De vagina huid van je kat is ontstoken – Wat nu?

Je hebt gezien dat de huid van de vagina van je kat ontstoken is en nu maak je je er zorgen om. In dit artikel vertellen we wat je kunt zien bij je kat als haar vagina huid ontstoken is en wat de oorzaak zou kunnen zijn. Ook geven we je advies over welke middelen je zelf kunt inzetten om de ontsteking tegen te gaan. Je kat is dan zeker weten in no-time weer van haar ontstoken vagina huid af. 

Hoe herken je een ontstoken vagina huid bij je kat?

Een ontstoken vagina van je kat kun je herkennen aan het feit dat de vagina er gezwollen en rood uit ziet. Ook heeft je kat er doorgaans behoorlijk last van en zal er dan ook veel aan likken of zichzelf overmatig wassen in haar vaginale regio. Maar er zijn meerdere symptomen die je kunt opmerken als je kat een ontstoken vagina huid heeft:
    • Zwelling van haar vagina
    • Roodheid van de huid van haar vagina
    • Kaalheid van haar vaginaregio
    • Vagina voelt warmer aan dan de rest van haar huid
    • Er komt een stinkende lucht uit de huid van haar vagina. 
    • Overmatig wassen van dat gebied omdat ze er jeuk of irritatie van heeft. 
    • Afscheiding uit haar vagina
    • Problemen met plassen
    • Pijn bij het plassen
    • Gedragsveranderingen
Een kat met overgewicht heeft een vagina huid ontsteking gekregen waardoor ze nu haar vaginale regio overmatig likt.

Een baarmoederontsteking bij je kat

Een baarmoederontsteking bij je kat is niet hetzelfde als een vagina ontsteking bij je kat. Bij een baarmoederontsteking is haar baarmoeder gevuld met etter en bacteriën. In dit artikel hebben we het dus niet over een baarmoederontsteking maar over een vagina-huid ontsteking. Hier lees je meer over een baarmoederontsteking bij je kat. 

Oorzaken van een ontstoken vagina huid bij je kat

Bacteriële infectie

In principe is een huid ontsteking van een vagina doorgaans een bacteriële ontsteking. Waarschijnlijk is er een beetje schade ontstaan aan de huid van haar vagina en is daar een gewone huidbacterie in gekomen. Deze gaat zich lekker vermeerderen waarbij de huid meer en meer ontstoken raakt. Je kat heeft daar dan weer last van en gaat haar vagina overmatig wassen, waardoor haar vagina huid nog meer stuk gaat. Zo krijg je een vicieuze cirkel. 

Incontinentie

In zeldzame gevallen kan een poes ook een beetje incontinent zijn. Doordat er dan telkens wat urine over haar vagina huid druppelt gaat de huid op den duur irriteren. En vanaf dat moment kan er ook weer gemakkelijk een bacteriële infectie ontstaan. Ook kan er sprake zijn van een blaasontsteking bij je kat waardoor ze wat incontinent geworden is. Controleer dit dus even met een urine onderzoek. Je vindt daarover meer info op de pagina over een blaasontsteking.  

Vreemd voorwerp

Vooral bij langharige katten, maar soms ook bij kortharige katten kan er in de vacht rondom haar vagina een vreemd voorwerpje zoals een takje blijven zitten. Dit takje kan haar huid beschadigen waardoor ook hier weer een bacteriële infectie kan optreden. 

Onderliggende medische problemen

Onderliggende medische aandoeningen zoals suikerziekte of schildklierproblemen kunnen voor een verminderde weerstand zorgen en dus ook zorgen voor een minder krachtige weerstand ter hoogte van haar vagina. Daardoor ontstaan gemakkelijker huidbeschadigingen. 

Poes wast haar vaginale regio overmatig veel waardoor het vermoeden bestaat dat ze er irritatie aan heeft.

Hoe behandel je een ontstoken vagina huid bij je kat?

De ontstoken vagina huid bevat vrijwel altijd teveel bacteriën. Deze moeten aangepakt worden zodat je kat zelf haar eigen huid kan gaan genezen. Deze bacteriën kun je met een zalf aanpakken. Maar als de huid op haar vagina een beetje smoezelig is dan kun je deze het beste eerst reinigen met chloorhexidine doekjes. Deze doekjes zelf werken al antibacteriëël. Maar dit komt meestal niet diep genoeg in de huid. Dit reinigen moet je 2-3x per dag doen, voordat je er een zalf op smeert. 

Vervolgens kun je haar vagina huid 2-3x daags insmeren met vetramil honingzalf. Dit is een zalf op basis van honing. Honing staat bekend om zijn antibacteriële werking en zijn weefselgenezing bevorderende eigenschappen. Probeer je kat even af te leiden nadat je het erop gesmeerd hebt. Dan kan het even goed intrekken. Geef je kat bijvoorbeeld wat lekkers te eten of speel even met haar. Doorgaans hoef je dit maar 5-7 dagen te doen. Daarna zou haar vagina huid weer genezen moeten zijn. 

Mocht de huid van de vagina heel erg ontstoken zijn dan kun je er ook 2x daags betadine-zalf op smeren. Maar voorkom dan wel dat ze dit oplikt omdat ze daarvan aan de diarree kan gaan. In dat geval kun je het beste een halskraag bij haar om doen. De betadine-zalf smeer je het beste 2x per dag gedurende 5 dagen. Je mag het ook een paar dagen langer smeren, maar je kunt dan beter kiezen voor de vetramil zalf om de wondgenezing te stimuleren. Dat doet betadine namelijk niet. Het is enkel een sterk anti-bacteriële zalf.  

Hoe voorkom je een ontstoken vagina huid bij je kat?

Je kunt een ontstoken vagina huid bij je kat voorkomen door een goede hygiëne aan te houden. Zo moet de kattenbak bijvoorbeeld zeer schoon gehouden worden. En eventuele viezigheid aan de vagina moet zo snel mogelijk schoongemaakt worden. Zorg er bij langharige katten voor dat de vaginale regio wat kortgeknipt blijft en controleer regelmatig of er geen viezigheid aan de haren rondom haar vagina blijven hangen. Dit is een bron van infectie. 

Preventieve reiniging door jou als eigenaar is bij de meeste katten niet nodig, zolang ze er zelf maar goed bij kunnen met hun tong. Dit preventieve reinigen doen ze dan ook normaal gesproken zelf. Mocht je toch een kat hebben die zichzelf niet zo optimaal schoon houdt (of kan houden) dan kun je ook hiervoor de chloorhexidine doekjes gebruiken om een ontstoken vagina huid bij je kat tegen te gaan. Deze kun je in principe elke dag voor de rest van haar leven gebruiken. 

Wanneer ga je naar de dierenarts als de vagina huid ontstoken is?

Wanneer je kat erg veel last heeft van haar ontstoken vagina of wanneer het steeds wat erger lijkt te worden ondanks je eigen behandeling, dan is het verstandig om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan eventueel verder onderzoek bij je kat doen of een antibiotica-kuur voorschrijven. Ook wanneer je kat een uitvloei uit haar vagina heeft en veel drinkt dan kan dit duiden op een baarmoederontsteking als ze nog niet gesteriliseerd is. Dat is levensbedreigend en in dat geval is het dus ook belangrijk dat je zo snel mogelijk met haar naar je eigen dierenarts toe gaat. 

Heb je behoefte aan overleg?

Heb je een poes met een ontstoken vagina huid? En wil je even overleggen over haar? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies te vragen. Dierenarts Nanda zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van werken en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je kat!