Je kat heeft een gezwel aan zijn poot

Wat moet je nu doen?

Een gezwel op de poot van je kat komt gelukkig niet zo heel vaak voor. En mocht het dan toch het geval zijn dan is het meestal een goedaardig gezwel of ontsteking. Geen grote reden voor paniek dus. Sommige bulten op de poot van je kat trekken vanzelf binnen een week weg. Blijft het gezwel aan de poot van jouw kat langer dan een week zitten of heeft hij er veel last van? Dan is een dierenartsbezoek wel aan te raden. In dit artikel vertellen we je wat de oorzaak kan zijn van een gezwel aan de poot van je kat en wat je er in dat geval aan kunt doen. 

 

Kitten houdt zijn poot omhoog omdat er een gezwel aan zit
Poot van een kat met een gezwel eraan.

Wat verstaan we onder een gezwel aan de poot van je kat?

Een gezwel, bult of tumor aan de poot van je kat is duidelijk te herkennen omdat het over het algemeen een heel lokale bult is. Je ziet vrijwel altijd een duidelijke grens tussen het normale deel van de poot en het gezwel op de poot van je kat. Het kan heel klein zijn, ongeveer enkele milimeters, maar soms zijn ze ook wel enkele centimeters groot. Een echt gezwel groeit ook doorgaans niet van de ene op de andere dag. Ben je ervan overtuigd dat je kat 3 dagen terug nog geen gezwel op zijn poot had zitten? Dan is de kans groot dat het hier gaat om een zeer pijnlijk abces aan de poot van je kat. Die kunnen soms ook wel een duidelijke grens hebben. Maar een abces is altijd veel pijnlijker dan een gezwel aan de poot. Maar kijk ook even goed of er geen teek zit!

Wat kan een gezwel aan de poot van een kat zijn?

Er kunnen meerdere oorzaken een gezwel op de poot van je kat veroorzaken. Kanker aan de poot van een kat komt gelukkig niet zo heel vaak voor. In de meeste gevallen is er sprake van een wrat, maar ook een cyste zien we regelmatig. Verder komen ook insectenbeten vaak voor, en soms is er sprake van een granuloma.  Zoals we al zeiden is het ook mogelijk dat er een abces speelt. Maar wat we ook vaak mee maken is dat een eigenaar op het spreekuur komt met de melding dat er een gezwel aan de poot van zijn kat zit. Het blijkt dan echter soms om een teek te gaan. Het valt dan wel niet officieel onder de gezwellen, maar wordt er wel vaak mee verward. Hieronder leggen we de verschillende oorzaken verder uit.

 

Kanker en goedaardige tumoren

Gelukkig komt kanker aan de poot van een kat relatief zelden voor. Goedaardige tumoren komen iets vaker voor, maar ook niet bijster vaak. In beide gevallen worden er nieuwe cellen aangemaakt ergens op de poot van je kat, waar dat niet hoort. Er ontstaat dus een ongecontroleerde celdeling. Normaal gesproken hoort het lichaam van je kat de celdeling te stoppen als het niet nodig is, maar die functionaliteit is helaas in dit geval kapot gegaan. Het gevolg is dat er meer en meer weefsel ontstaat op die plek. Dat noemen we dan ook een tumor.

Maar wat onderscheidt een goedaardige van een kwaadaardige tumor? Een kwaadaardige tumor is in staat om door ander weefsel heen te groeien en zo een orgaan vernietigen. Daarnaast kunnen er ook vaak wat cellen “loslaten” en die kunnen dan door het lichaam gaan zwerven. Op de plek waar ze dan uiteindelijk terecht komen zullen ze een andere tumor gaan vormen. Dat is de uitzaaiing of metastase. Goedaardige tumoren duwen over het algemeen de andere weefsels wel aan de kant, maar groeien er niet doorheen en maken het andere weefsel hooguit stuk doordat het in de verdrukking komt. Daarnaast zaaien goedaardige tumoren niet uit naar andere plekken.  Afgezien van het feit dat ze mechanisch in de weg kunnen zitten, hebben ze verder geen gevolgen voor de poot van je kat. 

Wrat

Eigenlijk is een wrat officieel ook een goedaardige tumor. Het is immers een woekering van cellen van de bovenste laag van de huid. Een wrat op de poot van een kat ziet er doorgaans een beetje uit als een klein bloemkooltje. Er zitten vaak wat lobjes aan het wratje en het is kaal. Het is niet pijnlijk en de huid ziet er normaal gesproken rustig en niet rood uit. Heel soms kan het wel gaan ontsteken waardoor het wel rood en pijnlijk kan worden. 

Cyste

Als er sprake is van een cyste, dan is het gezwel aan de poot van je kat een met vocht of talg gevulde holte. Het vocht of talg dat door de huid gemaakt werd kan niet meer via een normale (kleine) opening de klier verlaten en hoopt zich dan op in de huid. Doorgaans groeien ze in de loop van een paar maanden tot ongeveer een knikker formaat. Ze zijn niet pijnlijk en je kat heeft er meestal geen last van. 

 

Insectenbeet

Een insectenbeet zien we vaak ontstaan op de poot van een kat omdat ze nou eenmaal met die poot wel eens de wesp of bij hebben kunnen zitten jennen. Een insectenbeet is doorgaans ongeveer 1 cm groot en kan wat gevoelig zijn, maar niet extreem pijnlijk. Als je heel goed kijkt zie je in het midden van de bult op de poot van je kat een klein steekgaatje of korstje zitten. Het ontstaat van het een op het andere moment en trekt doorgaans na een week weer vanzelf weg. 

 

Granuloom

Een granuloom is een huidverdikking die ontstaat als gevolg van een ontstekingsreactie. In die verdikking gaan afweercellen (met name witte bloedcellen) zich ophopen en vormen daar een ontstekingsreactie. De ontsteking samen met de afweercellen is te herkennen aan een gezwel op de poot van je kat, meestal op de voetzooltjes. Een granuloom ontstaat als gevolg van een vreemd voorwerp, bijvoorbeeld een splinter of klein steentje. Maar ook kan een bacterie of schimmel de oorzaak zijn. Een granuloom is simpelweg een manier van het lichaam van je kat om een indringer in te sluiten in zijn lichaam zodat het verder geen kwaad meer kan.

Bij katten komen er vooral eosonofiel granuloom complexen voor en vaak is er een allergische reactie de oorzaak van. 

Man houdt een poot van een kat in zijn hand.
Kat houdt poot omhoog omdat hij last heeft van een gezwel aan zijn poot

Welke symptomen heeft een kat met een gezwel op zijn poot?

  • Er is een bult of gezwel zichtbaar
  • In de meeste gevallen is een gezwel op de poot van je kat niet al te pijnlijk. Wanneer er een ontstekingsreactie ontstaan is, dan kan het wat gevoelig zijn. 
  • De huid kan soms een andere kleur hebben zoals rood of juist heel bleek, soms is er zelfs pigmentvorming zichtbaar
  • Je kat kan er veel aan gaan likken
  • In geval van een milde pijn is mank lopen mogelijk. 
  • Soms kan het gezwel op de poot van je kat een kale huid krijgen

Behandeling van een gezwel op de poot van je kat

Ontstekingen tegen gaan

Wanneer de bult er in feite van de een op de andere dag ontstaan is en je kat heeft er niet heel veel last van, dan kun je het even aankijken. Beoordeel goed of het niet toevallig zou kunnen gaan om een teek. Je zou zeker niet de eerste zijn die met een teek in paniek naar de dierenarts rent. Ook is het verstandig om te kijken of je een klein steekgaatje in het midden van de bult ziet zitten. Is dit het geval, dan is je kat waarschijnlijk gestoken door een insect. Een bult als gevolg daarvan zal na ongeveer een week weer vanzelf verdwenen zijn. Is het gezwel op de poot van je kat een beetje rood of een beetje nattig? Dan is er sprake van een ontstekingsreactie. In dat geval is het verstandig om het gezwel op de poot van je kat 3x daags in te smeren met wat Vetramil honingzalf. Na een dag of 5 zou het gezwel op de poot van je kat niet meer zo rood moeten zijn. Hopelijk is het gezwel zelf ook al helemaal verdwenen na die tijd.

Naar je dierenarts

Indien het gezwel na een week nog niet verdwenen is dan is het verstandig om met je kat langs de dierenarts te gaan. Zeker als je kat al wat ouder is. Het kan dan immers gaan om een tumor en met wat pech ook nog eens om kanker. Dat moet dus uitgesloten worden. Je dierenarts zal de bult aanprikken met een naaldje, en de cellen die hij er daarmee uithaalt, opsturen naar een laboratorium. Zij zullen dan vertellen wat het gezwel aan de poot van je kat is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn. In veel gevallen zal dan blijken dat de bult kan blijven zitten, tenzij je kat er last van krijgt. Is er echter sprake van kanker, dan zal het advies zijn om het gezwel aan de poot van je kat te laten verwijderen. Dus better safe than sorry!

Het voorkòmen van een gezwel aan de poot van je kat

Het voorkomen van een gezwel aan de poot van je kat is eigenlijk niet mogelijk. Het enige dat er voor kan zorgen dat je kat minder kans maakt om een gezwel op zijn poot te vormen is om hem een hoogwaardige kwaliteit voeding te geven en hem van een goede anti-parasitaire behandeling te voorzien. Een goede hygiëne van de leefomgeving van je kat is ook belangrijk. Zo is de kans op het binnen krijgen van giftige stoffen immers veel kleiner. En ga met enige regelmaat met je kat naar je dierenarts. Deze kan veel eerder dan jij opmerken wanneer er iets niet goed is bij je kat. Een jaarlijkse lichamelijke controle is dan ook zeker geen overbodige luxe. 

 

Veel succes!

Hopelijk is het gezwel op de poot van je kat snel weer verdwenen zodat je je er geen zorgen meer om hoeft te maken. Maar mocht dat niet het geval zijn, weet dan dat de meeste gezwellen op de poot van je kat geen kwaad kunnen. Maar je wilt gewoon even zeker weten dat het echt niet om kanker gaat. Veel succes en beterschap voor je kat. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda