Oormijt bij katten

Welke symptomen en hoe te behandelen?

In dit artikel vertellen we je alles over oormijt bij katten. Hoe ze leven, hoe katten besmet worden met oormijt en welke symptomen je bij katten met oormijt kunt zien. Maar waarschijnlijk ben je vooral benieuwd hoe je oormijt bij katten kunt behandelen. Lees dus snel hoe je van die nare kleine beestjes bij je kat af komt!

Oormijt van een kat onder een microscoop bekeken.
Overmatige hoeveelheid bruin korrelig oorsmeer in het oor van een met oormijt besmette kat.

Wat is oormijt bij katten?

Oormijt is een klein diertje dat behoort tot de groep van de mijten. En de mijten behoren dan weer tot de groep van spinachtigen. Het zijn dan ook diertjes, die net als de spin, acht pootjes hebben. 

Oormijt heet niet voor niets oormijt. Ze leven in de gehoorgangen van onze huisdieren en voeden zich daar met huidcellen en oorsmeer. De wetenschappelijke naam van oormijt is Otodectes cynotis.

De levenscyclus van oormijt begint als eitje. Na ongeveer 4 dagen komt het eitje uit en ontstaat er een larve. De larve vervelt zich en wordt een nymfe. Deze nymfe zal zich ook weer een aantal keer vervellen en wordt dan een volwassen oormijt. De volledige cyclus vanaf ei tot aan volwassen oormijt worden duurt ongeveer 21 dagen. 

 

Symptomen van oormijt bij katten

Er zijn een aantal symptomen bij katten op te merken wanneer ze last hebben van oormijt.

 

Wanneer katten langdurig oormijt gehad hebben kunnen ook de volgende symptomen gezien worden:

  • Korsten aan de oorschelp en rondom het oor als gevolg van het krabben en wrijven. 
  • Bloed aan de oren als gevolg van het krabben en wrijven
  • Gedragsveranderingen zoals chagrijnig zijn of zich terug trekken. Dit als gevolg van het ongemak en slecht kunnen slapen van de jeuk
  • Als gevolg van een oorontsteking is het ook mogelijk dat een kat evenwichtsproblemen krijgt. 

Is oormijt bij katten besmettelijk?

Ja. Oormijt bij katten is zelfs zeer besmettelijk. Maar niet alleen bij katten onderling. Ook honden, fretten, cavia’s, muizen en ratten kunnen last krijgen van oormijt. Wanneer dieren samen in een ruimte leven dan is de kans groot dat ze allemaal besmet worden met oormijt. Volgens het artikel “Researches regarding the incidency of infestation with otodectes cynotis in cats” komt oormijt wel vaker voor bij katten dan bij andere dieren. 

 

Is oormijt ook overdraagbaar op mensen?

De oormijt die bij katten leeft kan ook terecht komen in de gehoorgangen van mensen en daar heel iets jeuk veroorzaken. De oormijt is echter niet in staat om in de gehoorgang van mensen te overleven en zich voort te planten. Er zal dus gelukkig bij jou als eigenaar geen kolonie aan oormijt in je oren komen te leven. Maar ondanks dat oormijt dus in principe nagenoeg nooit bij mensen voor problemen zorgt, is het wel in het artikel “Otitis Externa In Man Caused By The Mite Otodectes Cynotis” beschreven. Maar het is een zeldzaamheid. 

 

Kat krabt aan zijn oor
Kat geeft andere kat een tik.

Hoe krijgt een kat oormijt?

Aangezien oormijt bij katten zeer besmettelijk is kan deze oormijt gemakkelijk van de ene kat overgedragen worden op een andere kat. Dit noemen we ook wel direct contact. Dit kan buiten zijn, wanneer katten met elkaar in contact komen. Maar het kan ook overgedragen worden wanneer je kat een met oormijt besmette muis vangt. 

Naast direct contact bestaat er ook overdracht via indirect contact. In dat geval is de ruimte waarin dieren leven besmet. Dan komt de oormijt van het oor van je besmette kat bijvoorbeeld via een dekentje terecht in het oor van een andere kat of hond. Of door het gebruik van borstels of andere voorwerpen. 

 

Oormijt bij katten behandelen

Oormijt bij de kat is helaas niet zo gevoelig voor de “normale” soorten anti-parasitaire middelen die je gewoon bij de dierenwinkel kunt kopen. Dus je moet de duurdere merken hebben. Zo is Stronghold, Advocate of Bravecto een goed middel. Deze middelen kun je helaas alleen bij de dierenarts aan de balie verkrijgen. Je kunt daar zonder je kat heen gaan en gewoon aan de balie om dat middel vragen.

Mocht je dat niet willen dan kun je onze dierenarts Nanda vragen om een recept voor je kat. De kosten hiervoor zijn €10,00 per recept. Je kunt vervolgens zelf online deze middelen bestellen met dat recept. Bijvoorbeeld bij diermedicatie.nl.

Heb je meerdere katten en honden in huis? Ze moeten helaas allemaal behandeld worden tegen oormijt omdat het zo besmettelijk is! Duur grapje dus. Maar een andere optie is er niet. 

Naast deze oormijt-dodende middelen is het ook verstandig om de gehoorgang van katten met oormijt schoon te maken. Hiermee haal je al heel veel oorsmeer, met daarin oormijten en hun eitjes weg. Hoe minder oormijten er aanwezig zijn, hoe sneller zijn klachten immers herstellen. 

Oormijt bij katten op natuurlijke manier behandelen

Volgens het artikel “Effect of some essential oils (Allium sativum L., Origanum majorana L.) and ozonated olive oil on the treatment of ear mites (Otodectes cynotis) in cats” zijn er drie middelen die goed tot matig goed werken tegen oormijt bij katten. Andere onderzoeken over natuurlijke middelen die een werking aantonen tegen oormijt hebben wij niet gevonden. 

 

  • Geozoneerde olijfolie werkt volgens het artikel het beste. Je doet hierbij 1x daags 5 druppels olie in elk oor bij je kat en masseert het goed in. Dit doe je 7 dagen lang. Vervolgens doe je het een week niet en dan weer 7 dagen lang wel. De reden hiervoor is dat de eitjes en larven van de mijten behoorlijk ongevoelig kunnen zijn voor de behandeling. Tijdens de eerste behandeling blijven zij mogelijk leven, maar bij de tweede behandeling zijn ze volwassen geworden voordat ze weer eitjes leggen. In die tweede behandelingsweek sterven zij dan wel. 
  • Als tweede beste werkt Marjoleinolie volgens het artikel, met een matig tot goed effect. Hierbij doe je 1 druppel marjoleinolie in een eetlepel van een andere olie zoals gewone olijfolie. Van dit mengsel doe je 1x daags 5 druppels in elk oor en masseert het oor daarna goed. Ook in dit geval behandel je 7 dagen wel, 7 dagen niet en dan weer 7 dagen wel.
  • Knoflookolie werkt volgens het artikel ook, maar met een matig effect. Hierbij doe je 1 druppel knoflookolie in een eetlepel van een andere olie zoals gewone olijfolie. Van dit mengsel doe je 1x daags 3 druppels in elk oor en masseert het oor daarna goed. Ook in dit geval behandel je 7 dagen wel, 7 dagen niet en dan weer 7 dagen wel. Knoflook is echter giftig voor katten. Zorg ervoor dat je kat het zo min mogelijk oplikt.

Kosten behandeling oormijt bij katten

De beste behandeling tegen oormijt zijn de middelen die je aan de balie bij je dierenarts kunt kopen. Hoewel de prijzen per dierenarts en per product verschillen kun je stellen dat de kosten voor de behandeling van oormijt bij de kat ongeveer €10,- tot €15,- zal bedragen. Daarmee gaan we er vanuit dat er slechts een behandeling van een maand nodig is. In een enkel geval is het nodig om langer te behandelen waardoor de kosten hoger uitvallen. 

Maak je gebruik van natuurlijke oormijt bestrijdingsmiddelen dan zal dit goedkoper zijn. Wel is het meer werk en krijgt je kat er wat natte oren van. 

 

oormijt zorgt bij deze kat voor jeuk aan zijn oor.
Witte kat met oormijt in zijn oren.

Kat doof door oormijt

In principe wordt een kat niet werkelijk doof door oormijt. Maar omdat de oren van katten erg geprikkeld worden door de oormijt gaan ze heel veel oorsmeer produceren. Dit kan zoveel worden dat de oren van je kat volledig vol zitten en geluid er nagenoeg niet meer door kan. Je kat hoort dan erg slecht en lijkt haast wel doof. 

Dit kan vooral gevaarlijk worden wanneer je kat naar buiten kan. Hij hoort dan immers gevaar ook minder goed aankomen. 

Zodra de oormijt behandeld werd zullen zijn oren na een week of twee weer een normale hoeveelheid oorsmeer bevatten en is zijn doofheid verdwenen. 

 

FAQ over oormijt bij katten

Kun je oormijt bij de kat behandelen met azijn

Hoewel het een bekende oma-weet-raad methode is in de behandeling van oormijt bij katten, hebben wij geen onderzoeken kunnen vinden die de werking van azijn tegen oormijt bevestigd. Wij raden dan ook af om dit middel in te zetten tegen oormijt bij katten. Wel heeft appelazijn verdund met water een kalmerende werking op de huid en dus ook op het oor van je kat wanneer het geïrriteerd werd door de oormijt.

Kan mijn kat dood gaan door oormijt?

In principe is de kans om te sterven door oormijt nagenoeg nihil. Wel bestaat de kans dat je kat slecht hoort door oormijt en dat hij vervolgens gevaar, zoals een auto, niet hoort aankomen.

Doet oormijt pijn bij katten?

De oormijt zelf zorgt enkel voor gekriebel in het oor van je kat. Maar als gevolg van oormijt kunnen katten wel een oorontsteking krijgen. Dat is wel pijnlijk. Maar de mijt zelf doet ze dus geen zeer.

Het verhaal van kat Pippa

Achtergrond

De vijfjarige binnenkat, genaamd Pippa, was veel aan het krabben en schudden met haar kop. De eigenaar merkte op dat Pippa de afgelopen week rusteloos was en duidelijk last van haar oren had. Hij besloot op internet te zoeken naar een reden hiervoor. 

 

Symptomen

Pippa vertoonde de volgende symptomen:

  • Overmatige hoeveelheid van donkerbruin, korrelig oorsmeer in beide oren.
  • Roodheid en zwelling in de gehoorgang.
  • Haarverlies rond de oren door krabben en wrijven.
  • Een iets onaangename geur uit de oren.
  • Gedragsveranderingen zoals prikkelbaarheid en zich terugtrekken.

 

Behandeling

De eigenaar van Pippa vermoedde op basis van informatie op het internet dat zijn kat last had van oormijt. Daarom heeft hij bij zijn eigen dierenarts een pipet opgehaald dat volgens die dierenarts gedurende een maand tegen oormijt werkte. Daarnaast kocht de eigenaar de Traumapet oorreinigings doekjes om de oren van Pippa schoon te maken. Dit deed hij elke dag 1x gedurende een week.

Ook besloot hij de roodheid en zwelling in de oren te behandelen. Aangezien geozoneerde olijfolie zowel tegen oormijt als tegen bacteriën werkt heeft hij voor dat middel gekozen. Dagelijks deed hij 5 druppels in de oren van Pippa om haar oren te kalmeren en de oormijt tegen te gaan. Dit bleef hij 7 dagen volhouden. De oren van Pippa waren daarna al zo goed als genezen van de oorontsteking. Wel zat er nog een beetje meer oorsmeer in dan normaal was voor Pippa. Omdat ze ook een pipet in haar nek kreeg dat de oormijt doodde was het niet nodig om een tweede cyclus van 7 dagen behandelen toe te passen bij Pippa. Na een maand waren de oren van Pippa gelukkig weer volledig hersteld. 

Veel succes

Hopelijk is ook jouw kat snel weer van zijn oormijt af. Niets zo vervelend als katten met oormijt die de hele dag lopen te krabben. Heb je nog niet voldoende informatie gevonden in dit artikel? En heb je behoefte aan overleg met onze dierenarts Nanda? Dan kun je hieronder terugvinden hoe je haar om advies kunt vragen. Veel succes! Je kat zal blij zijn dat je hem geholpen hebt om van zijn oormijt af te komen. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda