Bloederige uitvloei uit de vulva van een hond tussen de 2 en 6 jaar oud.

Mogelijke oorzaken

Op deze leeftijd kan het gaan om een gewone loopsheid. De teef is dan uiteraard niet gesteriliseerd. Hierbij kan ze wel wat ander gedrag vertonen dan je van haar gewend bent, maar ze mag geen zieke indruk maken. Mocht ze al eerder loops geweest zijn, dan zit deze loopsheid ongeveer een half jaar na de vorige loopsheid. 

Een niet-gesteriliseerde teef kan echter ook een baarmoederontsteking krijgen. Het is vrij zeldzaam op deze leeftijd, maar het is niet onmogelijk. Bij een baarmoederontsteking drinkt een hond veel water, plast veel en soms zelfs in huis. Daarbij zijn ze ook vaak niet lekker en eten slechter. Overigens hoeven ze bij een baarmoederontsteking niet altijd een bloederige uitvloei te vertonen. Ook ontstaan klachten bij een baarmoederontsteking meestal binnen 2 maanden na de vorige loopsheid. 

temperatuur meten bij een hond doe je in de anus. Bij een bloederige uitvloei is het nodig om een baarmoederontsteking vast te stellen.

Hoe kun je de oorzaak zelf vaststellen?

Het is verstandig om in elk geval haar temperatuur te meten. Een hond met een baarmoederontsteking heeft meestal koorts. Haar lichaamstemperatuur is dan hoger dan 39.0 graden. Om de temperatuur van je hond te meten kun je een rectale thermometer voor mensen gebruiken. Heeft ze koorts? Dan moet je met haar naar je dierenarts toe gaan. 

Heeft ze geen koorts? Meet dan de hoeveelheid water die ze drinkt. Doorgaans drinken honden ongeveer 50ml/kilogram lichaamsgewicht water per 24u. Een hond met een baarmoederontsteking drinkt aanzienlijk meer. 

Ga bij twijfel naar je dierenarts

Weet je niet zeker of je hond loops is? Ga in dat geval naar je dierenarts toe. Deze kan dit wel vaststellen. Soms is het nodig om een buikecho te maken om een diagnose te stellen. 

Wil je geen pups meer met je hond krijgen?

Heb je voor je hond de keuze gemaakt om geen pups meer te krijgen? Dan is het verstandig om je hond te laten steriliseren. Want door een sterilisatie voorkom je later alsnog een baarmoederontsteking. Maar daarnaast verklein je ook de kans op melkkliertumoren. En bij de sterilisatie verwijdert je dierenarts de eierstokken. Eierstokkanker kan dan ook niet meer voorkomen. 

Twijfel je of heb je behoefte aan persoonlijk advies?

Door op onderstaande whatsapp knop te drukken kun je een bericht sturen aan dierenarts Nanda. Leg je vraag over de uitvloei uit de vulva aan haar voor en ze zal snel contact met je opnemen. Hoe deze manier van advies vragen werkt en wat de kosten ervoor zijn lees je op de Home-pagina