Kale plekken aan het oor van je kat

Hoe los je dit zelf op?

Kale plekken aan het oor bij je kat komt veel voor bij katten. We noemen het ook wel met een moeilijk woord “(pre)auriculaire alopecie”. Als je merkt dat je kat het haar op zijn oren verliest, is het belangrijk om het probleem snel aan te pakken. Hiermee voorkom je dat het erger wordt en eventueel de huid van de oren kapot maakt. In dit artikel bespreken we de oorzaken, diagnose, preventie en huismiddeltjes om kale plekken aan het oor bij je kat tegen te gaan.

 

Kat heeft een kaal oor door jeuk.
Een kaal oor wordt door een dierenarts met een vergrootglas onderzocht.

Oorzaken voor kale plekken aan het oor bij je kat

Een van de meest voorkomende oorzaken van kale plekken aan het oor bij katten is oormijt. Oormijten zijn kleine spinachtige parasieten die in de gehoorgang van katten (en andere huisdieren) leven. Ze veroorzaken irritatie, jeuk, ontsteking en haaruitval.

Andere mogelijke oorzaken van kale plekken aan het oor bij je kat zijn oorontstekingen en allergieën. De meeste gevallen van kale plekken aan de oren van een kat hebben één van deze aandoeningen. Maar er zijn ook andere onderliggende medische oorzaken mogelijk voor kale plekken aan het oor van je kat. Een voorbeeld zijn auto-immuun ziektes die de haarzakjes kapot maken. Over het algemeen beperkt de kaalheid zich in zulke gevallen echter niet alleen tot de oren. 

Oormijt, de meest voorkomende oorzaak van kale plekken op het oor bij een kat

Symptomen in geval van oormijt

Als jouw kat oormijt heeft, merk je misschien dat je kat vaak over zijn oren krabt of wrijft. Je ziet vaak ook een wasachtige, beetje korrelige donkerbruine, verhoogde hoeveelheid oorsmeer in hun oren als ze oormijt hebben. Je ziet dit meestal in beide oren ontstaan. Dit kan gepaard gaan met een vieze geur. Als gevolg van oormijt kan er ook een oorontsteking ontstaan bij je kat. Uit het onderzoek “A Prospective Cross-Over Field Trial Shows Protection of Lemon Eucalyptus Extract Against Tick Bites” blijkt dat in 50% van de oorontstekingen oormijt de oorzaak is. In ernstige gevallen kunnen oormijten (gedeeltelijke) doofheid veroorzaken doordat zijn oren verstopt zitten en de mijten zelf ook een krakelend geluid maken. Dit hoor jij niet, maar je kat wel. Het is wel belangrijk om dit snel te behandelen aangezien dove katten immers meer kans op ernstige (verkeers)ongevallen hebben.

 

Behandeling tegen oormijt

In Nederland is de regelgeving wat betreft medicatie erg streng (maar rechtvaardig). Medicijnen die tegen oormijt werken kun je dan ook in principe alleen aan de balie van je dierenarts verkrijgen. Maar daarnaast kun je met een dierenarts-recept het product zelf online kopen. Indien je behoefte hebt aan een recept dan kun je die bij onze dierenarts Nanda aanvragen door middel van onderstaande knop. Zij zal je wat veiligheidsvragen stellen over je kat om zeker te weten dat het middel veilig gebruikt kan worden. De kosten voor een recept bedragen €10,00.

 

Ook is er onderstaand natuurlijk middel tegen oormijt te koop. Dit is op basis van paraffineolie. Het werkt minder goed dan bovenstaande middelen, maar is wel gezonder voor je kat. In principe zal deze olie de mijten laten stikken. Je zult dit middel wel minimaal 21 dagen lang, 1x per dag moeten toedienen in de oren van alle katten, honden en konijnen in huis. Oormijt is immers besmettelijk. Je moet in elk geval door blijven gaan tot beide oren geheel schoon zijn. De reden voor deze manier van behandelen is dat de baby-stadia van de mijten niet altijd sterven door de behandeling. Zij zijn wat minder gevoelig voor zuurstof-tekort. De volwassen stadia sterven wel. Tijdens de eerste twee weken rijpen de baby-mijten, maar planten ze zich nog niet voort. Als ze volwassen zijn kun je ze bestrijden met deze olie tegen oormijt. Vandaar de behandeling van 3 weken. 

Oorontsteking bij je kat

Wanneer katten last hebben van een oorontsteking, wrijven ze met hun oren veel tegen meubels of voorwerpen. Of ze krabben er veel aan. Door deze mechanische wrijving, zullen hun haren afbreken en kunnen hun oren kaal worden. Wanneer je de oorontsteking behandelt, horen de haren weer terug te groeien. Een oorontsteking is te herkennen aan erg rode huid in de gehoorgang van je kat. In de gehoorgang kun je ook soms etterige uitvloei zien zitten en heel vaak houdt je kat zijn kop gedraaid waarbij het aangetaste oor het laagst gehouden wordt. Meer informatie inclusief hoe je een oorontsteking behandelt lees je op de pagina over een oorontsteking bij de kat.  Bij een “gewone” oorontsteking speelt het probleem zich aan één oor, bij een oorontsteking als gevolg van oormijt kan in beide oren een oorontsteking ontstaan. 

 

Allergieën als oorzaak van kale plekken op de oren van je kat

Symptomen bij allergieën

Heeft je kat last van kale plekken aan het oor als gevolg van een allergie? Dan kun je symptomen zien zoals jeuk, roodheid, zwelling en uitvloei. Als gevolg van de irritatie wrijft je kat met zijn kop langs oppervlakken of haalt zijn poot steeds langs zijn oren. Het gevolg is dat de oren kaal worden. In vrijwel alle gevallen is er sprake van kaalheid aan beide oren. En vaak zie je ook kale plekken ontstaan op de huid vlak voor de oren. Ook kan de huid zelf korstjes bevatten.

Allergieën kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder boompollen, graspollen, huisstofmijt, schimmels en op basis van zijn voeding. Na de standaard behandeling van oormijt en oorontstekingen komen de klachten meestal vrij snel weer terug. Doorgaans weer binnen een maand of sneller. In veel gevallen ontstaan er ook huidproblemen op de rest van hun lichaam, maar niet altijd.

 

Behandeling van allergieën

Als je kat allergisch is, moet je in de eerste plaats proberen uit te zoeken voor welke stof de allergische reactie geldt. Deze stof noemen we ook wel het “allergeen”. De behandeling bestaat uiteraard het beste uit het vermijden van de stof waar je kat allergisch voor is. Maar in veel gevallen is het ook nodig om de allergische reactie bij je kat te verminderen met medicatie zoals histamine-verminderende stoffen, prednison of jeuk remmende medicijnen. Deze medicatie kun je enkel bij je dierenarts krijgen nadat je met je kat langs geweest bent en hij onderzocht is.

Met de volgende producten kun je proberen te achterhalen welk allergieën de problemen bij je kat veroorzaakt. 

 

5Strands pet food intolerance test
5strands environmental intolerance test

Bij je dierenarts kun je ook wat bloed van je kat laten afnemen. Het kan dan vervolgens opgestuurd worden naar een laboratorium die uitzoekt tegen welke allergenen jouw kat een verhoogde reactie vertoont. Het testen door middel van bloedafname geeft een betrouwbaardere uitslag dan de bovenstaande testen. Echter zijn bovenstaande testen wel veel gemakkelijker uit te voeren. 

Andere mogelijke oorzaken voor kale plekken aan het oor van je kat

Schimmel infecties

Bij een schimmel infectie is de huid meestal wat rood, maar wel droog. In dat geval kun je gebruik maken van een miconazol-huidzalf. Deze zalf smeer je 2x daags op de buitenzijde van de oorschelp. Doorgaans is deze behandeling slechts een week nodig. Hou er echter rekening mee dat katten soms drager kunnen blijven van de huidschimmel, zonder dat ze er zelf klachten van hebben. Ze kunnen in sommige gevallen wel jou als eigenaar besmetten.

 

Bacteriële infecties

Bij een bacteriële huidinfectie van de buitenzijde van de oorschelp is de huid vaak nattig en rood. In dit geval kun je 2x daags betadine-zalf op de oorschelp smeren gedurende 7 dagen. Bacteriën gaan dood van betadine. Smeer dit niet te dik op de oorschelp want je kat kan diarree krijgen wanneer hij het via het wassen van zijn oren binnen krijgt. 

 

Een dierenarts onderzoekt het oor van een kat vanwege kaalheid
Kat krijgt oordruppels in zijn oor van een dierenarts

Wanneer ga je naar de dierenarts als je kat kale plekken op zijn oor heeft?

Wanneer je kat heel veel pijn of jeuk lijkt te hebben aan zijn kale oren dan is dit een goede reden om toch even met hem langs je dierenarts te gaan. Zeker wanneer je kat niet meer in een rechte lijn kan lopen of erg zwalkt kan het zijn dat zijn middenoor of binnenoor aangetast zijn. In dat geval is een medische behandeling zeer belangrijk en doe je er dus verstandig aan om even een bezoek te brengen aan je dierenarts. Mocht je hieraan twijfelen dan kun je ook advies vragen aan onze dierenarts Nanda. Hoe je met haar in contact komt en wat de kosten zijn lees je onderaan de pagina.

Het voorkòmen van kale plekken aan het oor van je kat

Om kale plekken aan het oor van je kat te voorkomen, is het verstandig om preventieve middelen in te zetten. Zo zal een Seresto halsband oormijt bij je kat helpen voorkomen. De oormijt vindt je kat dan een stuk minder aantrekkelijk om op te gaan leven. De kans op een oormijt-infectie neemt dan ook aanzienlijk af terwijl je tegelijk vlooien en teken weert. Maar helaas is dit product niet sterk genoeg om een reeds gesettelde oormijt kolonie compleet te laten verdwijnen. 

 

Daarnaast zal het geven van een hoogwaardige voeding ervoor zorgen dat de huidweerstand toe neemt. De huidweerstand van je kat kun je ook extra verbeteren door zalmolie over zijn voer te geven. Deze bestaat uit omega-3 en omega-6 vetzuren die de kracht van de huid van je kat en daarmee ook de huid in het oor van je kat verbetert. Dit blijkt uit het onderzoek: “Therapeutic use of fish oils in companion animals”. De kans op het ontstaan van oorontstekingen neemt dan aanzienlijk af. 

Middelen tegen kale plekken aan het oor van je kat.

In het verhaal hierboven staan behandelingen per oorzaak genoemd. Maar als je geen idee hebt wat er aan de hand is, kun je ook de volgende producten proberen. In dit geval mag je dus alleen kale oren zien en geen rode geïrriteerde gehoorgang of een heel vuil oor.

Zie je afgezien van de kale oren geen andere klachten bij je kat dan kun je Aloë vera-gel de huid van het oor van je kat helpen kalmeren en genezing bevorderen. Uit het onderzoek “Aloe vera and Virgin Coconut Oil (VCO) accelerate healing process in domestic cat (Felis domesticus) suffering from scabies“, blijkt dat Aloë vera huid genezend werkt. De haren horen daarna vanzelf weer terug te groeien. Hetzelfde geldt voor Kokosolie, dat een droge huid minder droog zal maken en jeuk zal onderdrukken omdat het ontstekingen op celniveau tegen gaat. Vitamine E-olie is ook een geschikte optie. Deze zal immers de kwaliteit van de haren enorm doen toenemen en is ook een ontstekingsremmer op celniveau.

 

Veel succes!

Hopelijk zullen bovenstaande tips je kat weer snel voorzien van de mooiste, behaarde oortjes! Mocht je behoefte hebben aan overleg met onze dierenarts Nanda dan lees je hieronder hoe je met haar in contact kunt komen. Veel succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda