Kale plekken op de borst van je kat – Hoe behandel je dat

Waarom wordt een kat kaal?

Kale plekken op de borst van je kat kunnen we onderverdelen in twee groepen. Zo heb je de kale plekken die ontstaan doordat haren afbreken. Maar je hebt ook kale plekken die ontstaan doordat de haren niet meer aangemaakt worden. Bij de eerste groep zitten er, als je goed kijkt en voelt, stoppels op de huid op de plek waar de kaalheid zit. Maar wanneer de haren niet aangemaakt worden dan zitten die stoppels er niet. Dit is een groot verschil dat je moet onderzoeken bij je kat aangezien het een indicatie geeft over wat het probleem is. 

Oorzaken die zorgen voor kale plekken op de borst van je kat

Kale plekken op de borst van je kat als gevolg van afgebroken haren

Zoals gezegd kun je dus een onderscheid maken in afgebroken haren en niet aangemaakte haren. In veruit de meeste gevallen is er bij een kale borst bij je kat sprake van overmatig likken als gevolg van jeuk. De oorzaken van deze jeuk zijn mogelijk een vlooienprobleem of vlooienallergie, een voedselallergie, een atopische allergie (= een allergische reactie op omgevingsstoffen), of mijten. Maar ook kunnen huidontstekingen, stress of verwondingen ervoor zorgen dat je kat zichzelf overmatig veel op zijn borst gaat likken. Haren kunnen echter ook vanzelf afbreken wanneer de kwaliteit van haren slecht is. Dit speelt met name een rol bij een schimmelinfectie waarbij de haren als het ware “opgegeten” worden door de huidschimmel. Ze breken dan gemakkelijk af. 

Kale plekken op de borst van je kat als gevolg van verminderde aanmaak van haren

Maar een verminderde aanmaak van haren wordt veroorzaakt doordat in de haarzakjes, waar een haar gemaakt wordt, een probleem speelt. Boven werd als laatste al een huidschimmel genoemd. Maar naast dat een huidschimmel de haren broos maakt, kan hij ook de huid en de haarzakjes kapot maken. In dat geval zien we dus geen nieuwe haren meer ontstaan. Ook kunnen hormoon problemen ervoor zorgen dat de haarproductie tegen gegaan wordt op de borst van je kat. Zo hebben katten met schildklierproblemen soms kaalheid op de borst. Minder vaak voorkomend is ziekte van Cushing bij de kat. Deze ziekte kan echter ook zorgen voor kaalheid bij je kat. 

Daarnaast kunnen eigen lichaamscellen ook per ongeluk de haarzakjes gaan aanvallen en kapot maken, met kale plekken op de borst van je kat tot gevolg. We spreken in dat geval van een auto-immuun ziekte. Bij flinke ouderdom zijn de haarzakjes inmiddels ook niet meer van zo’n goede kwaliteit met een kalende vacht op de borst van je kat tot gevolg. En als laatste zal een slechte voeding er ook voor zorgen dat er niet genoeg bouwstoffen zijn om haren aan te maken. Mede daarom zien zwerfkatten er vaak wat kalend uit. 

Kat met een kale plek op zijn borst als gevolg van overmatig likken.

Waarom likt mijn kat zich kaal?

Katten likken zichzelf kaal als ze zichzelf overmatig gaan wassen. De oorzaak hiervan kan zijn dat ze stress hebben en door zichzelf te wassen proberen ze zichzelf te kalmeren. Het resultaat is dat ze zich wellicht wel wat minder gestresst voelen, maar dat hun borst (of andere lichaamsdelen) wel kale plekken heeft gekregen. 

Een andere reden waarom je kat zichzelf kaal likt is dat hij jeuk kan hebben. Dit kan op zijn hele lichaam voorkomen, maar ook alleen maar op bepaalde lichaamsdelen zoals bijvoorbeeld op zijn borst. 

Kan een kat alopecia hebben?

Alopecia is een dure naam voor kaalheid. Dus ja, je kat kan alopecia hebben. Daar gaat dit artikel immers om. Je zult inmiddels echter wel begrijpen dat alopecia en dus kaalheid vele verschillende oorzaken kan hebben. Aan jou de schone taak om een oplossing te zoeken. Als dat tenminste nodig is. Want een Sphinx kat heeft uiteraard geen oplossing nodig, maar heeft wel een ernstige vorm van alopecia. 

Een sphinx kat hoeft geen behandeling tegen kaalheid te ondergaan.

Kat heeft kale plekken en korsten

Als er sprake is van kale plekken in combinatie met korsten dan weet je in elk geval dat de huid zelf ook beschadigd is geraakt. Dit kan komen door parasieten zoals mijten, of door een huidschimmel. Maar het kan ook zijn dat je kat zichzelf bijt om maar van die jeuk af te komen. Gek genoeg is pijn namelijk een beter te hanteren gevoel dan jeuk. 

Wat veroorzaakt die jeuk op de borst van je kat dat hij er kale plekken van maakt?

In dit geval zijn er een aantal mogelijkheden die veel voorkomen. De vlo, de vlooienallergie, mijten, of allergieën. Andere oorzaken zijn zeldzaam bij katten. 

Vlooien als oorzaak voor kale plekken op de borst van je kat

Vlooien zijn kleine zwarte springerige insectjes die met name in de omgeving van je kat leven. Dus niet op je kat zelf. Het grootste deel van de vlooien leeft in zijn mandje of in kieren en achter je plinten. Slechts een klein deel van de vlooien leeft op je kat. Ze gebruiken je kat namelijk alleen maar om bloed te zuigen wanneer ze zich willen voortplanten. Maar de vlooien die wel op je kat leven die springen daar en lopen daar wat al zorgt voor jeuk. En dan bijten ze hem ook nog eens af ten toe. Nog meer jeuk dus. En om die jeuk tegen te gaan gaat je kat zichzelf overmatig wassen en bijten met kale plekken op zijn borst tot gevolg. 

Een vlooienallergie als oorzaak voor kale plekken op de borst van je kat

In het eerdere geval is het vooral het bewegen en bijten dat de jeuk bij je kat oplevert. Maar bij een vlooienallergie heeft je kat een allergische reactie op het speeksel dat de vlo in de huid van je kat bijt. Heel kenmerkend bij een vlooienallergie is dat je kat meestal vooral zijn onderrug kaal likt. Dus het deel van zijn rug dat net voor de staart zit. Overmatige jeuk op alleen zijn borst zien we niet zo vaak bij een vlooienallergie. De jeuk is zo erg dat je kat meestal ook allemaal kleine korstjes heeft zitten op zijn onderrug. 

Mijten als oorzaak voor kale plekken op de borst van je kat

Mijten komen iets minder vaak voor dan vlooien, maar zien we toch ook helaas nog heel vaak. Er zijn verschillende soorten mijten die kale plekken op de borst van je kat veroorzaken. Zo heb je de Demodex mijt die in het haarzakje leeft en daarbij het haarzakje kapot maakt. In dat geval wordt er dus geen haar meer gevormd. Maar de Sarcoptes mijt, die in de bovenste huidlagen leeft geeft jeuk waardoor je kat zichzelf kaal likt. Andere mijten kunnen ook wel voor jeuk zorgen, maar die jeuk is veel milder. 

Demodex mijt kan bij de kat kale plekken op de rug veroorzaken
Demodex mijt
Sarcoptes scabie is een mijt die voor kaalheid op de rug van een kat kan zorgen.
Sarcoptes mijt

Allergische reacties als oorzaak voor kale plekken op de borst van je kat

Wanneer er kale plekken op de borst van je kat ontstaan als gevolg van een allergie dan is het in de meeste gevallen een voedselallergie of een atopie. Deze laatste is een allergische reactie op omgevingsstoffen die je kat inademt zoals boompollen, graspollen, huisstofmijt etc. Een voedselallergie is een allergische reactie o p een ingrediënt in zijn voeding of snoepjes. Deze allergische reacties kunnen zich uiten met alleen maar jeuk, maar ook met huidontstekingen die voor een deel veroorzaakt worden doordat je kat zich kapot krabt maar ook doordat het afweersysteem van je kat zijn huid en haarzakjes kapot maakt. In beide gevallen kunnen er dus kale plekken op de borst van je kat ontstaan. 

Wat moet je doen als je kat een kale plek heeft?

Je kunt verschillende dingen doen, afhankelijk van wat je denkt dat de oorzaak is. Maar mocht je geen idee hebben dan kun je de volgende stappen achtereen volgens nemen. 

Vlooien en mijten behandelen

Het is verstandig om een mijten dodend middel aan de balie bij je dierenarts op te halen. Dit middel werkt ook gelijk tegen vlooien. Bijvoorbeeld Stronghold, Bravecto, Advocate etc. werken allemaal tegen mijten en vlooien. Mocht je het liever online kopen dan heb je daar een recept van een dierenarts voor nodig. Deze kun je aanvragen bij onze Dierenarts Nanda via onderstaande knop. Het aanvragen van een recept kost €10,00. Met het recept kun je dan zelf online deze middelen kopen. Op die manier ga je mijten, vlooien en een vlooienallergie behandelen. En een vlooienbehandeling gaf je waarschijnlijk toch al dus is dit niet een al te grote investering. De middelen die je in de dierenwinkel kunt halen werken helaas niet tegen mijten.

Huidweerstand verhogen

Wanneer de huid in topconditie is dan kunnen problemen minder makkelijk toeslaan in de huid. Maar als de huidweerstand niet optimaal is dan kan het minste al zorgen voor jeuk of beschadigingen. En die zorgen op hun beurt weer voor kaalheid. Daarom is het verstandig om de huidweerstand te verhogen door middel van essentiële vetzuren. Zo is megaderm een heel goed middel om de huidweerstand van je kat te verbeteren. Maar zalmolie werkt ook heel goed. 

Zien jij of je kat die extra stoffen door het eten nou niet zo zitten? Dan kun je ook een speciale voeding gaan geven waar die stoffen al extra in zitten. 

Stress tegen gaan

Indien je het idee hebt dat je kat weleens last van stress kan hebben dan is het belangrijk om dit aan te pakken. Uiteraard is het wegnemen van de oorzaak van de stress hierin de oplossing. Maar meestal weet een eigenaar niet wat die oorzaak is. In dat geval kun je je kat Zylkène tabletten geven. Dit middel zorgt ervoor dat je kat een verhoogd serotonine gehalte in zijn hersenen krijgt. Hierdoor voelt hij zich blijer en zelfverzekerder. Het is geen anti-depressiva, maar werkt met natuurlijke ingrediënten. Het heeft echter wel een vergelijkbaar werkingsmechanisme als anti-depressiva. 

Als je het niet ziet zitten om je kat tabletten te gaan geven, dan kun je ook proberen of Feliway voor hem een oplossing is. De ruimte waarin je kat dan het meest verblijft voorzie je dan van een Feliway verdamper in het stopcontact. Dit geeft een feromoon af aan de lucht in de kamer die je kat het gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Je moet elke maand de verdamper vervangen en de kamer moet niet overmatig veel geventileerd worden. Staat er altijd een raam open, dan wordt de concentratie Feliway in de lucht in de kamer nooit hoog genoeg om een goede werking te krijgen. 

Huidschimmel behandelen

Bij een huidschimmel zie je vaak ook een rode huid, schilferende vacht en afgebroken haren. Je kat kan er jeuk van hebben, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wanneer de kale plekken op de borst van je kat maar klein zijn en niet nagenoeg zijn hele borst bevatten dan kun je proberen of een huidschimmelzalf de oplossing biedt. Het spreekt voor zich dat je hiermee niet je hele kat moet gaan insmeren.

Als je van mening bent dat je kat een schimmel zou kunnen hebben, maar de plekken zijn te groot dan kun je beter met je kat naar je dierenarts toe gaan. Hij of zij kan je kat, na een onderzoek om de schimmel te bevestigen, medicatie meegeven die je je kat in zijn bek kunt ingeven. Op die manier kun je de huidschimmel behandelen. Let ondertussen wel goed op jezelf en andere huisgenoten! Want een huidschimmel kan ook op mensen en andere huisdieren overslaan. 

Voedselallergie-test

Wanneer je je kat verdenkt van een allergische reactie dan is enkel de voedselallergie test hetegen dat je zelf kunt uitvoeren. De andere allergieën kunnen enkel door je dierenarts onderzocht worden. Wil je de voedselallergie-test doen? Dan kun je het beste onderstaande voeding aan je kat gaan geven. Belangrijk is wel dat je kat er absoluut niets anders bij krijgt. Dus geen snoepjes of iets lekkers uit je koelkast. Weersta die zielige oogjes! Want een allergische reactie is een alles of niets reactie. Hij hoeft maar een kleine kruimel binnen te krijgen van iets waar hij allergisch voor is en hij heeft er 3 weken jeuk van. En met deze test is het juist belangrijk om te achterhalen of het werkelijk aan de voeding ligt of niet.

 Later, als je zeker weet dat hij een voedselallergie heeft kun je voorzichtig gaan testen of hij klachten krijgt van zijn snoepjes of iets uit de koelkast. Maar gedurende de test periode mag je enkel en alleen de speciale brokjes geven. 

Na het starten van de voeding zul je waarschijnlijk de eerste 4 weken nog geen verschil gaan merken. Het duurt ongeveer 3 weken voordat alle stoffen van zijn oude voeding uit zijn lichaam verwijderd zijn. En pas daarna zul je herstel kunnen gaan opmerken. Geef het dus niet te snel op als je geen resultaat ziet. Maar ergens tussen de 4 en 8 weken zou je wel moeten zien dat hij minder jeuk krijgt en dat zijn kale plekken op zijn borst weer beginnen aan te groeien. Is er na 8 weken nog geen verschil? En heb je echt, echt, echt niet iets anders aan je kat gegeven? Dan heeft je kat waarschijnlijk een atopie en zul je alsnog naar je dieren arts toe moeten gaan. 

Wanneer ga je naar je dierenarts toe wanneer je kat kale plekken op zijn borst heeft?

Zodra je je er zelf erg zorgen om maakt dan is het natuurlijk verstandig om naar je dierenarts toe te gaan. Maar wanneer je kat er zelf niet al te veel onder lijdt en je er zelf ook niet al te veel stress van hebt dan kun je bovenstaande adviezen uitproberen. Werkt het allemaal niet of wordt je kat echt gek van de jeuk? Dan kun je het beste naar je dierenarts toe gaan zodat er verder onderzoek gedaan kan worden. Maar 9 van de 10 katten zullen al geen problemen meer hebben na het toepassen van bovenstaande adviezen. Dat scheelt je dan weer een ritje naar je dierenarts. Daar zal je kat ook wel blij mee zijn. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met kale plekken op zijn borst en maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!