Een dikke staart bij je kat

Hoe behandel je dit?

Een dikke staart bij een kat kan zeer plotseling ontstaan. Het ene moment is er nog niets aan de hand en het andere moment is zijn staart twee keer zo dik. En dan bedoelen we niet dat je kat zijn staart opzet om een andere kat of hond te laten weten wat hij van hem vindt. Nee, dan hebben we het over een dikke staart als gevolg van een ongeluk of vechtpartij. Een medisch probleem dus. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen een dikke staart als gevolg van een kneuzing en als gevolg van een abces. We vertellen meer over de oorzaak en wat je zelf kunt doen om het te behandelen. Lees dus snel verder hoe je jouw kat kunt helpen om zijn dikke staart en de pijn ervan te laten verdwijnen. 

 

Een kat met een hele dikke staart als gevolg van een kneuzing.

Wanneer is er sprake van een dikke staart bij je kat?

Een dikke staart bij een kat zien we veel als een kat met zijn lichaam aan het communiceren is. Een dikke staart houdt in feite in dat je kat opgewonden is. Dat kan boze opwinding zijn of opwinding in een spel met jou of een andere kat. 

Maar in dit artikel willen we het daar niet over hebben. Hier bespreken we het medische probleem als er sprake is van een dikke staart bij je kat. Dus wanneer er iets lichamelijks mis is met de staart van je kat. 

 

Waardoor ontstaat een dikke staart bij je kat?

Wanneer er schade is ontstaan aan de weefsels in de staart van je kat komen er heel veel stoffen vrij uit de beschadigde cellen. Die stoffen komen in de lymfevaten en bloedvaten en laten dan aan het lichaam “weten” dat er een probleem ontstaan is. Het gevolg is dat de bloedvaten helemaal wijd open gaan staan op die plek. Er komt dan veel meer bloed naar de beschadigde plek in de staart van je kat. Die bloedvaten laten ook meer vocht en opruimende cellen uit de bloedbaan gaan. Er komt dus meer vocht in het beschadigde deel van de staart. Het gevolg van meer vocht is simpelweg dat de staart op de plek van de schade dikker wordt en opzwelt. 

Het gebeurt echter ook vaak dat een kat een wondje heeft aan zijn staart. Gewoon heel klein, niks bijzonders. Bijvoorbeeld door een krab van een andere kat. Maar als er op die plek een bacterie onder de huid terecht gekomen is dan worden er naar die plek heel veel afweercellen gestuurd. Zij moeten de bacterie gaan opruimen. Lukt ze dit niet snel genoeg dan gaat de bacterie zich vermeerderen en blijven er afweercellen naartoe gestuurd worden. Ook in dat geval ontstaat er extra weefselschade door de bacteriën en dus worden ook in dat geval de bloedvaten open gezet en komt er meer vocht in de plek van de schade. Door de ophoping van bacteriën, afweercellen (=ettercellen), vocht en bloed ontstaat er dus ook in dit geval een dikke staart bij je kat. Dit noemen we een abces. 

 

Twee katten staan op het punt om te gaan vechten en hebben beide een flink dikke staart.
Straatkat met een dikke staart aan de basis van die staart.

Welke symptomen kun je nog meer opmerken als je kat een dikke staart heeft?

Naast een dikke staart bij je kat kun je ook de volgende symptomen eventueel opmerken bij je kat:

  • Pijn bij aanraken van de staart
  • Houdt zijn staart lager dan je van hem gewend bent
  • De huid onder de vacht op de staart kan er rood of vurig uitzien
  • Veel likken of bijten aan zijn staart
  • Klaaglijk miauwen
  • Minder beweging van zijn staart
  • Algemeen minder bewegen
  • Koorts
  • Slechte eetlust
  • Hij kan problemen hebben met zijn balans. Uit een onderzoek van Curt Walker is gebleken hoe belangrijk een goede beweeglijkheid van de staart is bij het houden van balans op smalle oppervlakken. Deze beweeglijkheid is nu minder en dus wordt zijn balans ook minder.

Diagnose van een dikke staart bij je kat

Indien je een dikke staart bij je kat ontdekt hebt is het in de meeste gevallen dus een gekneusde staart ofwel een geïnfecteerde staart. Deze laatste ken je waarschijnlijk beter als abces aan zijn staart. Maar hoe weet je nu het verschil? Hieronder laten we je de eigenschappen zien die meestal voorkomen bij de variant waar het om gaat. 

 

Gekneusde staart bij je kat

  • Pijnlijk bij aanraken, maar meestal niet extreem
  • De zwelling voelt vaak wat harder/stugger aan dan het normale weefsel
  • Er is GEEN wondje te zien op de zwelling
  • In het midden van de zwelling zit ook geen stukje huid dat er anders uit ziet dan er omheen
  • Je kat heeft GEEN koorts
  • Hij eet zoals je van hem gewend bent

Infectie of abces aan de staart van je kat

  • Hoe groter het abces wordt hoe pijnlijker hij wordt. Je kat zal mogelijk zeer boos worden als je alleen al de zwelling lichtjes aanraakt. 
  • De zwelling voelt met name na een dag of 2 wat zachter aan. Alsof er water onder de huid zit.
  • Er is vaak nog een heel klein krab- of bijt-wondje te zien op de zwelling
  • Als een abces 2 tot 3 dagen oud is dan kan er een opening in de huid beginnen te ontstaan. Dit kun je voordat het open barst herkennen aan een stukje huid van een paar millimeter dat er wat glaziger en iets grijzer uitziet dan de rest van de huid.
  • Je kat kan koorts hebben
  • Hij eet slechter dan je gewend bent. Vaak alleen heel lekkere dingen of zelfs helemaal niet meer. 

Een abces zal in de meeste gevallen een dag of 3 na het ontstaan van het oorspronkelijke wondje open gaan. Op dat moment is er een gaatje in de huid gekomen waardoor de enorm stinkende etter, vaak vermengd met bloed, naar buiten komt. Het ziet er vreselijk dramatisch uit, maar je kat heeft ineens veel minder pijn omdat de druk eraf is. Vanaf dan kan het weer gaan genezen. 

Behandeling van een dikke staart bij je kat

Dikke staart als gevolg van kneuzing

Een kneuzing ontstaat doordat er weefselschade is ontstaan. De behandeling van een dikke staart als gevolg van een kneuzing is er dan ook op gericht om de weefselschade zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit kun je doen door 3-4x per dag warme kompressen tegen zijn staart te houden. Door de warmte wordt de doorbloeding van de staart verbeterd en worden er bijgevolg meer herstellende stoffen en cellen naar de beschadigde weefsels gestuurd.  

Het opsmeren van een ontstekingsremmende zalf heeft in dit geval meestal geen zin. De ontsteking zit veel dieper in de staart en niet slechts in de huid. Een zalf zal dus ook nauwelijks kunnen doordringen tot in de diepte van de staart en dus geen werking hebben. Beter is het om in dat geval gebruik te maken van ontstekingsremmende middelen die je via zijn bek in zijn hele lichaam krijgt. Hiervoor kun je heel goed CBD-olie gebruiken. Uit een onderzoek gedaan door Cindy H.J. Yu en H.P. Vasantha Rupasinghe blijkt blijkt dat CBD-olie een heel goede ontstekingsremmende werking heeft en daarnaast ook een pijnstillend effect heeft. Wel zo prettig als je kat een pijnlijke dikke staart heeft.

Dikke staart als gevolg van een abces

Wanneer er sprake is van een abces in de staart van je kat dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts te gaan. Deze zal je kat in elk geval antibiotica en een pijnstiller voorschrijven. Indien nodig kan het ook zijn dat je dierenarts het abces opent om op die manier de grootste hoeveelheid bacteriën en etter te verwijderen. Met behulp van de antibiotica zullen de achter gebleven bacteriën niet meer vermeerderen en kan het gaan genezen. 

Katten zijn echter behoorlijk goed in het zelf oplossen van abcessen. Zodra het open gebroken is en je masseert een aantal keer per dag de nieuw gevormde etter eruit, dan zullen de meeste katten ook genezen zonder het geven van een antibiotica-kuur. Het gaat alleen ongeveer twee keer zo lang duren. Na een dag of 5 hoort er al geen etter meer uit de opening te komen en zal het abces weer gaan genezen. Na uiterlijk 14 dagen hoort zijn staart weer volledig genezen te zijn. 

Indien je kat echt heel veel pijn aan zijn staart heeft dan kun je hem een pijnstiller geven. Het liefst geef je dan een pijnstiller die je gekregen hebt van je dierenarts. Maar als alternatief kun je ook Aspirine aan je kat geven. LET OP! ENKEL ASPIRINE IS GESCHIKT! DUS GEEN PARACETAMOL, IBUPROFEN OF ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN AAN JE KAT GEVEN. DEZE ZIJN DODELIJK VOOR JE KAT! Je kunt je kat 1x per 2 dagen (dus niet 2x per dag!) een half tablet geven van een 100mg tablet aspirine. Dat zijn tabletten met een lagere dosering dan gemiddeld. Je mag dit maximaal een week geven. 

 

katten klimmuur

Hoe voorkom je een dikke staart bij je kat?

Je kunt een dikke staart bij je kat niet zo goed voorkomen. Het ontstaat immers waarschijnlijk als gevolg van een ongeluk(je) of een vechtpartij. Maar door je kat in elk geval te laten castreren zorg je al voor minder vechtpartijen en dus voor minder abcessen. Daarnaast kun je proberen in huis wat meer speeltoestellen neer te zetten zodat je kat minder vaak naar buiten zal gaan en dus hopelijk minder vaak bij een ongeluk betrokken zal zijn. 

    Het verhaal van Simba: een case-study 

    Hieronder vindt je het verhaal van Simba, een vrouwelijke europese korthaar kat van 4 jaar oud.

    Ze werd aangereden door een fiets, waardoor ze een dikke staart gekregen heeft. De buurvrouw heeft het voorval zien gebeuren, vandaar dat bekend is wat de oorzaak was. Haar baasje heeft haar volledig nagekeken en kan geen verdere problemen vinden. Vandaar dat ze besluit om het even aan te kijken. Wel heeft ze even overleg met onze online dierenarts Nanda voor de zekerheid.

     

    Het behandelplan voor Simba is er dus op gericht om de gekneusde dikke staart te ondersteunen met de genezing. De volgende stappen werden uitgevoerd:

    • Warmtecompressen: Simba ontving driemaal daags warmtecompressen op de getroffen gebieden. Dit werd gedaan om de bloedcirculatie te verbeteren en de zwelling te verminderen. Elke sessie duurde ongeveer 15 minuten en werd met zorg toegepast om verbranding of ongemak te voorkomen.
    • CBD-olie: Naast de warmtecompressen werd Simba behandeld met CBD-olie voor dierlijk gebruik. De olie werd tweemaal daags door wat natvoer gedaan om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Er werd nauwlettend gecontroleerd op eventuele bijwerkingen (alle middelen kunnen immers bijwerkingen geven), maar Simba reageerde goed op de behandeling.

    Resultaten: Na een week vertoonde Simba een aanzienlijke verbetering. De zwelling was flink verminderd, hij bewoog zijn staart weer meer en gaf minder tekenen van pijn. De behandeling met warmtecompressen en CBD-olie waren voldoende om hem te laten herstellen. 

     

    Beterschap!

    Hopelijk verloopt het herstel bij jouw kat net zo vlot en probleemloos als bij Simba. We wensen je kat veel beterschap en jou succes bij het toepassen van de behandeling. En mocht je nog behoefte hebben aan advies, dan staat onze online dierenarts Nanda voor je klaar.

     

    Vraag advies aan dierenarts Nanda

    Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

    dierenarts Nanda