Risico's als u uw hond of kat niet laat afvallen.

Wanneer uw hond of kat te dik is geworden dan is dat altijd heel vervelend. Uw hond of kat heeft dan veel minder energie en krijgt op den duur ook medische klachten. Het meest voorkomende probleem van overgewicht is artrose, oftewel gewrichtsslijtage en dus pijn. Maar ook suikerziekte bij je hond of suikerziekte bij je kat, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Hieronder vallen ook de simpele huidontstekingen omdat ze zichzelf niet meer kunnen schoonhouden. En ook zijn er aanwijzingen dat de kans op kanker enorm toeneemt wanneer u uw hond of kat niet laat afvallen. En niet te vergeten ook de extra risico’s die er tijdens een narcose zullen optreden wanneer uw dier onder narcose moet. 

Hond of kat moet afvallen: deze kat is echt te dik

Reden genoeg dus om nu echt even goed aan de gang te gaan met het gewicht van uw hond of kat wanneer hij te dik geworden is. 

Toch twijfelen veel mensen of hun hond of kat werkelijk te dik is. Een hond of kat kan natuurlijk ook gewoon een dikke buik hebben als gevolg van een medisch probleem in zijn buik of lichaam. Als je twijfelt of je hond of kat echt te dik is, vraag dan onze dierenarts Nanda om je te helpen bepalen of er kans is op een medisch probleem. 

De eerste stap om uw hond of kat te laten afvallen

De eerste stap om uw hond of kat te laten afvallen is ze te wegen. Zo weet u in elk geval hoe zwaar uw hond of kat nu werkelijk is. U kunt naar uw dierenarts gaan en uw hond of kat laten wegen. Doorgaans is dit gratis. Maar wellicht heeft u thuis ook een gewone mensen weegschaal. Daar kan het bij de gewone formaat honden en katten ook mee. Alleen bij de reuzenrassen van honden is het gewicht wellicht niet voor u te tillen. 

kat op de weegschaal

U stapt als eerste met uw hond of kat in de armen zelf op de weegschaal. Schrijf dit gewicht even op!!! Daarna stapt u zelf op de weegschaal. Het gewicht van jullie samen min het gewicht van uzelf is het gewicht van uw hond of kat. Dit gewicht kunt u even vergelijken met de rasstandaard ofwel het gewicht van toen hij ooit nog wel een goed gewicht had. 

Overigens zijn niet alle dieren te dik die er door de buren als te dik aangezien worden!!! Mocht u twijfelen, laat het gewicht dan door een dierenarts(assistente) wegen en laat ze uitzoeken of en zo ja, hoeveel uw hond of kat moet afvallen. 

Huisgenoten

Goed, het begin is er. Dat is al een hele stap! Komt u inderdaad tot de conclusie dat uw hond of kat moet afvallen dan is de volgende stap om uw huisgenoten hier ook van te overtuigen. Dit is echt een heel cruciale stap. Het gebeurt regelmatig dat wanneer de ene heel hard zijn best doet om een hond of kat te laten afvallen de partner wat extra’s geeft wanneer de eerste persoon even niet kijkt. Hij/zij is immers zo zielig… Dus echt heel duidelijk uitspreken naar elkaar. Zorg dat iedereen er ook achter staat dat het beter voor de hond/kat is. 

Hond of kat moet afvallen: alle baasjes moeten meewerken

Het ontstaan van overgewicht

Overgewicht ontstaat doordat er meer calorieën via de bek naar binnen gaan dan dat het lichaam verbruikt. Het overschot wordt opgeslagen als vetweefsel. Er moeten dus minder calorieën door uw huisdier gegeten worden om een stabiel gewicht te gaan krijgen. Hij moet nog minder calorieën (eigenlijk dus te weinig voor wat hij dagelijks gebruikt) binnen krijgen om het overschot (=vetweefsel) te gaan inzetten om het tekort op te vangen. Alleen dan zal hij/zij gaan afvallen. En ja, dat is echt heel moeilijk!

Sterilisatie of castratie

Een sterilisatie of een castratie wordt vaak als oorzaak gezien. En op zich klopt dat ook, deels. Door de sterilisatie en castratie heeft een dier dagelijks minder calorieën nodig. Wanneer je de hoeveelheid ingenomen calorieën niet verminderd na de sterilisatie of castratie dan hebben ze dus een overschot aan calorieën en zullen ze die gaan opslaan als vetweefsel. Na een sterilisatie of castratie moet u daarom heel goed het gewicht van uw huisdier in de gaten houden. Het liefst geeft u gelijk erna 80% van de voeding ofwel stapt u gelijk over op een voeding voor gesteriliseerde of gecastreerde honden/katten. Zo voorkomt u dat uw hond of kat te dik wordt en dat is altijd makkelijker dan het zorgen voor afvallen. Gebruik deze voor kleine honden, deze voor grote honden en deze voor katten. In deze voeding zitten minder calorieën zodat de kans op het ontstaan van overgewicht afneemt. 

Extreem te dikke hond

Hond of kat laten afvallen, hoe doe je dat?

Goed, afvallen dus. En hoe doe je dat nou? Op zich is het in theorie vrij simpel (maar niet in de praktijk!). Hij moet dus minder calorieën binnen krijgen en meer gaan verbruiken. Dus gooit u normaal gesproken de bak gewoon vol? Doe dat dan nog een keer, maar weeg het daarna even voordat u het geeft. Dit vergelijkt u dan even met wat er op de verpakking staat. Dan heeft u al een indicatie van hoeveel teveel hij/zij krijgt. Overigens staan op de verpakkingen vaak hogere hoeveelheden dan er in werkelijkheid nodig is voor een dier. Elk tussendoortje bevat ook calorieën. Schrijf dagelijks op hoeveel en wat hij gekregen heeft. Dan wordt het u waarschijnlijk wel duidelijk waar de grootste oorzaak zit. 

Niet te snel!

Afhankelijk van hoeveel uw huisdier moet afvallen gaat u 75% of 80% van zijn eigen voeding geven. Het liefst geen tussendoortjes meer, maar in elk geval van elk tussendoortje de helft gaan geven van wat u normaal gaf. Let erop dat dieren niet te snel mogen afvallen! Vooral katten kunnen dan een leververvetting krijgen en hieraan dood gaan. Trek vooral bij katten dus rustig een jaar uit voor het afvallen en zelfs nog langer wanneer hij/zij echt extreem veel te zwaar is. Belangrijk is dat hij in elk geval begint met afvallen en dat het gewicht weer de goede richting op verschuift. De tijdsduur is minder van belang. 

Everyday is a fresh start

Meer beweging om je hond of kat sneller te laten afvallen

Naast het beperken van de hoeveelheid calorieën is het ook belangrijk dat uw hond of kat meer gaat bewegen. Hiervoor kunt u met honden vaker en langer gaan wandelen, ze meer met andere honden laten ravotten etc. Hiervoor heeft hij wel een conditietraining nodig. Op deze pagina vind je tips hoe je de conditie bij labradors kunt trainen. Maar dat geldt natuurlijk voor alle hondenrassen! Bij katten is dit deel lastiger. Maar probeer ze meer speeltjes te geven waarmee ze actief gaan rondrennen. Veel katten vinden een laser-lampje erg spannend en rennen er achteraan. Ben je er zelf al snel klaar mee dan zijn er ook automatische apparaatjes met een laser erin. En natuurlijk is er veel meer speelgoed voor katten, dus gebruik wat dan ook. Als je kat er maar door beweegt. 

Opnieuw wegen

Na twee weken minder voeding en meer beweging weegt u uw hond of kat opnieuw. Hopelijk is er dan 100 gram bij uw kat verdwenen. Voor honden geldt een gewichtsverlies van 2% per week maximaal. Een hond van 20kg mag maximaal 400 gram per week afvallen (dus 800 gram in twee weken). Dan is hij/zij de goede kant op aan het gaan. U moet dan doorgaan op deze manier net zolang tot hij/zij op het juiste gewicht is. Vooral bij katten geldt dat als hij meer is afgevallen u beter iets meer voeding kunt geven. Het mag echt niet te snel gaan. En zolang er maar iets af gaat is het goed. Aan de andere kant hoeft uw hond of kat ook niet persé die grammen werkelijk te halen. Bij het ene dier gaat het makkelijker dan bij de andere. Elke gram die eraf is, is mooi meegenomen. 

Hond steelt snel een koekje

Oh nee, hond of kat nog niet aan het afvallen?

Is het nog niet gelukt? U bent dan echt niet de enige dus houdt de moed erin! Hopelijk is uw hond of kat in elk geval niet zwaarder geworden. Dat is al een mijlpaal op zich! U zult alleen wel nog minder calorieën moeten gaan geven en nog meer beweging om hem te laten afvallen. 

Andere voeding om uw hond of kat wel te laten afvallen

“Nog minder calorieën?” hoor ik u nu denken. Ja, helaas de enige oplossing. Maar niet getreurd, u kunt dat ook doen door een andere voeding te geven. Voor kleine hondenrassen kunt u deze gebruiken. Voor grote honden is deze geschikt. Voor katten gebruikt u deze.  Dit is een voeding waarin veel vezels zitten die voor een gevuld gevoel zorgen en waarin weinig calorieën zitten. Zo heeft uw hond minder trek terwijl hij wel een verzadigd gevoel heeft. 

Geeft u liever een ander merk? Dat is natuurlijk ook prima. Maar vergelijk even de hoeveelheid calorieën tussen degene die ik adviseer en degene die je zelf wilt geven. Overigens gaan dieren door deze voeding wel meer ontlasting produceren, dus schrik daar niet van. Die vezels die voor een gevuld gevoel zorgen moeten er immers ook weer uit komen zonder dat het lichaam ze heeft gebruikt. En deze voeding mag je natuurlijk ook geven als je kat of hond wel afgevallen was met zijn eigen voeding. Het maakt het iets makkelijker voor hem/haar. Maar goedkoop is het niet… Hoewel, je bespaart ook veel dierenarts kosten als je hond wel afvalt! Dus het is eigenlijk een investering. 

Hond of kat laten afvallen scheelt een hoop geld

Net een stapje extra

Lukte het afvallen niet goed genoeg dan zou het mooi zijn om ook nog net wat meer te gaan bewegen met uw hond/kat. Probeer elke wandeling 5 minuten langer te maken. Dat scheelt toch weer 20 minuten per dag. Ook meer speeltjes of activiteiten in huis als je huis dat toe laat. En die laser voor je kat ook even wat extra vaak gebruiken. 

Lastig!

Het is echt moeilijk he? Zelf gewicht verliezen is al lastig, maar je huisdier laten afvallen is nog veel lastiger! Veel mensen kunnen niet tegen die smekende ogen van hun hond of dat extreem dwingende gemiauw van hun kat. “Geef mij eten!!!”, zeggen ze. Zorg dus dat u een soort van back-up plan heeft! Zo gaat het bij honden vaak puur om het “krijgen” van iets. Wanneer u ze echt niet kunt weerstaan geef ze dan iets waar niet veel calorieën in zitten. Veel mensen gebruiken hier gekookte sperziebonen voor (1 per keer geven) of stukjes groenten. Fruit kan ook, maar daar zit net wat meer calorieën in dan in groenten. 

De gezonde snacks vallen niet altijd in de smaak

Nu volhouden

Zodra het afvallen eenmaal lukt is het gewoon een kwestie van doorzetten. Nogmaals, het hoeft allemaal niet binnen een maand opgelost te zijn. Zodra uw hond of kat aan het afvallen is wordt het risico op medische problemen al gelijk minder, ook al is hij/zij nog te dik. 

Extra ondersteuning nodig?

Mocht het u zelf niet goed lukken of u heeft even wat tips en tricks nodig dan kunt u uiteraard gebruik maken van het advies via whatsapp. Stuur een appje en ik reageer zo snel mogelijk.