Een teek verwijderen bij je hond

Hoe doe je dat?

Een teek kan drager zijn van meerdere ziekten. Om die reden moet je dus een teek zo snel mogelijk van je hond verwijderen wanneer je ziet dat hij er één heeft. Wij leggen je uit wat de beste manier is om een teek bij je hond te verwijderen. Daarnaast vertellen we je ook wat je het beste kunt doen om te voorkomen dat een teek zich aan je hond vast hecht. Door onze manier toe te passen is de kans heel klein dat je hond een teek-overdraagbare ziekte zal krijgen. Dus lees snel verder. 

 

Close-up van meerdere teken in het oor van een hond.
Hond heeft een teek op zijn wang zitten die de dierenarts zal gaan verwijderen.

Zorg voor extra handen tijdens het verwijderen van de teek

In de meeste gevallen is het verstandig om met twee personen een teek te verwijderen bij je hond. De ene persoon kan je hond vasthouden en wat afleiden. De andere persoon kan zich bezig houden met het daadwerkelijk verwijderen van de teek. Zeker bij kleinere honden is het vaak lastig om in je eentje een teek te verwijderen. 

Hoe kun je een teek verwijderen bij je hond?

De beste manier om een teek te verwijderen bij je hond gaat als volgt:

 

  • Zorg voor voldoende licht.

    Gebruik desnoods een zaklamp (elke telefoon heeft er wel één) om goed te kunnen zien hoe de teek vast zit. Ook kun je na afloop dan zien of je de hele teek verwijderd hebt bij je hond.

 

    • Gebruik GEEN verdovende middelen op de teek.

      Vroeger verdoofden mensen de teek vaak met alcohol voordat ze een teek verwijderden bij hun hond. Daardoor kunnen teken echter hun darminhoud juist in je hond inspuiten. En dat wil je nou juist voorkomen aangezien daar de ziekteverwekkers in zitten.

 

  • Zet een tekenpincet, tekenlasso of tekenhaakje over de teek heen, tegen de huid van je hond aan.

    Hierbij moet je enkel de kop van de teek vast nemen en niet alleen het bolle lichaam van de teek. Vandaar dus dat goed licht erg handig is. Het kopje van de teek is maar klein. Dat is het zwarte puntje dat in de huid van je hond vast zit. Het lichaam van de teek is het bolletje dat daaraan vast zit. Welk instrument je gebruikt voor het verwijderen van een teek bij je hond maakt op zich niet uit. Iedereen heeft een eigen voorkeur. Vandaar dat je het beste een heel setje kunt kopen en zo zelf kunt kijken wat jouw voorkeur heeft.

 

  • Draai je tekenpincet, lasso of haakje zonder eraan te rukken.

    Door de teek te draaien laat de teek vanzelf los. Dit voel je door een klein “tikje”. Als je de teek goed vast hebt aan zijn kop dan kun je hem ook recht omhoog uit je hond trekken en hem op die manier verwijderen. Maar draaien gaat vaak makkelijker. Heb je de teek niet goed aan zijn kopje vast, maar ga je toch trekken? Dan is de kans ook groter dat je de teek kapot trekt en je de helft achterlaat in je hond.

 

  • Verwijder de teek bij je hond liever niet met je vingers

    omdat je daarbij de teek samenknijpt en je daarmee mogelijk darminhoud in het lichaam van je hond knijpt. Daarnaast is de teek meestal nog te klein om vast te nemen tussen je vingers als je hem voor het eerst ziet.

 

  • Inspecteer de huid van je hond op de plek waar de teek zich vastgezet had, maar nu weg is.

    Controleer of er geen lichaamsdelen van de teek zijn achtergebleven en of je geen rode cirkel om de plek van de teek heen ziet zitten. Dit kan namelijk een teken zijn dat er toch sprake is van overdracht van een ziekte. Zit er nog een klein deel van de teek in de huid van je hond? Haal deze er dan met een pincet verder uit. Lukt dit niet dan kun je het een paar dagen aankijken of het er vanzelf uit komt. Of je brengt een bezoek aan je dierenarts om het restant van de teek bij je hond te laten verwijderen.

 

  • Desinfecteer het wondje dat de teek gemaakt heeft.

    Hiervoor kun je gebruik maken van betadine zalf of chloorhexidine doekjes. Zo voorkom je een wondinfectie.

Vinger met een teek op de voorgrond, met onscherp op de achtergrond een hond waar de teek vanaf gehaald werd.
Hond heeft koorts en wordt met een thermometer gemeten.

Na verwijderen van de teek je hond goed in de gaten houden

De week nadat je de teek van het lichaam van je hond verwijderd hebt is het belangrijk dat je jouw hond goed in de gaten houdt. Het is immers mogelijk dat je hond toch een ziektekiem heeft gekregen van de teek. Je moet vooral letten op de volgende zaken:

Heb je het idee dat je hond toch een ziekte heeft gekregen van de teek? Neem dan contact op met je dierenarts en meldt dat je hond een teek had, maar dat je deze verwijderd hebt. Deze kan wat bloed van je hond afnemen en (laten) onderzoeken op teken overdraagbare ziekten. Indien je hond besmet is kan je hond vervolgens behandeld worden. Hoe sneller de behandeling plaatsvindt, hoe minder klachten je hond eraan overhoudt.

Hoe voorkom je een teek bij je hond?

Helaas kun je nooit 100% voorkomen dat je hond een teek oploopt. Wel kun je gebruik maken van teken werende middelen. Deze middelen vinden teken niet lekker waardoor ze je hond niet benaderen. Daarnaast gaat van de meeste middelen de teek dood. Mocht er dus toch een teek op je hond gekomen zijn dan zal hij in de meeste gevallen al dood gaan voordat hij de ziektes kan overdragen op je hond. Wil je het beste resultaat, dan kun je het beste gebruik maken van de sterkere (chemische) middelen zoals een Seresto tekenband. Deze band werkt ongeveer 6 maanden. Eèn tekenband is dus voldoende om een jaar mee te overbruggen aangezien de teken doorgaans van april tot eind september of begin oktober voorkomen. Uit de studie “Prevention of transmission of Babesia canis by Dermacentor reticulatus ticks to dogs treated with an imidacloprid/flumethrin collar” blijkt dat dit product zeer goed werkt tegen teken. 

 

Natuurlijke teek-werende middelen voor je hond

Lavendelolie

De geur van lavendel is voor de meeste mensen erg prettig, maar teken houden er doorgaans niet van aldus het artikel “Lavandula angustifolia essential oil as a novel and promising natural candidate for tick (Rhipicephalus (Boophilus) annulatus) control”. Je kunt lavendelolie gebruiken als spray voor in de hondenmand of zijn halsband mee behandelen. Dit moet je uiteraard wel regelmatig herhalen. Het liefst gebruik je dan een concentratie van 4-8%. Gebruik op je hond liever een veel lagere dosering. Sommige honden likken hun vacht namelijk veelvuldig en krijgen dan een te hoge concentratie binnen. Door gebruik op zijn halsband is de kans op problemen nagenoeg nihil. 

Citroeneucalyptusolie

Deze olie is een van de effectievere natuurlijke insectwerende middelen en wordt erkend door het Environmental Protection Agency (EPA) als een effectief teken afweermiddel. Het is wel belangrijk om de olie te verdunnen en eerst te testen op een klein stukje van de huid van je hond. Heel soms ontstaat er een allergische reactie. Een geschikte verdunning van 1% is te gebruiken als teken werend middel. 

Appelciderazijn

Door een mengsel van appelciderazijn en water in een sprayfles te doen en dit op de vacht van je hond te spuiten, kun je teken en andere insecten afweren. Gebruik 1 deel water op 1 deel appelciderazijn. Zorg ervoor dat het mengsel niet in de ogen of oren van je hond komt

Veel succes bij het verwijderen van de teek bij je hond

Het gaat je vast lukken om met bovenstaande tips de teek te verwijderen bij je hond. Maar heb je toch behoefte aan begeleiding of twijfel je over symptomen bij je hond? Dan kun je contact opnemen met onze Dierenarts Nanda en haar om advies vragen. Hieronder lees je meer over deze optie. 

 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda