Kat stinkt uit achterste

Hoe los je dit op?

We leven met je mee. Je kat stinkt uit zijn achterste en nu zoek je uit wat het is en wat je eraan kunt doen. Je bent op het juiste adres. In dit artikel leggen we je uit waar de stank vandaan kan komen en hoe je achter de oorzaak van de stank uit zijn achterste komt. Ook vertellen we je wat je eraan kunt doen. Lees dus vlug verder zodat je snel van die vieze geur verlost bent!

 

Cartoon van een kat die uit zijn achterste stinkt.
katten-eigenaar kijkt wanhopig doordat zijn kat enorm uit zijn achterste stinkt.

Kat stinkt uit achterste – maar waaruit dan?

Als je kat uit zijn achterste stinkt dan zijn er meerdere regio’s waar de stank uit vandaan kan komen. Zo heb je stank vanuit de anaalklieren, maar ook vanuit de anus of darmen zelf. En heel soms kan er ook stank zijn uit de vulva of vagina bij een niet gesteriliseerde poes. Aan jou de “schone” taak om op zoek te gaan uit welk lichaamsdeel de stank uit je kat komt, zodat je daarna het probleem kunt oplossen. Hieronder leggen we je meer uit over hoe je achterhaalt welk lichaamsdeel een probleem heeft en je kat uit zijn achteste laat stinken. 

Kat stinkt uit achterste door zijn anaalklieren

In de meeste gevallen herkennen mensen de geur uit het achterste van hun kat niet, waardoor ze gaan zoeken op het internet wat die geur kan zijn. Als het gaat om een probleem met de anaalklieren dan kan je kat inderdaad enorm uit zijn achterste stinken. Het is in dat geval een beetje een zoetige-weeïge-visachtige stank. Het ruikt totaal niet naar ontlasting en ook niet naar etter of ontsteking.

In veel gevallen hangt de stank continue rond het achterste van je kat als dit het probleem is. Maar ineens kan het veel intenser gaan ruiken. We horen vaak dat de stank toeneemt als de kat lekker geknuffeld of geaaid wordt. En dat kan kloppen, want omdat ze het zo lekker vinden gaan ze wat met hun anus-spier knijpen. Het gevolg is dat er wat anaalkliervloeistof uit de anus kan komen op dat moment. En dan wordt de stank dus veel erger.

Als je op dat moment goed kijkt dan zie je waarschijnlijk een klein druppeltje vloeistof uit de anus komen. Dit kan zowel links als rechts zijn aangezien er twee kliertjes zijn en ze aan de zijkant van de anus zitten.

Deze overactieve anaalklieren kunnen op zich meestal geen kwaad. De vloeistof kan er immers goed uit komen. Als de anaalklieren zich niet goed kunnen legen dan kunnen ze overvol raken en dan gaan ontsteken. Maar vervelend is die stank uit zijn anus natuurlijk wel. Je kunt de anaalklieren zelf legen zodat je kat tijdelijk niet meer stinkt uit zijn achterste. Maar op termijn komt dit helaas gewoon weer terug. Meer over anaalklieren bij je kat en hoe je ze kunt legen lees je hier. Ook staan daar diverse tips hoe je de kwaliteit van de anaalkliervloeistof kunt verbeteren zodat je kat minder snel weer uit zijn anus stinkt.

Je kat stinkt naar stront

Als je kat uit zijn achterste stinkt en het heeft de geur van ontlasting, dan is er waarschijnlijk een probleem in zijn darmen. Het kan zijn dat je kat diarree heeft en daardoor steeds ontlasting aan zijn anus heeft zitten. Logisch dus dat je kat uit zijn achterste stinkt naar poep. Maar het kan ook zijn dat er veel gas in de darmen van je kat ontstaat. Het gevolg is dat hij vaak windjes laat. Ook hoor je vaak een borrelende buik bij je kat.

Het is hierbij dan ook van belang om je kat een licht verteerbare voeding te gaan geven. In de meeste gevallen is de oorzaak namelijk een voedselintolerantie. Hierdoor kan je kat de voeding niet goed verteren. De onverteerde voedselresten komen vervolgens in de dikke darm aan. Hier gaat de darmflora dan wel deze voedselresten verteren, maar daar maken ze heel veel stinkend gas bij. En dit gas komt dan in de vorm van windjes uit de anus van je kat. Met andere woorden, je kat stinkt dan uit zijn achterste. Maar dat niet alleen. De dikke darm van je kat kan wat gaan ontsteken door dat gas. Hierdoor zal de ontlasting over het algemeen wat zachter worden en blijven plakken. Alle reden dus voor je kat om uit zijn achterste te gaan stinken naar ontlasting.

Dit kun je oplossen door je kat een voeding te geven die licht verteerbaar is en hoogwaardige voedingsstoffen bevat. Daardoor komt er zo min mogelijk onverteerde voeding in de dikke darm en wordt er minder gas gemaakt. Het beste kun je Royal Canin Gastro-intestinal aan je kat geven. Deze is wat duurder, maar omdat je kat minder voedsel zal verspillen door het gewoon weer uit te poepen en omdat je minder kattenbakkorrels nodig hebt is de voeding betaalbaar.

Je kat stinkt uit zijn achterste vanwege te lange haren rond zijn anus

In sommige gevallen heeft een kat behoorlijk lange haren rond zijn anus zitten. In dit geval kan hier steeds ontlasting langs glijden. Er kan dan steeds een beetje ontlasting aan de haren blijven plakken en er zelfs in trekken. De poepbacteriën die dan aan de anus zitten zullen ook nog een beetje doorgaan met het maken van stinkende gassen. Als je kat dan ook nog eens niet zo heel netjes op zichzelf is dan kan dit een reden zijn dat je kat uit zijn achterste stinkt. 

In dit geval volstaat het om de haren rond de anus van je kat wat korter te knippen. Het hoeft echt niet helemaal kaal, maar gewoon een beetje korter. Dit zul je af en toe moeten herhalen vanwege de nieuwe aangroei van haren. Je kunt hiervoor het beste een schaar met een stompe punt gebruiken. Daarmee is de kans op per ongeluk in de huid van je kat knippen veel kleiner. 

Daarnaast kun je dagelijks de anus van je kat schoonmaken met chloorhexidine doekjes. Chloorhexidine werkt antibacteriëël. De poepbacteriën die dan aan de anus van je kat zitten en die een deel van de reden zijn dat je kat uit zijn achterste stinkt, maak je daarmee dood.  

Je kat stinkt uit haar achterste door een baarmoederprobleem

Dit komt gelukkig niet zo vaak voor. In de meeste gevallen worden poezen op jonge leeftijd gesteriliseerd. Op dat moment worden haar eierstokken verwijderd. De baarmoeder blijft in de meeste gevallen zitten, tenzij er een probleem mee lijkt te zijn. Mocht een poes echter niet gesteriliseerd worden dan kan ze een baarmoederontsteking krijgen. Als je een stank uit haar achterste ruikt dan is dit wat we noemen een “open baarmoederontsteking”. Haar baarmoeder zit vol met etter en bacteriën, maar doordat haar baarmoedermond een beetje open staat kan dit naar buiten sijpelen. Uit haar vulva of vagina kun je dan etterige vloeistof zien komen. Dit kan lichtgeel zijn, maar kan ook een bloedkleur hebben of donkerbruin zijn. Doorgaans hebben poezen ook koorts en drinken ze meer water dan je van ze gewend bent.  

In dit geval ruik je een ontstekingslucht wanneer je kat stinkt uit haar achterste. Je zult waarschijnlijk wel zien dat de vloeistof uit haar vagina of vulva komt. Mocht je twijfelen dan kun je een toiletpapiertje even tegen haar vulva aan houden, zonder dat je haar anus raakt. Dan zul je daar waarschijnlijk een vloeistof op zien komen. En de kleur is dan ook wat makkelijker te herkennen. Is er mogelijk sprake van een baarmoederontsteking? Dan moet je kat moet spoed geopereerd worden. Ga dus naar je (spoed)dierenarts in dit geval. 

Je kat wassen

Het lijkt heel verleidelijk. Je kat stinkt uit zijn achterste dus je gaat je kat wassen om van die geur af te zijn. Dat klopt op zich ook wel. Maar eigenlijk maak je daarmee het probleem alleen maar erger. Katten hebben namelijk van nature een vettig laagje op hun vacht waardoor vuil er minder makkelijk aan vast blijft plakken. Als je je kat gaat wassen, dan was je dit vettige laagje weg. Je kat stinkt dan inderdaad na het wassen niet meer. Maar vuil kan gemakkelijker gaan vasthechten aan de vacht. Met andere woorden, je kat zal weer sneller gaan stinken als je je kat gaat wassen. 

Ben je van mening dat de anus van je kat echt gewassen zou moeten worden? Dan gebruik je het beste douxo s3 seb mousse. Deze mousse kun je zien als een droogshampoo en hoef je niet uit te spoelen met water. Vindt je kat ook wel zo fijn. Maar in dit geval ondersteunt hij het vettige laagje op de haren. Gebruik het middel ook het liefst alleen op het achterste van je kat zodat de rest van de vacht zijn natuurlijke weerstand behoudt. 

Je kat stinkt hopelijk niet meer uit zijn achterste

Met bovenstaande adviezen is het haast niet meer mogelijk dat je kat nog langer uit zijn achterste stinkt. Mocht je toch nog een ernstige stank ruiken dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan je kat volledig nakijken en op zoek gaan naar de oorzaak van de stank. Hopelijk is het in dat geval makkelijk op te lossen. Veel succes!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda