Kan een kat bloed plassen?
Helaas kan je kater inderdaad bloed plassen. En dat is altijd afwijkend. Dit hoort dus niet. Het komt echter wel vaak voor bij katers. Jouw kater plast waarschijnlijk bloed en je bent ervan geschrokken. En nu vraag je je af wat je moet doen. Wij gaan je eerst uitleggen wat er mis kan zijn en vervolgens vertellen we je wat de mogelijke oplossingen zijn wanneer je kater bloed plast. Voor informatie over een poes die bloed plast moet je hier zijn.
Hoe komt het dat je kater bloed plast?
Als je bloed in de urine van je kat aantreft dan is er ergens in het systeem van het maken van de urine iets niet in orde. Dat begint bij de nieren, die het bloed filteren en daarbij urine maken. Vervolgens wordt de urine vervoert via de urineleiders en deze komen uit in de blaas. Vervolgens is er een plasbuis vanaf de blaas naar het uiteinde van de (kleine) penis van je kater. Al deze onderdelen van de urinewegen bestaan uit weefsel dat zelf gevoed wordt door bloedvaatjes. Wanneer deze weefsels, waar dan ook, beschadigd zijn, dan komt er bloed in de urine.
Is bloed in de urine gevaarlijk?
Het bloed in de urine zelf is op zichzelf niet gevaarlijk. Maar het feit dat zijn urinewegen beschadigd zijn kan wel heel gevaarlijk zijn. Werken je nieren immers niet goed meer dan worden afvalstoffen niet meer uit het lichaam van je kater gehaald en zal je kat sterven. Het is dus wel belangrijk dat de locatie van het bloedverlies en de schade die het bloedverlies veroorzaakt heeft gevonden wordt.
Je kater plast urine met een beetje bloed erbij
Wanneer er milde schade is aan de urinewegen dan is de hoeveelheid bloed die in de urine terecht komt heel weinig. Je kater zal dan in principe licht roze urine hebben. Of soms zelfs normale urine, met een paar kleine bloedstolseltjes erin. De schade is op dit moment zoals gezegd mild. Maar dit kan zeker heel snel veranderen in een ernstige schade. Op dat moment plast je kater echt bloed.
Je kater plast puur bloed
Wanneer de schade aan de urinewegen al wat ernstiger is dan kan er vrij veel bloed in de urine terecht komen. Zoals je weet kan bloed goed oplossen in water en dan lijken kleine hoeveelheden ineens extreem veel. In de meeste gevallen lijkt het dus wel erger dan dat het is, maar de schade aan de urinewegen is wel behoorlijk ernstig.
Jonge kater plast bloed
Jongere katers plassen vaak bloed doordat ze last van blaasgruis hebben. We vertellen je hieronder meer over. Het is maar zelden zo dat een jonge kat bloed plast omdat hij bijvoorbeeld blaaskanker heeft.
Kat verliest druppels bloed tijdens het rond lopen
Wanneer je kater druppels bloed verliest tijdens het lopen dan kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Maar we zien dit het meest wanneer een kater een verstopte blaas heeft. Aangezien dat een levensbedreigende aandoening is, adviseren we je om zo snel mogelijk met hem naar je dierenarts toe te gaan. Ben je per ongeluk op deze pagina terecht gekomen en heb je een poes? In dat geval is er waarschijnlijk sprake van een blaasontsteking. Bij katers kan een blaasontsteking ook voorkomen. Maar een blaasverstopping moet eerst uitgesloten worden!
Oorzaken van bloed plassen bij je kater
De meest voorkomende reden voor het feit dat je kater bloed plast is blaasgruis. Daarnaast komt een blaasontsteking ook nog best vaak voor bij katers. En stress is een veel voorkomende reden. Minder vaak voorkomend als oorzaak van het plassen van bloed door een kater is een bloeding van een poliep in de blaas. Of tumoren in de nieren, urineleiders, blaas of plasbuis, nierfalen of wellicht is er een ongeluk gebeurd. En ook is het mogelijk dat je kat bloedstollings problemen heeft waardoor kleine wondjes niet afgesloten worden en maar blijven bloeden.
Je kater plast bloed door blaasgruis
Blaasgruis ontstaat in de urine van je kat wanneer hij bepaalde mineralen uit zijn bloed filtert en die met elkaar samen klonteren tot kleine kristallen. Dit noemen we ook wel urine kristallen. Onder de microscoop zien die kristallen eruit als kleine suiker-korreltjes. En je kunt je voorstellen dat als je steeds met die korreltjes over de wand van je blaas gaat schuren, dan ontstaat er gemakkelijk een schade aan de blaaswand. En dus een blaasontsteking. Hierdoor gaat je kater bloed plassen.
Wat echter ook mogelijk is, is dat die kleine kristallen nog verder aan elkaar blijven plakken en er dan kleine steentjes gevormd worden. Die kun je met het blote oog dan zien. De penis van de kater is echter heel klein en heeft een heel smalle plasbuis. Hierin kunnen die steentjes al snel klem komen te zitten. Het gevolg is dat je kat niet goed kan plassen of zelfs helemaal niet meer. Door uitrekken van de blaas ontstaat er schade en komt er bloed in de urine. Soms kan een kater nog een beetje urine uitplassen op dat moment, maar dat ziet er dan wel heel bloederig uit.
Je kater plast bloed door een blaasontsteking
De blaaswand kan dus beschadigd raken door blaasgruis, zoals hierboven al verteld werd. Maar dit kan ook ontstaan als gevolg van een bacteriële infectie. Maar stress kan er ook voor zorgen dat de blaaswand heel snel ontstoken raakt. In alle gevallen raakt de blaaswand dus ontstoken waarbij er ook schade kan ontstaan aan de bloedvaten die in de blaaswand zitten. Het gevolg is dat er bloed in de urine komt te zitten en je kater dus bloed plast.
Je kater plast bloed door stress
Zoals we hierboven al vermeld hebben is stress ook een grote oorzaak voor bloed plassen. Stress kan zich bij katten uitten in zichzelf kaal likken op de buik, gedragsproblemen naar de eigenaar of andere huisdieren toe, maar het kan ook op hun blaas slaan. In dat laatste geval heeft de blaas een verminderde weerstand als gevolg van de stress. Daardoor kan het kleinste probleem in zijn geval al gelijk leiden tot een blaasontsteking en dus bloed plassen.
Kater plast bloed en drinkt veel
Wanneer je kater bloed plast en veel drinkt dan is er helaas nog meer aan de hand. De mogelijkheid bestaat dat je kat bloed plast als gevolg van een nierprobleem. Ook is het mogelijk dat je kat een blaasontsteking heeft en dat die ontsteking opgelopen is naar de nieren toe en nu schade aan het toebrengen is aan de nieren van je kat. Heb je dit opgemerkt bij je kat, dan is het belangrijk dat je met je kat naar je dierenarts toe gaat voor verder onderzoek. Zonder nieren kan je kat immers niet in leven blijven.
Kater plast bloed en geeft over
Overgeven en bloed plassen zien we soms ook tegelijk optreden. In dit geval is het mogelijk dat er misselijkheid ontstaat als gevolg van de ontstekingen in het lichaam van je kat. Maar het is ook mogelijk dat er schade aan de nieren is ontstaan waardoor je kat nu zijn gifstoffen niet meer kwijt kan raken. Het gevolg is misselijkheid en overgeven bij je kat. Maar ook kan stress zorgen voor zowel misselijkheid als voor een blaasontsteking.
Wanneer ga je met je kater die bloed plast naar de dierenarts?
Eigenlijk is het in alle gevallen belangrijk dat je met je kater naar je dierenarts toe gaat wanneer hij bloed plast. De oorzaak kan immers behoorlijk ernstig zijn en zelfs het leven van je kat bedreigen. Alle reden dus om het niet te lang aan te kijken. En uiteraard heeft je kat ook in de meeste gevallen pijn. Dat wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk tegen gaan.
Welke behandeling geeft je dierenarts?
Je dierenarts zal in eerste instantie voelen naar de blaas van je kater om een blaasverstopping uit te sluiten. Is er geen blaasverstopping, dan zal hij een urineonderzoek willen doen. De urine heb je natuurlijk zelf al bij je doordat jij je kat al even afgezonderd hebt met een kattenbak met daarin Katkor korrels. Die nemen geen vocht op, en dus kan je kat er lekker op plassen. Daarna kun jij het opzuigen en mee naar je dierenarts nemen. Scheelt weer een dagje opname voor je kat. Alles wat je nodig hebt voor het opvangen van de urine zit in de verpakking. Zo kom je dus het snelst achter de reden waarom je kater bloed plast.
Met het urineonderzoek kan je dierenarts kijken of er sprake is van blaasgruis of een bacteriële blaasontsteking. Soms maakt de hoeveelheid rode bloedcellen die in het bloed zitten deze onderzoeken echter wel wat lastig en onbetrouwbaar.
Als er sprake is van blaasgruis dan zal je dierenarts je een speciale kattenvoeding adviseren. De blaasontsteking zelf wordt met ontstekingsremmers behandeld. Is er een bacteriële blaasontsteking dan wordt er een antibiotica-kuur aan je kat gegeven. Als het goed is zie je dan na een dag of 2 nog nauwelijks dat je kater bloed plast.
Hoe weet ik of mijn kat een blaasontsteking heeft
Je kunt een blaasontsteking zelf testen. Maar als er al heel veel bloed in de urine zit is dit wel lastig. Het is dus beter om dit door je dierenarts te laten uitvoeren. Maar als je wilt dan kun je het urine onderzoek uitvoeren door zelf urine op te vangen met behulp van bovenstaande Katkor korrels. De urine test zelf kun je doen met behulp van onderstaande teststrips.
De strip doop je even helemaal onder in de urine en haalt hem er gelijk weer uit. Beetje afschudden en 30 seconden laten liggen. Vervolgens kun je de teststrip vergelijken met het voorbeeld blad. Het bloed in de urine van je kat maakt het vergelijken van de kleuren wel wat lastiger dus daar moet je een beetje rekening mee houden.
Bij een blaasontsteking is meestal de pH hoger dan 8, zijn de leucocyten aanwezig (maar die is bij katten vaak vals positief!), zitten er eiwitten in de urine en ook erytrocyten zijn aanwezig. Maar dat wist je zelf ook al. De erytrocyten zijn de rode bloedcellen en aangezien je zelf al gezien had dat er bloed in de urine zat kon het niet anders dat de strip dat ook laat zien. In een gezonde urine hoort de pH onder de 7 te zijn en horen er geen leucocyten, geen eiwitten en geen erytrocyten te zijn. Nitriet hoort er ook niet in te zitten. Wanneer er wel nitriet aanwezig is in de urine dan is dat een signaal dat er waarschijnlijk een bacteriële blaasontsteking speelt. Ook de glucose en ketonen mogen niet aanwezig zijn, maar bij een blaasontsteking is dat doorgaans ook niet het geval. Zij geven suikerziekte aan.
Urine opvangen bij een kat
We hebben dit hierboven al kort besproken. Katten plassen vaak op de kattenbak en die korrels absorberen de urine. Die is dan dus nutteloos voor verder onderzoek naar de oorzaak waarom je kater bloed plast. Daarom moeten er speciale korrels in de kattenbak gedaan worden die geen urine opnemen. Daarvoor is Katkor geschikt. In het zakje Katkor zitten de korrels, een pipetje om de urine op te zuigen en een buisje om de urine in te bewaren.
Je maakt de kattenbak goed schoon zodat er geen stof meer in zit van de kattenbakkorrels. De bak spoel je daarna heel goed af met water zodat eventuele zeepresten ook weg zijn. Die kunnen immers de uitslag van de teststrips veranderen. Daarna maak je de bak goed droog en doe je de Katkor korrels in de bak. Het lijken weinig korrels te zijn, maar het is genoeg voor je kat om erop te gaan plassen. Zorg er dus wel voor dat er geen andere huisdieren op de bak kunnen gaan plassen!
Als het je gelukt is om de urine op te vangen dan kun je de korrels daarna goed afspoelen en laten drogen aan de lucht. Door ze gedroogd in een potje te doen kun je ze bewaren voor als je ze ooit nog weer een keer nodig hebt. Vaak wordt er immers nog een controle uitgevoerd na een paar weken om zeker te weten dat de blaasontsteking helemaal verdwenen is en je kater niet vlak daarna weer bloed gaat plassen.
Wat kun je zelf doen bij een blaasontsteking
Zolang er geen bacteriële blaasontsteking speelt dan kun je de blaasontsteking bij je kat proberen op te lossen door je kat een blaasgruis dieet te geven. Dit is dan namelijk de meest voorkomende oorzaak van de blaasontsteking en dus bloed plassen bij je kater. Hij heeft dit voer echter dan wel de rest van zijn leven nodig. Geef deze voeding echter niet aan katten die jonger dan een jaar zijn, of aan katten met chronisch nierfalen.
Mocht je nog een pijnstiller in huis hebben voor katten dan mag je die er ook bij geven. Dit is bijvoorbeeld novacam, metacam of rimadyl. Als pijnstiller mag je ook je kat soms aspirine geven, maar dit is teveel bloedverdunnend en in dit geval dus niet verstandig om te geven. Andere pijnstillers voor mensen zijn dodelijk voor katten en dus al helemaal niet geschikt om te geven. Mocht je toch iets willen doen dan kun je gebruik maken van CBD-olie, maar dat werkt niet net zo goed als de pijnstillers die speciaal voor katten gemaakt zijn. CBD-olie werkt ontstekingsremmend, vandaar dat het geschikt is om te geven als je kater bloed plast.
Je kat plast bloed na een blaasoperatie
Als je kat de dag na de operatie nog een beetje bloed plast is dat over het algemeen niet zo gek. Tijdens de operatie is er immers schade gemaakt aan de blaas of urinewegen en dus is het logisch dat er wat bloed geplast wordt. Dit moet echter elke dag een flinke hoeveelheid minder worden. Is dit niet het geval dan is het nodig om contact te zoeken met je eigen dierenarts om te overleggen wat de oorzaak zou kunnen zijn en of het logisch is dat je kat bloed plast of niet. Mocht je je eigen dierenarts niet kunnen bereiken dan kun je ook met onze dierenarts Nanda overleggen wat je nu moet doen.
Heb je behoefte aan overleg?
Plast je kater bloed? En wil je even overleggen over jouw kat? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!