Je kat heeft een kale neus – Hoe komt dit?

Waardoor ontstaat een kale neus bij de kat?

Een kale huid op de neus van een kat kan ontstaan door ofwel geen of verminderde aanmaak van haren, ofwel doordat de bestaande haren afbreken. In het eerste geval is de huid helemaal glad, in het tweede geval zie je toch meestal nog wel een paar stoppels. Een slechte productie van haren kan komen doordat de haarzakjes kapot gemaakt zijn. Dit kan door een parasiet komen, door een schimmel of doordat het eigen lichaam van je kat de haarzakjes kapot gemaakt heeft. Het afbreken van haren komt in de meeste gevallen doordat de kat jeuk heeft en zichzelf overmatig gaat wassen of door een schimmel (ja, die werd ook al in het  andere geval genoemd). 

Een kale neus ontstaat doordat het haarzakje beschadigd kan raken.

Wat gebeurt er bij een kale neus door een kapot haarzakje?

Het haarzakje is het “deukje” in de huid waaruit een haar groeit. Op de bodem van het haarzakje wordt de haar aangemaakt en naar buiten toe opgeschoven. Als deze aanmaak niet meer goed verloopt dan stopt de haargroei en zal de haar uitvallen. Dit is een normaal proces tijdens een periode van verharen. Maar wanneer alle haren op de neus ineens gaan uitvallen dan is er iets niet in orde met de haarzakjes op de kale neus van je kat. 

Parasieten

Eigenlijk komt er slechts één parasiet voor die in de haarzakjes van de kat kan leven en die de oorzaak is van een kale neus bij de kat. Het gaat daarbij om een mijt die we Demodex cati noemen. In de meeste gevallen heeft de kat dan ook last van kale oren en kale wangen. Deze mijt kun je tegen gaan met de duurdere anti-parasitaire middelen die je aan de balie van je dierenarts kunt kopen. Bijvoorbeeld Bravecto, Advocate of Stronghold werken hier goed tegen. Indien je niet langs je dierenarts wilt gaan dan kun je ook een recept bij dierenarts Nanda aanvragen via onderstaande knop en het vervolgens zelf online bestellen. De kosten voor een recept zijn €10,00. 

huidschimmel

Een huidschimmel groeit zowel in de huidcellen als in de haren wanneer een kat hiermee besmet is geraakt. Hierbij kan dus zowel schade ontstaan aan het haarzakje met uitval van de haren tot gevolg. Maar ook kunnen haren afbreken doordat de schimmel de haar minder sterk gemaakt heeft. In de meeste gevallen zie je ook wel dat de huid zelf wat afwijkend is. Een beetje schilferende huid op de neus van je kat bijvoorbeeld, soms zelfs met wat korstjes als gevolg. Op de pagina over huidschimmel bij de kat kun je hier meer over lezen. 

autoimmune aandoening

Wanneer het lichaam van je kat zelf de haarzakjes aanvalt en kapot maakt kan er kaalheid ontstaan. Dit is echter behoorlijk zeldzaam bij de kat. Je dierenarts zal dit kunnen vaststellen nadat er een stukje huid van de kale neus van je kat afgenomen werd tijden narcose. Dit stukje huid wordt dan opgestuurd naar het laboratorium. 

Kat wast zichzelf overmatig met een kale neus tot gevolg.

Een kale neus als gevolg van afbrekende haren

Wanneer er mechanische krachten op een haar komen te staan dan gaat de kracht van een haar flink achteruit. Na teveel mechanische krachten zal een haar afbreken. Op de neus zie je in dat geval een kale plek ontstaan. Mechanische krachten zijn bijvoorbeeld overmatig wrijven van een poot over de neus indien een kat zich teveel wast. Ofwel wanneer een kat echt jeuk heeft dan gaat hij zijn neus krabben met zijn achterpoten of met zijn kop tegen voorwerpen aan wrijven. In alle gevallen zal het haar op de neus van de kat beschadigen met een kale plek tot gevolg. 

Huidschimmel

Zoals hierboven al gemeld kan schimmel de sterkte van haren verminderen met als gevolg dat de haren afbreken bij de minste wrijving. Meer info over huidschimmel lees je op de pagina over huidschimmel bij de kat

Jeuk

Als een kat op de een of andere manier jeuk heeft aan zijn neus dan kan hij deze overmatig veel gaan wassen of wrijven tegen voorwerpen aan. Toch is het maar zelden het geval dat een kat jeuk heeft aan alleen zijn neusrug. Vrijwel altijd zijn er meer delen van de kat die kaal zijn geworden. Lees bijvoorbeeld meer op de pagina over kale oren. Maar ook is er een pagina over kale lippen bij de kat. Jeuk wordt in elk geval op de kop in veruit de meeste gevallen veroorzaakt door een allergische reactie. En dan met name de voedselallergie of de atopische allergische reactie, waarbij een allergische reactie is op bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt etc. 

Behandeling van kaalheid bij de kat

Wanneer je kat een kale neus heeft gekregen en je verder totaal geen klachten ziet zoals jeuk of een kapotte huid dan kun je in de eerste plaats een anti-parasitair middel aan je kat geven zoals Bravecto, Advocate of Stronghold. Dit kun je enkel bij je dierenarts aan de balie kopen ofwel online bestellen met een recept. Dat recept kun je bij onze dierenarts Nanda kopen voor €10,00. Gebruik hiervoor onderstaande knop. 

Indien dit niet het gewenste resultaat heeft dan kun je proberen of een voetschimmelzalf voor mensen de kale neus van je kat oplost. Deze zalf moet je in dat geval 2x per dag dun op de neus van je kat smeren. Je hoort na een week te zien dat er weer kleine haartjes beginnen terug te groeien. 

Indien dit ook niet helpt dan is het verstandig om je dierenarts om advies te vragen. Deze kan dan bijvoorbeeld een afkrabsel van de neusrug-huid nemen en onder de microscoop bekijken in de hoop daar een oorzaak te vinden voor de kaalheid. In een enkel geval zal de dierenarts voorstellen om onder narcose een klein stukje huid weg te halen en dat op te sturen voor onderzoek. Maar in veel gevallen zal de dierenarts ook eerst voorstellen om een ontstekingsremmende en jeuk stillende zalf te proberen. Helaas kun je daar in Nederland niet aan komen zonder een consult bij je dierenarts. 

Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts?

In dat geval kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Hiermee stuur je een bericht aan dierenarts Nanda. Stuur ook gerust wat foto’s of filmpjes mee om het probleem te laten zien. Dierenarts Nanda zal dan proberen je een diagnose te geven en te voorzien van tips om het op te lossen. Op de Home-pagina lees je meer over deze manier van advies geven. Ook lees je daar wat de kosten zijn voor het geven van advies. Hopelijk is je kat dan snel van de kale plek op zijn neus af.