Bloedverlies uit de vulva bij een jonge hond – Wat kan dit zijn?

Bloedverlies uit de vulva

Wanneer je bloedverlies uit de vulva ziet bij je jonge teef dan is de kans zeer groot dat ze voor het eerst loops geworden is. Dit is een teken dat je teef gedekt kan worden en pups kan krijgen. De loopsheid bij honden is een natuurlijk proces dat bij elke volwassen teef plaatsvindt. Het is belangrijk om te weten wanneer een teef in de loopsheid is. Hierdoor kun je de juiste maatregelen nemen om ongewenste dracht te voorkomen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de loopsheid bij honden.

Wat is loopsheid bij honden?

De loopsheid bij honden is de periode waarin een teef vruchtbaar is en drachtig kan worden. Tijdens deze periode worden er hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat de baarmoeder zich voorbereidt op een eventuele dracht. Het slijmvlies in de baarmoeder maakt zich klaar om eventuele bevruchte eitjes op te vangen en ze te laten innestelen. Daarnaast zorgen hormonen ervoor dat ze wel of juist niet bereid is zich te laten dekken. De hele loopsheid cyclus is onderverdeeld in verschillende fasen, namelijk de pro-oestrus, oestrus, meta-oestrus en anoestrus.

Wanneer begint de loopsheid bij honden?

De leeftijd waarop een teef voor het eerst in de loopsheid komt, is afhankelijk van het ras. Kleinere rassen komen vaak eerder in de loopsheid dan grote rassen. Meestal begint de loopsheid tussen de 6 en 12 maanden, maar sommige rassen kunnen pas op 2 tot 3 jaar oud in de loopsheid komen. Een teef kan op dat moment drachtig worden na een dekking, maar is er eigenlijk lichamelijk nog niet klaar voor. Probeer een dekking dan ook te voorkomen totdat een teef minimaal 2 jaar oud is. Maar liever nog is ze 3 jaar of ouder. Nadat ze 8 jaar geworden is kan ze nog altijd drachtig worden. Dit wordt echter afgeraden vanwege extra risico’s voor haar.  

Hoe vaak wordt een teef loops?

De frequentie waarmee een teef in de loopsheid komt, is afhankelijk van het ras. De meeste teven komen echter twee keer per jaar in de loopsheid. Sterker nog, meestal is het 1x per 7 maanden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Vooral de Saarloos Wolfshond, de Basenji en de Tibetaanse Mastiff zijn rassen die gemiddeld slechts 1x per jaar loops worden. 

Teef laat reu toe om te paren wanneer ze er hormonaal aan toe is.

Hoe herken je de verschillende fasen van de loopsheid-cyclus?

Er zijn vier verschillende fasen van de loopsheid: pro-oestrus, oestrus, metoestrus en anoestrus. Elk van deze fasen heeft specifieke kenmerken die u kunt herkennen:

 

Pro-oestrus

Tijdens deze fase worden er hormonen aangemaakt die de baarmoeder voorbereiden op de loopsheid. Je kunt dit herkennen aan het ontstaan van de bloederige vaginale afscheiding en een verandering in het gedrag van uw hond. De vulva is doorgaans flink opgezwollen. Deze fase duurt normaal gesproken ongeveer 9 dagen. 

Oestrus

Tijdens deze fase is de teef het meest vruchtbaar en kan ze drachtig worden. Dit is het moment dat de teef de reu toe laat om haar te dekken. De kans is het grootst op dag 9 na de start van de loopsheid, dus aan het begin van de oestrus-fase. Kenmerken van deze fase zijn onder andere gewijzigde gedragskenmerken, zoals meer aandacht voor geuren en verhoogde aandacht van reuen. Je kunt ook een verandering in de vaginale afscheiding waarnemen, zoals een heldere, stroperige bloederige afscheiding. Ook deze fase duurt ongeveer 9 dagen. 

Metoestrus

Tijdens deze fase neemt de vruchtbaarheid af en kan de teef niet meer drachtig worden. Ze laat geen dekkingen meer toe door de reu. De gedragskenmerken keren langzaam aan terug naar normaal en het vaginale bloedverlies wordt minder. Deze periode duurt ongeveer 8-10 weken. Dit is ongeveer net zo lang als wanneer een teef drachtig zou zijn. Tijdens deze periode kan er schijndracht ontstaan. 

Anoestrus

Tijdens deze fase is de teef niet vruchtbaar en heeft ze geen bloedverlies. Ook hormonaal is ze in de rust periode. De vulva is klein, vaak een beetje bedekt met een huidlaag en er is geen vaginale uitvloei. De teef gedraagt zich normaal en toont geen interesse in een reu. 

Wat kun je tegen het bloedverlies tijdens de loopsheid doen?

Tijdens een loopsheid kun je je hond helaas niets geven dat het bloedverlies tegen gaat. Wel kun je een loopsheid-broekje kopen en deze bij haar aan doen. In dit broekje kun je maandverband doen en op die manier voorkomen dat het bloed zich door je hele huis verspreid. Hieronder zie je een voorbeeld. 

Wat kun je doen om ongewenste dracht te voorkomen?

Als je geen nestje wilt, is het belangrijk om maatregelen te nemen om ongewenste dracht te voorkomen. Er zijn verschillende opties beschikbaar. Het beste dat je kunt doen indien je geen nestje in de toekomst wenst te krijgen is een sterilisatie van je teef.  Dit voorkomt een baarmoederontsteking op latere leeftijd en gaat ook de vorming van melkkliertumoren op latere leeftijd tegen. Ook is er geen kans meer op eierstokkanker wanneer de eierstokken verwijderd worden. Wens je wel een nestje dan is anticonceptie een optie, maar de meeste mensen kiezen ervoor om hun teef gedurende de loopsheid gewoon goed in de gaten te houden en een dekking te voorkomen. Mocht je teef toch gedekt blijken te zijn dan kan de dierenarts een injectie geven zodat de dracht onderbroken zal worden. Dit moet dan wel gegeven worden vlak na de dekking. 

Dekking tijdens de loopsheid leidt tot een dracht bij de teef.

Conclusie

De loopsheid bij honden is een normaal en natuurlijk proces dat bij elke volwassen teef plaatsvindt. Het is belangrijk om te weten wanneer een teef in de loopsheid is, zodat je de juiste maatregelen kunt nemen om ongewenste dracht te voorkomen. Door de verschillende fasen van de loopsheid te herkennen, kun je beter inschatten wanneer jouw hond vruchtbaar is en wanneer niet. Als je geen nestje wilt, is het verstandig om je hond te laten steriliseren. 

Heeft u vragen over de loopsheid bij uw hond?

Je kunt dierenarts Nanda een whatsapp bericht sturen door op onderstaande knop te drukken. Je mag haar ook foto’s of filmpjes sturen over de dingen waar u meer over wilt weten. Hoe het geven van advies in zijn werk gaat en wat de kosten zijn kun je terug vinden op de Home-pagina