Wat is oormijt bij de kat?

Oormijt bij de kat is een klein beestje dat behoort tot de groep van de mijten. Hij leeft in de gehoorgang van de kat en hond. Daar eet hij het liefst oorsmeer op. Terwijl hij beweegt in het oor van de kat zorgt hij voor jeuk en irritatie in de gehoorgang. Hierdoor gaat het oor van uw kat meer oorsmeer produceren. Lekker voor de mijt, maar hierdoor wordt het probleem wel erger. 

Oormijt bij de hond, microscopisch beeld.
Oormijt bij de kat, microscopisch gezien.

Welke klachten heeft je kat van oormijt

In principe leeft de oormijt bij de kat vrij onschuldig in de gehoorgang. Het kriebelt daar een beetje. Maar doordat het kriebelt kan uw kat er wel heel veel jeuk aan hebben. Daarnaast krijgt hij vaak heel veel donkerbruin oorsmeer in zijn gehoorgang. Dit kan een beetje doofheid veroorzaken. In sommige gevallen kan er ook een oorontsteking ontstaan. De gehoorgang wordt dan erg rood en pijnlijk. Schudt je kat veel met zijn kop dan heeft hij zelfs kans om een bloedoor te ontwikkelen. 

Oormijt bij de kat
Deze witte kat heeft veel donkerbruin oorsmeer in zijn oor als gevolg van oormijt.

Oormijt bij de kat herkennen

Oormijt bij de kat kun je moeilijk zelf vaststellen. Wel is de mijt makkelijk onder een microscoop te herkennen. Wil je zeker weten of je kat oormijt heeft? Dan kun je het beste even naar de dierenarts toe gaan om het te laten bekijken. Maar heeft de kat veel jeuk in zijn oor en veel donkerbruin oorsmeer? In de meeste gevallen behandelen we de kat dan gewoon met een mijt dodend middel. Daarna lossen de klachten op zonder dat we de mijt definitief hebben vastgesteld. 

oormijt bij de kat behandelen

Oormijt bij de kat is helaas niet zo gevoelig voor veel soorten anti-parasitaire middelen. Dus je moet de duurdere merken hebben. Zo is Stronghold of Advocate een goed middel. Deze middelen kun je helaas alleen bij de dierenarts aan de balie verkrijgen. Mocht je dat niet willen dan kun je mij vragen om een recept voor je kat. De kosten hiervoor zijn €10,00 per recept. U kunt vervolgens zelf online deze middelen bestellen. Bijvoorbeeld bij Medpets.nl. Heeft u meerdere katten en honden in huis? Ze moeten helaas allemaal behandeld worden tegen oormijt! Duur grapje dus. 

Mocht je kat er verder niet al te veel klachten van hebben dan kun je ook via Amazon de volgende oormijt-behandeling kopen. Gebruik dit eenmaal per dag gedurende 7 dagen. Stop dan 7 dagen. En dan pas je het weer 7 dagen toe. De reden is dat de onvolgroeide mijten soms niet doodgaan van een behandeling. Ze groeien in de tussentijd op. Na de 14 dagen zijn ze voldoende gerijpt om te sterven door het product, maar ze zijn te onvolwassen om zichzelf voort te planten. Er zijn dan geen resistente mijten meer. De vieze oren bij je kat zullen verdwijnen.

Maar naast het middel tegen de oormijt bij de kat moet u ook het oor goed reinigen. Daarmee haalt u al veel mijten, hun eitjes en larven weg. Hiervoor gebruikt u het beste Epi-otic. Dit doet u 1x daags in de gehoorgang gedurende 7 dagen. Daarna masseert u de onderkant van het oor goed. De Epi-otic maakt het oorsmeer wat zachter zodat het beter verwijderd kan worden. Let op! Want uw kat gaat met zijn kop schudden zodra u hem los laat. De bruine prut vliegt dan alle kanten op. Doe dit dus maar liever in een ruimte waar het vies mag worden. Mocht er nog veel bruin oorsmeer achter blijven dan kunt u dat verwijderen met deze oor reinigingsdoekjes

Kat krabt aan zijn oor omdat hij jeuk heeft van de oormijt.
Kat met oormijt heeft jeuk aan de oren.

Oplossen van een oorontsteking

Wanneer er ook sprake is van een oorontsteking bij je kat dan is het verstandig om naar een dierenarts te gaan. Deze mag de kat een antibiotica-oorzalf voorschrijven. Mocht je dat niet willen dan kun je na het grondig reinigen van de gehoorgang ook 1x daags Dermiel oordruppels toedienen. Dit is een honingzalf die veilig gebruikt kan worden in oren. Honing werkt antibacteriëel en gaat zo de oorontsteking tegen. De oormijten bij de kat zelf gaan er helaas niet dood van.

Heeft u behoefte aan overleg?

Wanneer u vragen heeft of even wilt overleggen over oormijt bij de kat dan kunt u gebruik maken van onderstaande whatsapp knop. Op de home-pagina leest u meer over de kosten hiervoor.