Uitvloei uit de vagina van je kat – Hoe ontstaat dat?

In dit artikel bespreken we de oorzaken en mogelijke gevolgen van uitvloei uit de vagina van je kat. Welke symptomen kun je nog meer zien en wat kun je doen aan de uitvloei? Kun je eigenlijk zelf wel wat doen als je kat uitvloei uit haar vagina heeft?

Worden poezen ook ongesteld?

Nee, poezen worden niet ongesteld zoals wij mensen dat worden. De voortplantings-cyclus van de baarmoeder bij een poes is anders dan die bij een mens. Daardoor hebben poezen dus geen menstruatie zoals wij mensen dat hebben of een loopsheid zoals honden dat hebben. 

Kat heeft uitvloei uit vulva dus is er een pleister op geplakt.

Waardoor ontstaat uitvloei uit de vagina van een kat?

Uitvloei uit de vagina van een kat kan veroorzaakt worden door een hormonale activiteit zoals tijdens haar krolsheid. Maar het kan ook een ontsteking aangeven. In dat geval kan het gaan om een baarmoederontsteking of een vaginale ontsteking. 

De eerste noemen we met een moeilijk woord ook wel pyometra. Pyo staat voor etter en metra verwijst naar de baarmoeder. Met andere woorden: een etterige baarmoeder. De baarmoeder zit in dat geval vol met ettercellen doordat er een bacteriële infectie in haar baarmoeder gekomen is. Haar lichaam probeert die op te lossen door er ettercellen heen te sturen. Hierdoor raakt haar baarmoeder gevuld met etter. Het spreekt voor zich dat dit enkel kan ontstaan bij een poes die nog niet gesteriliseerd is. 

In het tweede geval, de vaginale ontsteking, spreken we ook wel van een vaginitis. Als je ergens -itis achter een woord geplakt ziet staan dan gaat het om een ontsteking van dat onderdeel. Dus in dit geval vagin-itis is een ontsteking van de vagina. Het is vrij zeldzaam bij een poes. Als het al gezien wordt dan is er vaak een voorwerpje in de vagina gekomen zoals een grassprietje of er zit een poliep. Vrijwel altijd zit er dan ook een bacteriële infectie in de vagina. 

Maar is je poes niet gesteriliseerd en zie je ineens uitvloei uit haar vagina komen? Dan is het ook mogelijk dat ze drachtig is en je dat niet opgemerkt hebt. Aan het eind van de dracht, als ze beginnen aan de bevalling dan kunnen ze ook een vaginale uitvloei krijgen. 

Welke symptomen heeft een kat met uitvloei uit haar vagina?

Je hoeft niet altijd nog extra symptomen te zien bij een kat met uitvloei uit haar vagina. Wel is het mogelijk dat je er ook nog de volgende symptomen bij ziet. Controleer en observeer je kat maar even wat extra goed. 

    • algeheel niet fit zijn
    • buikpijn
    • minder eten
    • warm aanvoelen / koorts hebben
    • meer drinken en plassen dan ze normaal doet
    • overgeven
    • opgezette buik
    • veel aan vulva likken
    • heel soms pijn bij het plassen
Temperatuur wordt gemeten bij een kat die zich niet fit voelt.

Is uitvloei uit de vagina van je kat gevaarlijk?

Als je kat een baarmoederontsteking heeft dan kan dit helaas wel dodelijk voor haar aflopen. Als er een scheur ontstaat in haar baarmoeder dan loopt de etter, samen met de bacteriën haar buikholte in. Daar gaan de bacteriën de andere organen en het buikvlies infecteren. In dat geval loopt het doorgaans binnen een paar dagen niet goed voor je kat af. 

Als je poes niet gesteriliseerd was kan ze natuurlijk ook drachtig zijn. Als ze vaginale uitvloei heeft dan is ze al wat verder in de dracht en dan zou je, met wat moeite, kittens moeten kunnen voelen in haar buik. Voel voorzichtig! Want je wilt de kittens niet beschadigen, maar je wil ook niet een eventuele baarmoederontsteking laten scheuren in haar buik. 

Is je poes echter gesteriliseerd dan is het niet levensbedreigend. In dat geval zal er toch waarschijnlijk sprake zijn van een vaginitis, oftewel een vagina ontsteking. 

Hoe stel je een diagnose?

Op basis van of ze gesteriliseerd is of niet kun je al een redelijke inschatting maken. Is je kat niet gesteriliseerd dan is de kans groot dat ze een baarmoederontsteking heeft. Zeker als er een duidelijk etterig-kleurige uitvloei uit haar vulva komt. Je kunt het beste even de temperatuur van je kat meten. De temperatuur van je kat hoort onder de 39,5 graden te zitten. Is het hoger dan dat dan heeft ze vermoedelijk een baarmoederontsteking. 

Wat is een baarmoederontsteking bij je kat?

Bij een baarmoederontsteking is er een bacterie in haar baarmoeder terecht gekomen. Deze bacterie is zich gaan vermeerderen want hij vond dat wel een lekker warm en vochtig plekje. Het lichaam van je kat merkte het op en wil dat natuurlijk proberen kwijt te raken. Die stuurt er dan ettercellen naar toe. Die ettercellen “eten” dan die bacteriën op. Normaal gesproken ruimt het lichaam daarna die ettercellen zelf ook wel weer op. Maar in dit geval zijn er zoveel bacteriën en krijgt het lichaam die bacterie-groei niet gestopt. Er blijven steeds maar meer en meer ettercellen naar de baarmoeder toe gaan. Totdat die baarmoeder helemaal gevuld is met etter en onder spanning staat. 

Uiteindelijk zal de baarmoeder scheuren en loopt de etter samen met de bacteriën in de buikholte. Daar gaat het de rest van het lichaam laten ontsteken en binnen een paar dagen overlijdt je kat. 

Gelukkig is er bij katten vaak sprake van een “open baarmoederontsteking”. Dat houdt in dat de etter er ook nog wel uit kan via de vagina. Het duurt dan ook in dat geval langer voordat de baarmoeder scheurt. De kansen van je kat nemen dan ook aanzienlijk toe. En aangezien jij op deze pagina terecht gekomen bent omdat je uitvloei uit de vagina van je kat gezien hebt is de kans groot dat het bij jou kat om een open baarmoederontsteking gaat, als ze niet drachtig is. 

Kans op een baarmoederontsteking bij de kat

Volgens een zweeds onderzoek dat gedaan werd onder katten met een huisdierenverzekering kwam naar voren dat sommige rassen een verhoogd risico hebben om een baarmoederontsteking te ontwikkelen. Vooral de Noorse boskat en de Siamees lopen meer kans op een baarmoederontsteking. 

Percentage katten dat een baarmoederontsteking krijgt

Uitgesplitst per ras

No Data Found

Wat kun je doen aan uitvloei uit de vagina van je kat?

Je kunt natuurlijk de vagina van je kat goed schoonmaken. Enkel als je kat gesteriliseerd is kun je gebruik maken van onderstaande desinfecterende (=ontsmettende) doekjes.

 Is je kat niet gesteriliseerd dan is ze ofwel drachtig ofwel heeft ze een baarmoederontsteking. In dat geval is het verstandiger om naar je dierenarts toe te gaan. 

Wanneer moet je met je kat met uitvloei uit haar vagina naar de dierenarts?

Als je kat niet gesteriliseerd is en je wel uitvloei uit haar vulva ziet is het altijd het beste om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan dan onderzoeken of ze drachtig is of dat ze een baarmoederontsteking heeft. In sommige (twijfel) gevallen zullen ze daarvoor een echo moeten maken. Wil je toch geen nestje meer hebben en is je poes niet hoog drachtig? Dan kun je er beter voor kiezen om haar gelijk te laten steriliseren. De kosten voor een echo zijn in veel gevallen ongeveer vergelijkbaar als een sterilisatie. 

Is je kat wel gesteriliseerd dan kun je eerst even proberen of het reinigen van de vagina met de Maxani ontsmettende doekjes voldoende is. Ze mag dan echter geen andere klachten hebben. Ze moet dus goed eten en normaal drinken. En ze mag geen zieke indruk maken. Bij twijfel kun je toch beter naar je eigen dierenarts toe gaan. 

Wat doet je dierenarts aan een baarmoederontsteking?

    • Als je kat een baarmoederontsteking heeft en als gevolg daarvan uitvloei uit haar vagina heeft dan is de verstandigste keuze om je kat te laten steriliseren. In dat geval haalt je dierenarts haar eierstokken weg, maar ook haar hele baarmoeder. 
    • De dagen na de operatie krijgt je kat een antibiotica-kuur en een pijnstiller/onstekingsremmer
    • Mocht je kat heel ziek geweest zijn dan kan het ook zijn dat ze een paar dagen bij je dierenarts moet blijven. In dat geval krijgt ze vaak een infuus zodat haar lichaam goed doorgespoeld wordt. Het hele lichaam heeft namelijk heel hard moeten vechten. Vooral haar nieren zijn aangetast en moeten dus een beetje ondersteund worden met het infuus. 
    • Je kat heeft ook vaak een medical pet shirt aan om ervoor te zorgen dat ze niet aan haar buikwond gaat likken. Deze wond is immers wat groter dan na een “gewone” sterilisatie. 

Maar wat als je nog een nestje met je kat zou willen krijgen?

In principe hanteren de meeste dierenartsen het advies om toch te kiezen voor een sterilisatie. Het leven van jou poes is op dit moment waardevoller dan het leven van toekomstige kittens. Is een sterilisatie echter iets dat je echt niet ziet zitten? En je hebt er echt goed over nagedacht? Dan zijn er wel opties mogelijk. 

Je kat kan opgenomen worden bij de dierenarts en een infuus krijgen. Via dat infuus kunnen ze elke dag een verdovend middel toedienen zodat je kat heel even gaat slapen. Tijdens dat slapen kan je dierenarts met een klein buisje via de vagina naar haar baarmoeder gaan. Dit laat een kat niet toe als ze wakker is. Via dat buisje spoelen ze dan de baarmoeder met een waterige oplossing. Vaak zit daar ook een antibioticum in. Op die manier worden zoveel mogelijk ettercellen, maar belangrijker nog, zoveel mogelijk bacteriën weg. Daarnaast krijgt je kat een middel ingespoten dat de baarmoeder doet samentrekken zodat zoveel mogelijk rommel eruit geperst wordt. En natuurlijk krijgt je kat sterke pijnstillers en een antibiotica-kuur gedurende de periode dat ze opgenomen is. 

Zodra er tijdens het spoelen geen etter meer uit de baarmoeder gehaald wordt is het tijd voor je kat om lekker naar huis terug te gaan en verder te herstellen. In de tussentijd mag ze uiteraard niet verslechteren, anders zal er alsnog gekozen moeten worden voor het operatief verwijderen van haar baarmoeder. 

Hoe kun je uitvloei uit de vagina van je kat voorkomen?

Door je kat op jonge leeftijd te laten steriliseren neemt de kans op het ontstaan van een vaginale uitvloei enorm af. Kies niet voor de poezenpil als je toch geen nestje meer wil krijgen want dit verhoogt juist de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een kat met uitvloei uit haar vagina? En maak je je er zorgen om? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!