Mijn kat likt zijn poot kaal

5 oplossingen om dit tegen te gaan

Je kat likt continu aan zijn poot en doet dat zo vaak dat hij er kale plekken van krijgt. Dit is uiteraard abnormaal en nu zoek je natuurlijk naar een oplossing. En die hebben we voor je. 5 zelfs! Maar eerst bespreken we de functie van likken en welke oorzaken het kunnen veroorzaken. We vertellen je welke symptomen je nog meer kunt opmerken en hoe je kunt proberen een diagnose te stellen. Mocht je hier geen interesse in hebben, dan vind je onderaan dit artikel onze 5 oplossingen waardoor je er hopelijk voor kunt zorgen dat je kat niet langer aan zijn poot likt. Veel succes om je kat weer beter te maken! Hij verdient het! 

 

Kat likt zijn poten kaal als gevolg van stress
kat likt zijn poot kaal

Wat is de functie dat je kat aan zijn poot likt?

Het likken of wassen heeft bij katten eigenlijk twee hoofdfuncties. In de eerste plaats is het uiteraard dat ze zichzelf en hun vacht hiermee schoon houden. Hygiëne dus. Op hun tong zitten haakjes waarmee ze over de vacht heen strijken. Daardoor blijft vuil en dode haren in deze haakjes zitten en wordt het op die manier verwijderd uit hun vacht. Ook talg dat gevormd wordt in een kliertje aan de haarbasis wordt hiermee over de vacht verspreid. Zo krijgt de vacht een mooie glans en worden de haren gevoed. Een soort van een haar-conditioner zeg maar. 

Maar naast deze hygiène functie zorgt dit wassen bij katten ook voor het gevoel van troost en ontspanning. Het likken van hun vacht zorgt ervoor dat ze beter om kunnen gaan met stress-volle situaties. Katten houden ook nog eens voor een heel voorspelbaar ritme in de dag. En dit passen ze ook toe op hun was-routine. Het wassen en het tijdstip waarop ze dit doen zorgt voor een gevoel van hun leven onder controle te hebben en zich veilig te voelen. 

Wanneer gebeurt het dat je kat zijn poot kaal likt?

Zolang je kat er geen kale plekken of huidverwondingen van krijgt heeft hij een normale frequentie van wassen. Maar in sommige gevallen heeft je kat de aandrang om zichzelf veel meer te wassen en te likken dan dat zijn vacht en huid aan kan. Je kat likt zijn poot dan kaal. Als een kat zichzelf teveel likt dan zien we dit in de meeste gevallen vooral op één lokatie. Hierbij zien we dus bijvoorbeeld vooral kaalheid op de rug, kaalheid op de buik of kaalheid op de poten van je kat. In dit artikel gaat het uiteraard met name om de kaalheid op zijn poten als gevolg van overmatig likken. 

Katten die zichzelf kaal likken hebben meestal nog wel diverse stoppeltjes op de kale plek. Dit is een teken dat de haren dus niet vanzelf uitvallen. De gezonde haren breken af aan de basis doordat je kat er zoveel met zijn tong overheen gaat. Op een gegeven moment is er geen haar meer over op die plek. Als er bijvoorbeeld geen haren meer gemaakt worden op de poot van je kat, dan is de huid heel zacht en voel je geen stoppeltjes zitten. 

 

Welke oorzaak zorgt ervoor dat je kat zijn poot kaal likt?

Jeuk

Als een kat last van jeuk heeft aan zijn poten dan zal hij eraan likken. Hiermee hoopt hij de oorzaak van de jeuk te verwijderen en zo de jeuk op te lossen. Dit geeft in normale gevallen echter geen overmatige jeuk en dus geen kale poten. Alleen wanneer de jeuk heel erg is en niet oplost likt je kat zijn poot kaal omdat hij de jeuk niet kan oplossen. In deze gevallen is er meestal sprake van een allergische reactie. Dat kan een voedselallergie zijn of een atopie. Een contactallergie is ook nog mogelijk, maar minder waarschijnlijk omdat je kat maar zelden met alleen één of twee poten met een voorwerp in contact komt.

In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van parasieten zoals mijten of vlooien. Maar deze geven meestal jeuk over het hele lichaam en niet alleen op de poten. Je zou zeggen dat dit ook het geval is bij een allergische reactie, maar met name bij een voedselallergie ontstaat vaak met name jeuk op de poten en soms op de kop.

Stress

Een andere veel voorkomende oorzaak waardoor je kat zijn poten kaal likt is stress of angst. Hoewel eigenaren het heel vaak niet door hebben, zijn katten zeer gevoelig voor stress. De oorzaak hiervoor is heel vaak verveling. Maar ook een te druk gezin (met lawaaiige kinderen of veel huisdieren) of een buurkat kan heel veel stress opleveren voor een kat.

Ontstekingen

Als er ontstekingen in de huid zitten dan kan dit jeuk geven als het aan het genezen is. Helaas kan je kat deze genezing weer teniet doen door de kwetsbare nieuw gevormde huid weer kapot te likken. Zo krijg je een vicieuze cirkel. Steeds weer opnieuw likt je kat dan aan zijn poot of poten.

Droge huid

In sommige gevallen kan een kat last hebben van een te droge huid. Meestal wordt dit veroorzaakt door de centrale verwarming in huis in combinatie met een kwalitatief minder goede voeding. De huid en vacht zien er dan vaak wat droog en dof uit. Doordat de huid wat te droog is voelt het niet fijn voor je kat en likt hij zijn poot kaal. Maar ook een wormen-infectie kan hiervan de oorzaak zijn. De wormen leven in de darm van je kat en kunnen zo zijn voedingsstoffen opeten die eigenlijk voor je kat bedoelt zijn. Je kat zal ze dan helaas niet kunnen opnemen met als gevolg een doffe vacht en droge huid. 

Pijn

Wanneer je kat pijn ervaart aan een bepaalde plek op zijn poot dan kan hij proberen die pijn weg te “masseren” zodat hij er minder last van heeft. Hij likt dan aan zijn poot om de pijn te onderdrukken. Net zoals wij mensen ook wrijven over onze pijnlijke plekken om de pijn te remmen.

Oververhitting

Wanneer de ruimte waar je kat in leeft zodanig warm is dan zal je kat proberen zijn lichaamstemperatuur te verlagen door zichzelf op zijn poten te bevochtigen. Dit vocht zal vervolgens verdampen waardoor je kat afkoelt. Het is maar heel zelden zo dat je kat zodanig lang in de warmte leeft dat je kat zijn poot kaal likt hierdoor, maar het is wel mogelijk.

Welke symptomen kun je nog meer zien als je kat zijn poot kaal likt?

We hebben al een aantal symptomen genoemd in dit artikel, maar als je kat overmatig veel aan zijn poot likt dan kun je de volgende symptomen wellicht ook bij hem opmerken:

 

Een kat heeft jeuk aan zijn voetzooltje en likt er continue aan.
kat heeft jeuk aan zijn poot en likt daarom aan zijn poot

Hoe stel je zelf een diagnose waardoor je kat zijn poot kaal likt?

Wanneer je kat zijn poot kaal likt is het belangrijk dat je eerst goed gaat kijken wat er allemaal anders is aan zijn poot. Likt hij slechts aan één poot dan kun je die poot vergelijken met de andere poot. Kijk of er vachtverlies is, of er roodheid te zien is, of je zwelling ziet of voelt, of het je kat pijn doet als je eraan zit. Of zit er wellicht een wondje of een droge schilferende huid?

Als je niets afwijkend kunt opmerken aan zijn poot dan is het belangrijk dat je alle gewrichten even één voor één buigt en strekt. De gewrichten horen normaal gesproken zo ongeveer 180 graden te kunnen buigen en strekken. Dus de botten horen bijna parallel tegen elkaar aan te kunnen liggen zonder dat het je kat zeer doet. Mocht je een beperkte beweeglijkheid merken vergelijk deze beweeglijkheid dan ook met de andere poot. Op deze manier kun je dus wondjes, ontstekingen en pijn vaststellen en gaan behandelen. Moeilijker is het om het verschil te maken tussen jeuk en stress. Dit is als katten-eigenaar haast niet te doen. En eerlijk gezegd is dit zelfs voor een dierenarts heel erg lastig om vast te stellen.

Wat moet je doen als je kat zijn poot kaal likt?

Het spreekt voor zich dat je de oorzaak van het likken zult moeten aanpakken. Daarom bespreken we per oorzaak wat de behandeling is. Wees gerust, als laatste vertellen we je wat je moet doen als je de oorzaak niet hebt kunnen achterhalen.

Oplossing 1: Jeuk tegen gaan

In geval van jeuk wordt dit soms veroorzaakt door parasieten. Het is dan ook verstandig dat je je kat een middel geeft dat zoveel mogelijk parasieten dood maakt die op zijn huid kunnen leven. Zelf hebben we de voorkeur voor Stronghold of Bravecto omdat die middelen zowel vlooien, mijten als inwendige wormen oplossen. Deze middelen kun je kopen bij je dierenarts aan de balie. Dus zonder consult van je dierenarts. Helaas kun je op dit moment niet op een andere manier aan zulke middelen komen.

Als parasieten de oorzaak waren dat je kat zijn poot kaal likt dan zou de jeuk na uiterlijk een week een heel stuk minder moeten zijn. Is dit niet het geval dan kan er sprake zijn van een allergische reactie. In dit geval is de meest voorkomende allergie dan de voedselallergie. Het is dan ook verstandig om een voedselallergie-test bij je kat te doen. Hierbij geef je hem enkel en alleen Royal Canin Anallergenic voeding. Geen snoepjes en geen lekkers uit de koelkast! Echt alleen die nieuwe brokjes.

De eerste 4 weken zul je dan waarschijnlijk geen verschil opmerken. De oude voedingsstoffen moeten immers nog uit het lichaam van je kat verwijderd worden en dat duurt minimaal 3 weken. Maar als er sprake is van een voedselallergie dan zal je kat in de laatste 4 weken geen jeuk meer hebben en zie je hem veel minder aan zijn pootjes gaan likken. De haartjes groeien weer terug en je kat kan weer slapen. Indien dit de oplossing was mag je na die 8 weken elke maand 1 soort snoepje of lekkers erbij gaan geven. Als je kat weer aan zijn poot likt weet je dat je de oorzaak gevonden hebt. Maar soms zijn het meerdere oorzaken!

Oplossing 2: Stress wegnemen

Als je het idee hebt dat je kat last van stress zou kunnen hebben dan is het belangrijk dat je de oorzaak van de stress weg neemt. Probeer vervelende buurkatten uit je tuin te houden. Zorg dat je kat zich kan terug trekken in een stille ruimte in huis als je drukke kinderen in huis hebt. En probeer andere huisdieren uit zijn buurt te houden als je weet dat hij ze niet goed tolereert. Zorg daarnaast voor heel veel speel en ontdek mogelijkheden. Sporten is immers een bewezen manier om beter om te kunnen gaan met stress. Maak dus 50 plankjes aan je muur zodat je kat lekker kan klimmen. En zorg voor speelgoed waar hij uren zoet mee is.

Mocht je geen idee hebben waarvan je kat stress kan hebben en je hebt hem alle bovenstaande dingen al gegeven? Dan is het verstandig om je kat te voorzien van het Calm diet van Royal canin of hem Zylkène tabletten te geven. In beide middelen zitten stoffen die ervoor zorgen dat het serotonine gehalte in de hersenen van je kat verhogen. Daardoor is hij minder gevoelig voor stress prikkels en voelt hij zich blijer. Dikke kans dat het likken dan vermindert en hopelijk zelfs helemaal verdwijnt. Doorgaans begin je na twee weken verschil te merken, maar uiterlijk met 4 weken hoort je kat minder aan zijn poot te likken. 

Oplossing 3: Ontstekingen oplossen

Zie je een beschadigde huid of zit er een wondje? Dan kun je dit insmeren met een antibacteriële en wond genezende huidzalf. Het beste kun je hiervoor Vetramil met cardiospermum gebruiken. Dit smeer je 2x daags op de huid. Zorg er wel voor dat het even kan intrekken. Likt je kat het er gelijk weer af dan is het verstandig om een zelfklevend verband om de plek heen te doen zodat je kat niet aan zijn poot kan likken. Gewoonlijk is de beschadigde ontstoken huid na ongeveer een week weer helemaal genezen. Tot die tijd moet je dan ook de zalf blijven smeren.

Oplossing 4: Droge huid behandelen

Wanneer de huid op de poot van je kat er droog en schilferig uit ziet dan is het verstandig om je kat een ontworming te geven als je dat de afgelopen maand nog niet gedaan hebt. Mocht je reeds de mijten behandeling die we bij het kopje “jeuk” genoemd hebben al gedaan hebben dan hoef je dit niet nog eens te doen. Daarnaast geef je je kat meer omega-3 vetzuren door zijn voeding. Het beste middel hiervoor is Megaderm dat je over zijn voeding heen kunt doen. Deze stof zorgt ervoor dat er meer vetzuren in de cellen van de huid ingebouwd worden waardoor ze een betere weerstand krijgen en de talg in de huid een betere kwaliteit krijgt. Zo neemt de algehele weerstand in de huid toe en is er sprake van een minder uitgedroogde huid. Je kat zal waarschijnlijk in zijn algemeenheid ook veel meer gaan glanzen.

Mocht je Megaderm te duur vinden dan volstaat in de meeste gevallen een goede kwaliteit zalmolie ook. Helaas zijn er ook behoorlijk veel minder goede kwaliteit zalmoliën op de markt. Degene die we hieronder adviseren bevat hoogwaardige omega-3 vetzuren.

Oplossing 5: Pijn onderdrukken

Wanneer je kat duidelijk pijn heeft in een gewricht is het uiteraard het beste om een bezoek aan je dierenarts te brengen. Er kan dan namelijk vanalles mis zijn met zijn poot. Maar heb je een oudere kat die in het algemeen een beetje stram is en je wilt nog niet naar een dierenarts, dan kun je proberen of Flexadin hem minder pijn bezorgt.

Oudere katten hebben regelmatig last van artrose. Dit komt door slijtage van het gewricht waardoor het pijn gaat doen. Flexadin zorgt ervoor dat de kwaliteit van het kraakbeen verbetert en er minder ontstekingen in het gewricht gevormd worden. Het resultaat is dat je kat minder pijn heeft. Het geneest de artrose niet, maar zorgt er wel voor dat de verslechtering afgeremd wordt. Op een gegeven moment is het helaas niet meer voldoende en zal je kat toch een echte pijnstiller van je dierenarts moeten krijgen om de rest van zijn leven minder pijn te ervaren.

Onbekende oorzaak waardoor je kat zijn poot kaal likt.

Het gebeurt heel vaak dat het onduidelijk is wat de oorzaak is. In dat geval is het belangrijk om dingen te gaan proberen. In dat geval is het verstandig om eerst een mijtenbehandeling te geven en ondertussen ook te starten met het geven van omega-3 vetzuren (Megaderm). Als dat niet helpt smeer je er Vetramil zalf op om onstekingen tegen te gaan. Is het dan alsnog niet opgelost dan doe je de andere behandelingen.

De volgorde die je aanhoudt maakt niet heel veel uit. Het is in alle behandelingen een gok of het aanslaat. Als je kat wat jonger is dan adviseren we de volgorde: voedselallergie-test, stress, pijn. Mocht je een oudere kat hebben dan adviseren we de volgorde: pijn, stress, voedselallergie test. De reden hiervoor is dat een allergie doorgaans op de leeftijd van 1 tot 2 jaar ontstaat. Ook als je kat stress ervaart uit zich dat doorgaans op een jonge leeftijd. Bij oudere katten is het waarschijnlijker dat pijn de oorzaak is dan stress of een allergie. Maar wil je liever een andere volgorde aanhouden dan is hier geen bezwaar tegen.

Veel succes met het zoeken naar de oorzaak waardoor je kat zijn poot kaal likt!

Hopelijk heb je voldoende informatie uit dit artikel kunnen opduiken en stopt je kat snel met zijn poot kaal te likken. Hij verdient het immers om zich lekker en gezond te voelen! Jij bent de beste persoon om hem daarbij te gaan helpen. Succes! 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda