Het puntje van de staart bij je kat is eraf

Wat moet je doen?

Je zult wel erg geschrokken zijn toen je je kat thuis zag komen terwijl het puntje van zijn staart eraf is. In dit artikel vertellen we je in de eerste plaats dat je het beste onmiddellijk naar je dierenarts toe kunt gaan met je kat. We vertellen je wat er kan gebeuren als je dit niet doet. Daarnaast leggen we uit hoe het ontstaan kan zijn en welke symptomen je nog meer kunt zien wanneer het puntje van de staart van je kat eraf is. Onderaan deze pagina vertellen we je ook de lange termijn gevolgen wanneer het puntje van de staart van je kat eraf gegaan is. Maar nu eerst de uitleg hoe je kunt zien dat het puntje van de staart van je kat eraf gegaan is.

 

Kat waarvan het puntje van zijn staart eraf is.

Hoe weet je of het puntje van de staart van je kat eraf is?

In de meeste gevallen is het vrij duidelijk te zien dat het puntje van de staart van je kat eraf is. Je ziet dan dat de staart een stuk korter is dan eerder en aan het uiteinde zit een wond. In sommige gevallen is enkel de huid eraf gescheurd. Bij andere gevallen is zowel de huid als de spieren en pezen eraf. In dat laatste geval zijn de smalle, dunne botjes van de staart van je kat nog zichtbaar. Het kan behoorlijk bloeden, maar in de meeste gevallen valt de hoeveelheid bloed eigenlijk wel erg mee. 

Wat doe je als het puntje van de staart van je kat eraf is?

Onmiddellijk naar de dierenarts!

In alle gevallen kun je het beste onmiddellijk naar je dierenarts toe gaan als het puntje van de staart van je kat eraf is. Dus ook ’s avonds of in het weekend. Op de website van je dierenarts kun je vrijwel altijd een nummer voor spoedgevallen vinden. En anders kun je ze gewoon bellen en hoor je het wel op een telefoonbandje. Je dierenarts zal beoordelen of het puntje van de staart zonder operatie kan genezen. Maar in de meeste gevallen zal er een operatie nodig zijn om de huid weer te sluiten over het botweefsel. Huid is namelijk elastisch en zal zich iets verder terugtrekken dan het bot. Het bot steekt dan uit de wond en komt in contact met de lucht. Dan is dit bot dus makkelijk bereikbaar voor infecties en dat is foute boel.

Bij een operatie zal waarschijnlijk een verse wond gemaakt worden op 1 staartwervel dichter bij het lichaam. Op die plek is de huid namelijk waarschijnlijk niet beschadigd en zal de staartstomp de grootste kans hebben om zonder complicaties te genezen. 

Indien je niet naar de dierenarts wilt

Zoals we hierboven al vertelden is het beter om toch naar je dierenarts te gaan. Je bent ook wettelijk verplicht om met je lijdende dier naar de dierenarts te gaan. Doe je dit niet dan kun je in de problemen komen met de dierenpolitie. Toch vinden we het belangrijk om je dan op zijn minst te vertellen wat je minimaal moet doen als je besluit toch niet naar je dierenarts te gaan. Ook al hopen we dat je zult kiezen voor de dierenarts optie.

De enige mogelijkheid op genezing is er wanneer er geen stuk botweefsel uit het puntje van de staart van je kat steekt. Steekt dit er wel uit en doe je er niets aan? Dan zal zijn bot gaan infecteren. Vervolgens krijgt hij na een week of wat een bloedvergiftiging en zal hij hierdoor een nare dood sterven. Steekt er dus een stuk staartbot uit de staartstomp van je kat? Ga dan toch naar de dierenarts.

Steekt er geen bot uit het overgebleven puntje van de staart van je kat dan moet je in elk geval de wond reinigen met gaas kompressen en water. Al het zand en viezigheid als takjes of blaadjes moet eruit zijn. Daarna smeer je betadine-zalf op zijn staartpunt. Dit blijf je 3x daags herhalen gedurende 7-10 dagen. Na die tijd zou de wond zo goed als dicht moeten zijn en zal de korst aan de rand wat los beginnen te komen. Dit is een teken dat de wond goed geneest.

Zorg er in de tussentijd voor dat je kat niet aan zijn staart kan likken. Dit voorkom je door hem te voorzien van een beschermkraag.

Welke complicaties mag je niet krijgen?

Je mag in geen geval opmerken dat de wond na 2 dagen nog vochtig is of dat de korst er niet stevig op vast blijft plakken. Dit is namelijk een teken dat er toch een wondinfectie speelt. Je kat heeft dan echt een antibiotica-kuur nodig zodat zijn wond kan genezen en hij geen bloedvergiftiging krijgt. En die kun je alleen via je dierenarts krijgen.

Hoe kun je de genezing van de staart van je kat stimuleren?

Wanneer het puntje van de staart van je kat eraf gegaan is en je naar de dierenarts geweest bent dan heeft deze je kat waarschijnlijk geopereerd. En anders in elk geval je kat een antibiotica-kuur en pijnstiller voorgeschreven. Hiermee kan de staartstomp van je kat de komende weken gaan genezen. Je kunt deze genezing verder stimuleren door een warme kersenpit kussen tegen zijn staartstomp aan te leggen. De warmte zorgt ervoor dat de bloedvaten van de staart wat meer open gaan staan waardoor de bloedtoevoer naar de wond zal vermeerderen. En met die vermeerderde bloedtoevoer zullen ook meer genezende stoffen naar de staart stomp van je kat toegebracht worden.

 

Naast een warme kerstenpit kussen is het ook verstandig om de wond 2x daags met honing in te smeren. Honing zorgt er volgens een onderzoek gedaan door S. Melek et. al. voor dat bacteriën en virussen nog minder kunnen vermenigvuldigen in de wond en heeft daarnaast een celdeling-stimulerende, litteken verminderende en ontstekingsremmende werking. Je kunt dit gebruiken totdat de wond compleet genezen is. Maar meestal is ongeveer 7 dagen ook voldoende. 

Hoe kan het puntje van de staart van je kat eraf zijn gegaan?

Het is erg lastig om er achteraf achter te komen wat er exact met je kat gebeurd is, waardoor het puntje van de staart van je kat eraf gegaan is. Maar in de meeste gevallen is er sprake van een ongeluk met een voertuig. Daarnaast zit de staart ook regelmatig klem tussen een deur. En vergeet de kaken van een hond niet. Als een hond de staart van je kat beet heeft kan de kracht van zijn kaken het puntje van de staart van je kat eraf bijten. Maar je kat kan ook zichzelf in doodsangst losgetrokken hebben, waarbij hij het puntje van zijn staart eraf getrokken heeft. Maar welke oorzaak het ook was, het heeft je kat behoorlijk veel pijn gedaan!

 

Welke symptomen zie je nog meer als het puntje van de staart van je kat eraf is

Naast het feit dat de staart van je kat een stukje (of een groot stuk) korter is geworden, kun je ook de volgende symptomen bij je kat opmerken:

Kat met een gewonde staart ligt op een dekentje zielig te zijn.
Staart van een kat bevat een wond.

Wanneer moet je kat een staartamputatie ondergaan?

Wanneer de schade aan de staart van je kat erg groot is en er botweefsel zichtbaar is dan is de kans op wondinfecties en botinfecties groot. Katten kunnen echter een prima leven hebben wanneer ze een groot deel van hun staart missen. Daarom wordt er al vrij snel gekozen om geen risico’s te nemen en de staart te amputeren. Hierbij wordt (een deel van) de staart operatief verwijderd.

De overblijvende lengte van de staartstomp van je kat hangt af van tot waar de huid nog heel is. In een intacte huid zijn de bloedvaten dan immers in staat om de verse wond, die je dierenarts maakt bij de amputatie, goed te voorzien van genezende voedingsstoffen. Zou de staart geamputeerd worden op een deel waarbij de huid ernstig beschadigd is, dan zal de bloedtoevoer onvoldoende zijn waarbij de huid dan alsnog mogelijk zal afsterven en er opnieuw een probleem ontstaat. Vandaar dat er vaak op safe gespeeld wordt en de staart liever iets korter gemaakt wordt. Dat is beter dan dat er later opnieuw geopereerd moet worden. Jij als eigenaar vindt die 3 centimeter korter waarschijnlijk erger dan je kat. Hem maakt het niet uit of zijn staart 3 centimeter korter wordt dan dat hij door het ongeluk al geworden is. 

Kan het puntje van de staart van je kat eraf vallen?

Nee, het puntje van de staart van je kat kan er nooit zomaar afvallen. Wel is het mogelijk dat je kat een probleem in zijn staart had en de bloedtoevoer in de huid niet meer voldeed. In dit geval kan de huid afsterven en er uiteindelijk af vallen. Maar dan heeft je kat al minimaal een week flink lopen likken en bijten aan zijn staart. En had hij er al echt veel pijn aan. Dat had je dan echt wel gemerkt. Zomaar spontaan, van het ene op het andere moment, kan het puntje van de staart van je kat er niet af vallen. 

 

Kunnen katten overleven zonder staart?

Ja, gelukkig wel. Er lopen heel wat katten rond die een groot deel van hun staart missen, maar die een prima leven hebben. De eerste periode nadat het puntje van de staart van je kat eraf gegaan is kan je kat wel milde problemen hebben met zijn balans en met de communicatie met andere katten.

Volgens een onderzoek gedaan door Curt Walker, Charles J. Vierck Jr. en Louis A. Ritz is de staart van je kat belangrijk om zijn balans goed te kunnen bewaren. Vandaar dat je kat mogelijk iets meer moeite heeft met het bewaren van zijn balans, vlak nadat het puntje van zijn staart eraf gegaan is. Doorgaans is je kat na een week of twee hier al wel aan gewend en heeft hij er nog nauwelijks moeite mee.  

Daarnaast blijkt ondermeer uit het onderzoek gedaan door S. Cafazzoa en E. Natoli dat katten heel veel onderling communiceren met hun staart. Mist je kat dus een groter deel van zijn staart dan kan dit ervoor zorgen dat andere katten hem niet begrijpen. Je zult dan merken dat er sneller gevochten wordt bij katten onderling. Toch merken we hier in Nederland niet overdreven veel van omdat onze katten minder afhankelijk zijn van een territorium om voedsel te vinden.

Het verhaal van Fluffy: een case study

Fluffy, een prachtige langharige kat van 7 jaar oud, kwam thuis met een duidelijk kortere staart, waarbij het puntje ontbrak en een rafelige wond zichtbaar was. Haar eigenaren, Mark en Lisa, waren erg geschrokken bij het zien van de verwonding. Zonder tijd te verspillen, brachten ze Fluffy naar de dichtstbijzijnde dierenarts, waar de ernst van de verwonding werd beoordeeld. Toen ze thuis hun auto uit de garage haalden zagen ze bloed op de garagedeur. Waarschijnlijk kreeg Fluffy haar staart knel in de deur van de garage, wat leidde tot het verlies van het staartpuntje. Naast de fysieke wond, leek Fluffy ook te lijden aan een lichte shock en pijn, waardoor ze veel te rustig was voor haar normale doen.

De dierenarts besloot dat een operatie noodzakelijk was om de wond te sluiten en infectie te voorkomen, aangezien een klein deel van het bot blootgesteld was. Eerst moest Fluffy echter haar lichte shock te boven komen. Daarvoor kreeg ze een zeer sterke pijnstiller en wat rust, terwijl ze goed in de gaten werd gehouden. Na twee uur was ze weer wat meer actief en kon ze veilig onder narcose. De operatie verliep voorspoedig, en Fluffy kreeg voor thuis antibiotica en pijnstillers om het genezingsproces te ondersteunen. Eigenaren Mark en Lisa kregen instructies om de wond dagelijks te bekijken en in te smeren met honingzalf. Daarnaast kreeg Fluffy een beschermkraag om, om te voorkomen dat ze aan haar verwonding zou likken.

Dankzij de snelle reactie van haar eigenaren en de deskundige zorg van de dierenarts kon Fluffy snel te herstellen. Hoewel ze in het begin ietsjes moeite had met haar balans, paste ze zich al snel aan. Fluffy’s avontuur eindigde met een iets kortere staart, maar met een onverminderde wil om lekker buiten op avontuur te gaan.

Veel sterkte voor je kat!

Hopelijk is er bij jouw kat slechts een klein puntje van de staart af en geneest je kat voorspoedig. Mocht je behoefte hebben aan overleg met een dierenarts dan kun je onze dierenarts Nanda om raad vragen. Hieronder staat hoe je met haar in contact kunt komen. Maar hopelijk is dat helemaal niet nodig. Veel sterkte en beterschap voor je kat!

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda