaans geen verschil. Dus ja, je moet even een lange adem hebben. Maar als er sprake is van een voedselallergie dan zul je vanaf de 4e week herstel gaan zien. Heeft het na 8 weken nog niets gedaan en heb je echt volledig en alleen die voeding gegeven? Dan is er helaas geen sprake van een voedselallergie en zul je toch even langs je dierenarts moeten gaan voor hulp. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose te geven. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van de kale plek op zijn lip af.