Je kat heeft een slappe staart

Hoe komt dit?

Als je kat thuis komt met een slappe staart dan maak jij je natuurlijk zorgen. En terecht. Het kan immers best wel ernstig zijn. In dit artikel lees je hoe een kat een slappe staart kan krijgen, hoe je de oorzaak vast stelt en wat je moet doen. Is er enkel sprake van pijn dan kun je het thuis aankijken en hem ondersteunen met onderstaande middelen. Lees dus snel verder hoe je jouw kat met zijn slappe staart kunt helpen. 

 

Een verwonding op de staart van een kat zorgt ervoor dat hij een slappe staart heeft
Kat met een slap hangende staart op straat.

Waarom hangt de staart van mijn kat slap?

Als je een kat met een slappe staart hebt dan wil je uiteraard graag weten waardoor dit komt. In principe zijn er twee dingen mogelijk.

De eerste is dat je kat pijn heeft bij het bewegen van zijn staart. Hij laat hem in dat geval slap hangen zodat er zo min mogelijk spierkracht op zijn staart uitgeoefend wordt en hij dus zo min mogelijk pijn heeft. 

In de tweede plaats is het mogelijk dat de spieren niet kan aansturen. Dit kan zijn door een probleem in de spieren, maar in de meeste gevallen is er een blokkade in één van de zenuwen die de staart aansturen. 

 

Opbouw van de staart van een kat

Hieronder zie je een afbeelding van het skelet van een kat. Zoals je ziet bevat de staart allemaal vrij rechte botjes die netjes achter elkaar staan. Ze zitten aan elkaar vast met kraakbeen. Om de botjes van de staart heen zitten allemaal spieren en pezen. Zij zorgen ervoor dat de staart kan buigen en strekken. De spieren moeten voorzien worden van bloed en zenuwen om te kunnen werken. Dus ook bloedvaten en zenuwen zitten in de staart van je kat en lopen tussen de spieren door. Om de botjes, spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen heen zit huid die de inwendige weefsels van de staart beschermt. 

 

schematische afbeelding van het skelet van een kat

Je kunt je wellicht voorstellen dat er een hoop spieren moeten aanspannen om de staart van je kat omhoog de lucht in te krijgen. Doen die spieren of het bewegen van de staart zeer, dan zal je kat die spieren zo min mogelijk gebruiken. Werken de spieren in zijn geheel niet, dan kàn je kat de spieren van zijn staart zelfs niet gebruiken. Heeft je kat een slappe staart, dan is dus de vraag of hij zijn staart niet WIL of niet KAN bewegen. 

Welke symptomen kun je nog meer zien naast een slap hangende staart bij je kat

Er zijn meer symptomen mogelijk die je kunt opmerken bij je kat:

  •  Je kat heeft pijn in zijn staart als je eraan komt
  • Je kat likt veel aan zijn staart
  • Zijn staart kan opgezwollen zijn
  • Wellicht zitten er kleine wondjes op zijn staart
  • Het puntje van zijn staart kan kaal gesleten zijn als zijn staart over de grond sleept.
  • Je kat kan in zijn geheel wat minder beweeglijk zijn dan je van hem gewend bent
  • Er kunnen andere symptomen zichtbaar zijn op de rest van zijn lichaam zoals (kleine) wonden, gespleten nagelpuntjes, afgebroken tanden of kiezen etc.
  • Hij kan wellicht moeilijker zijn balans houden doordat hij zijn staart niet gebruikt
  • Er kunnen problemen zijn met poepen en / of plassen

Het is dan ook belangrijk dat je je hele kat goed onderzoekt om te kijken of er nog andere afwijkingen zichtbaar zijn. Bij een aanrijding met bijvoorbeeld een auto of fiets zie je vaak afgesleten nagelpuntjes. Een gevecht met een andere kat levert vaak nog meer kleine korstjes op de rest van het lichaam van je kat op.

 

kat balanceert op de rand van het dak en heeft zijn staart daarvoor nodig om niet te vallen.
cats fighting

Waar gebruikt je kat zijn staart voor?

Je kat gebruikt zijn staart normaal gesproken voor meerdere doeleinden.

In geval er sprake is van een kat met een slappe staart dan kan je kat dus mogelijk ook problemen krijgen met andere katten omdat zijn lichaamstaal ineens niet meer goed overgedragen kan worden en hij zijn geur niet meer aan voorwerpen kan afgeven en ze daarmee een beetje toe eigenen.

Wat is de oorzaak dat je kat een slap hangende staart heeft?

Zoals we al vertelden kan je kat een slappe staart hebben doordat hij ervoor kiest om zijn staart niet te bewegen. Meestal dus omdat het hem zeer doet om de staart te bewegen. Maar het is ook mogelijk dat hij zijn staart niet kan bewegen doordat er een belangrijke zenuw beschadigd is die de ervoor zorgt dat je kat zijn spieren kan aanspannen en daarmee zijn staart kan bewegen. Hieronder leggen we het je wat uitgebreider uit.  

Een pijnlijke staart

Heeft je kat om de een of andere reden pijn in zijn staart dan zal hij hem liever niet willen bewegen. Beweging van een pijnlijk lichaamsdeel zorgt immers voor extra pijn. Om een staart omhoog te houden, zelfs als het maar in een onbeweeglijke stand is, moet hij een flink aantal spieren aanspannen zodat zijn staart de lucht in gaat. Die staart moet immers de zwaartekracht overwinnen. Normaal gesproken kost je kat dat nauwelijks moeite. Maar is zijn staart om de een of andere reden pijnlijk dan zal hij ervoor kiezen om minder pijn te hebben. Het gevolg is dat hij zijn staart slap laat hangen en de zwaartekracht zijn werk laat doen.

Pijn aan de staart van je kat kan komen door een ongeluk, een vechtpartij of een infectie. Daarom is het dus ook belangrijk dat je je kat verder onderzoekt. Heeft hij bijvoorbeeld ook gespeten nagelpuntjes dan is de kans groot dat hij aangereden is. Heeft hij allemaal kleine wondjes op zijn lichaam dan is de kans op een vechtpartij groter. Heeft hij zelfs koorts, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van een infectie en dus een abces.

Een verlamde staart

Wanneer er sprake is van een verlamde staart dan is er een probleem met de zenuwen die de staart van je kat aansturen. Het is ook mogelijk dat hij een spier-aandoening heeft in zijn staart, maar dat is zeldzaam bij katten. Een verlamde staart ontstaat in de meeste gevallen door een ongeluk met een voertuig waarbij zijn staart op de een of andere manier een flinke ruk heeft gekregen. De zenuw is dan opgerekt of zelfs gescheurd en kan dus geen signaal meer overbrengen vanuit de hersenen van je kat naar de spieren in zijn staart. Het gevolg is dat je kat een slappe staart heeft. Heeft je kat ook moeite met staan en lopen dan kan er ook een gekneusd of gebroken bekken zijn. 

Diagnose van de oorzaak van een slap hangende staart bij je kat

Lichamelijk onderzoek van het hele lichaam van je kat

Het is dus belangrijk dat je je hele kat volledig onderzoekt. Mits hij dat toelaat uiteraard. Benader hem rustig en aai hem eerst even. Op die manier kun je al kijken of hij op een normale manier reageert op jouw liefde. Geeft hij duidelijk aan dat hij met rust gelaten wil worden? Laat hem dan even een kwartiertje met rust en probeer het dan nog eens.

Zodra hij het toe laat probeer je zijn kop te onderzoeken. Met name zijn gebit en kaak zijn vaak beschadigd als er een aanrijding heeft plaats gevonden. Kijk of je (kleine of grote) wondjes op zijn lichaam ziet zitten. Kleine wondjes zijn vaak veroorzaakt door de nagels van een boze buurkat. Grotere schaafplekken ontstaan vaak door aanrijdingen. Probeer ook zijn nagels te bekijken of ze gerafeld zijn op de puntjes. Bij een aanrijding zetten ze vaak hun nagels uit. Door de klap van de auto of fiets worden dan hun nagels over de grond gesleept en afgesleten.

Onderzoek de poten van je kat

Betast en buig ook even alle poten van je kat om te kijken of die nog normaal functioneren en niet gezwollen zijn. Laat je kat ook even een paar stappen lopen zodat je kunt zien hoe hij zijn poten gebruikt. Met name de achterpoten zijn in dit geval belangrijk. Bij een gebroken bekken zien we vaak schade aan de zenuwen naar de staart, maar ook een wankele gang tijdens het lopen. Druk ook voorzichtig op het bekken van je kat om te weten te komen of het bekken pijnlijk aanvoelt en dus mogelijk beschadigd is.

Detail onderzoek van de staart van je kat

Als laatste richt je je op de staart van je kat. Dit doe je als laatste omdat die staart mogelijk zo pijnlijk is dat je kat na het onderzoek daarvan niet meer wil gaan meewerken met een verder onderzoek van zijn lichaam. Til de staart van je kat rustig de lucht in en kijk of je kunt zien dat het bewegen ervan pijnlijk is voor je kat. Voel of er een punt is waar meer beweeglijkheid is dan normaal en of de botjes niet meer mooi in een rij staan. In dat geval is de staart namelijk mogelijk gebroken. Onderzoek ook of je ergens een zwelling voelt in zijn staart die pijnlijk is. Voel je enkel een gezwollen staart? Dan is er wellicht sprake van een gekneusde staart.

En als laatste onderzoek je wat er gebeurt als je de staart omhoog tilt en los laat. Valt hij met een slappe gang op de grond? Of vangt je kat nog net even het laatste stukje op zodat de klap van de staart op de grond tegen gegaan wordt? In dat laatste geval kan je kat dus zijn staart nog wel aansturen, maar wil hij het niet. In het eerste geval kan hij zijn staart dus helemaal niet bewegen.

Temperatuur opmeten

Mocht je kat op dit moment nog met je willen meewerken dan is het verstandig om zijn lichaamstemperatuur nog even op te meten met een rectale thermometer voor mensen. Zijn normale temperatuur hoort onder de 39,5 graden Celsius te zijn. Zit hij daarboven dan is er zeer waarschijnlijk een vechtpartij geweest en heeft hij nu een pijnlijk abces aan zijn staart.

 

Hoe behandel je een slap hangende staart bij je kat?

Poepen en plassen controleren

In alle gevallen is het mogelijk dat je kat niet meer goed kan plassen. Zeker als er zenuwen beschadigd zijn dan is het mogelijk dat de zenuw naar zijn blaas ook niet goed werkt. Het is dus belangrijk dat je de komende 24u tot 48u goed kijkt of je kat zelf naar de kattenbak gaat. Kijk òf hij gaat, en als hij gaat hoeveel moeite hij er dan voor moet doen om zich te ontdoen van zijn urine of ontlasting. En daarna hoe zijn urine en ontlasting er uitziet. Is er veel pijn, lukt het hem niet of kost het hem teveel moeite? Of zie je afwijkingen in zijn urine of ontlasting? Dan is het beter om met je kat naar je dierenarts te gaan.

Wanneer ga je naar je dierenarts?

Zoals we hierboven al schreven is het belangrijk om naar je dierenarts te gaan wanneer je kat zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan raken. Dit kan immers dodelijk aflopen als het niet tijdig opgelost wordt.

Verder is het ook belangrijk om naar je dierenarts toe te gaan als je kat afwijkend gedrag vertoont en wanneer er sprake is van een verlamde staart.

Wanneer kun je het thuis behandelen?

Is er geen sprake van problemen met poepen en plassen? Geen problemen in de rest van het lichaam van je kat? En is er geen koorts? Dan kun je de komende week even aankijken hoe het gaat verlopen. Een kat met een slappe staart laat normaal gesproken binnen een week herstel zien. Bij twijfel kun je toch beter naar je dierenarts toe gaan. 

Wat kun je zelf doen?

Je kunt je kat ondersteunen met zijn genezing door zijn staart 3-4x per dag tegen een warmte compress aan te leggen. Door de warmte verbetert de doorbloeding in de staart en zal de genezing sneller verlopen.

Daarnaast kun je je kat CBD-olie geven om de genezing te versnellen en zijn pijn te onderdrukken.

Is je kat heel pijnlijk? Dan kun je hem Aspirine geven om de pijn te onderdrukken. LET OP!! DIT MAG NIETS ANDERS ZIJN DAN ASPIRINE, DUS GEEN PARACETAMOL OF IBUPROFEN AANGEZIEN DAT DODELIJK IS VOOR KATTEN! Je kunt je kat 1x per 2 dagen (dus NIET 2x per dag!!) een half tablet aspirine van 100mg geven. Dit mag maximaal een week gegeven worden. Het kan geen kwaad om dit tegelijk met de CBD-olie te geven. Is er na een week nog geen verbetering zichtbaar? Dan is het toch beter om met je kat langs je dierenarts te gaan.

katten klimmen en klauteren binnen om ongelukken te voorkomen.
vechtpartijen tussen katten zorgen vaak voor een slappe staart

Hoe kun je voorkomen dat je kat een slappe staart krijgt?

Het is helaas niet 100% te voorkomen dat je kat een slappe staart krijgt. Maar door je kat in elk geval te laten castreren zorg je in elk geval voor minder vechtpartijen waar je kat bij betrokken raakt. Bescherm je kat daarnaast zoveel mogelijk voor ongelukken met voertuigen.

Beterschap!

Hopelijk is pijn de reden dat je kat een slappe staart heeft en kun je het zelf thuis verder aankijken. Veel beterschap voor hem en succes bij het onderzoek voor jou. Mocht je behoefte hebben aan advies van een dierenarts dan kun je hieronder zien hoe je met onze dierenarts Nanda in contact kunt komen zodat je met haar kunt overleggen. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda