Je kat heeft een bult op zijn staart

Wat kan dit zijn?

Een bult op de staart van je kat kan zeer plotseling ontstaan, maar ook in een paar maanden gegroeid zijn. Veel voorkomend zijn kneuzingen en abcessen, maar ook een cyste of een wrat zien we met enige regelmaat. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken van de bult op de staart van je kat en hoe je het verschil ziet tussen de verschillende mogelijkheden. Daarnaast vertellen we je de mogelijke behandelingen. Lees dus snel verder zodat je jouw kat kunt helpen. 

Kat likt de bult op zijn staart

Wat verstaan we onder een bult op de staart van je kat?

Een bult op de staart van je kat kun je omschrijven als een zichtbare, tastbare zwelling die kan variëren in grootte en vorm. De zwelling kan hard of zacht aanvoelen en kan zich ergens langs de lengte van de staart bevinden. De huid over de bult kan een normaal uiterlijk hebben, maar ook rood, ontstoken of zelfs open met zichtbare afscheiding zijn. Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. De bult kan pijnlijk zijn wanneer je het aanraakt. Je kat kan hierop dan ook vrij heftig en soms zelf agressief reageren.

Wat kan de oorzaak van de bult op de staart van je kat zijn?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die leiden tot een bult op de staart van je kat. Zo kan het gaan om een:

  • kneuzing,
  • infectie of abces,
  • cyste.
  • wrat,
  • breuk in de staart
  • teek
  • tumor/kanker

Hieronder leggen we de verschillende oorzaken meer in detail uit.

 

Kneuzing of trauma

Wanneer je kat een ongelukje gehad heeft met zijn staart, dan kan de staart plaatselijk behoorlijk opzwellen. In dat geval is zijn staart gekneusd.  Er kan dan een bult op zijn staart voelbaar zijn. Deze bult is in principe binnen een paar uur ontstaan en kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar dat hoeft niet. Soms zie je er ook wat schaafwondjes op zitten of zijn er wat haren verdwenen. Je kat heeft hierbij echter nooit koorts en zal een normale eetlust hebben. Soms kan hij van de pijn wel zijn staart wat lager houden dan je van hem gewend bent.  

Infectie of abces

Wanneer er een steekwondje op de staart van je kat ontstaan is dan kunnen er onder zijn huid bacteriën achtergelaten zijn. Deze bacteriën gaan zich vermeerderen en het lichaam van je kat zal op deze infectie reageren door er onder andere ettercellen heen te sturen. Die ettercellen ruimen de bacteriën op. Wanneer dit echter niet snel genoeg lukt dan blijven er steeds meer en meer ettercellen naar de bacteriën toekomen. Het gevolg is dat er een holte ontstaat dat gevuld is met etter of pus. Dit noemen we ook wel een abces. 

Een abces ontstaat in de meeste gevallen als gevolg van een vechtpartij met een andere kat waarbij een nagel of tand de huid doorboort heeft. Een abces ontstaat doorgaans in een dag of 2-3 en je kat kan er erg veel pijn van hebben. Daarnaast heeft een kat vaak koorts en wil ook vaak minder goed eten door de koorts. Na een dag of 3 barst het abces open en komt er zeer veel stinkende, etterige en vaak ook bloederige troep uit. Voor een eigenaar ziet het er dan dramatisch slecht uit, maar je kat voelt zich op dat moment juist wat prettiger omdat de druk van het abces af is en dus de pijn aanzienlijk minder geworden is. Op de pagina over een abces op de staart bij je kat lees je meer over dit probleem.  

Een cyste

een cyste is een bultje in de huid dat gevuld is met vocht of talg. In de huid zitten diverse kleine klieren die vocht of talg maken. Wanneer de afvoergang van die kliertjes verstopt raakt kan er een bult op de staart van je kat voelbaar worden. Deze cyste ontstaat in de loop van maanden en je kat heeft er nagenoeg nooit last van. Hij likt er dus niet aan en het oogt rustig. Ook wanneer je er zachtjes in knijpt geeft je kat doorgaans geen reactie. De bult voelt vaak een beetje hard aan, maar niet zo hard als bot. Dus er zit nog wel enige veerkracht in. Ook voel je dat de bult een duidelijke grens heeft en niet langzaam aan minder dik wordt. 

Kat voelt zich niet lekker door een abces op zijn staart

Een wrat

Bij oudere katten kunnen er af en toe kleine huiduitstulpingen ontstaan. Dit noemen we een wrat. Een wrat groeit altijd vanuit de bovenste laag van de huid en ligt dan ook altijd òp de huid en nooit erin of eronder. Er groeit geen haar op en ze zijn maximaal 2 tot 3 millimeter groot. Ze groeien erg langzaam en je kat heeft er meestal niet veel last van. Soms kunnen ze wel een beetje geïrriteerd raken en dan wat rood worden of wat vuil ogen.  

Een breuk in de staart

Wanneer de staartwervels niet in een mooie rechte lijn lopen dan is er sprake van een breuk in de staart ofwel van een vergroeiing. Is de breuk nog maar plotseling ontstaan dan zal het behoorlijk pijnlijk zijn wanneer je eraan zit. Is de bult al veel langer aanwezig dan heeft je kat er geen pijn meer van. De breuk is in dat geval al genezen en in een verkeerde stand weer aan elkaar gegroeid.  

Een teek

Eigenlijk hoort een teek niet echt op de pagina over een bult op de staart van je kat. Echter komt het in de praktijk zodanig vaak voor dat mensen op consult komen bij een dierenarts omdat ze een bult op de staart van hun kat gevoeld hebben en het een teek blijkt te zijn, dat we hem wel hier nog even benoemen. Een teek is een parasiet die tot de spinachtigen behoort. Hij hecht zich vast aan de huid van een zoogdier en zuigt daar bloed als voedsel. Vooral vrouwtjes kunnen erg groot worden omdat ze veel eitjes in haar buik aan het maken is met dat bloed. 

Een tumor of kanker

Er zijn verschillende soorten tumoren beschreven bij katten. Zowel goedaardige als kwaadaardige (= kanker). Toch komt het in de praktijk maar heel zelden voor dat een kat een kankergezwel heeft. Afhankelijk van de soort groeit een gezwel in een paar weken tot een paar maanden. Ook kan je kat er veel irritatie van hebben, maar het hoeft niet. Ze kunnen door de huid heen groeien, maar ook heel duidelijk afgelijnd zijn. Vooral wanneer ze snel groeien, de kleur van de huid afwijkend is, je kat er veel last van heeft of er open wonden op de tumor ontstaan is dit een belangrijke reden om met je kat naar je dierenarts toe te gaan. Deze kan verder onderzoek doen indien dat nodig lijkt, om te achterhalen wat de bult op de staart van je kat exact is en of het behandeld moet worden om een betere overlevingskans te hebben.  

Kat gaat met het abces aan zijn staart naar de dierenarts.
Kat met een teek aan zijn wang.

Hoe stel je een diagnose van de bult op de staart van je kat?

Dat kan soms als leek een uitdaging zijn. Belangrijk is het in elk geval dat je bedenkt hoe snel de bult op de staart van je kat ontstaan is. Als dit in een paar dagen is ontstaan dan is het verstandig om zijn temperatuur op te meten. Is zijn lichaamstemperatuur onder de 39,0 graden dan is er geen sprake van koorts. Heeft hij wel koorts, dan gaat het om een abces.

Verder probeer je in te schatten hoeveel last je kat van de bult op zijn staart heeft. Zit hij er veel aan te likken? Dan is er een grote kans op een kneuzing of trauma. Doet hij dit juist niet en is de bult heel duidelijk afgerond? Dan is het waarschijnlijk een cyste.

Zit de bult op de staart van je kat vooral bovenop de huid en niet erin? En is het maar een paar millimeter groot? Dan is het zeer waarschijnlijk een wratje. Of een teek, dat kan natuurlijk ook. Kijk dus even goed of het deel dat aan de huid vast zit kleine zwarte pootjes heeft. Pak hiervoor desnoods even een vergrootglas bij zodat je het goed kunt zien.

Gaat het vooral om een harde, botachtige bult op de staart van je kat? Dan heeft hij een breuk van zijn staart. Als je kat er geen pijn van heeft dan is deze breuk weer geheeld.

Tumoren en kanker is vaak lastig te herkennen. Het komt gelukkig maar heel zelden voor aan de staart van een kat. Maar zie je dat de bult een duidelijke zwarte of grijze kleur heeft of dat hij door de huid heen naar buiten groeit? Of heeft het een zeer onregelmatige vorm? Dan bestaat de kans dat het om een tumor of kanker gaat. Een dierenarts kan hier meer onderzoek naar doen. 

 

Moet je een bult op de staart van je kat behandelen?

Of je een bult op de staart van je kat moet (laten) behandelen hangt van de oorzaak af. Hieronder leggen we per oorzaak uit wat de behandeling kan zijn en of dit echt nodig is.  

Een trauma of kneuzing

Wanneer je het vermoeden hebt dat je kat een gekneusde staart heeft dan zal dit in principe vanzelf genezen. Dit duurt doorgaans 1-2 weken. Je mag dan echter geen wondjes op de bult van de staart van je kat zien zitten en je kat moet zich verder fit en levendig gedragen. Ook mag zijn staart niet in een knik staan. Is dit afwijkend dan kun je beter met hem naar je dierenarts gaan. Indien nodig kan deze verder onderzoek doen of een pijnstiller voor je kat meegeven. 

Een abces

Een abces zal in de meeste gevallen na 2-3 dagen vanzelf open barsten en vervolgens genezen. Zolang je kat dus geen extreem zieke indruk maakt kun je het thuis behandelen. Op de pagina over een abces aan de staart van je kat kun je lezen wat je er zelf aan kunt doen. 

Is je kat er echter behoorlijk ziek van en eet hij slecht? Dan is het beter om toch met hem langs je dierenarts te gaan. Deze kan het abces openen en een antibioticakuur geven. Ook zal je kat een pijnstiller en koortsremmer krijgen. Met behulp van deze medicatie zal hij meestal binnen 24u weer aanzienlijk beginnen op te knappen.  

Een cyste

Zolang een cyste geen irritatie oplevert voor je kat dan hoef je een cyste niet te (laten) behandelen. Indien de cyste wat vuil wordt kun je hem schoonmaken met ontsmettende chloorhexidine doekjes van Maxani.  

Wanneer de cyste toch een beetje gaan ontsteken dan kun je in eerste instantie proberen of je de ontsteking kunt oplossen met honingzalf. Dit smeer je dan 3x daags op de bult. Doorgaans is dit slechts 7-10 dagen nodig.

Blijft de cyste op de staart van je kat toch een beetje onrustig? Dan is het beter om toch even met die bult op de staart van je kat naar je dierenarts toe te gaan. 

Een wrat

Een wrat hoeft in principe ook niet behandeld te worden zolang je kat geen last heeft van dat bultje op zijn staart. Maar ook hier geldt dat je hem kunt schoonmaken met chloorhexidine doekjes of kunt insmeren met honingzalf als je kat er wat last van heeft. Blijft je kat er dan alsnog last van houden dan is het beter om je dierenarts een bezoekje te brengen.  

Een teek

Blijkt de bult op de staart van je kat een teek te zijn? Dan is het verstandig om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit doe je met een tekentang. Er zijn verschillende soorten en maten, dus bepaal voor jezelf welke je het fijnst vindt. Hieronder geven we je drie veel gebruikte tekentangen.  

Een teek mag je niet vooraf verdoven met alcohol. Doe je dit wel dan zal de teek zijn maag legen in jouw kat en allerlei ziektes juist kunnen injecteren in je kat. Het fabeltje dat je de teek persé linksom of juist rechtsom moet draaien moet je negeren. Draai de kant op die je fijn vindt. Maar trek hem er niet gewoon af. Door te draaien laat de teek zelf los. 

Hoewel het in theorie mogelijk is dat katten ook overdraagbare ziektes krijgen van teken, blijkt dit in de praktijk zelden het geval. Katten lijken dan ook een soort natuurlijke afweer te hebben van deze ziektes. De kans dat je kat bijvoorbeeld ziekte van lyme krijgt van een teek is nihil. Toch is het niet verstandig om het erop te gokken en de teek wel te verdoven met alcohol. Het is echt niet nodig om te doen. 

Een breuk

Op de pagina over een gebroken staart bij de kat lees je wat je in dit geval kunt doen of laten doen. Is de botachtige bult op de staart van je kat echter al oud dan is het niet nodig om het te behandelen. Je kat heeft er dan geen last meer van en kan er een prima leven mee hebben.  

Een tumor of kanker

Vermoed je dat jouw kat toch bij de pechvogels hoort en een tumor of kanker aan zijn staart heeft? Dan is een bezoekje aan je dierenarts wel noodzakelijk. Deze kan met een naaldje wat cellen uit de bult op de staart van je kat halen en dit laten onderzoeken in een laboratorium. Bij vetbulten zal je dierenarts dit meestal al gelijk in de praktijk kunnen onderzoeken. Een vetbult hoeft verder geen behandeling, tenzij hij te groot wordt. Andere vormen van tumoren of kanker kunnen operatief verwijderd worden. In zeer agressieve vormen van kanker wordt ook vaak besloten om de hele staart te amputeren om het risico op uitzaaiingen in de toekomst zo goed als mogelijk is te beperken. Indien nodig kan er ook chemotherapie of bestraling nodig zijn. Maar niet iedereen kiest voor deze optie. 

 

Vrouw met vergrootglas houdt de bult op de staart van haar kat de komende weken goed in de gaten.
kat verstopt zich voor zijn eigenaar omdat deze de bult op zijn staart wil onderzoeken.

Hou de bult op de staart van je kat goed in de gaten

Besluit je dat de bult op de staart van je kat op dit moment nog niet door een dierenarts onderzocht hoeft te worden? Zorg er dan in elk geval voor dat je zelf de bult goed in de gaten houdt. Probeer hem op te meten en de groei bij te houden. En hou daarnaast goed in de gaten of je ziet dat je kat er veel aan likt of bijt. Bij twijfel of bij snelle groei is het toch beter om de bult op de staart van je kat te laten beoordelen door een dierenarts. 

Het verhaal van minoes en de bult op haar staart: een case study

Britse korthaar Minoes ligt op een radiator te chillen.

Achtergrond

Minoes, een 5-jarige gesteriliseerde Britse Korthaar, had een langzaam groeiende bult op haar staart die over enkele maanden groter werd. Minoes is een binnenkat met af en toe toegang tot een afgesloten tuin. Haar eigenaar merkte op dat Minoes geen tekenen van pijn of irritatie aan de bult op haar staart had, zoals likken of bijten. Toch wilde haar eigenaar graag wat advies van onze dierenarts Nanda om te besluiten of het beter was om een bezoek aan de dierenarts te brengen. 

 

Overleg met dierenarts Nanda

Tijdens het whatsapp gesprek stelde Nanda diverse vragen om vast te stellen hoe de bult voelde en hoe groot het was. Ook werden er foto’s en filmpjes uitgewisseld. Bij Minoes bleek het om een duidelijk afgelijnde bult te gaan van ongeveer 1cm groot. Het voelde wat hard aan, maar niet zo hard als bot. De bult zat in het midden van de staart, aan de bovenzijde.

 

Diagnoseproces

Op basis van het whatsapp-gesprek kon dierenarts Nanda niet helemaal met zekerheid stellen dat het om een cyste ging. Het leek er sterk op gezien de grootte en de locatie. Maar de kleur was net iets te donker voor een cyste. Daarom kreeg de eigenaar toch het advies om een bezoek aan de dierenarts te brengen om zekerheid te krijgen. De locale dierenarts had er ook wat twijfel over en besloot de bult op de staart van Minoes aan te prikken met een naaldje. Uiteraard werd eerst de bult ontsmet met alcohol voordat het aangeprikt werd. Hierbij werd zeer makkelijk waterige vloeistof uit de bult gezogen en werd de diagnose “cyste” definitief. 

 

Behandelplan

Gezien de cyste geen ongemak of irritatie voor Minoes veroorzaakte, werd besloten om de cyste niet te behandelen maar wel in de gaten te blijven houden. De cyste was nu leeg gezogen, maar zal zich in de komende weken weer vullen. Dit kan echter geen kwaad. Doorgaans stopt de cyste met groeien als het 1-2 centimeter groot is. Indien Minoes toch last van de bult op haar staart gaat krijgen kan de bult operatief zeer makkelijk onder narcose verwijderd worden. Maar dit is voorlopig nog niet nodig. 

Veel succes met de bult op de staart van je kat!

Hopelijk heb je met dit artikel en het verhaal van Minoes voldoende informatie om een goede diagnose te stellen over de bult op de staart van je kat. We wensen jou en je kat veel succes en hopelijk kun je de bult gewoon laten zitten zonder dat het kwaad kan. Mocht je twijfelen over de bult op de staart van je kat dan kun je ook overleggen met onze dierenarts Nanda. Hoe je met haar in contact komt lees je hieronder. 

Vraag advies aan dierenarts Nanda

Heeft je hond of kat een medisch probleem? En wil je advies van een onafhankelijke dierenarts? Dan kun je gebruik maken van onderstaande whatsapp knop om advies aan te vragen. Dierenarts Nanda zal je dan zo goed mogelijk proberen te helpen. Stuur gerust foto’s of filmpjes mee. Op de Home-pagina vind je meer informatie over deze manier van advies geven en lees je wat de kosten voor het geven van het advies zijn. Hoe dan ook, veel sterkte voor zowel jou als je hond of kat!

dierenarts Nanda