Je hond heeft een harde botachtige bult op zijn ribben

Wat kan dit zijn?

Je hebt een harde botachtige bult ergens op de borstkas of ribben van je hond gevoeld. Logisch dat je je daar zorgen om maakt. In dit artikel leggen we je uit welke botachtige bulten op de borstkas van je hond normaal zijn, welke soms  groter worden dan gemiddeld en wanneer het echt afwijkend is en je er iets aan moet laten doen. We leggen je uit welke symptomen je kunt opmerken in het geval dat die botachtige bult op de borstkas van je hond echt een probleem is. Heeft je hond een bult op zijn ribben die niet aanvoelt als een stuk bot? Dan ben je op deze pagina niet op de goede plek, maar lees je daar hier meer over. Hier bespreken we enkel een botachtige bult op de borstkas van je hond. Lees hier dus snel verder om erachter te komen wat die botachtige bult op de ribben van jouw hond is. 

 

rontgenfoto van een hond waarop geschreven staat waar de ribben, de ruggenwervels, het borstbeen en de uitsteeksels zich bevinden.

Hoe ziet de normale borstkas van een hond eruit?

De borstkas van een hond kun je op deze röntgenfoto zien. (Ter oriëntatie: de kopzijde ligt aan de linkerkant, de staartzijde ligt aan de rechterkant). De borstholte wordt gevormd door de ruggenwervels aan de rug-zijde, het borstbeen, ook wel Sternum genoemd, aan de onderzijde en de ribben vormen de boog aan de zijkant.

Het borstbeen heeft een uitsteeksel aan de voorkant. Deze noemen we het Manubrium. En er zit een uitsteeksel aan de achterzijde van het borstbeen. Deze noemen we het Xyphoid. De ribben zijn aan de rugzijde gemaakt van botweefsel, maar op de plek waar ze naar het borstbeen toe lopen zijn ze kraakbenig. Op de röntgenfoto kun je dat herkennen doordat het er iets minder wit uitziet en het iets dunner is. Hoe ouder een hond wordt hoe korter het kraakbenige deel wordt. Op de gehele borstkas kunnen dus uitsteeksels voelbaar zijn. Soms horen ze er ook te zitten, maar soms is het ook een abnormale vorming of ontstaan van botweefsel. Daarover vertellen we je verderop meer. 

Welke borst-uitsteeksels bij de hond zijn normaal?

Normale bult op de ribben van je hond

Op de overgang van het bot van de rib, naar het kraakbeen van de rib kun je soms een bot-achtige bult voelen. Deze bult is niet pijnlijk wanneer je het aanraakt en kan ook in de loop der tijd veranderen van vorm. Zo’n bult ontstaat vooral bij jonge honden. De bult zit dan op ongeveer 1/3e hoogte van de ribben vanaf het borstbeen. Op de foto bovenaan deze pagina kun je zien dat de ribben een knik maken op de overgang van het bot naar het kraakbeen. Aangezien de hond van de foto al iets ouder is, zit die knik al wat lager dan 1/3e. Voel je dus op die plek een hardere, niet pijnlijke bult zitten op een rib, dan is dat een normale bult die geen kwaad kan.

 

Honden kunnen soms ook aan aangeboren afwijking hebben aan een rib. Deze kan in dat geval uitsteken. Dit zien we vooral bij de achterste 3 ribben. Deze zitten niet vast aan het borstbeen (op de bovenstaande röntgenfoto is het lastig te zien) en kunnen bijgevolg soms behoorlijk naar opzij uitsteken. Zolang het niet pijnlijk voor je hond is wanneer je deze plek aanraakt dan hoef je je er geen zorgen om te maken. 

Greyhound met een uitstekende bult op zijn borstbeen

Normale bult op het borstbeen van je hond

Aan de voorkant van het borstbeen zit een uitsteeksel, dat noemen we het Manubrium. Deze zit dus in het midden voorop de borst van je hond. Deze kan bij sommige honden behoorlijk groot worden en uitsteken. Aan de achterzijde van het borstbeen zit ook een uitsteeksel, het Xyphoid. Dus ook weer in de middenlijn van de onderkant van de borst.  Ook deze kan bij sommige honden behoorlijk groot worden. Bij beide uitsteeksels mag je hond er geen pijn aan ervaren wanneer je er op drukt. Zolang het geen pijn doet dan is er geen reden tot bezorgdheid over deze botachtige bult aan het borstbeen van je hond. 

Normale bult op de ruggenwervels van je hond

Zoals je op de foto bovenaan deze pagina kunt zien hebben de ruggenwervels ter hoogte van de borstholte wat lange uitsteeksels zitten. Deze hoor je echter nauwelijks te voelen omdat ze omgeven worden door spieren, pezen en schouderbladen. Kleine bultjes bij magere honden kun je wel voelen, maar dan zijn ze op elke wervel ongeveer even goed voelbaar. Daarnaast mogen ze ook niet pijnlijk zijn wanneer je erop drukt. 

Een abnormale harde uitstekende bult op de borstkas van je hond

Het komt met enige regelmaat voor dat een hond een ongeluk krijgt. Vooral een ongeluk met een voertuig komt hard aan. Helaas is dit in veel gevallen dodelijk voor je hond. Maar gelukkig regelmatig ook niet. Als de klap toch aanzienlijk was en tegen de borstkas aan kwam, dan bestaat de kans dat je hond zijn rib of ribben gebroken heeft. Er kan dan een botachtige bult op de ribben van je hond voelbaar zijn. Gelijk na het ongeluk is dit uiteraard erg pijnlijk wanneer je er aan zit. Maar wanneer de breuk weer genezen is (na een week of 6), kan dit wel in een verkeerde stand gebeurd zijn waardoor er levenslang een harde bult op die plek van zijn ribben kan blijven zitten. Nadat het weer genezen is zal het niet meer pijnlijk aanvoelen wanneer je erop drukt. 

Ook wanneer je slechts 1 harde botachtige bult op de ruggenwervels van je hond voelt zitten is dit afwijkend. Ook in dit geval ga je beter even met je hond naar je dierenarts om het te laten onderzoeken. 

Daarnaast is het mogelijk dat ook het borstbeen breekt en dan een botachtige bult oplevert. Aangezien een klap van een voertuig of schop van een boze buurman/buurvrouw maar zelden vanaf onderen komt zien we een breuk van het borstbeen niet zo vaak ontstaan bij honden.   

Hond met een harde botachtige bult op zijn borstbeen wordt onderzocht door zijn eigenaar.

Een abnormale harde uitstekende bult op de borstkas van je hond

Is de botachtige bult op de ribben van je hond pijnlijk? Dan is het verstandig om met hem naar je dierenarts toe te gaan. Er kan immers ook in de longen van je hond een probleem ontstaan zijn. Je kunt bij breuken van de ribben of borstkas van je hond de volgende symptomen opmerken:

De problemen met ademhaling kunnen veroorzaakt worden door pijn bij het aanspannen van zijn ademhalingsspieren. Maar ook kan er schade ontstaan zijn in de longen van je hond. Volgens veteriankey heeft 50% van de aangereden honden met ribfracturen ook longproblemen. Daarnaast kan er een scheur in zijn middenrif (de belangrijkste spier waarmee je hond adem haalt) ontstaan zijn. Het is belangrijk dat dit gecontroleerd wordt door je dierenarts. Waarschijnlijk stelt deze voor om een röntgenfoto van de borst van je hond te maken om te controleren of er schade ontstaan is in de borst van je hond. Als het enkel om één of meerdere ribben gaat dan hoeft dit niet behandeld te worden. Je hond zal dit zelf genezen. Met mogelijk het ontstaan van een botachtige bult op zijn ribben voor de rest van zijn leven. Wel krijgt hij van je dierenarts een pijnstiller mee.

 

Hond met een botachtige bult op zijn ribben wordt onderzocht door een dierenarts.

Wanneer ga je naar een dierenarts met een afwijkende bult op de ribben, borstbeen of ruggenwervels van je hond?

Onder normale omstandigheden kunnen honden dus een botvormig uitsteeksel hebben aan de uiteinden van het borstbeen. In dat geval is het Manubrium of Xyphoid wat groter dan je zou verwachten. Dit kan geen kwaad.

Maar het is ook mogelijk dat je hond een gebroken borstbeen heeft gekregen als gevolg van een ongeluk of een schop van een boze buurman/buurvrouw. Ook in dit geval bestaat er de kans dat er inwendig meer schade is ontstaan dan je vermoed. Het is dus verstandig om je hond te laten onderzoeken door je dierenarts wanneer je plotseling een botachtige bult op zijn ribben of aan zijn borst voelt die hem zeer doet. Maar zeker ook wanneer je hond moeite heeft met ademhalen of wanneer hij niet kan eten of poepen.

In sommige gevallen zal het borstbeen operatief hersteld moeten worden met metalen platen. In de praktijk is dit gelukkig maar zelden nodig. 

Ben je er zeker van dat je hond mishandeld werd door een buurman of buurvrouw? In dat geval kun je een melding doen bij de dierenpolitie

 

Wat kun je zelf doen aan een afwijkende harde botachtige bult aan de ribben bij je hond?

Wil je persé niet naar je dierenarts toe gaan? Hou je hond dan even een aantal dagen binnen en laat hem slechts kort uit. Hou daarnaast zijn ademhaling goed in de gaten. Hij moet verder ook goed eten en normaal poepen en plassen. Zit er bijvoorbeeld een scheur in het middenrif als gevolg van het ongeluk dan kan het zijn dat de lever en maag in de borstholte terecht zijn gekomen. Dan heeft je hond moeite met ademhalen, maar kan ook zijn eten niet goed verteren.

Merk je dus toch een afwijkende ademhaling of afwijkingen in het eten en poepen? Dan moet je alsnog even langs je dierenarts gaan. Gedraagt hij zich verder wel normaal, maar een beetje pijnlijk? Dan kun je hem 1x per dag aspirine geven. Hierbij moet je 10mg aspirine geven per kg lichaamsgewicht van je hond. Weegt je hond dus 10kg, dan mag hij 1x daags 10×10=100mg aspirine krijgen. Dat is dus een kwart van onderstaande tabletten. LET OP! ANDERE PIJNSTILLERS VOOR MENSEN ZIJN NIET GESCHIKT OM BIJ HONDEN TE GEBRUIKEN. ZE ZIJN AL SNEL GIFTIG. 

Veel succes!

Hopelijk ben je bij jouw hond tot de conclusie gekomen dat de botachtige bult aan zijn ribben geen kwaad kan. Mocht je toch nog twijfelen en willen overleggen met een dierenarts dan kun je onze dierenarts Nanda om raad vragen. Hieronder lees je hoe je met haar in contact kunt komen. Veel succes!

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda