De beste manier om een gekneusde staart bij je kat te behandelen

Heb je het idee dat er een gekneusde staart bij je kat ontstaan is? Wij leggen je uit wat een gekneusde staart is en welke symptomen je kunt zien bij je kat. Ook vertellen we hoe je de mogelijke oorzaak kunt achterhalen. Maar het belangrijkste van al is hoe je het zelf kunt behandelen zonder naar je dierenarts te hoeven gaan. Lees dus maar snel verder hoe je jouw kat kunt helpen. 

 

Kat likt veel aan zijn gekneusde staart
Een kat met een gezwollen gekneusde staart

Wat is een gekneusde staart bij een kat?

Een staart van een kat is gekneusd wanneer de zachte weefsels van de staart beschadigd zijn. Uit de beschadigde cellen van de gekneusde staart komen allemaal stoffen vrij waardoor het lichaam van je kat “weet” dat daar schade is en dat dit opgeruimd moet worden. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er meer bloed naar die plek gestuurd door de bloedvaten helemaal wijd open te zetten. En de bloedvaten laten ook meer vocht uitsijpelen. Door deze twee opruim-mechanismen krijgt de staart dus een wat rodere kleur (moeilijk te zien als er nog vacht op de staart zit) en wordt de staart dikker op de plek van de kneuzing. 

Daarnaast worden er ook een flink aantal afweercellen naartoe gestuurd om de beschadigde cellen op te ruimen en alles weer netjes achter te laten. 

 

Hoe ontstaat een gekneusde staart bij een kat?

Een gekneusde staart ontstaat in principe vrijwel altijd als gevolg van een ongeluk of vechtpartij. Met name auto-ongelukken zorgen er in veel gevallen voor dat de staart van een kat in een houding geforceerd wordt waar de zachte weefsels van de staart niet op gebouwd zijn. Dus dan bedoelen we vooral de spieren en pezen. Bij een kneuzing zijn er geen botten gebroken en staan de botten dus nog op hun normale plek. De spieren en pezen zijn echter te ver opgerekt of zelfs een beetje gescheurd. Een andere reden voor een gekneusde staart bij een kat is dat die staart met enige regelmaat nog wel eens klem komt te zitten tussen een deur. Of hij werd behoorlijk hard aan zijn staart getrokken door iemand uit de buurt. Allemaal redenen waardoor de zachte weefsels van de staart dus beschadigd geraakt zijn. En die schade moet het lichaam gaan opruimen. 

 

Symptomen die je ziet in geval van een gekneusde staart bij een kat

Er zijn veel symptomen die je kunt opmerken bij je kat als hij een gekneusde staart heeft.

  •  Hij houdt zijn staart lager dan je van hem gewend bent
  • Je kat heeft pijn wanneer je zijn staart onderzoekt
  • Zijn staart voelt dikker aan dan normaal, meestal ook heel plaatselijk ergens op de staart
  • Mocht de vacht ook deels weg zijn dan zie je vaak een rodere huid dan een gewone huidskleur
  • In geval er ook zenuwschade is kan de staart ook volledig slap hangen en (tijdelijk) verlamd zijn
  • Je kat beweegt zijn staart minder dan normaal
  • Hij kan meer klaaglijk mauwen dan je gewend bent
  • Je kat likt veel aan zijn gekneusde staart
  • Hij kan problemen hebben met zijn balans. Uit een onderzoek van Curt Walker is gebleken hoe belangrijk een goede beweeglijkheid van de staart is bij het houden van balans op smalle oppervlakken. Deze beweeglijkheid is nu minder en dus wordt zijn balans ook minder.

Er is geen sprake van een gekneusde staart als de staart een knik bevat (dan is hij gebroken) of als je kat koorts heeft (dan heeft hij een abces). Deze symptomen zie je nooit bij een gekneusde staart bij een kat.

 

Hoe behandel je een gekneusde staart bij een kat?

Onderzoek je kat volledig

Wanneer je kat net thuis gekomen is met een pijnlijke, dikke staart dan is het belangrijk dat je hem even volledig bekijkt. Kijk dus even of hij nieuwe afgebroken tanden heeft. Of dat hij gerafelde nageluiteinden heeft. Zijn er wat grotere schaafplekken? Dat zijn allemaal dingen die we vooral zien als je kat aan aanrijding gehad heeft. De klap kan dan behoorlijk groot geweest zijn en daardoor is er ook kans op inwendige bloedingen in zijn organen. Kijk of zijn tandvlees een mooie roze kleur heeft en of hij normaal kan ademhalen. Twijfel je hierover? Ga dan voor de zekerheid langs je dierenarts. Je kat kan immers overlijden aan inwendige bloedingen. 

Bekijk vervolgens zijn staart goed. Zie je kleine wondjes? Dan is de kans groot dat je kat een aanvaring gehad heeft met een andere kat. In dat geval is het belangrijk dat je de wondjes desinfecteerd met betadine-zalf om het ontstaan van abcessen te voorkomen. Katten zijn daar immers erg gevoelig voor.  

Koelen van de staart

Zie je verder geen wondjes en lijkt je kat verder ook in een normale staat? Dan kun je zijn staart gaan koelen met een cool-pack. Deze wikkel je in een schone theedoek en hou je ongeveer 10 minuten tegen het meest gezwollen deel van de staart aan. Het koelen zorgt ervoor dat de bloedvaten wat gaan samentrekken zodat er minder vocht uit de bloedvaten komt. Hiermee voorkom je dat zijn staart nog heel veel meer gaat opzwellen. 

Wil je kat hier niet aan meewerken? Laat het dan maar even voor wat het is. Het werkt averechts als je jouw kat in de houtgreep gaat nemen om zijn staart maar te koelen.  

Genezing stimuleren en pijn tegen gaan

Om de genezing van de staart weefsels te stimuleren helpt het opsmeren van een zalf onvoldoende. Die zalf komt helaas niet diep genoeg in de weefsels. Om de genezing van een gekneusde staart bij je kat te helpen kun je het beste gebruik maken van CBD-olie. Uit een onderzoek gedaan door Cindy H.J. Yu
en H.P. Vasantha Rupasinghe blijkt dat CBD-olie een heel goede ontstekingsremmende werking heeft en daarnaast ook een pijnstillend effect heeft. Wel zo prettig als je kat pijn in zijn staart heeft.

Extra pijnstiller geven

Indien het geven van CBD-olie niet voldoende pijnstilling geeft voor je kat, dan kun je hem ook een paar dagen Aspirine geven. LET OP!! ANDERE SOORTEN PIJNSTILLERS ZOALS PARACETAMOL OF IBUPROFEN ZIJN DODELIJK VOOR KATTEN! Enkel Aspirine kun je gebruiken om je kat te ondersteunen. Geef je kat in dat geval 1x per 2 dagen een half tablet van een 100mg tabletje. Dus niet 2x per dag!! Maar 1x per 2 dagen. Alleen die dosering is veilig om aan je kat te geven. Geef hem dit ook maximaal een week.  

Het heeft overigens de voorkeur om een pijnstiller te geven die gemaakt is voor katten. Bijvoorbeeld Metacam, Rimadyl, Carprodyl, Onsior etc. Heb je die nog thuis liggen dan heeft het de voorkeur om die aan je kat te geven. De meeste mensen hebben dat echter niet meer thuis. En je dierenarts mag het enkel voorschrijven als hij of zij je kat op consult gehad heeft. 

Warmte compressen

Je zult wel denken, warmte compressen? Maar net staat er nog geschreven dat je moet koelen. Ja dat klopt. In de eerste plaats moet je koelen om het opzwellen van de gekneusde staart van je kat zoveel mogelijk tegen te gaan. Na 48 uur is het lichaam van je kat al aardig op weg om zelf de beschadigde weefsels op te ruimen. Dit opruimen kun je verbeteren door warme compressen tegen de gekneusde staart aan te houden. Waarschijnlijk laat je kat dit inmiddels ook iets beter toe dan de koude compressen in het begin. In principe kun je bovenstaande cool-packs ook gewoon als warmte compress gebruiken. Onderstaande kersenpit kussen werkt in de praktijk echter net iets handiger, vandaar dat we hem hier toch even laten zien. 

Bescherm de staart tegen overmatig likken

Wanneer er sprake is van een gekneusde staart bij je kat, dan is deze dus vaak pijnlijk. Ondanks de pijnstiller kan je kat besluiten eraan te gaan likken. Een beetje likken kan geen kwaad. Sterker nog, door de masserende werking is het zelfs genezing stimulerend. Maar sommige katten gaan zo ver dat ze hun vacht kapot likken en vervolgens ook hun huid. En dan ontstaat er nog meer narigheid dan alleen een gekneusde staart. In dat geval kun je het beste zijn staart beschermen tegen de tong van je kat. Dit doe je door hem een beschermkraag om te doen. 

Kat houdt zijn staart laag omdat hij hem gekneusd heeft
cats fighting

Kan een gekneusde staart bij een kat ook vanzelf genezen?

Jazeker. In principe geneest een gekneusde staart bij je kat vanzelf. Dit kan soms best wel lang duren, ongeveer een week of drie. Help je hem echter met bovenstaande adviezen, dan zul de deze periode aanzienlijk verkorten en bovendien zijn pijn verminderen. 

Werkt je kat in geen enkel geval mee met jouw goed bedoelde pogingen om hem te helpen? Dan is het niet nodig om hem persé te behandelen. Het zal ook vanzelf gaan genezen. Hou echter wel de gekneusde staart van je kat goed in de gaten. Indien er dan toch iets niet goed gaat zul je dit snel zien en kun je er naar handelen. 

Wanneer ga je met je kat naar de dierenarts als hij een gekneusde staart heeft?

Wanneer een gekneusde staart bij je kat een knik heeft, dan is het waarschijnlijk gebroken. De stand van de staart is in dat geval scheef zodat de staart ook scheef weer zal vastgroeien. Dat is dus reden om naar je dierenarts te gaan. 

Verder is het ook belangrijk om naar je dierenarts te gaan wanneer er wat grotere wonden te zien zijn op de staart of als je kat sterk afwijkend gedrag vertoont. Het is dan immers mogelijk dat er meer speelt dan alleen een gekneusde staart. 

Neemt de zwelling elke dag alleen maar toe dan is het ook verstandig om even langs je dierenarts te gaan. Er kan dan een bloeding ontstaan zijn of een abces. Beide kunnen beter even behandeld worden door je dierenarts.  

Beterschap!

Hopelijk heb je voldoende informatie om je kat de komende weken te helpen bij de genezing van zijn gekneusde staart. Beterschap voor hem en veel succes voor jou! Heb je behoefte aan overleg met een dierenarts? Vraag dan advies aan dierenarts Nanda. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda